Sevgili okurlarım;
Bu haftaki köşe yazıma başlamadan önce bir çeviri habere atılan yorumlarda yapılan suçlamalara cevap verme gereği duydum. Havacılıkta yaşanan kriz sonrası editör arkadaşlar yerli haber bulamayınca yabancı haberlerden çevirilere başladılar. Bu haberlerde de her zaman olduğu gibi pilot ve kabin memurları haberleri sıklıkla yer alıyor. Çünkü kamuoyu havacılık dendiğinde ilk iki mesleği say dediğinizde, pilot ve kabin memuru der. Hal böyle olunca, yerli veya yabancı medyanın gözü hep uçucularda oluyor. Bazı kendini bilmez yorumcular, okudukları cevri haberi yayınlamamızı bile pilot düşmanlığı ile özdeşleştirme gafletinde bulunmakta.
Airlinehaber’de yazdığım köşe yazılarımda hiçbir zaman çalışan kesime laf atmam. “Çalışanlardan yana tarafız” diye lanse ettiğimiz bir sitenin genel yayın yönetmeni bu hataya düşmez. Ben yazılarımda mesleki grupların adilane bir şekilde ücretlendirilmesini talep etmiş ve bu adil dağıtımda kaptanları bir numaraya yerleştirmiş iken bizim paramızda gözünüz var söylemi ne kadar çelişiyor değil mi?
Objektif habercilik adına her haberi içeriği ile oynamadan aynen yayınlıyor ve yorum hanesinde, ahlak dışı olmadıkça her yoruma yer veriyoruz. İstenen ve arzu edilen de bu olmalı…
Bu aralar,tüm dünya korona tehlikesinin ne zaman biteceğine ve ikinci dalganın gelip gelmeyeceğine, aşısının ne zaman bulunabileceğine odaklanmış durumda iken bizler, şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bu krizin havacılık sektörümüze ve tabii ki havacılık sektörü ile birlikte anılan iç ve dış turizmin ne kadar etkileneceğine yöneldik ve bilinmeyenlerle dolu bir sürece girdik.
Mevcut durumda ne TV’lerde nede yazılı medyada başka konu yok. Varsa yoksa Covid-19 konuşulup yazılıyor.
Havacılığı etkileyen kriz global olunca, ICAO-IATA ve Havalimanları birlikte çözüm arayışındalar. Bu krizden etkilenin havayollarının durumlarını, Airlinehaber olarak sizlere yabancı medya ile aynı gün vermeye çalışıyoruz.
Bu hafta ben de sadece kendi havayollarımızın ve havalimanlarımızın kriz dönemi bitene kadar neler yapabileceğine odaklandım.
Tabii ki önceliği THY’ye vermek gerekiyor. Çünkü THY ortaklıkları ile birlikte 69.000 çalışanı ve 340 uçağı olan, Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyüklerinden biri. 124 ülkeye ve 311 noktaya uçuş yapan dev bir havayolu şirketimiz. “Büyük başın derdi de büyük olurmuş” mantığı çerçevesinde baktığımızda ilk plana THY’yi almak gerekiyordu.
Malum, THY ‘de çok hızlı büyüdü. Bu hızlı büyümenin birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları da var. İşte şimdi o hızlı büyümenin sancıları çekiliyor.
THY ve ortaklıklarında çalışanlar huzursuz. Aslına bakacak olursak, yarının ne getireceğini ne onlar bilebilir nede bizler…
Bir virüsün bu kadar etkili olabileceğini, insanların yanı sıra koskoca dev firmaları batma noktasına getireceğini birileri önceden söylese idi, hadi canım sende abartma derdik.
Ancak abartabileceğimizin daha fazlası ile karşılaştık. Hani bazı futbol maçlarında kaleciler için kontrpiyede kaldı denir ya… Bunun Türkçesi ise kalecinin gelen topa ters tarafta kalması oluyor. İşte havayolları ve havalimanları da bu beklenmedik krizde kontrpiyede kaldılar diyebiliriz. Hiç beklemediği anda tüm dünya korona virüsü ile baş başa kaldı.
Aldığım duyumlara göre, THY Mayıs sonunda iç hatlara başlamayı planlıyor. 2020 yılının sonuna kadar ancak %50 kapasiteye ulaşılabilir deniyor. Tabii ki bu bir tahmin… Evdeki hesap çarşıya uymaz misali o güne kadar neler değişir ve ne kararlar alınır bilinmez…
Bu tahminler iç hatlar için geçerli. Dış hatlarda uçabilmek için iki tarafın da onay vermesi gerekecek. Geçen hafta yazdığım gibi İspanya ve İtalya sınırlarını kapatmış. Bu oralara uçamazsın demek oluyor. Bazı ülkeler ise yolculardan “Covid-19 Sertifikası” isteyecek deniyor. Bu sertifikanın uluslararası kabul edilmiş bir formatta ve kabul edilir bir kurumdan onaylı olması aranacaktır sanıyorum.
Kısaca zor bir süreç havacılık sektörümüzü bekliyor. Havalimanı ve havayolları yönetimlerinin rahat uyuduğunu sanmıyorum. Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misali ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka tenkit edileceklerdir. Birçok defa yazdığım üzere havacılık sektörünün en şanssız dönemi ile karşı karşıyayız
Umar ve Dilerim ki, Türk sivil havacılığının bütün şirketleri bu süreci en az zararla kapatabilsinler.
***
Tüm okurlarımın en merak ettiği konu olan istihdam ve maaş konusuna geldiğimizde ise;
Mevcut şartlar nedeniyle, THY’nin 2020 yılında eleman alımı yapmayacağı söyleniyor.
Hükümetin işten çıkartma yapmayacaksınız söylemi olmasa şirketler en kolay yolu seçer ve çoktan işten çıkartmalar başlardı, diye düşünüyorum. Ancak, mevcut durumdaki kısa çalışma dönemi belki bir 3 ay daha uzatılabilir görünüyor. Sonrası ise Allah Kerim
Bu arada THY yönetiminin maaşlarda indirime gidilmesini isteyebileceği mümkün görünüyor. Tabii ki bu durumda sendika ile anlaşmak zorundalar. THY, geçen hafta yazdığım köşe yazımdaki gibi yeni bir değerlendirme sürecine girecek gibi görünüyor.
Ayrıca; Şu anki zararlar için devletin direk olarak devreye gireceğini hiç sanmıyorum. Devlet, kredi isteyen havayollarına finans desteği için bankaları işaret edecektir.
Tabii ki bu kredi yardımını özel bankalardan ziyade devlet bankaları yapacaktır. (Tabii ki yeterli fonları varsa) Devlet direk yardımda bulunmaz veya bulunamazsa banka kredilerinin tüm sektöre yeterli olacağını sanmıyorum. Devlet belki de THY hisseleri alarak katkı sağlayabilir.
Bu kriz dönemi, THY’nin yanı sıra LowCost taşımacılık yapan şirketleri daha çok zorlayacak gibi görünüyor. Her sefer dönüşünde uçakların dezenfekte edilebileceği söyleniyor. Belki yolcu bagajları da dezenfekte edilip uçağa konacak. İşte bu işlemler, hızlı hareket ederek çok sefer yapıp çok yolcu taşımaya odaklanmış LowCost firmaları zorlayabilecektir.
Örneğin; Uçaklarını şimdiye kadar yarım saat civarında (turnaround) sefere hazırlayan Pegasus, her sefer sonrası uçaklarını dezenfekte etme şartı getirilirse yerde kalma süreleri en az bir saate çıkacaktır.
Bunun yanı sıra, havayollarına her sırada bir koltuk boş bırakma mecburiyeti gelirse, zaten kar marjı düşük olan lowcost firmalar zorda kalacaklarından bilet fiyatlarını artıracaklardır. Kısaca çok iyi incelenip, bu tür ekstra işlemlerin o havayoluna, ne getirir ne götürür hesaplarının iyi yapılması gerekir.
Havacılık sektörü dediğimde, konuyu sadece havayolları ile geçiştirecek değilim. Sivil havacılığın birde havalimanı bacağı var ki buda çok önemli.
Şüphesiz Havalimanlarımızda krizden etkileniyor. Korona krizi henüz kuzey yarım küresinde etkisini sürdürüyor ve yavaş yavaş güney yarım küreye doğru yol alıyor.
Havacılık sektöründe bu krizin kontrolü ICAO-IATA- ACİ gibi otoriteler eşliğinde İşbirliğinde sürdürülüyor. Bunlardan en önemlisi ICAO… Çünkü ICAO Uluslararası sivil havacılık örgütü olup, ana işlevi sivil havacılığının güvenli bir şekilde büyümesini sağlamak, uçuşlardaki emniyeti, havalimanlarında ve uçuşlarda güvenliğin sağlanmasından sorumlu. ICAO ve IATA ve ACİ’nın aynı şehirde yani Montreal’de olması bir avantaj. Birlikte çalışıyorlar.
Ülke bazında baktığımızda ise her ülkenin kendi standart çalışmaları var. Türkiye’nin kendi içinde aldığı kararlar gereği yurt içi seferleri açıp açmaması Türkiye’nin bileceği iştir. Ancak, uluslararası uçarak yolcu taşımacılığı yapacağım dediğinizde ICAO standartları geçerli olacaktır. Çünkü konu finansal değil sağlık konusu.
Ancak; ICAO standartları gelene kadar ülkeler kendi aralarında karşılıklı anlaşmalar ile uçuşları başlatabilirler. Türkiye’nin bu ikili anlaşmaları zorlayacağını düşünüyorum
Mesela İtalya’nın kuzeyi koronadan çok etkilendi. İtalya’nın güneyinde kontrol sağlanmış görünmekte. İstanbul’a uçuş sağlanabilir. Ancak, uçağa yolcu alınırken neye bakılacak? Asıl konu bu.
Bu konuda önemli olan uçmanın emniyetli olduğunun yolculara aktarılması
Aslına bakacak olursanız THY tüm dünya ülkelerine kargo taşıyabiliyor. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yok. Sorun yolcu uçakları ile ilgili. Bu konunun çözümü için çalışmalar sürdürülüyor. Uluslararası yolcu taşıyacaksan ICAO standartlarına uygun hareket edeceksin. ICAO Covid-19 ile ilgili belgeyi şart koştuğunda onu uygulamak zorundasınız. Artık antikorlar mı sayılacak veya sağlık belgesi şartı mı konacak bu onların işi.
Türkiye’nin bu konularda diplomatik çalışmalara başladığını görüyoruz. Yardım isteyen yabancı ülkelere sağlık ile ilgili malzemeler hibe etmenin nedeninin diplomatik temaslarda Türkiye’ye sempati duyulması amaçlı olduğunu düşünüyorum. Bu yardımlar ikili anlaşmalar için çok faydalı olacaktır
Havalimanı ve havayolları birbirinden ayrılamaz ikili olarak da görmekte mümkün.
Havalimanlarımızın en önemli gideri operasyonel giderler olmakta. Tabii ki havalimanının kira ve banka borçları da var. Mevcut kriz nedeni ile havalimanlarımızı zaten operasyonel giderlerini minimize etmiş görülmekte.
Amerikan Hükümeti, havalimanlarına 10 Milyar dolarlık finansal destek sağladı. Ancak, ABD’deki tüm havalimanları zaten devletin.
Belçika’da havalimanı imtiyaz ücreti ödenmesi Avrupa komisyonu tarafından kabul edildi.
Bakalım bizde ne gibi kurtarma operasyonları olacak?
26 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Merhaba Sefa Bey, Bu hafta Bilal Ekşi Bey’in İstanbul Ticaret Üniversitesindeki söyleşini izlediğiniz belli. Kamu bankalarının oluşturacağı (belki de özel büyük bankaların bazıları da dahil olabilir) konsorsiyumun yurtdışından sağlayacağı sendikasyon kredileri sayesinde THYye kredi sağlanmış olur. Bugün itibariyle 60 ülkeye sağlanan tıbbi yardımların uçuşların açılmasında etkin rol oynayacağını iyi tespit etmişsiniz. Belki de ABD ye iki kere gönderilen tıbbi yardımlarında (ABD yetkililerinin de teşekkür ettikleri) ileriki süreçte merkez bankalarının swap anlasmasina yardımcı olacaktır. Saygılar.
Yardımlar imaj pr, gayet yerinde işler. İki paket maskenin maliyeti ne olacak,güçlü ülke imajı hiç bu kadar ucuz olmamıştı. Özellikle İngiltere Almanya abd ye yardım yapılması çok iyi reklam ülkemiz için. Bunada laf etmeyin Muhaliflik yapacaz diye biraz akıllı olun.
ozgur kardes hangi masal bu
Ya uyanın şu rüyalardan yaa, ABD kesip attığı tırnagını vermez sizi kölesi yapmadıkça… oyle 3 kurusluk tıbbı yardım yaptın diye sana swaptan para akıtmaz, cok zor o işler. Atar gider yapmadan ayaklarin yere basacak malesef gercek hayat boyle isliyor…
Hee e o kadar tıbbı yardım yaptık ne olacak diyorsanız bakın anadolu haber ajansının kendi haberi, abd ypg/pkk ya tibbi malzeme gonderiyorlar.
Güzel bir değerlendirme.Sektörü ve gelişmeleri yakından takip ettiğiniz belli. Tebrik ederim
Sefa bey, biz maske bulamazken yurt dışına maske ve tıbbi yardım yollanması ile ilgili polemiklere cevap vermiş gibisiniz. Türkiye bozulan dış politikalarını uçaklar dolusu yardım yaparak düzeltmeye çalışıyor olabilir. Yukarıda yorum atan özgür vatandaş rumuzlu arkadaşın dediği gibi kredi bulmak istediğimizde onlar da bize yardım edebilirler.
hükümet işten çıkarmaları istemiyor çünkü seneye seçim var yoksa yarımızı çoktan biçmişlerdi dışardan para bulamazsak bu gidişle Haziran sonu moratoryum sonumuz ulkecek THY yi kurtaracak kadar para var mıdır devlet bankalarında sanmıyorum tam takır kuru bakır..benim en çok merak ettiğim konulardan biri de bu yap işlet modeli bakalım ıga ortakları kayıplarını bizim sırtımıza mi yukleyecek yoksa feragat edilecek mi bu işin aşısı bulunmazsa acı reçete biz çalışanları bulacak gibi sefa abi
Bu iktidarla her şey mümkün. Şaşırıyor muyuz?
Benim hatam dogru seneye sanıyordum 2023 en yakın iki de bir erken seçim olan ülkemizde karıştırmak gayet doğal bir durum bence ha seneye seçim var deseler kimse de sasırmaz buna
Seneye secim mi var ? Hangi ülkede yasiyorsunuz.Burasi Türkiye ile ilgili haber yapiyor.
Şu da bir tehlike. Birincisi turizm patronları baskı yapmakta. Uçuş açılsın para kazanalım. Bir kaç insan ölmüş umurlarında değil. İkincisi korona nın aşısını bulana kadar uçuş olmamalı. Çünkü yakalanan bir kişi bir daha yakalanıyor. Herşey den önce sağlık gerisi boş. Özellikle para için SAĞLIĞINI satanlara duyurulur.
Bir yakalanan bir daha yakalanmıyor. Japonya o açıklamada hata yaptığını duyurdu. Yani bir kez hastalık geçirdiyseniz tekrar hastalanmıyorsunuz
Ben kaptanim ve o yazida kotu niyetli hicbir sey gormemistim. Umarim meslek grubumuzla ilgili dusuncelerinizi etkilemez. Bazi yanlis anlasilmalar olabilir. Belki densiz degil ama aceleyle dusunulmeden yazilmis yorumlar olmustur okumadim. Adil dusunceleriniz saygi goruyor. Pilot karsitligi cok kolay siz buna uymayanlardansiniz. Saygilar
ben bugüne hep kadar kaptanları savunuyordum fakat bugün bazı görgüsüz pilotların bloglarda fena dalga geçilen o iğrenç challenge videosunu görene kadar. Ev halleriyle üstü açık arabalarla yapmacık iğrenç gülüşleriyle gerçekten kusasım geldi. Sosyal medya yasaklansın bunlara ya rezil ettiniz.
Kaptanım,sen cok safmışsın.
Hayat pahalılığı ve şartlar belli bu pozisyonda çalışanın üzerinden fedakarlık isteyeceksin ve bunun sonucunda da maasta indirimi isteyeceksin bence işsiz kalıp işsizlik maaşı almak çalisipta kısa calisma diye yutturulmuş agir is yükünü teknisyene yüklemek de virüs belasını basına sarilmasından iyidir yok öyle 5 kuruşa 2 kofte
Yapılan yardımların çıkar amaçlı olduğunu düşünmüyorum Türkiye uzun yıllardır dünya da ABD den sonra en çok yardim yapan ülke,ABD ekonomisiyle oranlarsaniz en cok yardım yapan denebilir.Aksine ABD cikari olan ulkelere yardım yapmakta.Bizde ise muhtaç olana yardım etmek ecdadimizdan kalan bir miras.Tabiki bu yardimlar sayesinde gönül bağları kurulacak iliskiler gelistirilecektir ama cikar amacli denemez.Zira hic cikarimiz olmayan ulkelere de yardım yapiyoruz.
Herkese sağlıklı gunler dilerim.
Bal gibi de bizim için çıkar amaçlı ama Somali gibiler hariç hiçbiri çok da umursamaz. Somali vs de çıkarları için bizi yağlar,paklar. Kimse aptal değil. Abd’ye 2 uçak yardım gönderdik onlar bunların kıymetini bilir mi? Bilseler pkk,feto vs kim varsa desteklerler mi? Trump bir tivit attı dolar iki katına çıktı hala inmiyor. Geçen tvde gösteriyordu abd pkklılara maske vs dağıtıyordu ya o maskeler bizim gönderdiklerimiz ya da onların yardıma ihtiyaçları yok hava için yardım yolluyoruz. Bu ülkenin bunca ekonomik,sosyal sorunu varken,kendi insanına kalitesiz maske ki onu da dağıtamıyor,millet 20 gündür maske bekliyor,layık gören bir ülke başkasına niye yardım eder? Sırf gösteriş,tabanına oynamak,politik çıkarlar için gerisi boş. Yakında bu ekonomiyle biz yardıma muhtaç hale geleceğiz gibi maalesef.
Bence şirketler torpille işe giren pilotları işten çıkarsın.
Torpilim şaşmaz giydiğim kirlenmez uçaklar bensiz uçmaz hacı cavcav canıma deysin.şişeler lingo lingo şişeler..
Bu durumlar geçicek arkadaşlar az kaldı
Maaş konusunda bir indirim olacaksa öncelikli olarak diğer THY personelinden harici olarak %50 zam alan pilotların maaşları %50 düşürülsün. Sonra şirkette tüm çalışma kollarına uygulanan indirim uygulansın…onlar % 50 zam alır iken diğer personel hiç zam almadı .. Tabiki tüm temennimiz herşeyin normale dönmesi kimsenin maaşlarının geriye gitmemesi..
Bence senden %25 kesinti yapılıp pilotlara verilsin.
Erken uyananlar mesaj atmış Teble anlaşmışlar faizli kredi çekebilirmişiz peki komisyoncularda bizi görecekmi hacıbabam. Hahaha
Malum döviz kuru 7 tl geçmişken ,Uluslararası Rakiplerine oranla ucuz isgucune sahip çalışanları olan THY’i kurtaracak hamle personel maaşı mıdır? Thy toplam giderleri içinde personel gideri % kactir.
Ben teknisyen olarak zaten 600$ maaş alıyorum.
bu durum hızlı düzelecek 2020 sonu 2021 başı her şey yoluna girecek süreç bir covit anısı olarak hatırlanacak sadece…