Değerli okurlar, yaklaşık 1,5 ay oldu ama Borajet muamması çözülemedi. Kim aldı, kaça aldı, para nasıl ödendi bilinmiyor. Borajet’i sermayesi sadece 1 milyon TL olan tek kişilik bir şirketin satın aldığını airlinehaber ortaya çıkarmıştı. Ancak 234 milyon TL’ye mi yoksa 250 milyon dolara mı alındığı bilinmiyor. Bu paralar nasıl ödendi belli değil. Neyse, gerçeklerin birgün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır derler, gün gelir öğreniriz.
BORAJET’İN PARASI MI BİTTİ?
Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu şu: Yahu arkadaş, 250 milyon dolar hadi geçtim 234 milyon TL bastırıp şirketi almışsınız. Hayırlı uğurlu olsun da, niye işten attığınız çalışanların parasını ödemiyorsunuz? Borajet’te kriz Ağustos gibi başlamış ve gerek kokpitten ve gerekse kabinden birçok çalışan kapıya konulmuştu. Kiminin atılmasının üzerinden 5 ay kiminin 1 ay geçti, bu insanların parasını resmen hiç ettiniz. Bölük pörçük verdiniz, kimse hayrını görmedi. Hala pilotlara, kabin memurlarına kah 3 bin, kah 10 bin TL borcunuz var… Bir de bunun üstüne şirketi devraldıktan sonra işten adam çıkartmaya başladınız. Onların da parasını ödemiyorsunuz. Yoksa paranız mı bitti? Bazı münafıkların “bu iş kağıt üzerinde” iddiaları doğru mu? Yoksa paranızı denkleştirip satın alma bedelini anca ucu ucuna mı toparlayabildiniz de, işletme sermayesi mi kalmadı? Yoksa paranız var da, millete işkence olsun diye mi ödemiyorsunuz?
“VADELİ ADAM ATMAK”
Neyse sonuç ortada, insanları kapıya koyuyorsan parasını da ödeyeceksin kardeşim. “Seni şimdi atıyorum ama paranı 2-3 ay içinde taksit taksit öderim” da ne demek? Böyle “vadeli adam atmak” nerede görülmüş birader? Bu arada kulağıma garip söylentiler de geliyor. Yaygın iddialara göre, Borajet’i satın alanlar, Hamdi Topçu ile protokol yapmış ve neredeyse tüm yetkileri devretmişler. Yani eti de kemiği de Topçu’ya teslim etmişler. Ciğer de var mı protokolün içinde, bilmem! Sizin anlayacağınız gizli patron Topçu. O da THY’den atılanları toplamaya başlamış. Bakalım nereye varacak bu işler? İzlemeye devam edeceğiz. Ama sivil havacılık alanında çalışan bir şirketin daha şeffaf olması gerekmez mi? Mesela SHGM ne zaman denetleyecek Borajet’i? Sözün özü, Borajet satışı gizemini koruyor.
THY YÖNETİCİLERİNİN KEYFİ YERİNDE…
Değerli okurlar, THY ile Hava İş arasındaki Tadil Protokolü yürürlüğe girdi. Görüşmeler devam ederken THY’nin şişirilmiş yönetici kadrolarında azaltmaya gideceği, işten çıkarılma süreci devam eden 200 personelle ilgili işlemlerin durduracağı açıklanmış ve çalışanların tercihlerine açıkça etki yapılmıştı. Sonuç? Sadece çalışandan kesilen para ile yetinildi. Bütün Müdürler, Başkanlar, Genel Müdür Yardımcıları maşallah yerli yerinde... Her biri eşşek yüküyle para alıyor. Altlarında makam arabaları, karısı ile sevgilisi ile veya aç bir arkadaşı ile yemeğe gidiyor, faturayı şirkete teslim edip parayı cebe indiriyor. Sorsan, “şirketle ilgili iş görüşmesi” der utanmadan! Canı sıkılır, kendisine görev yazar, yurtiçinde-yurtdışında 5 yıldızlı otellerde kafa dinler, üstüne yolluk alır. Dönünce de “off çok yoruldum.” der sıkılmadan…
THY’DE “AKILLARA ZİYAN” MÜDÜRLÜKLER
Uzatmayalım, THY Organizasyon Şemasını bir görseniz küçük dilinizi yutarsınız. Yaklaşık 700 müdür var. Ama ne müdürlükler? Misal, İnsan Kaynaklarında Performans Müdürlüğü var ama THY “performanstan” attığı çalışanlarla ilgili bütün davaları kaybediyor, iyi mi? Nasıl ölçüyorsunuz performansı kardeşim? Eğitim Başkanlığına bağlı Dil Eğitim Müdürlüğü var. Eee siz bu şirkete adam alırken lisan bilenleri tercih etmiyor musunuz? Lisan bilene ne öğretiyorsunuz? Kuş Dilini mi, işitme engelliler dilini mi? Seyahat ve Zaman Yönetimi Müdürlüğü var mesela… Sana ne kardeşim, bırak herkes zamanını ve seyahatini kendi planlasın, ne karışıyorsun? Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığına bağlı iki tane Başkanlık var ki akıllara ziyan! Müşteri Çözümleri başkanlığı ve Kurumsal-Operasyonel çözümler Başkanlığı… Altlarında 4 Başkan Yardımcılığı ve bunlara bağlı tam 15 tane müdürlük var….Ekip Çözümleri Müdürlüğü, Kargo çözümleri Müdürlüğü, Eğitim Çözümleri Müdürlüğü, Mali Çözümler müdürlüğü, Dijital Çözümler Müdürlüğü, Satış Çözümleri Müdürlüğü, Dijital Satış çözümleri müdürlüğü… 15 müdürlük, hepsi çözüm üzerine…Sizin anlayacağınız bayrak taşıyıcı havayolumuz KÖRDÜĞÜM olmuş da, çözmek için 15 müdürlük kurulmuş ! Müşteri İlişkileri ile ilgili ve ilintili en az 5 müdürlük var şirkette…Mesela, hem Kargonun hem diğer ünitelerin Reklam Müdürlükleri ayrı…Maksat vatandaşa bir post verelim..
1 MÜDÜRLÜK KAPAT 400 BİN TL KARA GEÇ!
Peki, Sayın Aycı ve yönetimi bunu bilmezler mi? Benden daha iyi bildikleri kesin..Sadece bir müdürlüğü kapatmakla yılda en az 400.000 TL tasarruf edilmez mi? Edilir… Peki, niye yapılmaz? Niye sadece çalışandan tasarrufla yetinilir? Neyse fazla uzatmayayım, şimdi kafaları kızar, yeni müdürlükler kurarlar! Mesela, İstasyon Hizmetleri Planlama ve Destek Müdürlüğünü böler, Planlama Müdürlüğü ve Destek Müdürlüğü diye 2 Müdürlük oluştururlar! İşte manzara bu… Müdür ve Başkan beylerden tek bir kör kuruş dahi kısıntıya gidilmedi. Beylerin keyfi yerinde… Yiyin, için, gezin bakalım… Siz çalışanlara gelince açıkça ketempereye getirildiğinizin farkına vardınız mı? Vardı iseniz, bu bile bir kazanımdır…
MUHASEBEDEN SONRA HANGİ ÜNİTEYE DARBE VURULDU?
Geçen hafta THY’deki Muhasebe Operasyonunu yazmıştım. 17’si yönetici 31 muhasebe çalışanının kapıya konulduğunu belirtmiştim. Bu hafta da, 1 Temmuz-20 Eylül arası başka hangi yöneticiler atılmış, ona bakacağız… Operasyonda bir darbe de, Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığına vurulmuş. Müşteri Çözümleri Başkanı, Operasyon Çözümleri Başkan Yardımcısı, BT Yönetişim Başkan Yardımcısı, Dijital Yolcu Çözümleri Müdürü, ERP Teknoloji ve Raporlama Müdürü işten çıkartılmış. Çok sayıda da analist ve uzmana da yol verilmiş. Peki, bu kadar kritik görevlerde bulunan bu yöneticiler sahip oldukları bilgileri bir yere taşıdılar ise, ne yapacaksınız Sayın THY yönetimi? Öyle ya, günümüzde en değerli unsur bilgidir. Bu arkadaşlar da böyle bir niyetleri varsa herhalde THY’nin dijital verilerini transfer etmeleri çocuk oyuncağıdır. Önlemini almış mıydınız yoksa ben şimdi yazınca mı aklınıza geldi?
ÇALIŞAN KARDEŞİM, BUNLARI SEN SEÇTİN…
Haftalardır yazıyoruz; güçlü, çalışandan yana, şeffaf, dürüst ve omurgalı sivil toplum örgütün varsa geceleri rahat uyuyabilirsin. Bu sendika da olur, vakıf da, dernekte de… Biri bile bu niteliklere sahipse şanslısın. Hepsi sahipse ballısın. Hiçbiri bu özellikleri taşımıyorsa yanmışsın… Ama hiç kızma çalışan arkadaşım…Bunları da başa sen getirdin, hepsini sen seçtin… Şimdi döğünme, boşuna ağlama… Hiç değilse, bundan sonra seçimlerini doğru yap. Zararın neresinden dönsen kardır. Ama o zamana kadar da enselerinde boza pişir, rahat verme, zorla onları…
İyi bir hafta diliyorum.
10 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Doğru tespitler.TALPA yönetimini de Hava İş yönetimini de biz seçtik.Hava İş Kongresinden kaçan 90 işletme delegesini de biz seçtik. Müstahak bize.
varlık fonu umarım en kısa zamanda tüm haksız kazanç sağlayan bu birbirinini yalakası, devresi müdürlere yol verir , ah alanın ahı yerde kalmaz… Thy de 211 kisi haksız yere işten atılmıştır. sn ilker ayçı önce haksız kazanç sağlayan yurtdışı müdürlerini işten cıkart… şirketi soyanları yanınızda tutarsanız gün gelir sizide soyar..
herşey gün gibi ortada, hamdi’nin thy’yi ne hale getirdiği de. hikmeti kendinden menkul fırıncı…ilker, müdürlükleri kapatamaz,yandaşlar yağlı ballı işlerini kaybederlerse kendi de kaybolur sonra! bu çalışana böyle yöneticiler böyle sendika müstehak!
Yazdıklarınız bir bir tutuyor. BoraJet özürlü doğmuş bir şirket ve kapanmaya mahkum. Hamdi efendinin girdiği nerede huzur ve iş olur ki. Sallayın Airlinehaber sallayın hepsi dökülecek zamanla
TK’nin ozellikle hafta 3-4 frekans ucus gerceklestirilen yerlerdeki y.disi mudurluklerini kapatip operasyonu sefler ile idare etmesi, pazarlama diger faaliyetlerin en yakin “buyuk mudurluklerle” yapilarak tasarruf fikrine ben de katiliyorum. Bu yontemle insan kaynagindan da tasarruf yapilir. Fakat gereksiz mudurlujler icin verdiginiz ornekler THY’nin yapisina tam hakim olmadiginizi gosterir…
Ornegin ” Seyahat ve Zaman Yönetimi Müdürlüğü” demissiniz, bu mudurluk milletin zamanini planlamiyor ki! Genel Mdurulukluk ve diger kampuslerde SAP sistemine bagli olan tum is akisindan sorumludurlar ve her ay bulimum sistem hatasinin bulunup duzeltilmesi, gorev harcirahlarinin kontrolu icin koordinasyon ve daha bir cok ek fonksiyonlari vardir. Kas yapacakken goz cikarmayalim. Saygilarimla
Sayın arkadaşım, yazar orada müdürlüğün isminden dolayı ince ince dalgasını geçiyor.Yoksa sizin benim kadar bilir, hangi müdürlüğün ne iş yaptığını. Sonuçta bilimsel bir makale yazmıyor. Eskilerin tabiri ile “fıkra” yazıyor
Mhttin naptın yaw, kızma
SIZI TEBRIK EDIYORUM COJ PROFESYONEL VE CESUR BIR YAZI YAZMOSSINIZ NOKTA ATISI OLMUS.
ILAVE OLARAK BORAJETIN BIZE YASAYARAK OGRETTIGI DIGER BIR HUSUSSA KISSADAN HISSE.
MADEM BU DENLI PROFESYONELLIKTEN UZAKLASTIK MANEVIYATI BARI HARCAMASAYDIK HANI KIYAMET GUNU DENEN BISEY VAR HESAP GUNU KUL HAKKI VS HATIRLARMAK ISTEDIM KABIN AMIRI SAADET YILMAZ
Borajet’te ne olup bittigini anlamak mumkun degil eldeki bilgilerle. Su gizemli fon sirketinin adi sani belli oldu mu? Hayir! Neden? Muamma. Satis hisse devri tamamlandi mi? Kesinlikle su anda hayir, hala alacak(!) verecek (Tek kesin bilgi bu yani 100milyonUSD uzeri borc) konusunu cozememis olabilirler. Fatih Akol o kadar corba etmisti ki hesap kitabi SBK ve temsil ettigi/ettikleri guvenip de tumuyle devralmazlar. Belki cayma bedeli varsa yakip yol yakinken bu isten el etek cekmeyi daha makul gorup iade bile edebilirler. Su anda karmasa icinde bir yer. Ofis yeri degisimi, sirket adi degisimi ile zor toparlarlar. Isleri cok zor kim alirsa alsin. Allah calisanlarin yardimcisi olsun. SaibeJet olarak devam ediyorlar. Yolcu guvenini yeniden nasil kazanacaklarina odaklanmalari lazim, SikayetJet imajini silmeleri lazim. Ama hala kadro sorunlari var. Yetersiz yoneticilerle kaliteli is uretemezsiniz. Hem calisan hem tedarikciye borclari odemezseniz yuzunuz gulmez, gulmeyecek de.
Sonunda birisi 7 ay kadar sonra BT’deki operasyonu farketmiş:) Ama nedenlerine pek değinmemişsiniz. Ali Serdar Yakut kimdir, nasıl bu göreve gelmiştir, önceki şirketi nedir, bu şirketin THY ile yürüttüğü işler var mıdır, işine gelmeyen kişileri 211 kişi arasına nasıl itelemiş, arkalarından nasıl iftira atmıştır, yerlerine kimleri atamıştır gibi soruları es geçmişsiniz. Zarar ediyoruz diye adam çıkarttıktan sonra 6 müdürü bir Başkan, iki Başkan yardımcısının yönettiği bir organizasyon kuranı gördünüz mü daha önce? Peki kendisinin o günden beri Müşteri Çözümleri başkanı atayamadığını biliyor musunuz?
Konudan anlayan birilerini de yanınıza alıp BT’ye iyi bir bakın bence…