featured

Hava"yı Seçen İşsiz Kalmayacak

Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tekin:”Bugün 25 bin olan uçak sayısının 2023’te 40 bine ulaşacağı öngörülüyor. Yani neredeyse 2 katı gibi bir rakam. Dolayısıyla bu sektör gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor. Bu da sivil havacılık eğitimini tercih edenlerin istihdam sorunu olmayacağı anlamına geliyor””Sivil havacılık bölümlerinden mezun olan öğrenciler iyi iş buluyor, rahat iş buluyor ve yüksek maaşla çalışıyor”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Tekin, Türkiye’de sivil havacılık sektörünün 2005’ten itibaren hızlı bir gelişme gösterdiğini belirterek, “Bugün 25 bin olan uçak sayısının 2023’te 40 bine ulaşacağı öngörülüyor. Yani neredeyse 2 katı gibi bir rakam. Dolayısıyla bu sektör gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor. Bu da sivil havacılık eğitimini tercih edenlerin istihdam sorunu olmayacağı anlamına geliyor.” dedi.
Tekin, üniversite adaylarına tercih konusunda tavsiyelerde bulundu.
Türkiye’de 21 üniversitede sivil havacılık alanında çeşitli bölümlerde eğitim verildiğini belirten Prof. Dr. Tekin, üniversite tercihi yapacak öğrencilerin havacılık sektörüne personel yetiştiren üniversiteleri gönül rahatlığıyla tercih edebileceklerini söyledi.
Üniversite tercihlerinde göz önünde bulundurulan şartların başında, bölümün sağladığı istihdam imkanı olduğuna işaret eden Tekin, “Havacılık sektörü geliştiği için şimdi de gelecekte de istihdam sıkıntısı olmayacak gibi görünüyor.” diye konuştu.
– “Mezunlar yüksek maaşlarla çalışıyorlar”
Mehmet Emin Tekin, Türkiye’de sivil havacılık sektörünün 2005’ten bu yana çok hızlı bir gelişme katettiğini dile getirerek, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün kalkınma planlarına baktığımız zaman, bugün 25 bin olan uçak sayısının 2023’te 40 bine ulaşacağı öngörülüyor. Yani neredeyse 2 katı gibi bir rakam. Dolayısıyla bu sektör gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor. Bu da sivil havacılık eğitimini tercih edenlerin istihdam sorunu olmayacağı anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
Sivil havacılık sektörünün, bu alanda eğitim veren bölümlerden mezun olanlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Tekin, “İhtiyaç şu anda da var, gelecekte de olması bekleniyor. Ayrıca mezunlar yüksek maaşlar ve iyi imkanlarla çalışıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Tekin, uzman personel ihtiyacı dolayısıyla havacılık mezunlarının önünün açık olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Tespitlerimize göre sivil havacılık bölümlerinden mezun olan öğrenciler iyi iş buluyor, rahat iş buluyor ve yüksek maaşla çalışıyor. Şu anda açıkta veya başka alanlara kaymış bir sivil havacılık mezunu duymadım. İstisnalar olabilir ama genel anlamda iş bulma şansları var. Bu bölümden mezun olanlar yurt içi ve yurt dışında çalışma imkanı buluyor. Dolayısıyla ben tercih etmelerini öneririm. Kendi çocuğum olsa da yönlendirmek isterim bu bölümlere. Çünkü gelişen ve büyüyen bir sektör. Gelecekte daha da büyüyecek ve bu alanda çalışanlara ihtiyaç olacak.”
– Bu yıl ilk kez öğrenci alınacak
Yeni açılan yüksekokula bu yıl “Uçak, Gövde ve Motor Bakımı” bölümüne ilk öğrencileri alacaklarını aktaran Tekin, şunları söyledi:
“Yüksekokulumuz 5 bölümden oluşuyor. Bunlar; Uçak, Gövde ve Motor Bakımı Bölümü, Havacılık Yönetimi Bölümü, Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü, Pilotaj Bölümü ve Hava Trafik Kontrol Bölümü. Uçak, Gövde ve Motor Bakımı Bölümü’ne 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 30 öğrenci alacağız. Diğer bölümleri de altyapı çalışmalarımızı tamamladıktan sonra gelecek yıllarda öğrenci alımına açacağız. Öğrencilerimizi hem teorik hem de uygulamalı derslerle sivil havacılık sektörüne hazırlayacağız. Atölye çalışmaları için hangar inşaatı yakında başlayacak. Ayrıca bakım setleri aldık. Hava Kuvvetleri Komutanlığından, kullanılmış, artık emekli edilmiş, motor, gövde parçalar ve bu tip malzemeler istedik. Onlarla da donatıp atölyemizi hazır hale getireceğiz. İlerleyen dönemde uçak pisti olan bir bina bulup, okulumuzu oraya taşımak istiyoruz.”
SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in sivil havacılık eğitimine ayrı bir önem vermesinin kendileri için büyük şans olduğuna değinen Mehmet Emin Tekin, eğitimler için 3’üncü Ana Jet Üssü Komutanlığından da destek sözü aldıklarını ifade etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 Yorum

  1. 7 yıl önce

    Mezunları nerelerde iş bulmuş acaba, ben hiç karşılaşmadım. Havacılık’ta maaşlar asgari ücretin biraz üstü. Vardiyalı, bayram seyran yok. Eğitime gelince , ingilizce yok. Öyleki hala ingilizcesi olan lise mezunu arkadaşlarımızı tercih ediyoruz ki doğrusu bu. Hele ki teknisyen olmak üniversiteliler için bu kadar zorlaşmışken. İşkur dan teknisyen olmak daha kolayken… Daha ne diyeyim…Bir de akademisyenler bu sektörü hiç bilmiyor. Çoğu sektörde çalışmamış. Ne diyeli gerçi genel anlamda her sektörler için böyle aslında….

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    4 kere thy tekniğin mülakatına girdim ingilizce çeviri ucak bilgisi sorularını vb soruları cevapladım kendimi güzelce her defasında anlatsamda eleniyorum.1 senedir işsizim. İngilizce ceviriyi bırakın kendi diliyle kendisini ifade edemeyen adam içerde farklı bölümden mezun adam dolu uçak ile uzaktan yakından alakası olmayan adamları alınıyor.

    Cevapla
  3. 7 yıl önce

    2 yıllık uçak teknolojisi mezunuyum 4 kere thy tekniğin mülakatına girdim ingilizce çeviri yaptım uçak bilgisi sorularını vb soruları cevapladım kendimi güzelce telafi ettim ama her defasında eleniyorum. Ucak ilecalakası olmayan adamlar değil ingilizce çeviri kendini doğru düzgün anlatamayan adamları alıyolar ama.

    Cevapla
  4. 7 yıl önce

    Eğitim verebilecek yetkinlikte akademisyenin olmadığı bir alan… sonra bomboş geçen bir eğitim hayatı. .. Havacılık iyidir ama eğitim şart bilgi şart dil şart

    Cevapla
  5. 7 yıl önce

    Hayatınız hikaye, sırayla site site haber paylaştırıyorsunuz, işin ilginç yani hiç bir haber siteside dedikleriniz doğruluğunu araştırmadan direk paylaşıyor, ne güzel hayat… Havacılık anlatacak hocanız yok, çocuklar perişan, veteriner hayvancılık okumuş öğrenmiş bir hoca havacılıktan bahsediyor… maaşlar yüksek herkes iş buluyormuş, hepsi yalan, kandırın milleti, çocukları çekin okula, hangisinin hayali emeği sizin umurunuzda, ben söylim hiç biriniz. Adlarınızın önüne alın ünvanları yeter!!! Yazıklar olsun…

    Cevapla
  6. 7 yıl önce

    Anadolu universitesi candir! Gerisi heycan aldanmayin!!!
    Yukarda yazanlarin hepsi dogru ama sadece anadolu universitesi icin geçerli bilgiler ;-)

    Cevapla
  7. 7 yıl önce

    Ayrica askeri ucret ustu maaş konusuda sadece 2 yillillar için geçerli 4 yillik mezunlarin maaşlari gayet guzel her bolum için ;-)

    Cevapla
  8. 7 yıl önce

    6 senede 15000 Uçak diyorsunuz. . Dünyada kaç uçak fabrikası var ve bir uçak imalatı ne kadar sürüyor Biliyormusunuz? Bence bilseniz bu şekilde bir açıklama yapamazsınız.

    Cevapla
  9. 7 yıl önce

    Yorumlarla yazı tamamlanmış oldu teşekkürler katılımcı arkadaşlar.

    Cevapla
  10. 7 yıl önce

    varmı acaba bu yalana inanan.
    yüksek maaş yalanı ise en inanılmaz olanı. Yüksekten kasıt asgari ücretten yüksek kastediyorlarsa o doğru olabilir.
    umutlanmayın. Ve bu bölümü yazarken çok iyi düşünün.

    Cevapla
  11. 7 yıl önce

    Yeni başlayan icin 3 bin tl ham maaş arti 3 ayda bir ikramiye emin olun babanizin yaninda çalişsaniz babaniz size bu paryi vermez soyle hayal edin!
    İşe yeni girmisiniz tecrubeli teknisyene lokma ve snapon vermekten başka bide yaglama yapiyosunuz ve size bu kadar para veeiliyo hala az mi?
    Yeni işe başlayan bi muhendisin askari ucretle ise başladigi,

    Cevapla
  12. 7 yıl önce

    Bilgisiz hocalarin komik maaslarla calistirildigi okullardan çıkan mezunlara yazık değil mi? Sektörde herkes kalitesiz eğitimden bahsediyorken, yeni bir okul ne kazandıracak acaba?

    Cevapla
  13. 7 yıl önce

    işsiz kalmak isteyen varsa havacılık yönetimi veya havacılık işletmeciliği tercih edebilir, 4 yıllık mezunum ales var kpss var yds var bir sürü sertifika var ama iş yok, özel sektör tecrübe ister, akademisyenlik torpil ister (10 ilanın 9unda bölüm dışı adam alınır), kpss 84 alırsan hakkari şırnak anca atanırsın, tarafsız haber ise reklam değilse bu yorumu paylaşın da görelim

    Cevapla
  14. 5 yıl önce

    Sivil havacılık işletmeciliği mezunuyum 2 senedir işsizim. Üniversite mezunu olunca insan işte beğenmiyor ancak bir yerden başlamalı. Ülkemizde üniversiteler para basıyor ama mezunları işsiz geziyor. Sırf para kazanmak için iş kapısı olmayan onlarca bölüm açmışlar. Tüm işsizlere selam olsun

    Cevapla