featured

HAVACILIK EMNİYETİ NASIL ÖĞRETİLMELİ

Değerli okurlarım,

Havacılık Emniyeti, kendini havacı olarak gören her birimizin ortak bir alanda söz duyduğu ve söz söylediği özel bir konu. İçeriğinin tarihsel yolculuğa ve felaketlere uzanan tarafı onu ilginç kıldığı için havacı olmayanlara da ağız dolusu anlatıldığına defalarca tanık oldum. Bahsi geçen tüm anlatımlarda bazı ezberlerle karşılaşmaktan da usandık. Bu hafta duymaya alışık olmadığınız bazı sözleri söyleyeceğim. Çünkü dalları değil, gövdeyi sallamak niyetim.

Öncelikle Eğitimlerin İçeriği ile İlgili Sorunların Çözülmesi Gereklidir

Öncelikle havacılık emniyetinin anlatıldığı kursların hemen hemen hepsinin adı Emniyet Yönetim Sistemleri (EYS: Safety Management Systems – SMS). Bazı kurslarda önüne kursu ya da eğitimi veren işletmenin ya da birimin işlevine göre sözcük ekleniyor. Oysa SMS eğitimleri tüm havacıların zorunlu olarak aldıkları, her yıl yenilemeleri gereken ve emniyet yönetiminde temel bilgileri içeren bir kurstur. 

Annex-19 ve Doc.9859 sonrası dönemde küresel havacılıkta kazaların önlenmesi yönünde çok önemli bir başarının kaydedilmiş olduğunu Tüzün Tolga İnan hocamla birlikte yaptığımız araştırmada kaza istatistiklerine dayalı araştırmamızda ortaya çıkardık.

Ancak diğer tarafta da ülkemizde SMS kurslarının ve havayolu işletmelerinde Ekip Kaynak Yönetimi kurslarının istenilen ölçüde olumlu sonuç vermediğini M.Melih Başdemir kaptanımla birlikte yaptığımız araştırma ile kanıtladık. Bu yüzden emniyet eğitimleri ile ilgili tüm aksaklıklara ve önerilere mercek tutmakta büyük yarar görüyorum.

SMS kursunun ne içeriği ne de süresi havacılık emniyetinde asıl anlatılması gereken konulara yetebilmektedir. O yüzden birinci önerim, emniyet eğitimlerinin farklı seviyeler ve/veya yönetim işlevleri için yeniden tanımlanmasıdır. Böyle bir ayrım iyi bir başlangıç olabilir. Ardından, bunların içeriğinin belirli bir mantık çerçevesinde geliştirilmesi düşünülmelidir. İçerikler seri çalıştaylarda belirlenip mevzuat tarafından da desteklenmeli, her birine uygun rehber dokümanlar (ulusal seviyede yayımlanacak eğitim dokümanları gibi) deneyimli uzmanlar ve akademisyenler tarafından ortak bir çalışma sonucunda üretilip yayımlanmalıdır:

  • Temel SMS Teorik Eğitimi:

Tüm havacıları yetiştirmede öğretimin ya da çalışmada oryantasyon eğitimlerinin parçası olarak verilebilecek teorik bir eğitimdir,

  • Emniyet Kültürü ve Raporlamanın Geliştirilmesi Uygulamalı Eğitimi:

Temel SMS eğitimi almış olan ve bir iş yerinde bir yıldan daha uzun süre çalışan havacılara yönelik uygulamalı bir eğitimdir, 

  • Emniyet Yöneticisi Yetiştirme Uygulamalı Eğitimi:

Emniyet Yöneticisi olarak atanacak personele yönelik olarak ve çalışacağı işletmenin türüne göre (hava aracı üretim, havayolu, havalimanı, hava aracı bakım, genel havacılık, vb) ayrı içerikler geliştirilmiş olan uygulamalı bir eğitimdir,  

  • Üst Yöneticiler İçin Emniyet Farkındalık Teorik Eğitimi:

Havacılık örgütlerinin üst yönetiminde görev alan, strateji belirleyen ve/veya karar mekanizmalarında etkin işlevi olan yöneticilere yönelik olarak ve her yıl tazelenmek üzere geliştirilen bir eğitimdir.

Emniyet Yönetiminde Örgütsel Mekanizmalar Etkin İşletilmelidir

Örgütsel ve yönetsel araçlar denilince akla hemen Emniyet Eylem Grubu (EEG) toplantıları ile Emniyeti Gözden Geçirme Kurul (EGGK) toplantıları geldiğini biliyorum. Eylem grubu toplantılarına mümkün olduğunca diğer birimlerden de çalışanlar davet edilmelidir. Örneğin bir uçuş okulunda hava araçlarının teknik temelli emniyet sorunlarının görüşüldüğü toplantıya öğrenci pilotlar da davet edilmelidir. EGGK de dâhil olmak üzere her seviyede emniyet toplantılarında emniyetin temel düşüncesine ve adalet kültürüne (just culture) sadakat bulunmalı, denetleme sonuçları veya kaza sayıları emniyette başarı olarak sunulmaya çalışılmamalıdır. 

Bir diğer önerim emniyet kütüphaneleri hakkında. Havacılık örgütlerimizde kütüphanelerimiz ve arşivlerimiz önce zengin sonra da etkin hale getirilmeli, yani sistematik olarak dersler çıkarmamızı sağlayacak mekanizmaları içermeli ve çalışanların dikkatine sunulabilmiş olmalıdır. Günümüzde artık yazılı dokümanlardan çok daha fazla olarak görsel ve işitsel eğitim materyallerinden yarar sağlanabiliyor. Erişebildiğimiz yerlerde çok fazla belgesel, yeni medya paylaşımları, vb var. Bilinçli bir eğitim yaklaşımı bunların her birinden yararlanmanın yollarını bulacaktır. 

Tam bu noktada, kaza raporlarının sektörde veya akademik çevrelerde incelenip dersler çıkarılmasının önündeki anlamsız engelin kaldırılması gerektiğini hatırlatmak gerekiyor.

Eğitim Tekniklerinin Geliştirilmesi Gereklidir

Sektörümüz artık gözleri kocaman açıkken eline vida alıp “bu vida 300 kişi öldürdü, 500 kişi telef etti” diye kursa başlayan eğitimcilerden kurtulmalıdır. Emniyetle ilgili değerleri anlatırken dönüp dinden imandan bahseden tuhaf eğitimcileri silkelemelidir. Emniyet eğitimleri verilirken kobaşık öğretim teknikleri uygulanmalıdır. Etkileşimli, uygulamalı ve olabildiğince çok sorun çözme içeren eğitimler yaygınlaşmalıdır. Eğitim verenler eğitimci olmanın gerekliliklerini karşılayacak niteliklerle donatılmalıdır. Konu emniyet iken eğitim bir maliyet olarak görülmemelidir.

Daha önümüzde Emniyet II dönemi var sevgili okurlar. Yeni nesil emniyet yaklaşımını tüm sektör benimsemeden giremeyeceğimiz bir yeni alandan söz ediyorum. Bunu ayrıca masaya yatıracağım.

Emniyet Anlayışının Genişletilmesi ve Yaygınlaştırılması Gereklidir

Sevgili okurlar,

Kuşku yok ki emniyet konusunda elini taşın altına koyanlar olarak yapacak çok işimiz var. Uluslararası şan sahibi hocalarımızdan, on yıllarını havacılığa vermiş uzmanlarımıza ve hatta en yeni havacılardan merak eden, araştıran ve çabalayanımıza kadar her birimizin yapması gerekenler var. Bunların bir uyum içinde gerçekleştirilebilmesi, birinin diğerini olumlu etkileyebilmesi için mevzuata katkı ile eğitimlerde standardizasyonun yanı sıra yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması da altı çizilmesi gereken bir ihtiyaçtır.

Böyle bir yaygınlaştırma çabasının başarıya ulaşabilmesi için havacılık emniyetini konu alan ve üniversitelerin dönüşümlü olarak ev sahipliğini üstleneceği bir havacılık zirvesini, burada tartışılan akademik araştırmaların ve uzmanlarla birlikte yürütülen çalışmaların yayınlanacağı bir dergiyi, seri konferansları önerilerim olarak not alıp eleştirebilirsiniz.

Yaygınlaştırmanın üst düzeylere taşınabilmesi için her bir işletmenin aylık olarak yayınladığı emniyet bültenleri, benzer işletmelerde çalışanlara da ulaştırılabilir. Bunun için web ve sosyal medya etkileşimlerinden yararlanılabilir.

Aristoteles “eğitimin kökleri acı, meyveleri tatlıdır” demiş. Üstünü gökyüzünden bir yorgan ile örterek yaşadıklarımızda, gizlere ışık tutunca sorunların üzerine acı yiyerek gitmek gerekiyor. 

Sorumluluk sahibi tüm havacıları emniyet eğitimleri konusunda bir kez daha düşünmeye, sözlerimi eleştirmeye ve doğru yolu aramaya davet ediyorum. Çünkü yorulsak dahi inancımızla devam edeceğimiz bir yolumuz olduğu için bir gün ağacımızın mutlaka çiçek açacağını ve meyve vereceğini biliyorum.

Gelecek Hafta

Kasım ayı memleket ve bayrak sevdalılarının hüzün ayıdır. Ülkemizde havacılığın bugünlere ulaşmasında ve geleceğe dair umutlarımızın ilk günlerinden bugüne taptaze kalabilmesinde yol göstericimiz ve ilham kaynağımız olan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle ve rahmetle anıyorum.

Haftaya havacılık tarihimiz konusunda ortaya konulan ama hak ettiği değeri göremeyen çabalara dair anlatacaklarımız olacak. 

Güzel bir hafta diliyorum.

Küçük Bir Not

Bu hafta Nişantaşı Üniversitemize gelip genç öğrencilerimizle sohbet eden, bize güzel anıları, hoş sohbeti, özel deneyimleri ve bilge sözleriyle unutulmaz bir gün yaşatmış olan Sayın Sefa İNAN’a kurumumuz, havacı çalışma arkadaşlarım ve değerli öğrencilerimiz adına çok teşekkür ediyorum. 

Dr. Cengiz Mesut BÜKEÇ

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Yazınızı beğendim fakat Amerikayı bir daha keşfetmek diye eskilerin bir tabiri vardır.SMS dersleri HF dersleri, SM dersleri olsun zaten dediğiniz konularda çok çok bahsediliyor.SHGM bununla ilgili bir kaç tane talimat ve yönetmeliği var.Kısaca bu konunun teorik olarak çok makalesi ve kuralları var.Naçizane uygulama yani pratikte bu konuya yeteri kadar önem vermeyen yönetici ve uygulama sorumluları gerekeni yapdıkları özellikle ticari hava yolu şirketlerinde sorunlar azda olsa zaman zaman görüyoruz.Ticari havacılık sektörü bilindiği gibi FAA ve EASA kurallarına uymak ve uygulanmasından da sorumluyuz.Selamlar, teşekkür ederim.

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Havacılık psikolojisi çalışan bir psikoloji öğrencisi olarak havacılıkta emniyetin ne kadar önemli olduğunu sizin kaleminizden okumak bana çok şey kattı hocam. Umarım bir gün sizinle ortak çalışma fırsatı yakalayabilirim. Başarılarınızın devamını dilerim Cengiz Hocam ✈️❤️

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Cengiz hocam yazınızı çok beğendim tebrik ederim 👏👏başarılarınız daim olsun. “Göz ola dağın arkasını göre, akıl ola başa gelmeden bile” Ata sözünün yaklaşımıyla havacılıkta emniyetin olmazsa olmazı risklerin farkında olmak ve bu risklere yönelik tedbirleri almaktır. Havacılıkta en büyük risk ise emniyetin önemini içselleştirememiş havacılardır. Bu önemi kavrama ve içsellestirme ise sizin de belirttiğiniz gibi ancak iyi ve etkili bir eğitim ile olur. Bu nedenle havacılıkda emniyet eğitimlerine verilen önem her seviyede en üst düzeyde tutulmalıdır. Sizin ve ekibinizin önderliğinde emniyet eğitimlerinin en iyi şekline kavuşacağı ve bu eğitimlerden en yüksek verimin alınacağına güvenimiz tamdır. Bu hüzünlü Kasım ayında Atamızı saygıyla anıyoruz. Başarılar Cengiz hocam.👍🧿

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Eski bir Havacı olarak öncelikle yazınızı çok beğendim sayın Bükeç hocam. Emniyet havacılığın her alanında en önemli nokta ve olmazsa olmazı. Bu konuda en önemli parçada da farkındalık yani öneminin içsellestirilmesidir. Bu içselleşme de sizin de belirttiğiniz gibi eğitimle olur ve bu eğitimler icin her kademede verilen önem en yüksek düzeyde tutulmalıdır. “Göz ola dağın arkasını göre, akıl ola başa gelmeden bile” Ata sözümüzün yaklaşımıyla havacılıkta emniyet herzaman riskierin farkında olmakla başlar en büyük risk de bu konuda iyi eğitilmemiş ve havacılıkta emniyeti içsellestirememiş havacılardır. Hüzünlü Kasım ayında Atamızı saygıyla anar, başarılar dilerim sayın Bükeç hocam. 👍👏👏🧿

    Cevapla
  5. 3 yıl önce

    Çok güzel ve detaylı bir anlatım. Teşekkürler

    Cevapla
  6. 3 yıl önce

    Gayet faydalı bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık hocam

    Cevapla
  7. 3 yıl önce

    Değerli Hocam, ders niteliğindeki yazınız için elinize, emeğinize sağlık…

    Cevapla
  8. 3 yıl önce

    Değerli hocam, adeta bir ders niteliğindeki yazınız için çok teşekkürler… Emeğinize sağlık…

    Cevapla