Havacılık Sektöründe Yeni Bir Sayfa Açıyor. 500'ün üzerinde yeni hava hizmeti anlaşması imzalandı

Havacılık Sektöründe Yeni Bir Sayfa Açıyor. 500’ün üzerinde yeni hava hizmeti anlaşması imzalandı

Uluslararası havacılık sektörü, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) öncülüğünde 521 yeni uluslararası hava hizmeti anlaşması ile tarihi bir dönemece girdi. 3-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Hava Hizmetleri Müzakeresi (ICAN) etkinliğinde imzalanan bu anlaşmalar, ICAO’nun kurulduğu günden bu yana gerçekleşen en büyük hava hizmetleri anlaşması sayısını temsil ediyor.

ICAN serisinin bu son buluşması, 97 ülkeden 700’den fazla katılımcının bir araya gelmesiyle, sivil havacılığın geleceğini şekillendirecek önemli kararların alındığı bir platform oldu. Anlaşmalar, sivil havacılık ağının düzenleyici temelini oluşturan ikili ve çok taraflı devlet anlaşmalarının başlatılmasını veya yeniden müzakere edilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

ICAO Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamada, “Bu anlaşmalar, global havacılık sektöründe sürdürülebilir kalkınmanın ve karbonsuzlaştırmanın önünü açacak. Hükümetlerin ve havayollarının, daha temiz ve verimli uçuş teknolojilerine yönelik yatırımları artırması için gerekli zemini hazırlıyoruz” denildi.

ICAO’nun öncelikleri arasında, hava hizmetlerinin liberalizasyonu, daha geniş sermaye piyasalarına erişim, havayollarının mülkiyeti için milliyet gerekliliklerinin gevşetilmesi ve modernize edilmiş altyapı ve yolcu kolaylaştırma süreçlerine ihtiyaç bulunuyor. Ayrıca, güvenlik, çevresel sürdürülebilirlik ve rekabet politikaları konularında da taahhütlerde bulunuldu.

2050 yılına kadar hava taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasına yönelik hedefler de bu anlaşmaların ana odak noktalarından biri olarak belirlendi. Bu çerçevede, ICAO, karbonsuzlaştırma için gereken teknolojilerin, operasyonel iyileştirmelerin ve daha temiz havacılık yakıtlarının geliştirilmesi ve uygulanması konusunda önemli adımlar atmayı planlıyor.

ICAO’nun bu çabaları, havacılık sektörünün küresel düzeyde daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir yapıya kavuşmasına büyük katkı sağlayacak. Bu yeni anlaşmalar, sektördeki değişim ve gelişim sürecinin bir parçası olarak tarihe geçiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir