Hava trafik kontrolörlerinin “inisiyatif almadan çalışma” eylemleri, milyonlarca yolcunun mağduriyetine ve hava yolu şirketlerinin milyonlarca euro zarar etmesine neden oluyor.
Hava trafik kontrolörlerinin sendikası tarafından organize edilen iş yavaşlatma eylemleri, hava yolu şirketlerine ciddi mali zararlar verirken, çevre açısından da olumsuz etkiler yaratıyor. Bu eylemler, binlerce ton ekstra karbon emisyonuna sebep olarak çevresel tahribata yol açıyor.
Özellikle Hak Talepleri
Eylemler, hava trafik kontrolörlerinin özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla yapılıyor. Daha önce, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla torba yasa gündeme alınmış, ancak aynı gün eylem kararı alınarak yasa geri çekilmişti. Geçen hafta benzer bir olay yaşandı ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda düzenlemeler yapılacağı gün, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTK-SEN) tarafından alınan eylem kararıyla yine düzenlemeler geri çekildi.
Hukuki Tartışmalar ve Sendika İddiaları
Havacılık Uzmanları Sendikası (HUS), HTK-SEN’in yasal olmadığını, kanuna aykırı kurulduğunu ve kapatılması gerektiğini belirterek dava açacağını açıkladı. HUS, 4688 sayılı yasanın kamu çalışanlarının sendikal faaliyetlerine ilişkin hudutları belirlediğini ve meslek bazında sendika kurulamayacağını savunuyor. HTK-SEN’in sadece lisanslı hava trafik kontrolörleriyle yönetim kurulu oluşturmasının kanuna aykırı olduğunu iddia ediyorlar.
Eylemler nedeniyle mağdur olan yolcular, sosyal medyada şikayetlerini dile getiriyor. Vatandaşların mağduriyetlerini CİMER’e ilettikleri başvurular da sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşılmış durumda. Hava yolu şirketlerinin milyonlarca euro zarar etmesine yol açan ve milyonlarca yolcunun mağduriyetine sebep olan bu eylemlerle ilgili hukuki ve sosyal tartışmalar devam ediyor.
Çözüm Arayışları
Yetkililer, sendika tarafından organize edilen bu eylemlerin yasaya aykırı olup olmadığını araştırıyor. Mağduriyetlerin giderilmesi ve hava yolu trafiğinin normale dönmesi için çözüm yolları aranıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, taraflar arasında uzlaşı sağlanması ve yolcuların mağduriyetinin en aza indirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak: Yurtgazetesi.com.tr
Öncelikle bahsi geçen kanun tasarıları htk sen haricindeki diğer sendika ve derneklerin baskısıyla geri çekildi hava trafik kontrolörlerinin faydasına olduğu için bunlar yapılmadığı için htksen sendikal faaliyet yapıyor tam tersi bilgi veriyorsunuz şunanki durumun sorumlusu tamamen htk sen harici sendikalar ve derneklerin tutumudur
Beyefendi algı yapmaya çalıştığınız işin içine askerimizi polisimizi katmanızdan belli. Konu askerden polisten önemli iş yapmaksa bu kurumda minimum risk ile asker/polis maaşı talep edenlerden başlayın. Bir güvenlikçinin bir polis memurundan fazla maaş aldığı bir kurumda çalışıyorsunuz. Boşuna laf salatası yapmayın.
Yine satılık sayfanızda ısmarlama haberler yapmaya başlamışsınız. Zarar havayolunun değil devletimizin onun sebebi de iaç değil eurocontrole fatura edilmeyen seyrüsefer personel gideri. Haklının acelesi yok ağlamaya devam edin…