HAVA İŞ YÜZDE KAÇ ARTIŞ İSTİYOR? HAVA İŞ PAZAR MESAİSİNDE YERİNDE SAYIYOR !

HAVA İŞ YÜZDE KAÇ ARTIŞ İSTİYOR? HAVA İŞ PAZAR MESAİSİNDE YERİNDE SAYIYOR !

Değerli okurlar,

THY’de 28. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı. Hava İş sendikası, yapılan ilk iki oturumda yaklaşık 60 maddede anlaşma sağlandığını açıkladı. Tabii, dananın kuyruğu 6’şar aylık ücret artışlarına ilişkin maddede yaşanacak.

Hava iş’in açıkladığı teklife göre, sendika her 6 ayın sonunda önceki 6 ayın TÜFE’si kadar artışın üzerine TÜFE’nin % 50’si kadar da ilave artış istiyor. İlk 6 ayda ise, bir önceki 6 ayın TÜFE’sinin 2.5 katı artış talebi var sendikanın. Bu konuyu analiz etmek için elimizde 2023 yılının son 6 ayına ait bir veri var. % 37,57… Demek ki, sayın sendikamızın geçmiş yılın kayıplarını telafi etmek üzere istediği artış bu rakamın 2.5 katı olan % 93,92 oranı olacak. Daha pandemi kayıplarını bile telafi ettirmeyi başaramayan sendikanın bu teklifini THY’nin kabul edebileceğini düşünen var mıdır acaba? Enflasyonun, Mayıs – Haziran aylarında zirve yapacağı ekonomi yönetimince açıklanmışken, hergün fiyatlara zam gelirken, hissedilen enflasyonun TÜİK’in açıkladığının iki katı olduğu ortada iken yetkili sendikanın teklifi aynen kabul edilse(!) bile yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Bunu sendika da biliyor aslında. THY’nin teklifinin bu rakamın çok altında gerçekleşeceğinin onlar da farkında. Nasıl olsa hesap soracak bir üye profili yok ortada… “yahu sayın sendika, bu nasıl beceriksizliktir? İstediğin rakamın yarısına nasıl imza atarsın ?”diye soran olmayacak nasıl olsa…

İzleyen 6 aylarda ise sayın sendikamız TÜFE’nin yanısıra ilaveten yarım TÜFE daha istiyor. Haa bir de koşuluı var Hava İş’in. Bu rakam memur zamları ve asgari ücret artışının altında kalırsa bu artışlar geçerli olacak. Ben THY’nin yerinde olsam bu ikinci koşula balıklama atlarım. Baksanıza, asgari ücrete artık bir yıl zam yok. Memurlara ve emeklilere de artık refah payı falan verilmeyeceği söyleniyor. Böyle teklif olur mu? Havacılık gibi özel bir alanda yapılan işi devlet memurlarının zam oranlarına endekslemek nasıl bir anlayıştır?

Bakın sadece içinde bulunduğumuz Ocak ayında bile rekor TÜFE açıklanacağı söyleniyor. Toplu taşımaya gelen zamlar, Asgari ücret artışı, devletin harç ve vergilere yeniden değerleme oranındaki artışlar, akaryakıtı 40 TL’nin üzerine taşıyan zamlar ciddi bir enflasyona sebep olacak. O yüzden yıllardır yazıyoruz, ilk 6 ayda ne aldıysan aldın, sonraki dönemlerde bu artışlar katlanarak artar. Ama senaryoyu artık ezberledik. THY yönetimi prim, ekstra ikramiye adı altında göz boyama ödemeleri ile algıyı yönetir ve oransal artışları düşük tutar. Hele bir de imza parası var ki, tam bir komedi. Hayrola beyler nikah mı kıyılıyor?

Hava iş, teklifini “daha ne istiyorsunuz TÜFE’nin 2.5 katını talep ettik “ diye savunursa onlara Atılay Ayçin döneminde imzalanan 22. Dönem TİS’ini hatırlatırım. 2009-2010 dönemine ait bu Toplu iş Sözleşmesinde ilk 6 ay için alınan artış % 8 idi… Peki o Toplu Sözleşmeye esas alınan bir önceki 6 ayın (Temmuz-Aralık 2008) TÜFE’si kaçtı? % 3.81 ! Demek ki, ilk 6 ay için alınan zam bir önceki dönem TÜFE’sinin iki katından fazla (% 110) imiş. Demek ki, “pazarlığı yüksekten açarsak ne kadar indirirlerse indirsinler, yine de yüksek zam alırız.” gibi bir şark kurnazlığı yapmaya gerek yokmuş. Neyse, bekleyelim bakalım, Tatlıbal yönetimi, Ayçin yönetiminin 15 yıl önce yapabildiğini becerebilecek mi?

HAVA İŞ PAZAR MESAİSİNDE YERİNDE SAYIYOR !

Pazar mesaileri davasındaki komediyi hep beraber izledik. Hem THY hem de Hava İş, davayı biz kazandık diye açıklamışlardı hani… Peki şimdi devam eden Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinde ne olmasını beklersiniz? Hava iş konuyu hiçbir yoruma, farklı anlaşılmaya yer bırakmayacak şekilde netleştirir ve maddeyi yeniden açık bir şekilde düzenler, bunu da sözleşmenin ön koşulu yapar. Akıl da mantık da bunu emreder.

Peki, sayın sendikamız TİS teklifinde 39. Maddeyi ne yapmış? Hiçbir şey yapmamış. Dava konusu olan o maddeyi kelimesi kelimesine aynen yeniden teklif etmiş, iyi mi? Gerçekten merak ediyorum, sayın sendikamız ne yapmak istiyor? Oysa yapacağın basit, maddeye bir ek yaparsın ve “Uçuş ekiplerinin Pazar gününe denk gelen uçuş görevleri 3 yevmiye Pazar mesaisine hak kazandırır.” Diye açıkça yazarsın olur biter…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 9 ay önce

    Maaslar oyle eridi ki ozeldeki ogretmen arkadaslarim ek derslerle nerdeyse benimle ayni rakama ulasiyor. Bu mantikla ben neden bu kadar yorucu bir is yapip ayni maasi aliyorum. Bu gidisle bu isi kimse yapmaz. Bu rakamlara ggece 3 de evimden cikip 18 saat mesai yapip dunyanin bi ucuna neden gidiym colugumu cocugumu birakip.

  2. 9 ay önce

    Bu sendikalar ne vergi işini kabul ettirebilir ne de doğru düzgün zam alabilir. Bol brütlü eriyen ikramiyeler ve düşük zam oranları ile konu kapanır. Daha kaybedilmiş hakları savunup almaktan acizler. Metal sendikası %98 zam almışken bunlar 49 u alıp oleeey ne güzel sendikayiz diye dolanırlar ortada.

  3. 9 ay önce

    Bu TİS döneminden bir cacık çıkmaz hocam. AO tarafına %40 verip tekniğe al sana bir %20 üzerine de iki ikramiye diyen yönetimden çok büyük beklentiye girmek manasız. Daha pandemi farkı kapanmamışken ve hatta uçuş bazında rekor üstüne rekor kırılmasına rağmen böyle bir teklif yapmak çalışana küfür etmekten farksız bir durum. Sendikalar zaten masaya oturmak için oturuyor, göstermelik bir taslak var ortada ki zaten bir öncekinin kopyası, onun üzerinden sözde bir toplantı ve işveren ne derse o olur kafası. Bu kafa her zaman kaybeder ki şu anda birçok personel yurtdışı tekliflerine başvuru yapıyor. Bu TİS döneminde alacağı zam adına heyacan duyup konu hakkında eskisi kadar konuşan kişi gördünüz mü? Bu bile insanların ümitlerini yitirdiklerinin bir göstergesi malesef.

16 Yorum

  1. 9 ay önce

    Ah sendika vah sendika…..boşun aidat ödeniyor.Bir derneğin yan kuruluşu oldu gibi sendika.Pazar mesaileri kazanılmış hakkımızı verdiler.Hiç ümidim kalmadı çünkü hava iş yok hükmünde zaten şirket enflasyon farkını veriyor.

  2. 9 ay önce

    Çalışma adaletı yok devlet daıresınde çalışan memura iyi zam havalanında gerçekten çalışmanın hakkını veren memura onun yarı aylığını ver

  3. 9 ay önce

    Pazar mesaisi konusunda alacak davası açacağına yorum tespit davası açıp zaten iktidar güdümündeki mahkemenin Thy lehine karar almasına neden olan, pandemide kesilen paraları alamayan, eski üyelerinin mahkemece onaylanmış haklarını savunmayan, banka promosyonu için kılını kıpırdamayan, aidatlarla lüks hayat yaşayan,sendika gelir giderlerini üyelerine şeffaf olarak açıklayamayan mevcut sendikadan medet beklemek hayalcilik olur. Yurtdışı müdürlerinin gelir vergilerini bile yandaşların cebine daha çok para girsin diye Thy’nin ödemesi olayı da Thy yönetiminin ne olduğunun açık kanıtı

  4. 9 ay önce

    bizim dergahtan hala ses yok. bugün pasta börek günü yapacaklardı hangarda. taslak tis için tarayıcı bulamamışlardır eskisini taratacak.

  5. 9 ay önce

    Boşuna kölelik yapıyoruz. Sendika bir işi çözemez farklı bir sendika lazım bizden içimizden ve Cesur.
    Aldığın parayla tek başına bile yaşıyamıyorsun. Ev sahibiyle davalıksın kaliteli beklenemez tatil yapamaz birikim yapamaz hayal bile kuramazsın. Semer yüklü eşek gibi gider geliriz. Kendilerine gelince tek kalemde%600 küsür huzur hakkı. Helal olsun.
    Reklama gelince bunlardan iyisi yok ama millette sanıyor para içinde yürüyoruz bilmiyorlar ki meteliğe kurşun sıkıyoruz.
    Ne desek boş müstehak bize.
    Balık baştan kokar.

  6. 9 ay önce

    Ben burada bambaşka bir sorunu dile getirmek istiyorum. Airline ailesi olarak lütfen bunu da haber yapın. Kime sorarsanız sorun kimse durumdan memnun değil ve herkesin ortak adresi bu site. Fakat madem öyle neden yorum yapmıyorsunuz neden tepkinizi gostermiyorsunuz diye sorduğumda , sakın yorum falan yapmayın sizi bulurlar işinizden olursunuz canınızı yakarlar şeklinde söylentiler dönüyor. Ben yıllardır sesimi burası sayesinde duyurabiliyorum başıma da hiçbir şey gelmedi. Arkadaşlar burada tüm haklariniz gizli ve guvendedir. Başınız dik bir şekilde terbiye kurallarını aşmadan istediğiniz yorumu yapabilirsiniz. Şirketin memnuniyet anketi olur abi bizi bulurlar kötü not vermeyin derler. Kim nasıl yerleştirdi bu korkuyu bu şirkete akıl almıyor. Lütfen herkes elindeki gücün farkında olup dik bir duruş sergilesin artık.

  7. 9 ay önce

    Bu saltanat süren sendikaların tek güvencesi hükümet. Sendikalar yatıp kalkıp Allah a dua etsin hükümet değişmesin diye.

  8. 9 ay önce

    Maaslar oyle eridi ki ozeldeki ogretmen arkadaslarim ek derslerle nerdeyse benimle ayni rakama ulasiyor. Bu mantikla ben neden bu kadar yorucu bir is yapip ayni maasi aliyorum. Bu gidisle bu isi kimse yapmaz. Bu rakamlara ggece 3 de evimden cikip 18 saat mesai yapip dunyanin bi ucuna neden gidiym colugumu cocugumu birakip.

  9. 9 ay önce

    Gercekten tam olarak dusunduklerimi konustuklarimi yorumlarimi dile getirmissiniz hemde bire bir. Aklin yolu bir. Mantik bu kadar basit. Peki tum uyeler sizin gibi bunlari konusrken sendika neden bunlari gerceklestirmek icin hic bir sey yapmaz. Akil alir gibi degil gercekten. Sendikanin yonetiminin degismesi sart.

  10. 9 ay önce

    E açık açık pazar diye yazmış zaten, siz okuduğunuzdan emin misiniz?

    Cevapla
    • 9 ay önce

      eski Tis’te de açık açık PAZAR diye yazıyordu. ne oldu? iş karakolda bitti.

  11. Rauf Bey, güzel yazı ama artık Havaiş kaldı mı? Sendika “MTTB” şubesi, yardımlaşma ve dayanışma derneği yapıldı sendikaya alınanlar kabine yerlestirilenlerle. Asıl tehlike bu, burayı da araştırın sendika olmaktan uzak bir kurumdan işçi haklarını korumak ve geliştirmek adına ne beklenir ki?

  12. 9 ay önce

    Bu sendikalar ne vergi işini kabul ettirebilir ne de doğru düzgün zam alabilir. Bol brütlü eriyen ikramiyeler ve düşük zam oranları ile konu kapanır. Daha kaybedilmiş hakları savunup almaktan acizler. Metal sendikası %98 zam almışken bunlar 49 u alıp oleeey ne güzel sendikayiz diye dolanırlar ortada.

  13. 9 ay önce

    Bu TİS döneminden bir cacık çıkmaz hocam. AO tarafına %40 verip tekniğe al sana bir %20 üzerine de iki ikramiye diyen yönetimden çok büyük beklentiye girmek manasız. Daha pandemi farkı kapanmamışken ve hatta uçuş bazında rekor üstüne rekor kırılmasına rağmen böyle bir teklif yapmak çalışana küfür etmekten farksız bir durum. Sendikalar zaten masaya oturmak için oturuyor, göstermelik bir taslak var ortada ki zaten bir öncekinin kopyası, onun üzerinden sözde bir toplantı ve işveren ne derse o olur kafası. Bu kafa her zaman kaybeder ki şu anda birçok personel yurtdışı tekliflerine başvuru yapıyor. Bu TİS döneminde alacağı zam adına heyacan duyup konu hakkında eskisi kadar konuşan kişi gördünüz mü? Bu bile insanların ümitlerini yitirdiklerinin bir göstergesi malesef.