featured

Havacılık Sektörünün Yiğitleri…UTED’in Artık Hak Ettiği Değeri Görme Zamanı…EASA’dan SHGM lisansına geçişlerde temdit zamanı…

  • Geride desteğimize muhtaç, ruhu ve evleri ağır hasar görmüş milyonlar var.
  • Yardımların ulaşmasında ve depremzedelerin ücretsiz tahliyesinde birbiriyle iyilik yarışına giren tüm hava yolu şirketleri ile çalışanlarının varlığı hepimizde büyük bir güven ve umut yarattı…
  • UTED’in geçmiş dönemin üzerindeki ölü toprağını atıp daha geniş bir kitleye hitap ederek çok daha aktif ve güçlü bir döneme girmesi bekleniyor.
  • Burada lisans iptal edilip yok sayılmıyor. Kendi ülkemizin otoritesi, size kendi lisansını verirken koyduğu kurallara göre ölçüp değerlendirmek istiyor.
  • Uçak bakımı gibi hayati derecede önemli bir işi yapanların aldığı eğitimin kalitesinin doğru ölçme ve değerlendirmelerden geçirilmesi lazım. Bu konu hem kurumsal başarı hem de toplumsal açıdan doğuracağı sonuçlar ele alındığında büyük önem arz ediyor.

Değerli Okurlar,

Ülkece çok zor ve ağır acıların yaşandığı bu günlerde hayatın normal akışını ve gündemini konuşmak haliyle herkese çok zor geliyor. Ama bir yandan da çabucak toparlanmak için yaraları sararak birbirimize kenetlenmemiz ve hayatın normalleşmesi için de gayret göstermemiz gerekiyor. Geride desteğimize muhtaç, ruhu ve evleri ağır hasar görmüş milyonlar var. Onlar için herkesin büyük bir çabayla omuz omuza vererek büyük yardımların toplandığını görmek çok gurur verici. Hele havacılık sektörünün yiğitleri maddi manevi destekleri ile inanın hepimizin gözlerini yaşarttılar. Başta THY gibi sektörün amiral gemisi olan havacılık şirketlerinin büyük maddi ve manevi destekleri ile depremzedelere konut ve istihdam müjdeleri bu zor günlerde yüreğimizi ısıtan haberler oldu… Yardımların ulaşmasında ve depremzedelerin ücretsiz tahliyesinde birbiriyle iyilik yarışına giren tüm havayolu şirketleri ile çalışanlarının olduğunu bilmek hepimizde büyük bir güven ve umut yarattı…

İnsanların bencil mutluluğundaki yalnızlığın, ortak acıların bir arada yaşandığı kalabalıklara gömüldüğünü gördük. Bizleri bir arada tutan şeyin aslında aynı acılarla acıyan yanlarımız olduğuna şahit olduk. Allah bir daha ülkemize bu acıları yaşatmasın. Bu yarayı sarmak için çaba gösteren her vicdan, her uzanan yardım eli çok kıymetli… En tepesinden en alt kademelerine kadar bütün havacılık camiasının fertlerini bu güçlü dayanışma ve yardımlaşma ruhundan dolayı tebrik ediyorum. Bu dayanışmada insanları bir arada tutmak için çalışan diğer tüm sivil toplum kuruluşları ile sektör paydaşlarını da hiç tereddütsüz takdir etmek lazım. Her biri kendi alanında çok güçlü ve değerli organizasyonlar düzenledi. Büyük yardımlar toplayarak ve enkazda arama kurtarma faaliyetlerine destek oldu. 23 üyesini ve onların 100’lerce aile ile yakınlarını kaybeden Özçelik İş Sendikası üyelerine ve görevleri başında hayatını kaybeden Devlet Hava Meydanları ile Özel Güvenlik Görevlileri ve Taşeron firma çalışanlarına da baş sağlığı diliyorum. Sektörümüzde hizmet veren tüm deprem şehitlerimize Allahtan rahmet kederli aile ve yakınlarına da sabırlar diliyorum.

Her birinin bölgelerinde yaptıkları önemli yardımları ve çalışmaları da yakından takip ettim. Sendikalar bölgede depremzede üyeleri ile yakınlarını devletin resmî kurumları ve yetkili oldukları sanayii tesislerinde misafir edilmesini sağlayarak, işverenlerle birlikte barınma ve temel ihtiyaçların giderilmesi için seferber olmuşlar. Ayrıca tüm depremin yaşandığı illerdeki işyerlerinde üye olsun olmasın tüm çalışanlara maddi destekler yapılmaya başlanmış. Vefat eden ve yaralananlar içinde ayrıca nakdi yardımların planlanarak önümüzdeki hafta ailelerine ulaştırılacağını da öğrendim. Böylesine bir zamanda herkesin tüm imkanlarını seferber edip büyük bir iş birliği ve dayanışma ile yaraları sarmaya çalışması çok kıymetli.

Yakında benim de katılacağım UTED’in depremden öncesinde belirlenmiş takvimi nedeniyle Olağan Yönetim Kurulu Seçimi yapılacak. Şu günlerde bunca şeyin arasında hepimize zor gelse de bu işler, böylesi toplumsal sorumlulukları olan kurumların faaliyetlerini aksatmadan yürütmesi bakımından büyük önem arz ediyor. UTED’in geçmiş dönemin üzerindeki ölü toprağını atıp artık çok daha aktif ve güçlü bir döneme girmesi bekleniyor. Rahmetli babamın da çok emeği ve hizmetlerinin olduğu bu derneğin artık hak ettiği değeri görmesi, sektörde güçlü bir biçimde varlığını hissettirmesini canı gönülden arzu ediyorum. UTED’in büyümeye, havacılık sektöründeki tüm teknisyen ve teknik destekleri kucaklayan bir vizyona ihtiyacı var.

Bence UTED yeni dönemde üye tabanı ve hitap ettiği kesimi genişletmeli, netice itibarı ile uçak altında ya da uçağa atölyelerden dolaylı olarak hizmet veren tüm teknik çalışanların bir arada olması gerekiyor. Yapılan tüm iş ve hizmet uçağın havada olması içinse, hepsi bakım personeli. Tabii ki kendi içinde her birinin farklı vasıf ve sorumlulukları var. Ama bu birlik olmanıza engel olmamalı. Nasıl ki hat bakımcı, uçak bakımcı diye ayırmıyorsak artık şu komponent ve teknik destek gibi unvanları da bölmeyin. Çünkü hali hazırda birçok sıcak gelişme ve sorunlar var. Bunların karşısında muhatap aradığınızda size çözümler üreten platformlar oluşturup, hep birlikte harekete geçmeye çalışın. Bu dernekler, sendikalardan tutunda sivil ve resmi kuruluşlarla olan tüm ilişiklerinizde de size rehberlik edip, sesinizi daha güçlü biçimde duyurabilir.

Geçen haftada değindiğimiz üzere SHGM lisans almada ve yetkili teknisyen olmadaki dil yeterliliği puanını yükselttiğini duyurdu. Depremin ardına denk geldiği için çoğu kişi tarafından tepkiyle karşılansa da söz konusu talimatlara dayanak teşkil eden yönetmeliği incelediğimde 5 Kasım 2022’de yayınlanan yönetmeliğin yürürlük tarihi olarak 3 ay sonrası belirlenmiş ve SHGM tarafından 7 Kasım 2022 tarihinde yapılan duyuruda da ilgili talimatların 6 Şubat 2023’te yürürlüğe girmesinin planlandığı belirtilmiş olmasından kaynaklandığını gördüm. Konuya bu açıdan baktığımızda, talimatların 9 Şubat’ta yayınlanması normal takvimin işleyişi bakımından anormal değil. Sadece depremden dolayı zamanlaması kötü oldu.

Yani birçok yönüyle tartışmaya çok açık olan bu konu aylar öncesinden otorite tarafından gündeme alınmış. Ardından alınan kararlar ve yönetmelikler güncellenerek yasal süreç gerçekleştikten sonra da malumun ilanı olmuş. Yönetmelik ve talimatları incelediğimizde burada otoritenin, kalifiye personel ihtiyacı ve nitelikli iş gücünün sağlanması için dil yeterliliği seviyesini yükselterek, EASA tamamlanmış modüllerin muafiyet için yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç duyduğu anlaşılıyor. Zaten ilki 2021 yılında gerçekleştirilen ve UTED tarafından organize edilen TUBEK toplantısının en önemli sonuçlarından ve gündem maddelerinden biri olan dil yetersizliğinin tespiti hepimizin malumu. Özellikle son dönemlerde artık her yerde tartışma ve dedikodulara neden olan EASA ve SHGM lisansları kavgasının da bu değişiklikleri tetiklediğini düşünüyorum.

Yeni dönemde EASA’dan SHGM lisansına geçişlerde temdit zamanı geldiğinde başvuranlar karma sınava alınacaklar. Önceki uygulamadan EASA lisansıyla usule uygun ya da uygunsuz geçilmiş tüm modüllerden SHGM başvurusunda muafiyet sağlanabiliyordu. Yurt dışında bu sınavların maalesef usullere aykırı ve belli ücretler karşılığında kolaylaştırılmış biçimde yapıldığı iddiası, EASA lisanslarının sektörde parayla liyakatsiz biçimde edinildiği tartışmalarına ve birçok eleştirilere neden oluyordu. Hangarlardan, dernek ve sendika masalarına kadar taşınmış bu tartışmaların sonucu olarak bu zorlaştırıcı uygulamaların hayata geçirildiğini düşünüyorum. Tabii eğitimini hakkıyla tamamlamış, tüm bu süreçleri yasalara ve kurallara uygun şekilde sürdüren insanların kaygı ve tepkilerini de anlıyorum.  Fakat tüm dünyada tanınan bir otoritenin lisansını da yok saymadan kendi ülkemizin lisansına geçilirken kendi kural ve yönetmeliklere göre yeniden değerlendirilmesini de anlamak gerektiğini düşünüyorum.

Burada lisans iptal edilip yok sayılmıyor. Kendi ülkemizin otoritesi, size kendi lisansını verirken koyduğu kurallara göre tekrardan ölçüp değerlendirmek istiyor. Sektörün geleceği ve mesleğin icrası için çok önemli görülen yabancı dil bilgisinin ölçülmesini açıkçası yadırgayamıyorum. Fakat büyük MRO şirketlerindeki binlerce yetkili insanın önüne bir anda konan bu bariyerin hali hazırdaki yetersiz yetkili personel açığını arttıracağı da aşikâr. Mesela THY Teknik A.Ş. bu uygulama ile ortaya çıkacak tabloya hazırlıklı mı acaba?

Bundan sonra lisans alacak ve (cs) yetkili teknisyen olacak personellerin YDS’den 55 alması gerekiyor. Görece olarak sınırın 45’ten 55’e çıkarılmasının kalite açısından çok da abartılı görülmemesi gerekiyor. 45 puan ile yetkilenmiş bir personelin yetkisini yenileme döneminde bundan etkileneceği ve daha çok çaba göstermesi gerekeceği de aşikâr. Ancak bahsi geçen personellerin bunu gerekli çaba ile kolayca aşacaklarına inanıyorum.

Nasıl ki depremlerde mühendis ve müteahhitlerin niteliği ile ilgili liyakat ve ehliyet arıyorsak, denetim firmalarını suçlayarak ortaya çıkan acı tabloyu sorguluyorsak, hatta kabul edilemeyen ihmallerin sonucunda büyük facialara ve ölümlere sebep olacak her alanda da bu hassasiyeti bence göstermek gerekir. Uçak bakımı gibi hayati derecede önemli bir işi yapanların aldığı eğitimin kalitesinin doğru ölçme ve değerlendirmelerden geçirilmesi gerekiyor. Bu konu hem kurumsal başarı hem de toplumsal açıdan doğuracağı sonuçlar ele alındığında büyük önem arz ediyor.

Düşünsenize hatalı ya da eksik bilgi ile bir ihmale ve kazaya neden olunduğunu… ülke ve havayolu taşımacılığı yapan firma açısından yaşanacak zararı ve kayıpları düşünün. Uçağı sefere verme yetkisi olan bir personelin niteliği ve donanımı bu nedenle çok değerli bir konu. Ben hakkıyla bu aşamaları tamamlayarak mesleğini icra eden arkadaşların, bu yetkileri liyakatsizce elde eldenler karşısında haksızlığa uğramasını asla istemem. Akademik kimliğimin bana yüklediği misyon ve sorumluluk gereği açıkça söylemem gereken, eğitimi ve donanımı yetersiz kişilerin asla uçak ya da komponent bakımı yapmasına izin verilmemeli. Bu konuda yapıcı ve gelişime yönelik her türlü yeniliği bence desteklemek lazım.

Özetle uygulamanın dayandırıldığı birçok haklı detay var. Lakin mevcut sistemin aksamadan devam etmesi, sektördeki ihtiyacında gözetilerek dil yeterliliği konusunda alternatiflerinde zenginleştirilerek sunulması gerektiğini düşünenlerdenim… tek bir kurumun yaptığı ölçme ve değerlendirme sınavları ile bu işin objektif olarak çözüleceğini de çok düşünmüyorum. Burada tüm havacılık otoritelerinin de tanıdığı farklı ölçeklerle sınav yapan kuruluşlarında alternatif olarak sunulması gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıcakla kalın…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 2 yıl önce

    SHGM’nin yayınladığı rapora katılıyorum açıkçası bir teknisyen olarak hiç bir tereddüttüm yok yüz kere sınava girsem yeni geçerim kalifiyeli bir ekip olmak zorunda sonuç olarak baktığımızda bizler uçağın teknisyeniyiz yani bir numaralı ekibiz bunu anlamaları lazım herkesin bizim bir hatamız felaket ile sonuçlanır.

  2. 2 yıl önce

    Shym menzunu olanlar gerek verilen sinavlar gerekse tecrübe bakımından zaten avantajliyken, duyduğum tek cümle biz bunun okulunu okuduk. Evet çok güzel siz zaten bunun ayrıcalığını yaşıyorsunuz. Ama 3 senelik shgm mezunu olup vida sökemeyen var. Demekki neymiş hersey okul veya ingilizce değilmiş. Tecrübe yi de hiçe saymak gerekli. Mevzuatta teknisyen olunması için fakülte menzunu olma şartını ben bir türlü bulamadim.

  3. 2 yıl önce

    En son girilen sınavın geçerliliği olan 5 yıl
    dolmadan bu kurallar aktif olmamalı. Kaldıki yds den 45 yeterli bir puandı…

31 Yorum

  1. Araya sıkıştırayım team den 94 almıştım şimdi sıfırlandı mı? Bize de mi team?

    Cevapla
  2. Düne kadar 30 puanın yeterli olduğu shop teknisyeni den 80 puan istemenin yada en azından 5 yıllık geçerlilik süresinib otomatikman yıl sonuna indirgenmesinin akılla izah edilecek bir tarafı yok. Ayrıca eğitmenden beklenen yeterliliğin 90 puan olması abesle iştigal. Ayrıca İngiliz Dili edebiyatı mezununun bile 90 alması olası değil.. not: eğitim piyasası da hareketlendi. 6000 TL eğitim parasına 80 puan Garanti veriliyor… Kim diye sormayın piyasada kaç eğitim şirketi var biliyorsunuz…

    Cevapla
  3. Yds değil IQ testi gerekiyor. Kabin ekipleri sular seller gibi ingilizce konuşuyorlar gelsinler bakımı onlar yapsınlar öyle ya tek kriter ingilizce.

    Cevapla
  4. UTED in geleceği UTED yöntemin elinde. Şayet havacılıgin emniyetini ve çalışanların gelişimini önceleyen bir yol belirlerse yol alırlar. Yok eğer kendi kariyerlerini öne koyar ve utedi basamak olarak kullanılırlarsa geçmiş. Geçmiş olsun.
    Maalesef daha öncekilerin yaptığı ekseriyetle bu ikincisiydi. Bu sefer de umudum yok ama belli de olmaz.

  5. 2 yıl önce

    İstediğiniz ingilizce olsun uted’ciler, hem SHGM hem EASA lisanslarını çatır çatır kullanmaya devam edeceğiz. Uted büyük mücadele veriyor, takdire şayan SHGM’den istek ve arzuları bitmek bilmiyor. SHGM mezunu arkadaşlar kendini KAF dağında görüyor hâlbuki herhangi bir okul şartı yok, çiğköfteci bile teknisyen olabilir, bunu biliyorsunuz. Muaf olarak geldiğiniz modülleri okullarda nasıl geçtiğinizi biliyoruz 😉. Görüşürüz gençler,kendinize iyi bakın.

  6. 2 yıl önce

    Kazanılmış hak ihlali yok gibi anlatılmış ama hiçde öyle sonuçlanmayacak bir durum bu. Ülkede aynı sınav sorularıyla tekrar tekrar sınav yapan, elden ele soruların gezdiği sınav kuruluşlarından sertifika alıp (MNG-THY, ki tuş takılı kalmış sorular karışmamış gibi bir saçmalık söylemi ile ) shy lisansı alan çok fazla kişi oldu. Sadece easa sertifikalı lisanslar için böyle bir yola gidilmesi kabul edilir ve etik değil. Hatta bu sorular ortalarda gezdiği kanıtlandı diye sınav yetkileri bile askıya alındı hemde. Madem dil ve bilgi kalitesini arttırmak istiyorlar o zaman tüm shy lisansı olanlardan istesinler bu şartları her temritte. Görelim kaç kişi bu başarı notlarını alabilecek. Yanlı-taraflı bir genelge bu. Madem kalite arttırmaksa hodri meydan tüm Türkiye’deki tüm lisanslı teknisyenlere bu şartlar uygulansın.

  7. 2 yıl önce

    öncelikle çok doğru ve yerinde tespitlerle durumu yorumladığınız için teşekkür ederim. İşini layıkıyla yapan arkadaşlarımı tenzih ederek şunu belirtmeliyim ki nerdeyse orta okul seviyesi inglizceyle iş yapan ve Yunandan Romanyadan para verip modülleri geçip benimle aynı düzeyde kabul edilen arkadaşları ben sindiremiyorum. onalrında çaba gösterip kendini geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Shgm kararını çok yerinde bulsamda bir tek YDS ile yapılması adil değil. bir kaç altarnetif yolunda olması lazım. Birde cs olmak için konulan dil şartından çok yöneticilerin adam kayırması bize koyuyor. Asıl buna çare bulunsun

  8. YDS nin 45 ten 55 e çıkartılması gayet mantıklı. Sonuç olarak yetkili personel kistaslarina yer alan biri bence bu puanı alabilmeli sonuçta uluslararası kurallara talibiz. Tabii el melekesi onemli ancak 55 puan da alinabilmeli

  9. 2 yıl önce

    zaten eyt cikiyor geride kalan arkadaslara basarilar benden bu kadar 31 aralikda istifa eder sonra sozlesmeli işlerine gelirse 100 bine gelirim :)

  10. 2 yıl önce

    Shgm

  11. 2 yıl önce

    Olaya yaklaşım kağıt üstündeki dil belgesi olduğu sürece şirket yine perfonmans alamaz , bak özetleyim ; şirketteki b1 /b2 yetkili teknisyen sayısının emin olun yarısı (ki bunun içine tdp den geçenlerin çoğunlukta olduğu grup) Teknik İngilizce konusunda zayıf , buda bakım kartlarının okunması , uygulanması vs gibi durumları çok etkiliyor , mülakatta sorulanm2-3 soruyla bu iş olmaz , her personel kendi biriminin mühendisliği ve kalite müdürlüğü eşliğinde çalıştığı işlerle ilgili güncel mülakatlara alınmalı , adam iş yapıyor ıtem veya karttaki prosedürü bilmiyor yds den 70 almış serviceable kart yazamıyor , kendi işiyle ilgili yetkisi olmasına rağmen spesifik işlerde çalışacak medeni cesareti yok , kaybeden yine şirket ve sürekli tekrar tekrar açılan arızalar , korozyonlar vs vs sorunlarla başbaşa kalmak oluyor , kabinde ve atolyede çalışan yetkili personelden iş konusunda çok daha verimli olan qm arkadaşlar var , düşünün yetkili B1 işi Qm e soruyor , hak reva mı şimdi bu yetkiye cerilen ekstra maaş ?B1 Arkadaş atölyede otursun 2-3 kartı kapatsın 5000 tl fazla maaş alsın , neresinden bakarsan bak düzenlenmesi gereken çok şey var

  12. 2 yıl önce

    TK haricinde diğer şirketler de KARMA sınav yapılıyor mu? Shgm TK nin arka bahçesi gibi, TK istiyor shgm yönetmelik oluşturuyor. Şirket yetkili personele doydu herseferi de yeni engeller çıkarıyor. Amac yetki düşürerek CS sayisini azaltmak.

    Cevapla
  13. 2 yıl önce

    Shym menzunu olanlar gerek verilen sinavlar gerekse tecrübe bakımından zaten avantajliyken, duyduğum tek cümle biz bunun okulunu okuduk. Evet çok güzel siz zaten bunun ayrıcalığını yaşıyorsunuz. Ama 3 senelik shgm mezunu olup vida sökemeyen var. Demekki neymiş hersey okul veya ingilizce değilmiş. Tecrübe yi de hiçe saymak gerekli. Mevzuatta teknisyen olunması için fakülte menzunu olma şartını ben bir türlü bulamadim.

    • 2 yıl önce

      Mevzuatta maalesef havacılığın H sini görmemiş adam teknisyenlik yapabilir de yazmıyor ama yapıyorsun. Sonra bir de okul okumuş teknisyenlere laf yetiştirmeye kalkıyorsun.

    • 2 yıl önce

      Boş yapma yıllardır aynı muhabbet. Sanayici muhabbeti klasik. Yok shyo mezunu vida sıkamıyormuş. Gel benim yanıma shyo mezunu gör ağzını açıp konuşabilir misin çok merak ediyorum. Nedense senin gibileri sahada göremiyoruz hiç

      Cevapla
  14. 2 yıl önce

    En son girilen sınavın geçerliliği olan 5 yıl
    dolmadan bu kurallar aktif olmamalı. Kaldıki yds den 45 yeterli bir puandı…

  15. 2 yıl önce

    Tolga bey rica ediyorum azcık düşünseydiniz keşke. Teknik destek personelini teknisyen yapmak için YDS 50 isteniyorda Yetkili teknisyeni YDS 55 alması neden şaşırıyorsunuz ki. Yetkili teknisyen şirkette müdürlerden sonra en yüksek maaş skalasında olduğunu bilmiyorsunuz galiba. TDP YDS den 50 alacak teknisyen olcak yetkili teknisyen olan teknisyenin 2 katı maaş alması için bi zahmet YDS den 55 alsın.Eskidendi devlet memuru zihniyeni oh bi kez aldım daha da kendimi geliştirmeme gerek yok. zaten yeni mezun olan nesilin YDS den 55 alma gibi derdi yok. derdi olan kendini geliştirmeyen devlet memuru gibi bi kez atandım emekli olana kadar en yüksek maaş ohh ne güzel. ya abi yetkili teknisyenler kendilerini yurt dışındaki teknisyenlerle bir tutup maaşlarını en yüksek olmasını nasıl istiyorsa bi zahmet YDS den 55 alsınlar. hem ingilizcesi olmıcak hemde yurt dışındaki teknisyenlere bakıp neden maaşının onun gibi olmadığını söyleyip en yüksek maaşı isticek. Bence şirketimiz böyle bi düzenlemeye giderse çok yerinde bi karar olcak.

    • 2 yıl önce

      Teknisyen 5 senesini okul okumaya verdi.
      Sadece dil konusunda değil, havacılık adabını-kültürünü öğrenip geldi.
      Sen teknisyen olmak için bir sınavdan soruların yarısını yapsan yetiyor.
      Sendika teknik destek sendikası oldu resmen.
      Zamanında çıkarttıkları uygunsuzluğu temizlemeye çalışıyor şimdi tabii.
      Bu yanlışa hiç girilmemeliydi aslında.
      Plansız büyümeden dolayı çok fazla vasıfsız arkadaş teknisyen kıyafeti giydirilip uçağa bırakıldı. Umarım bundan sonra ki alımlarda aynı yanlışı yapmazlar.
      Diğer konuda katılıyorum. YDS 60 bile bana göre az.
      Kendimizi kaptandan aşağıda görmüyoruz ama kaptanlar ielts 6.5 alıyor.
      Bu vakitten sonra yetki alamayan shgm ye ya da şirkete kızmak yerine kendine kızsın.
      Özeleştiri yapsın.
      Selamlar.

    • “Yetkili teknisyen müdürden sonra en fazla maaş alan personeldir” diyen kişi muhtemelen müdür. Ve başkasının maaşını da bilmiyor.
      Zira sadece sklaya göz atarsanız yetkili bir teknisyenin aynı skalada yer alan hiçbir mühendislik çalışanı ile aynı maaşı alamadığını anlarsınız.
      Bu skalalar her sene yayınlanıyor. Bizzahmet gözati verin.

      • 2 yıl önce

        Sadece dil konusunda değil, havacılık adabını-kültürünü öğrenip geldi.

        Ne adap ne kültür sorma görmesek tamam diyeceğiz. Güldürüyorsunuz insanları.

        Cevapla
    • 2 yıl önce

      Klasik bir tdp vakası. Meseleleri idrak etmekte zorlanman çok normal. Yetkili teknisyen olmanın tek kıstası yds değil. Bu arada sen ydsden 50 olup teknisyen kategorisine geçebilirsin. Çakma lisansla tipte soru ezberleyerek falan yetki de alabilirsin. Mesele sadece isimler değil. Sen yetkili dahi olsan her zaman tdp olarak kalacaksın. Düşünce olarak ötesine geçme şansın yok.

      Cevapla
  16. 2 yıl önce

    Hoşuna giden olur gitmeyen olur ama bakış açısı yüzde yüz doğru.

  17. Kral öldü yaşasın yeni kral…

  18. 2 yıl önce

    Tolga bey Tebrik ederim sektöre ayrı bir değer kattın kalemin rahmetli baban gibi keskin Uted konusuna gelince onursal başkanın oğluna yakışan bir yer uted gönül isterdi ki aday olmanız kesin siler süpürürsünüz saygılar.

  19. 2 yıl önce

    SHGM’nin yayınladığı rapora katılıyorum açıkçası bir teknisyen olarak hiç bir tereddüttüm yok yüz kere sınava girsem yeni geçerim kalifiyeli bir ekip olmak zorunda sonuç olarak baktığımızda bizler uçağın teknisyeniyiz yani bir numaralı ekibiz bunu anlamaları lazım herkesin bizim bir hatamız felaket ile sonuçlanır.

  20. 2 yıl önce

    Uted üzerindeki ölü toprağı kalkmalı artık evet katılıyorum tolga bey thy teknik tüm departmanları ile birlikte uted e bağlanmalı umarım o günleri de görürüz. Fakat bu yönetimle çok zor .

  21. 2 yıl önce

    Ne kadar da güzel yorumlamissiniz yazı su gibi akiyor