featured

HTK – SEN: Gerçek Dışı İddialara Sert Yanıt!

Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTKSEN), son günlerde medyada çıkan iddiaları ve eleştirileri yanıtladı.

HTK – SEN’in yayınladığı resmi açıklamada, “İAÇ – İnisiyatif Almadan Çalışma” adı altında yaptıkları eylemin hukuka uygun olduğu ve iş yavaşlatma olarak nitelendirilemeyeceği vurgulandı.

Sendika yetkilileri, hava trafik kontrolörlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak görevlerini yerine getirdiğini ve halkın güvenliğini sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

Ayrıca, haberde geçen HTK – SEN’in kapatılması gerektiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Sendika, kuruluş sürecinde ilgili mevzuatlara uygun şekilde hareket ettiklerini ve kamu yararı gözetildiğini savundu.

Resmi açıklamada, herhangi bir kapatma davası veya hukuki talep olmadığı belirtilerek bu tür iddiaların asılsız olduğu vurgulandı.

HTKSEN, Havacılık Uzmanları Sendikası (HUS) başkanının yapılan iddialarını da reddetti.

HTKSEN yetkilileri, HUS başkanının yaydığı bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ve hukuki bir dayanağı olmadan yapılan suçlamaların haksız olduğunu dile getirdi.

HTK – SEN tarafından yapılan bildiride; HTKSEN’in (“Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası”) “İAÇ – İnisiyatif Almadan Çalışma” kararı ve duyurusundan hareketle “Hava trafik kontrolörlerinin “insiyatif almadan çalışma” adı altında yaptıkları iş yavaşlatma eylemi” olduğu; “milyonlarca yolcunun mağduriyetine, hava yolu kuruluşlarının ise milyonlarca euro zararına yol açtığı”; “bu eylem(in) aynı zamanda çevre açısından da binlerce ton ekstra karbon emisyonuna sebep olup telafisi olmayan zararlar oluştur”duğu; “geçmiş yıllarda torba yasa ile DHMİ çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gündeme alınmışken aynı gün eylem kararı alın(dığı) ve bunun sonucunda yasa geri çekil”diği; “aynı tekerrür(ün) geçen hafta da meydana geldi”ği; “başka bir havacılık sendikası(nın) da HTK-SEN’in yasal olmadığını kanuna aykırı kurulduğunu ve kapatılması gerektiğini ifade ederek dava açacağını açıkladı”ğı ve devamında halihazırda böyle bir dava varmışçasına “bu eylemin karar mekanizması olan sendikanın bahse konu bu mevzuata aykırılık teşkil ettiğini, kanunu dolambaçlı olarak alt etmeye çalışmak için isimlerinin yanına “diğer” kelimesinin eklendiğini göreceği” ve “dava gerekçesinde, bütün eylem ve söylemlerinin sadece Hava trafik kontrolörleri üzerine olmasının tamamen kanuna aykırı olması olduğunu ve kapatılması gerektiği”nin “savunulduğu”; ve en nihayetinde “Bayram tatili sonuna kadar devam edecek olan bu kanunsuz eylem”in “kamuoyunda ciddi tartışmaları da beraberinde getireceği” iddialarına ve yorumlarına yer verilmiştir.

Sendika ve ilgili meslek mensupları tarafından hayata geçirilen “İAÇ – İnisiyatif Almadan Çalışma” süreci her yönüyle hukuka, ulusal birincil ve ikincil mevzuata ve uluslararası düzenleme ve kararlara uygun olup haber ifade edildiği üzere “kanunsuz” bir süreç işletilmemekte; Sendika ve ilgili meslek mensupları her türlü iş ve işlemlerinde kamu yararı ve kamu hizmetlerinin sürekliliğini esas alarak hareket etmektedirler. Bu minvalde ilk olarak haberde kullanılan dilin, basın özgürlüğü ve kamunun haber alma hürriyeti bağlamında objektif ve gerçeğe uygun şekilde kullanılmadığı görülmektedir.

Zira kanuna uygun olan eylem, “kanunsuz” olarak adlandırılmakta, haber akışı bunun üzerine kurgulanmakta ve gerçekte böyle bir dava olmadığı halde müvekkil hakkında bir kapatma davası varmışçasına ve hatta dava dilekçesindeki gerekçeler de biliniyormuşçasına gerçeğe aykırı bilgilendirme yapılmaktadır. Öncelikle tarafımıza resmi olarak tebliğ edilmiş böyle bir dava veyahut talep bulunmamaktadır.

Nitekim HTK-SEN yalnızca hava trafik kontrolörlerinin değil, tüm ulaştırma çalışanlarının üyeliklerine açık bir sivil toplum kuruluşu olup bu konudaki gerekli inceleme ve değerlendirmeler, kuruluş aşamasında Bakanlıkça titizlikle yapılmış, sendikanın kuruluşu ve faaliyeti uygun görülmüştür. Bu iddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını cevaben bildirmek isteriz.

İkinci olarak, “İAÇ – İnisiyatif Almadan Çalışma” eyleminin mahiyeti hakkında kısa bir bilgi vermek isteriz. Zira mezkûr haberde eylem “iş yavaşlatma” olarak adlandırılmaktadır ki bu hukuken hatalıdır. Hava trafiği işleyişinde, kural ve olması gereken, kuralın direkt uygulanması; istisna ise trafik ve diğer faktörlerin izin vermesi halinde, uçuş sırasında hava trafik kontrolörü tarafından uçağa verilen dosyalanmış uçuş planından, “kişisel inisiyatif alınarak” sapmadır.

Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü olan EUROCONTROL’ün de hava trafik kontrolörlerine başlıca tavsiyeleri arasında hava trafiği kontrolü nedenleriyle gerekli olmadıkça shortcut/ kestirme verilmemesi, aksi durumun, bir radar açısından tehlike yaratabileceği veya bir varış havaalanında zaman dalgalanmasına ve öngörülebilirlik kaybına neden olabileceği yer almaktadır.

Daha açık bir deyişle, hava trafik kontrolörünün “inisiyatif almaması”, tamamen hukuka uygun olup, görevin gerekliliği de bu yöndedir. “İş yavaşlatma” eylemi ise çalışanın, “yapmakla ödevli bulunduğu işleri yapmaması, aksatması, ihmal etmesi” olarak tanımlanmaktadır. Somut durumda hava trafik kontrolörlerinin “yapmakla ödevli bulunduğu işleri yapmamaları, aksatmaları, ihmal etmeleri” söz konusu değildir. Aksine, kendilerine ulusal ve uluslararası mevzuat ile yüklenen sorumlulukları harfiyen yerine getirmektedirler. Bu açıdan da “kanunsuz” bir eylem söz konusu değildir.

Diğer yandan HTK-SEN, yöneticileri ve üyelerinin, bireylerin ve kamunun zararına davranış sergilenmesi amacını benimsemesi, haberde yer verildiği üzere havayolu şirketlerinin zararlarından karbon emisyonunu kadar geniş bir yelpazede yer verilen zararlara neden olunması saikiyle hareket etmesi mümkün değildir. Sendika üyelerinin haklarının temini için, sahip olunan haklar ve yetkiler yasalara, kamu yararı amacına ve kamu hizmetinin sürekliliğine uygun surette sorumluluk dahilinde kullanılmaktadır.

Saygı ile, Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası

Haberi okumak için resme tıklayınız…

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Havacilik Sendikalari Birbirine Girdi Eylemler Krize Yol Acti 2

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 4 ay önce

    Uçaklar uçuş planı yayınlıyor, yollarını belirliyor ve uçuş esnasında bu yollardan gidiyorlar. Şimdi kontrolörler bu planı olduğu gibi uyguladığı için suçlanıyordu. Son günler ülkemizde kontrolörlerin ne kadar özverili ve ekstra sorumluluk altında çalıştığınız gösterdi. Hakkımızı almak dileğiyle.

  2. 4 ay önce

    Sendika yönetimini ve bord da çalışan tüm arkadaşlarımı tebrik ederim tüm engellemelere rağmen yasalardan ve kurallardan sapmadan direneceğiz ve kazanacağız

  3. 4 ay önce

    – tazminat oranlarımız arttırılmalı
    — bizimki de o kadar olmalı
    – Maliye size verilmesini onaylamıyor
    — O zaman siz de almayın
    – Ayrılalım !
    — Yok ayrılmayın
    – Sendika kurduk hakkımızı arıyoruz
    — Yok olmaz bizim hakkımızı da arayın
    – İAÇ yapıyoruz
    — Biz de yapıyoruz yok vazgeçtik yapmıyoruz, tekrar vazgeçtik yine yapıyoruz …

    Bir ameliyata giren hemşire ile doktor aynı maaşı alamaz…
    Bir uçakta görevli hostes ile kaptan da aynı maaşı alamaz…

    Aynı kurumda çalışmak aynı tazminatı almak için yeterli değildir.

    Şartların iyileşmesi için başka birimlere bulaşmadan gerekçelerini anlatarak her birim iyileştirme isteyebilir, İşini beğenmeyen varsa istifa edip gidebilir. Veya sınavlara girip şartları da sağlayarak istediği birime geçebilir

    Bizi artık salın, kalın selametle

12 Yorum

  1. 4 ay önce

    Hava trafik kontrolör arkadaşları tebrik ediyorum inşallah emeğinizin hakkını alacaksınız ????

  2. 4 ay önce

    Bence bu arkadaş özelleştirme yapılacak kurumlara ortalığı karıştırması için sızdırılan bir köstebek. malum eski kurumu özelleşti, buraya geldi şimdi burayı karıştırıyor muhtemel sonuç da özelleşme veya ayrılma olacak gibi

  3. 4 ay önce

    Bu gün destek beklediği sendikalardan, daha düne kadar üyelerini sadece oyaladığını ve tüm üyelerin istifa etmesi gerektiğini savunan uzman arkadaş, bugün destek bekliyor çok traji komik gerçekten…

  4. 4 ay önce

    – tazminat oranlarımız arttırılmalı
    — bizimki de o kadar olmalı
    – Maliye size verilmesini onaylamıyor
    — O zaman siz de almayın
    – Ayrılalım !
    — Yok ayrılmayın
    – Sendika kurduk hakkımızı arıyoruz
    — Yok olmaz bizim hakkımızı da arayın
    – İAÇ yapıyoruz
    — Biz de yapıyoruz yok vazgeçtik yapmıyoruz, tekrar vazgeçtik yine yapıyoruz …

    Bir ameliyata giren hemşire ile doktor aynı maaşı alamaz…
    Bir uçakta görevli hostes ile kaptan da aynı maaşı alamaz…

    Aynı kurumda çalışmak aynı tazminatı almak için yeterli değildir.

    Şartların iyileşmesi için başka birimlere bulaşmadan gerekçelerini anlatarak her birim iyileştirme isteyebilir, İşini beğenmeyen varsa istifa edip gidebilir. Veya sınavlara girip şartları da sağlayarak istediği birime geçebilir

    Bizi artık salın, kalın selametle

  5. 4 ay önce

    atcler ne bir uzman bascavustan ne torna basinda cns tezgahi calisanindan ne bir bilim insani ya da polisten ne de aselsan muhendislerinden daha kiymetli daha zeki ya da daha ozverilidir.

    • 4 ay önce

      Önce bir CNC yi doğru yazın sonra farklardan bahsederiz. Her işin kendine göre şartları vardır bu şartları sağlayıp tabi sağlayabilirseniz istediğiniz işe girebilirsiniz. Aralarında hiçbir fark yok ise sizce beden insanlar farklı işler yapıyor. Bence bir düşünün!

    • 4 ay önce

      Dedi bir polis memurundan bile fazla maaş alan kişi. Gelmişsin yine algıya. Her mesleğin kıymeti ayrıdır. Herkesin gerekliliği de farklı alandadır. Bu kurumda memurlar askerden, polisten fazla maaş alıyor.

  6. 4 ay önce

    Sendika yönetimini ve bord da çalışan tüm arkadaşlarımı tebrik ederim tüm engellemelere rağmen yasalardan ve kurallardan sapmadan direneceğiz ve kazanacağız

  7. 4 ay önce

    Polisin,askerin,doktorun “insiyatif almadan” çalışanına denk gelirseniz devlet memuru olupta hiyerarşik maaş düzenine saygı duymayı öğrenirsiniz.

  8. 4 ay önce

    Haya yoksunu iftiracı o.k. yaşına başına bakmaz bi öyle bi böyle konuşur. İnsanlıkta o.k. gibi olmayın.

  9. 4 ay önce

    Uçaklar uçuş planı yayınlıyor, yollarını belirliyor ve uçuş esnasında bu yollardan gidiyorlar. Şimdi kontrolörler bu planı olduğu gibi uyguladığı için suçlanıyordu. Son günler ülkemizde kontrolörlerin ne kadar özverili ve ekstra sorumluluk altında çalıştığınız gösterdi. Hakkımızı almak dileğiyle.