featured

Havadaki ‘eleman’ krizi TBMM’ye taşındı

Beş yıl üniversite okuyan Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunları, kendilerine verilen ‘uçak bakım elemanı’ unvanı nedeniyle mağdur ediliyor. CHP’li Mahmut Tanal, söz konusu bölüm mezunlarının ‘uçak bakım mühendisi’ unvanına sahip olmaları için kanun teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, üniversitelerde beş yıl öğrenim gören Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunlarının unvanının ‘mühendis’ yerine ‘uçak bakım elemanı’ olarak değiştirilmesine karşı harekete geçti.

Tanal, unvan haksızlığına karşı TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. CHP’li vekilin hazırladığı kanun teklifi, Havacılık Yüksekokulu ve Havacılık Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü ve Uçak Gövde-Motor Bölümü’nün lisans programını tamamlayan kişilerin, “Uçak Bakım Mühendisi” unvanına sahip olmasını öngörüyor.

‘ELEMAN’ DİYE DÜŞÜK ÜCRET ALIYORLAR

Teklifin gerekçesinde, üniversitede 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl öğrenim gören uçak elektrik-elektronik bölümü mezunlarına ‘eleman’ unvanının verilmesinin hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı olduğu belirtildi. Gerekçede, “Daha yoğun ve daha fazla ders ile mezun olan Uçak Elektrik-Elektronik bölümü mezunları, mühendis unvanına sahip olamamalarından dolayı yöneticilik kadrosuna gelememektedirler. Unvan farkından dolayı daha az ücretlere çalıştırılmaktadırlar. Bu durum Uçak Elektrik-Elektronik mezunu kişilerin önüne haksız bir set çekildiğinin göstergesidir” denildi.

DİĞER ÜLKELERDE ‘MÜHENDİS’ DENİLİYOR

Birçok ülkede uçak bakım elemanlarının mezun olduğu bölüm ile eşdeğer müfredata sahip olan bölümlerin, Uçak Bakım Mühendisi, Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik Mühendisi şeklinde adlandırıldığının kaydedildiği gerekçede, “Dolayısıyla ülkemizde de hak kaybı yaşanmaması ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için uçak bakım elemanlarının unvanları, ‘uçak bakım mühendisi’ olarak değiştirilerek kanunlaştırılmalıdır” ifadesi kullanıldı. (sozcu)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Anadolu uni ugmb 2020 mezunuyum. Ayni donemden mezun olan insanlara ve su ansa okumakta olan insanlara bunlari anlatiyorum gösteriyorum. İnsanlar reaksiyon bile göstermiyor. Bir yazıyı belgeyi ilgili makamlara yollamaktan acizler. Bizim bu haklı davamızı kazanmamız çok kolay ama bu cahillikle savaşmak çok zor. Yarın birgün sonuclarina katlanirken hayiflanan birini gorursem suratlarina gulecegim.

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Şimdi onlar düşünsün.

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    4+1 yıllık üniversitelerin uçak bakım bölümlerinden mezun arkadaşlarımızın ders içeriği değerlendirilerek eğer eksik dersleri var ise tamamlandırılarak YÖK onayı ile Mühendis ünvanı alabilirler. Lakin Uçak Bakım Elemanı ünvanı maalesef Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenmiş bir ünvandır. Bu değiştirilmediği müddetçe bu okullardan mezun olanların alacağı ünvan da bu işi yaptıkları müddetçe uçak bakım elemanı olarak kalacaktır. İlgili hususta bütün paydaşların , özellikle konunun muhattabı havayollarının gerekli temsilcilerini atayıp MYK nın belirlemiş olduğu Uçak Bakım Elemanı ünvanını değiştirmek için komisyonlar kurmaları gerekmektedir. Maalesef geçmişte bu komisyonlara çağırılmalarına rağmen bir şirket hariç hiçbir havacılık kurumu iştirak etmemiş dolayısıyla Bırakın bakım mühendisi ünvanını ,SHGM yönetmeliklerinde geçmesine rağmen Uçak Bakım Teknisyeni ünvanı bile alınamamıştır. Dolayısıyla haftalardır gündeme taşınan tartışmanın sonucu okul mezuniyetinde diplomada mühendis yazsa bile gerçek anlamda işleyişte bir etkisi olamayacaktır. Bu sebeple yapılması gereken itiraz ve çalışma MYK, MEB ,YÖK ve ilgili bakanlıkların konsorsiyumunda tüm sektör paydaşları ile birlikte ele alınmalıdır.

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    Tam Caner El ağzıyla yazmıssın yazıyı. Biz akademik olan hak ettiğimiz unvanı istiyoruz. Lamı cimi yok kardeşim.

    Cevapla
  5. 4 yıl önce

    Uçak Bakım Elemanı unvanının hiçbir kanuni dayanağı yoktur. MYK’nın konu ile hiçbir alakası yoktur. Olay kötü niyetli bilirkişilerin yanlış bilirkişi raporu vererek kanunen 2 yıllık sözel bölümlere verilen bir unvanı önermesi ve YÖK’tekilerin onaylamasindan ibaret bir durumdur. Bu Anadolu adıyla yazan o lobiden biri yada işkembeden atıyor

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Sevgili Anadolu, Yükseköğretim de 4 yıl artı 1 yıl hazırlık içeriğine sahip bölüm olan Uçak Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor Bölümleri için mühendis ünvanının verilmesi için YÖK dışında kimseye ihtiyaç yoktur. Kimsenin de fikrine ihtiyaç yoktur. Şu Ana kadar fikir veren paydaş diye geçinenler, bu bölümleri baltalamak için ders içeriklerine kadar müdahale etmişlerdir. Bu ünvanın veren tek ve yetkili kuruluş YÖK. Kasıtlı olarak verilmeyen bir ünvan alınacaktır. Bu sayede ülkede uçak tasarımı eğitimi alanlar da mesleklerini yapacak, 100 yıla yakındır üretilmeye uçak üretilecektir.

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Anadolu diye işkembeden sıkanın Anadolulu falan değil belki de Can Erel. Zerre hukuk bilgisi yok. Yine kanunsuz bir lobi faaliyeti yürütüyorlar gibi duruyor

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Yine cehape yine rezalet

    Cevapla
  9. 4 yıl önce

    Bence arkadaş olsun ünvan. Uçak bakım arkadaşı. Nasıl teklif? ya da uçak bakımCI. Uçak bakımı satan adam anlamında. ya da uçak bakım zatı. ben beklerim yani. Bu kadar mesele olacak ne var anlamadım bu konuda. Ya hu teknik eğitim fakültesinden mezun olanı tamamlama adı altında ünivlere sokup mhendis yapılmadı mı? fen edebiyat fakültesinden mezun olup öğretmen yapılmadı mı? sanki ülkemizde mühendis olan bişeyler tasarlıyo. google translate kullanıp aircraft maintenance engineerı çevireceksiniz. Hepsi bu. ben bu işin akıl mantık yoluyla çözüleceğine inanıyorum.

    Cevapla
  10. 4 yıl önce

    ANADOLU’ya cevaben;Konuya ve sürece hakim olduğunuz izlenimi vermişsiniz. Nitekim doğru degil, konudan bihabersiniz, önyargınızı saymazsak bizden de bihabersiniz.Yine de teşekkürler görüş ve önerileriniz icin. Her basiretsiz yorum bizi unvana hep bir adım daha yaklaştırdı bugüne dek. Çürüte çürüte ilerliyoruz elhamdulillah.Gelelim görüşlerinize: Mezunlarımız geçmişte de bu unvanla çalışmadılar gelecekte de çalışmayacaklar. Siz bir elemana rast geldiniz mi? Bu unvan doğası gereği kullanışsız oldugundan mezunlarımızın ve kurumlarımızın elini kolunu bağlamaktan öte gidemedi.Diplomalarda unvan yazmaz. Uzun yıllardır böyle.”Uçak Bakim Teknisyeni unvanı bile” çok yakışıksız olmuş. Öyle bir talebimiz yok ama teknisyenlerin haklarını da koruruz.Yükseköğretimde unvan kararı, YÖK’ün sorumluluğunda, MEB’ın bu konuda bir dahli yok.Mesleki yeterlilikten ziyade, konu Yüksek Ögretimde Alan Yeterliliğiyle ilgili bir konu. Bunla ilgili bir örnek olsun diye altta YÖK’ün ve Eskişehir Teknik Unv.’ nin Alan Yeterlilikleri üzerine linklerini inceleyebilirsiniz. İlgililere de iletildi. http://tyyc.yok.gov.tr/raporlar/52_54_MUHENDISLIK_URETIM_ISLEME_13_01_2011.pdf https://www.eskisehir.edu.tr/akademik/fakulteler/327/havacilik-elektrik-ve-elektronigi-bolumu/alan-yeterlilikBahsettiginiz Mesleki Yeterlilik Kurumuna ait kararı bizimle paylaşır mısınız lütfen? Ne kadar hukuk dışı karar ve rapor mevcut ise sorumlularıyla yüzleşeceğiz bu süreçte.

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    SHYO mezunu olarak bu okulların neden hala var oldugunu anlamıyorum. Ünvanı yok, akademik değeri yok, lisans veremez, sektörle bağlantısı iyi değil. 4 yıl okuyup ELEMAN olacagına 4 yıl hangarda çalıs CS ol. Hem para kazanırsın. Hem rütbe kazanırsın. Hem tecrübe kazanırsın. ötekinde de ELEMAN derler geçerler. Biz katsayı magdurları olarak seçmek zorunda kaldık. Ama artık kimse zorunda değil.

    Cevapla
  12. 4 yıl önce

    Bu okullar şayet mühendisliğe çevrilemezse derhal kapatılmalıdır. Aşağdaki arkadaşın da belirttiği üzere ünvanı yok, akademik değeri sıfır. Akademik değerinin sıfır olduğunu herhangi bir yüksek lisans programına başvurunca anlıyorsunuz. Lisans verme durumu zaten yok. İşin acı tarafı bu okullarda verilen eğitimin nitelikli olduğunu düşünüyorum. Çünkü lisans mezunu teknisyenler sektördeki insan kalitesini açıkca yükseltiyor. Ama kesinlikle manasız. 2 yıllık uçak teknolojisi mezunu adamlar da rahatlıkla sektörün ihtiyacını karşılar. Ya verin insanların itibarlarını mühendisliğe çevirin ya da kapatın şu okulları bu rezalete son verin.

    Cevapla