featured

HAVACILIK BİR TAKIM OYUNUDUR…

 

Mayıs ayı, baharın artık yerini yaza bırakmasıyla havada ve yerde hareketliliğini nihayet artırmaya başladı. Yaz aylarında ki bu hareketlilik, bilhassa bayram aylarında artış kaydetti. Bayramda 3 milyonu aşkın yolcunun havadan taşınması operasyonun ne kadar yoğunlaştığının en büyük göstergesi oldu…

Döviz kurlarındaki yükselişe ve çevre ülkelerdeki tüm olumsuzluklara rağmen, yaz aylarının yoğun geçeceğini düşünüyorum. Bir yandan pandeminin stresini üzerinden atmaya çalışanlar, öte yandan dövizin yükselmesiyle ülkemizde daha uygun fiyatlara tatil imkânı bulanların yanı sıra, diğer ulaşım araçlarında ki fiyatlarında yükselmesi ile yolcuların havayolu tercihi arttı.  

Bu yoğunluğun en fazla yükünü, şüphesiz kabin ve kokpit ekiplerinin yanı sıra teknisyenler ve yer hizmetleri taşıyor. Ekonominin bıçak sırtında yürüdüğü bu dönemlerde operasyonların her zamankinden daha dikkatli yürütülmesi gerekir. En ufak bir emniyet ihlali ya da planlama hatası hava yolu firmalarının varlığını ve ülkemizin uluslararası imajını ve güvenirliliğini tartışma konusu haline getirir. Tabii ki bunun bedeli çok ağır olur. 

Bu yüzden uçucu ekiplerin ve bilhassa pilotların, havadaki çalışma ve dinlenme aralıklarına çok dikkat edilmeli. Yolcuların ve uçağın güvenliği kesinlikle tehlikeye atılmamalı. Son dönemler de bu konularda ekip planlamadan çok şikâyetler alıyorum. Bilhassa belli tiplerde uçan kaptan pilotlara çok yüklenildiği ve büyük özverileri ile sağlıklarını hiçe sayarak uçuşların gerçekleştirildiği duyumları gittikçe artıyor. Bu konuda, çalışanların bu sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmaların sendikalarca yapılması gerekirken sessiz kalınması, sorunların çözümünü gidermek dernek yönetimlerine düşüyor. Dernek yönetimleri, yaşanan bu sıkıntıları geniş bir çerçevede ele alıp yönetime sunmaları gerekiyor.

Havacılığın bir nevi takım oyunu olması nedeniyle, uçuş ekipleri gibi yer hizmetleri ve bakım operasyonlarını yürüten arkadaşlarımızın da görevlerini en sağlıklı biçimde gerçekleştirmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekir. 

Aksi takdirde; 

Çalışanların zaman baskısı ve stres altında işlerini doğru ve dikkatli yapmaları güçleşir. Üstüne insan faktörlerini ve özel durumları da eklediğinizde bu konuda verilen eğitim ve yapılan uyarılarla yetinmeyip çalışanlara insan odaklı bir yaklaşımla gerekli ortamın hazırlanması gerekir.  Dinlenme odaları çalışma ve dinlenme aralıkları yeterli olmalı. Özelikle ara kademelerdeki yöneticilerin eşit iş yükünü doğru planlaması gerekir. Üst yönetimin, dernek ve sendikaların bu konulardaki şikâyet ya da ihmallerin takipçisi olması gerekir. Altındaki personelini motive etmek yerine pestilini çıkaran egosunu tatmin etmeye çalışan çaylak yöneticilere teslim edilmemeli. 

Değerli Okurlarımız; 

Bakıyoruz da, sendikalar şimdiden genel kurul kaygısı ve iktidar savaşına kapılmış durumdalar. Şubeler, pankartlarını sosyal medyada taşıdıkları abilerinin koltuğunu sağlamlaştırma derdinde… Artı bir araba, artı biraz daha şube ödeneği dışında bir dertleri yok. Sağı solu suçlamak, işverenle ayrı, üst yönetimle ayrı özel ilişikler geliştirme çabasından bu işlere kafa yormaları pek mümkün görünmüyor. Varsa yoksa dertleri oturdukları koltuklar ve sahip oldukları imkanları korumak.

UTED diye gençlere ömrümüzü verip miras bıraktığımız derneğe bakınca daha da içim acıyor. Bir dernek olarak, sendikanın %25’lik sözleşme imzalamasına rağmen, % 25 toplu sözleşme zammını yeterli bulmayıp ,%25’in üstüne ekstradan % 148 zam alan UTED’den ve Başbakanların, Bakanların karşısında söz sahibi olduğumuz günlerden ne günlere kaldık…

Bazı derneklerin ne mali nede idari bir ağırlığı kalmamış gibi görünüyor. Gücünü ve işlevini tamamen kaybetmiş ruhsuz bir vaziyetteler. Yıllardır yerinde sayan ve hatta gittikçe gerileyen bir durumda. Her zaman dediğim üzere, işyerlerinizi oturduğunuz klimalı ofislerden beyaz yakalıların oturduğu koltuklardan yönetemez ve sorunlarını anlayamazsınız! Tabii ki niyetiniz sorun çözmekse! 

Şimdi THY’den emekli edilen dernek başkanı başka bir hava yolu firmasında işe başlamış. En fazla üyesinin olduğu kitleye eskiden ofis uzaklığından bakarken, şimdi birde şirket uzaklığını ekleyince ne kadar faydalı olabilir demekten alıkoyamıyorum kendimi. THY ile ilişkisi kalmayan birinin, emekli olduğu şirkete girebilmesi için özel izin alması gerekir. (tabi ki verirlerse) Hangarın içinde olmadan, sorunları yerinden takip etmeden düne ne kadar ne yapıldı ki şimdi yapılabilsin… Üye neden aidat versin ki?    

Tabii ki yıllardır söylerim diğer havayolu şirketlerindeki teknisyenleri de ön arka demeden hatta ucuz iş gücü kurnazlığı ile türetilen teknik destek işçi vs diye ayırmadan uçağa teknik hizmet sağlayan herkesi kucaklayacak bir anlayışla yönetmelisiniz.  

Bu mesleğin dertlerini ve sorunlarını çözmek için herkesi bir araya getirmeniz ve gücünüzü arttırmanız gerekir.  Lakin duyuyorum ki yönetime evvelden talip olan rakip adayların üst üste yaptıkları üyelik başvurularına rağmen üyelik durumları henüz muammaymış. Üye artırmakla yükümlü yöneticiler kendi gelecek hesaplarıyla karar alamaz, kafalarına göre adam seçerek üyelik başvurularını kabul ya da ret edemezler. Bu konuda resmi kurumlara zamanında üyelik bildirimi yapılmamasının cezası da çok ağırdır haberiniz ola…

Bugüne kadar hiçbir doğru dürüst faaliyetinizi görmediğimiz teknisyenler günü yaklaşıyor. Bakalım yine hangi bahane ile geçiştireceksiniz… Sendikasıyla derneğiyle hepinizi yakından takip ediyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 Yorum

  1. 2 yıl önce

    Sefa Bey Onur Air ne olacak ?

    Cevapla
  2. 2 yıl önce

    Hakikaten iş yükümüz ve baskı hat safada.. Birçok Başteknisyen ve şeflerin işgüzarlığından anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geliyor. Bu sendikacı bozuntularıda Yunusu devirip Ferhanla Receple sırtımıza binme hayalindeler. Ulan bunca yıl hanginizden bi hayır gördük ki bundan sonra görelim. O yalancı Ferhan avrupa şubeden Recep hocayı arayıp tehdit eden.. burdaki halimleride bize bağımsız yeşil diye satan adi. Kaç yıldır Yunusa yalakalık ve çıraklık yapan adamın kuyruğuna takılmışlar. 2023 te inşallah kökünden kurtulucaz sendikanızla kuklaarınızla tarih olacaksınız.

    Cevapla
  3. 2 yıl önce

    sevgili sefa abi.Uted başkan yardımcısı halim sefa kardeşimiz var aynı zamanda öz çelik iş sendikasında yönetim kurulu üyesi.hemde aramızda çalışıyor başteknisyen.

    Cevapla
  4. 2 yıl önce

    F/0 iken başıma gelen yaşanmış bir olay vardı;Kaptan ekip planlama İle hararetli şekilde konuşurken ayda 3 pazara ekip planlamadan bir hanfendi ile anlaştığını anlamam zor olmadı.Bunun karşılığında şimdi emekli olan bu ekip planlama memuru Beymenden bir takım elbise seçip eşim ödeyecek diye ayırttırıyor, kaptanda gidip bu elbiseyi satın alıyordu.Neticede her ay üç pazar mesaisi 1 takım elbise.Alan razı satan razı.Konu ozaman ki planlama müdürüne aktarıldı ekip planlama memuru kabine bölümüne alındı  ve yıllarca benim canıma ot tıkandı. Hakiki denetim olmazsa sonuç buralara kadar varır. Şuan ki ekip planlama elemanlarını töhmet altında bırakmam istemem ancak bu benim bizzat yaşadığım bir olaydır.

    Cevapla
  5. 2 yıl önce

    F/0 iken başıma gelen yaşanmış bir olay vardı;Kaptan ekip planlama İle hararetli şekilde konuşurken ayda 3 pazara ekip planlamadan bir hanfendi ile anlaştığını anlamam zor olmadı.Bunun karşılığında şimdi emekli olan bu ekip planlama memuru Beymenden bir takım elbise seçip eşim ödeyecek diye ayırttırıyor, kaptanda gidip bu elbiseyi satın alıyordu.Neticede her ay üç pazar mesaisi 1 takım elbise.Alan razı satan razı.Konu ozaman ki planlama müdürüne aktarıldı ekip planlama memuru kabine bölümüne alındı ve yıllarca benim canıma ot tıkandı. Hakiki denetim olmazsa sonuç buralara kadar varır. Şuan ki ekip planlama elemanlarını töhmet altında bırakmam istemem ancak bu benim bizzat yaşadığım bir olaydır.

    Cevapla
  6. 2 yıl önce

    pilotlar ile ekip planlama arasında diyoloğu kuran gerçek birim tip müdürlüğüdür.Siz tip müdürünün şahsi her uçuş isteğinin yapıldığı bir ekip planlamayı denetim de tutacak metod bulmadan kesinlikle filodaki uçuşları denetleyemezsiniz.

    Cevapla
  7. 2 yıl önce

    Daha ne kadar kötü olabilir diyoruz. Daha da kötüsü oluyor.

    Cevapla
  8. 2 yıl önce

    İstanbul havalimanı temizlik çiler taşerondan nezaman kurtulacak bizimde sendika haklarımız olsun sayın editör bunlarında yazın 3 4 yıldır çalışıyoruz bitane ikramiye göremedik tayip babadan yardım bekliyor bu taşeron işçiler Temel Kotil bey bizede yardımcı olun askari ücretle nereye kadar

    Cevapla
  9. 2 yıl önce

    ne bekliyorduk ki? bilindik isler

    Cevapla
  10. Belli oluyor nasıl kurumsal firma koskacaman tk işini gücünü bırakmış personeli nasıl emekli etme derdine gelmiş birtaraftan emeklilgi dolduğu halde emekli maaşı hak eden emekli edilmiyor diğer taraftan belli yılını vermiş personel iskurun önüne itiliyor ahmet bolat bey de çıkmış haksızlığın hukuksuzluğu ortadan kaldıracağız diye konuşmuyor hiç yakışmadı koskacaman tk nin yöneticilerine

    Cevapla
  11. 2 yıl önce

    ISINIZE GELMYNCE YORUMLARI KAPATMAYIN.BIRAKIN HALK KONUSSUN. YAZZIN ÇİZSİN. NE DEDİĞİ ONEMLİ DEĞİL OTEKİLERİN

    Cevapla
  12. 2 yıl önce

    Onur Air den haber yok .Konu artık devlette…

    Cevapla
  13. 2 yıl önce

    ne oldum bu yorumlara???? br yorum keyfimiz vardı…

    Cevapla
  14. 2 yıl önce

    Bakin acik acik soyluyorum gun gelirde THY nin basina bir is gelirse tek sorumlusu ekip planlamadir…

    Cevapla
  15. 2 yıl önce

    Sefa abi, tekniğe verilen sinyorite sozu hala tutulmadi abi bu konuyu tekrar nasil dile getiririz

    Cevapla
  16. 2 yıl önce

    77 ekibi ayın yarısından fazlasını istirahat ile geçirirken bizler sürekli uçuştayız ne olacak bu işin sonu bilmiyorum .

    Cevapla