Daha önce koltuk aralarındaki mesafeyi vurgulamak için ‘Bacaklarınızı çok seviyoruz’, fiyatı vurgulamak için ‘69’u çok seveceksiniz’ ve yine koltuk aralarındaki mesafenin vurgulandığı, ‘Biz ikinciyiz ama bizimki 77 santim’, “77 santimin kıymetini oturanlar bilir’, zamanında kalkış vurgusu yapılan ‘Kalkmıyorsa sizi uyarırız, çünkü biz ikinciyiz’ başlıklı reklamlarıyla oldukça dikkat çeken Atlasjet, son reklamıyla da çok konuşulacağa benziyor.
Reklamlarında rakiplerine göre farklı oldukları alanları vurgulayan Atlasjet, bu kez paralı ikramları hedef alan bir reklamla gündeme geldi.
‘Lütfen hosteslerimize para teklif etmeyiniz’ başlıklı reklam gazetelerde yer aldı. İlk bakışta farklı anlamlar çıkarabilecek reklamı görenler, işin aslını reklam metnini okuyunca anladı. Uçaktaki ikramların ücretsiz olduğu ve ücretli sananların hosteslere para vermeye kalkışmamalarının anlatılmak istendiği reklamla, ücretli ikram servisi yapan Pegasus ve Onur Air gibi rakip firmalara göndermede bulunuldu.
YORUMUM;
Günümüzde reklamlardada bir yozlaşma başladı. Müşteri çekmekten ziyade akılda kalıcılığı artırıcı ne varsa yapılıyor. Bu tarzda insanların biri birilerine şaka yaparken bile kullanamadığı ve Türk ailevi kültürüne uymayan,toplumumuzda belden aşağı olarak kabul görerek dışlanan sözcüklerle hitap edilmesini kabul edebilmek mümkün değil. Daha öncede bu tür reklamları ile ünlenen Atlas Jet in Türk halkından aldığı tepkilere rağmen bu tarzdan vazgeçmemesi reklamın yeteri kadar etkili olduğunu düşündüğündenmidir?
Şimdi buna karşı bir başka şirketimizde çıksa deseki “Bizim hosteslerimize para teklif edebilirsiniz.Çünkü misafirlerimiz verdiği paranın karşılığını her zaman alır” Bu konuda uydurabileceğimiz bir çok yeni slogan bulmak mümkün.
Peki bu nereye kadar… Hosteslik mesleği burada cinsel bir obje olarak kullanılmıyormu? Peki kadın hakları dernekleri bu kadının cinsel obje olarak kullanılmasına neden karşı çıkmaz? Kabin memurları derneği bu reklama tepki koyamazmı? Kabin memurlarının erkekleri kendi mesai arkadaşlarının bu tarz bir reklam spotu ile aşağılanmasını nasıl kabullenebilir? Atlas Jet in kaptanları kendi kızları sayılan hosteslerinin erkek yolcuların en azından gülümseyen bakışları ile tacize uğramalarına nasıl katlanır.
Şimdi bu şirketin uçağındaki bir erkek yolcu Espritüel bir yaklaşımlada olsa “Pardon parasızmı veriyorsunuz” der ve karşılığında hostesimizden bir şaplak yerse bunun suçlusu reklamdan etkilenerek espri yapmaya çalışan yolcumu,tokadı patlatan hostesmi yoksa bu hassas konuyu kaşıyan şirketmidir?
Bu hosteslerimizin evli olanların eşleri bu reklam spotunu mahkemeye taşısa yargımız “Olur böyle şeyler önemsizmi der?”
Taciz olaylarının cezalarının yükseldiği şimdiki yasalarda “Kadına karşı yaklaşıp “Bunların hepsi senin mi” demek suç oluyorda, Bilboardlarda boy,boy kadın resmi eşliğinde “para teklif etmeyiniz” sözcüğü neden suç teskil etmiyor. İLGİNÇ…