featured

GÜNÜMÜZDE TAŞERON UYGULAMALAR…

 

Bilindiği üzere taşeron uygulamaları gün geçtikçe azalacağına maalesef tam tersine çoğalmakta. İş hayatında, Taşeron, tali işveren, alt işveren veya alt yüklenici gibi isimler ile de anılan ve birçok durumda bir işin veya işlerin bir kısmını gerçekleştirmek veya işverenin sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicilerdir. 

Taşeronlar, genellikle, bir projenin parçasında belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla, asıl işveren tarafından kiralanan şirket veya kişi olup, çalışanların ücretleri hizmet sunduğu şirket tarafından ödenmektedir. Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. 

Aslına bakacak olursak, Taşeron kiralama, genel olarak projenin maliyetlerini ve diğer risklerini azaltmak amacıyla genel yüklenici tarafından tercih edilmekte olup, böylece hizmet verdiği şirket nezdinde uzmanlaşma fırsatı yakalayabilmeleri mümkündür.  

Bu sistem doğrultusunda, taşeron çalışanları da belirli konularda uzmanlaşma fırsatını yakalamış olurlar. Ayrıca bu yolla ucuz işçilik ve rekabet ortamı da yaratılmış olur. Ancak bu sınıflandırma, kadrolu işçilerin sendika haklarının azalmasına ve toplu pazarlık hakkının kullanılamaz duruma gelmesine neden olmuştur. Sendikalı olmayan Taşeron çalışanları, maalesef işverenlerin, eylem veya grev kırıcı olarak kullanabildikleri de bilinen bir gerçek. 

Taşeron hizmeti veren şirketlerin patronları genelde, işverenlere veya siyasi iktidara yakın kişilerdir. Taşeronların içinden bazı kişilerin zamanla asıl kadroya geçmeleri de mümkün. Bu kararı taşeron çalıştıran ana işverenler vermektedir. Bu çalışanların toplu iş sözleşmesi, sendikası, grev yapma olanağı olmadığından her türlü hak ve alacakları işvereninin iki dudağı arasındadır. 

Ülkemizde, her gün artan enflasyonist baskılar karşısında asgari ücrete endeksli taşeron sistemiyle insanların geçinebilmeleri mümkün değil. Aslında işverenler, isterlerse bu çalışanlarına insanca yaşamanın ve biraz olsun rahat nefes almalarının bir yolunu bulabilir. 

Aslına bakacak olursanız, mevcut siyasi iktidarların, Taşeron çalışanlardan, genel seçimlerde oy alabilmeleri, taşeronlara verdikleri maddi ve manevi olanaklar çapında kendini göstermektedir. Taşeron çalışanların ücretleri düşük olduğu için, patronları için bulunmaz bir nimettir. Bu işsizlikte aç bir firma, yaklaş iktidar partisine, sonra yan gel yat…

Benim THY’de çalıştığım zamanlarda, ihtiyacım var diyerek, yöneticisi olduğum müşteri uçakları bölümünde birçok taşeron çalışanını kadroya aldırmıştım. Şimdilerde de bu mümkün. En azından belirli bir sene zarfında, taşeron olarak çalışanların kadrolara geçirilmelerinin önünde hiçbir engel yok.  

Taşeron sistemi, ucuz kölelikten başka bir şey değildir.   Çantacı firmaları zengin edeceğinize dağıtın o paraları işçiye bakın nasıl verim alacaksınız görün… Sevgili İşverenler, İnsanların aidiyet ve sadakatle verimli çalışmasını istiyorsanız adil yönetmek zorundasınız. Yanında aynı işi yaptığı arkadaşına bayramlarda çikolata, taşerona lokum ya da kuru bir bayramlaşma, çalışanı rencide edecek ve randımanını düşürecektir. 

Düşünsenize aynı ofiste aynı işleri yapıyor, aynı yemekhanede yemek yiyorsunuz. Hal böyleyken, kadrolu çalışanlardan maaşınız 5 – 10 katı daha düşük ve mevsimlik ırgat muamelesi görüyorsunuz. Bu adalet mi? Eğitim durumlarına, becerilerine, yaptıkları işe göre bunları kategorize edip istihdam edebilirsiniz. Maaş bordrosunu bile sizin belirlediğiniz bir sistemde çantacı firmalarla bu alt kölelik sınıfları yaratmanız hiç mi vicdanınızı rahatsız etmez?

Üstelik her sene ihaleydi, yok tazminatıydı, binlerce insanı patronum kim olacak gibi iğrenç belirsiz bir duyguyu yaşatmaktan zevk mi alıyorsunuz? Bunlar da ülkemizin eşit vatandaşı değil mi?

Ofislerde kadroluların burun kıvırdığı, yüz ekşittiği işlerinizi bu kişilere yüklüyorsunuz. Uçağın en değerli parçalarını bunlara taşıtıyorsunuz. En pis işleri onlara yaptırıyorsunuz. Ama en düşük ücreti ve en kötü muameleyi de onlara yapıyorsunuz. El vicdan yahu…

Ahmet Bolat beyin THY de yakaladığı bu bahar havasının yalancı bahara dönmemesi için muhakkak bu konuya da el atılması gerekir diye düşünüyorum. 

Öyle bayramda seyranda iyi niyetle yaptığınız jestlerle, yarım elma gönül alma sistemi ile yürümez bu düzen. Önünüzde el bağlayıp susanların sandıkta tepkisini, sofrasında aldığı maaşın ve gördüğü muamelenin etkisini bir düşünün derim.  Elinizde Cumhurbaşkanın taşeronları kadroya geçirme seferberliği gibi bir emsal gerekçe de varken kırın bu ihale-taşeron mafyalarının zincirini. Atın üzerinizdeki bu yükü, siz de hafifleyin işçiyi de rahatlatın. İnanın, bunun size bu dünyada da ahirette de geri dönüşü çok çok fazla olur. En azından, hayırla yâd edilir, tarihe geçersiniz. Bunun için biraz cesur olmanız ve üstünüzdeki iradelere; birilerine para kazandırmaktan daha çok kazandıracağınıza inandırmanız yeter.

Bu iktidarsız pasif sendikacıların da bu konuya el atması, bu sendikasız ve savunmasız çalışanlara destek olması gerekir. Alın size örgütsüz elinizin altında binlerce üye adayı. Bu konuya neden müdahil olmaz neden duyarsız kalırsınız. İşiniz üye sayınızı arttırmak, sahipsiz çalışanlara sahip çıkmak değil mi? o zaman bu işe hem kafa yormanız hem bütçe ayırmanız gerekmez mi? Korkunuz nedir? 

Özetle, yirmi birinci yüz yılda, bu taşeron köleliği THY ye hiç, ama hiç yakışmıyor. 

Her defasında gündeme getirdiğimiz bu konuda hiçbir ilerleme olmadı. THY’nin kanayan bu yarası size kan kaybettiriyor. Kötü örnek emsal olmaz ama kulağımıza gelen bazı hırsızlıkların, işyerini suiistimallerin bile kök nedeninde bu düzen olduğunu düşünüyorum. Yıllarca size çalışan uçağın etrafında ömrü geçenlere ne bir pass ne de bir indirimli bilet hakkı vermeden çalıştırmak da sizin ayıbınız olsun. 

Düşük ücretle her yıl patronum kim olacak, tazminatım, maaşım ne olacak, tasası da sizin ayıbınız olsun. Birine verdiklerinize boynu bükük bakarak size çalışanların, yanındakinin bir haftalık ücretine 1 ay çalışanların vebali de sizin omuzlarınızda bilesiniz..,

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 2 yıl önce

    Abi biz taşeronlar için yıllarca yazı yazdin bizlerin ne şartlarda çalıştığıni anlatmaya çalıştın BU GUN SEN ARAMİZDA YOKSUN FAKAT YAZİLARİNLA EKDİGİN TOHUMLAR BU GUN YESERDİ MEYVE VERDİ VE BİZLER ARTİK TAŞERON OLARAK CALİSMAYACAGİZ ALLAH SENDEN RAZİ OLSUN BİZLER RAZİYİZ NUR İCİNDE YAT ALLAH SEVDİKLERİNE VE AİLENİZE SABİR VERSİN SİZİ HİC UNUTMAYACAGİM ..

48 Yorum

  1. 2 yıl önce

    Bagana milyonlarca liraya yeni araba aldı ama çalışanlara olan borcunu ödemedi bu bir yazı konusu olmaz mi Sefa abi?

    Cevapla
  2. Allah razı olsun senden abim. Biz senden razıyız. 10 sene oldu. Hiç umudumuz kalmadı artık. Bu iş böyle gider.

    Cevapla
  3. Sefa bey yanlış anlamayın ama taşeronlar kadroya geçsin tabi ki. Ama hakkıyla. Şirket içinde taşeron olmasaydı bu taşeron dediğimiz arkadaşlar asla THY de çalışıyor olmazdı. Bir kere onbinlerce genç dinamik mühendislik okuyan dışarda işsiz insanlar varken taşeron kadro demeniz ne kadar saçma. Şirket kadroya almak zorunda değil. Bu arkadaşlar işe girerken bu şartları bilerek geldi. İse girerken hiçbir zorulukla girmedi sınavla girmedi. Hak değil kusura bakmayın . Şimdi hepiniz kizacaksiniz ama gerçekler bu. Asgari ücret almıyor kimse bu şirkette ayrıca. Eğri doğru konuşmak gerekir. Olması gereken bellidir. Olacaksa Şirket taşeronlar için sınav açmalıdır. Başarili olanlar kadroya alınsın. Yoksa hiçbir emek vermeden direkt kadro derseniz dışarıda işsiz kalmış gençlere de yazık olur o zaman. Sırf şirket içinde çalışıyor diye içerden değerlendirsin derseniz haksızlık olur. Ve bunu çok sik dile geitiriyorsunuz taşeron konusu. Bu konularin dışında yapılan haksızlıkları daha fazla dile getirseniz daha sağlıklı olur. Umarım bunu yayınlarsanız. Gecende paylaşmıştım. İşinize gelmediği için yayınlamadiniz. Bakım bu sefer yayınlayacak misiniz.

    Cevapla
  4. Aynı işi yapıyor diyebilirsiniz fakat aynı dereden geçmediler oraya gelmek için.

    Cevapla
  5. 2 yıl önce

    Bu cs gibi düşüncesi olanlara ne demeli ağzıyla değil başka yerleriyle konuşan bu tür fesat insanlar oldukça taşeronluk gitse bile bu fesatlık bitmez beyin yokki şuan taşeronun yaptığı işi hangi kadroluya yaptıracaktın o zaman bir bak şöyle gerçekten thy de çalışıyorsan çalışırken sağına soluna

    Cevapla
  6. 2 yıl önce

    Arkadaş şu fesatlar varya yok şöyle sınavmışta böye sınavlara girmişlerde geçen ilan açıldı yeğenim 2 yıllık mezun girdi sınava (okul hayatında vasat zordan bitirmiş :)) geçti sınavı peşindende basit bir liyakat sabiha gökçen de hop iş başı bu mu sizin taşeronlara şişire şişire anlattığınız maval diceksin ki sende gir o sınava katıl yaş şartını geçemiyorum

    Cevapla
  7. 2 yıl önce

    Sevgili Cs ; Şefine sor bakayım zamanında kahvehanelerden kaç kişiyi Tekniğe aldırmış ?Hepsi havacılık mezunu muymuş ? Sevgili 777 : Aynı yoldan Geçmedik doğru italya’lardan yunanistanlar’dan parayla lisans hiç almadık.Geçen seneye bir git bakalım :))

    Cevapla
  8. 2 yıl önce

    Bi bitmediniz hoşunuza gidiyor kaşıntınıza iyi geliyor değilmi

    Cevapla
  9. 2 yıl önce

    Helal olsun inşallah Ahmet bolat bu konuda hassas davranır İbb gibi iştirak şirketleri kurar buraya bağlar diye düşünüyorum.

    Cevapla
  10. ONUR AİR İLE İLGİ BİLGİ VERMENİZ MÜMKÜNMÜ.

    Cevapla
  11. İşte bunun gibiler bayramda aldığımız 3 kurusu yediremeyip yönetime mail attı onlara varda bize yokmu diye. Bide yazara diyoki boşver bunları bizimle ilgili yaz. Yazık çok yazık.

    Cevapla
  12. 2 yıl önce

    Sefa bey çok teşkkürler Ahmet bolat bey insalah bir şeyler yapacak çoğu arkadaşlarımız haklar eşit olsun istiyor ama bazıları diyorki tasören var Ken ben mi calsicagim diyor adam gün da 30 dk çalıyor oo çok çalıştım diyor orda tasarone bakıyorum hiç durmuyor ve en çok parayı hakları alan çalışmıyor en az parayı alan hiç durmuyor eminim bunları gören bireli vardır taşoren benim gözümde 1 kişi çalıyor 3 kişilik ailesi olsa 9 bin kişinin yiyeceği ekemgi 10 kişi yiyor ve bu da adelt değil bu düzen değil inslah sizinde çabalanızla yönetim sesimizi duyacak saygılar

    Cevapla
  13. 2 yıl önce

    Cs arkadaş taşeron kadroya geçirilmesin diyor ama örneği var daha önceden taşerondan kadroya geçenler var sizinde yaptığınız gibi ihtiyaç varsa kadroyada alına bilir . Arkadaşın işini elinden almak gibi bir niyetimiz yok kendi de buraya girerken nasıl şartlarda çalışacağını biliyordu ama sorunlarının dile getirilmesini istiyor sanadamı kapıyı göstersinler .Nedir bu taşeron düşmanlığı bilmem sanki babasının şirketi bide akıl veriyor sen çalışmanabak kardeşim .Sefa abi tamda doğru anlamışsınız çok teşekürederim.

    Cevapla
  14. 2 yıl önce

    Çok iyi anlamışsın Sefa abi eline sağlık çok teşekkürler.

    Cevapla
  15. 2 yıl önce

    Cs ye yanıt evet o kadar haklısınız ki okumuş işsiz arkadaş lar dururken tabi ki taşeron çalışan arkadaşlara kadro olmaz ama bildiğiniz konu şu bu okumuş arkadaşlar buyurun kargo bölümünde çalıştırın görelim üzerinden her gün 20 ton yük geçmesine dayanabilecek mı buyurun başta sizi bekleriz kargo da çalışmaya kaç gün dayanabileceksiniz egoya baskıya ve yük altında çalışmaya lütfen yanlış anlamayın ama durum bu gerçek bu empati yapalım hep beraber kargoyu görmediğiniz için karşı çıkabilirsiniz ama durumu bilseniz hak verirdiniz

    Cevapla
  16. 2 yıl önce

    Allah sizden ve sizin gibi düşünen insanlardan razi olsun.

    Cevapla
  17. 2 yıl önce

    İstanbul havalimanındaki temizlikciler de taşeron kalkarmı sendika bizede glirmi sosyal haklarının düzelirmi

    Cevapla
  18. 2 yıl önce

    en iyisi yabancı ülkede çalışmak hak hukuk orda ne taşeronu burda işçileri sömürüp üstünden çok zengin olan var 15 gün maaşınızı çalıştır nasılda faiz alıyorlar İstanbul havalimanında daki temizlikciler neyapsın zamlar almış başını gidiyor

    Cevapla
  19. 2 yıl önce

    Hakkımızda hayırlısı olsun inşallah ümitle bekliyoruz güzel günlerin gelmesini..

    Cevapla
  20. 2 yıl önce

    Aralik ayinda kesintiler sayesinde 6700₺ maas kaliyor. Zaten asgari ucret 5500 neden gece gündüz cumartesi pazar gelelim. Tazminatimizi verin bu işkenceden kurtulalim. Yolumuza bakalim !

    Cevapla
  21. 2 yıl önce

    Bende bi taşeron firmada çalışıyordum 7 ayda işi fes ettiler 3 aylık maaşım ve 3 yıllık tazminat hakımı vermiyolar resmen köle çalıştırıyolar Allah böyle firmanın bin belasını versin hakım haram olsun devletimizin bu tür şerefsiz firmalara ihale vermesin ve işçinin yanında olsun

    Cevapla
  22. 2 yıl önce

    Cs olarak yazi yazan arkadasima itafen yaziyorum.Arkadasim sirf thy de taseron diye alinmasin sinav yapilsin vs demissin seni sirkete alan bu kurum is yeterliligi olmayan bir calisani sirf taseron diye alirmi.Lutfen biraz mantikli yaz.Her taseron bolumunun geregi yeterlilikte aliniyor mulakat vb islerde taseron firma ve thy sorumlulari oluyor.Konuyu iyi kavra daha cok is daha az maliyet mantigi geregi dediklerin konudan cok cok baska.

    Cevapla
  23. 2 yıl önce

    Sefa abi yap bir babalık ta eski günlerin hatırına Cankut bey ile bir iletişime geçermisin Onur Air den gelecek habere millet muhtaç durumda

    Cevapla
  24. 2 yıl önce

    Şu anda belediyede çalışan işçilerin yüzde doksanı kiralık as olarak geçiyor ve merdiven ALTI şirket askeri ücret ve hiç bir hakki yok bunu Vatandaş bilmiyor özelikle sendika vardiye her türlü haktan mahrum ve hükümet yanlısı kölelik devri

    Cevapla
  25. 2 yıl önce

    işe girerken biliniyordu kadroya geçilmeyeciğini ee niye zorluyorsunuz kadro diye

    Cevapla
  26. 2 yıl önce

    Belediyelerde KHK yla sözde kadroya geçiriyoruz dediler işçileri perişan ettiler ne kadro var ne toplu sözleşme var nede sendika var

    Cevapla
  27. 2 yıl önce

    Sefa bey Allah razı olsun taşeron çalışan bizlerin sıkıntılarını gündemde tuttuğun için kadroya geçiş olurmu olmazmı bilemeyiz ama yaklaşan önümüzde bir seçim var ve tetikleyici si olur inşallah kadronun yoksa thy ye kalsa çok zor taşeronlugun bitmesi Ahmet beyin de gücü bir yere kadar üstten onay veya emir gelmezse olma ihtimali hiç yok .Bizlerin şuan en çok merak ettiği bir konu var oda ihale olmasına karşın halen açıklanmamış olması sonucun tazminatlarimizi alabilecezmi

    Cevapla
  28. usta kuran ögreticiler kadro bekliyor bunu ivedilikle gündeme gelmesi gerek işçiler görev tanımı istiyor hastanelerde çalışanlar görev tanımı olmadan işler yaptırılıyor bunların başında malzemeler oluyor GÖREV TANIMI VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

    Cevapla
  29. 2 yıl önce

    Çok saolun Sefa Bey. Size duacıyız. Sayın Ahmet Bolat gelen mailler üzerine bize kurban bayramı için para vermekden vazgeçti. Şikayet edenler 30 – 40 bini alırken biz ikramiyeli ( 3 ayda bir olan) 8bin TL aldık.Söz verilen para verilse belki biraz rahat bayram geçirirdik.beraber çalıştığımız kadrolu arkadaşların bunu yapıyor olması üzüntü verici.

    Cevapla
  30. 2 yıl önce

    Bu ülkede en ucuz şey insan. Daha çok para kazanmak için insanları ezenlerin, sömürenlerin, işsizlikle tehdit edenlerin, bu sistemi yaratanların ve uygulayanların suçu var da bu haksızlık ve hakkaniyetsizliklere örgütlü ve toplu halde tepki vermeyen, biat eden, şükürcü, neme lazımcı çalışanların hiç mi suçu yok? İnsanımız bu kafa yapısında olduğu, sorunları onları yaratanlarla ve yayın organlarında yorumlar yazarak çözemeyeklerini anlamadıkları müddetçe hiçbir şey düzelmez, düzelmiyor da ama kimin umurunda?

    Cevapla
  31. 2 yıl önce

    Bizimle ilgili yazıyı yine biz okuduk o tahta kafalı insanlara postalayın gerci yine anlamazlar

    Cevapla
  32. 2 yıl önce

    Hep işinize geldiği gibi konuşuyorsunuz kadro da çalışan o kadar torpilli adam var ki sizin derdiniz taşeron olmuş okumamış bizde girdik mülakata sınava kazandık ama sizin gibi torpilli olup hak yiyenler yüzünden mülakatta sacmq sapan sorular la geliştirdiler kadroda olanların yarısı yaptığı işten anlamayan torpilli olanlar asıl hak etmeyen onlar illaki sizinde etrafınızda vardır onlara laf edebiliyormusunuz.

    Cevapla
  33. 2 yıl önce

    Cp güzel konuşuyorsun dışarıda bir sürü okuyan var işsiz var ama bunların nedeni içinizde olan torpilli olanlar ben elektrikçi yim tesiste hemen hemen herkezle muhatap oluyorum adam bırak işten anlamayı iş ile hiçbir alakası yok oturup oturup maaş alıp gidiyor biz sınav a girdik kazandık mülakatta torpille gelecekler yüzünden bizi iptal ettiler hangi mülakatta genel müdür ismi sorulup yollanır insanlarla dalga geçmek için yalandan sınav mülakat yapıldı biz taşeron olmaktan sıkıntımız yok ama burada tepki gösterip yaninizda torpilli olana sesiniz çıkmaz haktan hukuktan bahsedersiniz

    Cevapla
  34. 2 yıl önce

    Öncelikle biz iştirakçı firmaların hakları için düşüncelerinizi ve fikirlerinizi yazdığınız için teşekkürler Sefa Bey.Ama artık bütün çalışan arkadaşlarımız la birlikte artık sabır denen bir şey kalmadı.Herkesin kendine göre sıkıntıları var.Hala şirketimizin akıbeti belli değil çok mu zor bir bilgi vermek süreçle ilgili her gün yeni bir yalan dedikodusu kime inanacagimiza şaşırır olduk.Ve bizler işimiz gereği tesis içinde neredeyse herkesle muhatap oluyoruz ve işimizi severek yapıyoruz.Çok mu zor ki biz çalışanlarından kadro ya geçmesi lütfen değerli yöneticilerimiz bizlerinde bu nacizane isteğini geri çevirmeyin.

    Cevapla
  35. SEFA BEY ONUR AİR İLE İLGİLİ HABER BEKLİYORUZ

    Cevapla
  36. 2 yıl önce

    Sefa bey güzel düşünce ve dilekleriniz için teşekkür ederiz, biz taşeron firma olarak en büyük sıkıntımız hiç bir şekilde bilgi sahibi alamadığımız firmanın akıbeti 2 defa ihale olduğu halde ne bir açıklama nede bir bilgi verildi 4 aydır bir haber alamıyoruz muhatap alabildiğimiz tek kişiler saf ofis te çalışanlar onlarında bir bilgisi yok çalışan insanlarda sabır kalmadı artık bir sonuca varılması ni bekliyoruz.

    Cevapla
  37. 2 yıl önce

    ney den korkuyorsun taşeron kadroya alınmasın diyorsun sınav mı istiyorsun siz ilk önce içinizdeki sınavsız alınanları eleyın kadroya geçmek istiyoruz evet ama sizinle aynı maaşı alalım demiyoruz yada bırak elindeki tornavıdayı ben tamir yapacam da demiyor eliniz ayağiniz be taşeronler bee bunun farkına varın adam yıllarca burda çalişacak senın zahmet edipte çöpe atmaya üşendiğin çöpleri toplayacak sen sınavla al diyeceksın merak etmeyın işinizi elinizden almiyoruz

    Cevapla
  38. 2 yıl önce

    bizi uçak teknisyeni olarak alsınlar demiyorur kadroya alsınlar yeter taşeron çalışmak sıkıntılı mesleğimizle ilgili bir sınav açsınlar yeterliliği olan girsin arkadaş işsiz mühendislerden bahsediyo hangi mühendis çaycılık ,temizlik ,vs yapar .

    Cevapla
  39. 2 yıl önce

    Bazı tklı arkadaşlar var daha ingilizceyi bilmiyor lastik sökmesini bilmiyor bir boktan anlamıyor çogu torpille girmiş buraya boş boş konuşuyor burdan yazdıklarınızı gelin yüzümüze karşı söyleyin ulan sizinle aynı işi yapıyoruz sizden daha fazla çalışıyoruz sizin yapamadığınız yapıyoruz sizin tüm pisliğinizi biz toparlıyoruz siz ne konuşuyosunuz daha yaz gelmeden tatil planları yapıyosunuz ama bizler ay sonu maaş yatıcak faturaları nasıl ödiycez die plan yapıyoruz ben kadro istemiyorum bizim hakkımızı yemeden paramızın hakkını versinler istiyoruz ikramiyelerimizi tam istiyoruz her ay maaşlarda kesinti oluyor aldığımız para zaten 3 kuruş alıyoruz onuda yarısını kesip hesaplara yatırıyosunuz yatacak yeriniz yok burdan tklı veletlere sesleniyorum korkmayın bizi kadrolu yapmazlar maaşlarınıx eksilmez şu saatten sonra size adam gibi davrananın neyse adam değilsiniz….

    Cevapla
  40. 2 yıl önce

    Sefa bey,Sizi şahsım ve emeği sömürelen ikibin yediyüz küsür taşeron adına saygılarımı iletiyorum. Bu konuyu bir tek siz gündeme getiriyorsunuz. Allah razı olsun.

    Cevapla
  41. 2 yıl önce

    CS bey taşeronların kadro hakkı değil derken CS lık sizin hakkınız mı acaba biz ne CS ler biliyoruz bu şirkette daha İngilizceyi bırakın Türkçeyi konusamiyorlar…Bizi eleştirirken tneye göre elestiriyorsunuz bizim aramızda öyle arkadaşlar var ki THY teknik de çalışan teknisyenlere iş öğretiyor…CS siz diye dolasirsiniz ama daha form one bile uretemezsiniz.bu şirkete dua edin size bu sahip olduğunuz hakları kimse vermez Allah Ahmet başkandan razı olsun dediniz mi bir kere 6 ayda size 10 yıldır almadiginiz parayı verdi ama size THY nin tapusunu verseler sizin gözünüz taşeronun aldığı 3 yada 5 bin lira da olur. Bizim gibi şartlarda çalışsa idiniz bu şirkete meler derdiniz belki ama biz şirkete sizin gibi beddua değil dua ediyoruz şirket zarar görmesin diye taşın altına elimizi değil bedenimizi koyuyoruz sizin yapmanız gereken işleri yapamadığıniz için biz yapıyoruz .Kısacası biz şapkadan tavşan çıkarırken siz sadece bana dokunmayan yılan bin yaşasın bile demiyorsunuz çünkü siz çalışan taşeronları bile sevmiyorsunuz sizin kafanızda çalışmamak yatmak bedava maaş almak var siz nasıl yaparız da vardiya ya geçeriz nasıl yaparız da mesai kalırız derdindesiniz aklınız fikriniz para inanin mali işlerden sorumlu başkan bile sizin kadar parayı dusunmuyordur dışarıdaki mühendisler ve okumuş işsizlere de uzuluyorsaniz istifa edin de o kişilere kadro açılsın yada emekli olun da şirket sizin yerinize 5 tane onlardan alsin

    Cevapla
  42. 2 yıl önce

    Sevgili CS ve 777;Öncelikle kafanızdaki taseron tanımını değiştirin. Tesaron olarak çalışan bir kişinin sizler yada kadrolu personelden bir eksiği yok emin olun. Şu an thy bünyesinde teseron olarak çalışan öğretmen, laborant, yazılımcı, çevre mühendisi ve sayamadığım bir çok mezuniyeti olup yabancı dilleri olan çok fazla kişivar. Yani mülakat aşamaları var. Asıl sorun şu atanamayan branşında tecrübe talebinden dolayı iş bulamayan mezunlar evet q bilerek taseron olarak baslıyor fakat destek personeli yardımcı personel olarak çalışacakken bir anda sorumlu cezaya açık ve asıl işi yaparken buluyor kendini. Doğal olarak asıl işi yapan mezuniyeti tecrübesi ve yeteği olan her çalışan kadro istemekte haklı. Ayrıca senelerini thy de geçirmiş ve neyin nasıl olduğunu hepimizden iyi bilen sefa bey sizinde dediğiniz gibi defalarca bu KONUYU gündeme getiriyor. NEDEN ? Demek ki önemli Demek ki bilmediğiniz ve Taseron kelimesine takılıp kalmanızdan cok daha farklı bir durum var ortada. Aslında kimsenin kadro isteği yok. Sadece sorumluk alıp asıl işi yaparak uyku duzenı olmadan 3 lü vardiya çalışıp stresten ülser gastrit olan taseron adı altında ter akıtan emekçinin gelir farkı uçurumunun düzeltilmesi ve sosyal haklarının arttırılması. Saygılar

    Cevapla
  43. 2 yıl önce

    SEFA BEY ONUR AİR İLE İLGİLİ BİLGİ ALAMIYORUZ SİZ YAZARMISINIZ.

    Cevapla
  44. 2 yıl önce

    Sefa abi koskoca tk nin gücü bi teşeron firmaya yetmiyor gönderemiyorlar firmayı . Madem istemiyorsun neden açılan her ihaleye alıyorsun şakamatik gibi bir kurum yazık

    Cevapla
  45. 2 yıl önce

    Bagana telefonunu bile açmıyor. Yalan dolan ne yazayım net bilgi almadan

    Cevapla
  46. 2 yıl önce

    CS’e yanıt;Ben 10 yıllık bir taşeron personel olarak sizin gibi yeni gelenleri eğiterek işe hazırlıyorum. Sonra o eğittiğim arkadaş teknik destek elemanı dahi olsa benim 2 katımdan fazla maaş alıyor. Lütfen Ahmet Bolat Bey’e söyler misiniz? Biz taşeron istihadamından dolayı şirkette uçakçılık ve mühendislik mezunları olarak işe girmekte zorlanıyor hakkımızı yemenizden ve ucuz iş gücü adı altında taşeron çalışma sistemi ile insan sömürmenizden dolayı taşeronları çıkarın lütfen! Hem az iş gücüyle, çok daha kaliteli iş yaparız hem sırf eleman almak için yeni şeflik kurulumunu önleriz. Hakkıyla maaş da almalarını sağlanır!

    Cevapla
  47. 2 yıl önce

    Dostum sen boş konuşuyorsun mng şirketinden ilkokul mezunu olanlar bile thy tekniğe geçiş yaptı sınava mı girdiler mülakata mı girdiler ? Bu sorunun cevabını ver bana tüm taşeron burada 6-7 bin lira alıyor senin gibi içten fesatlı insanlarla uğraşıyor burada ki taşeronlar ne olur yani desen tabi hakları alsınlar şirket dış şirkete vereceği parayı kendi bünyesine alsın onlara versin desen ne olacak ama yok sen ve senin gibi düşünen insanlar aaa ben 20-30 bin lira para alıyorum taşerondan kadroya geçenlerle aynı parayı alacam korkusu var RAHAT OL sen ve senin gibileriyle aynı maaşı almazlar arada normal olarak bi fark olur o konuda sen tasalanma

    Cevapla
  48. 2 yıl önce

    Abi biz taşeronlar için yıllarca yazı yazdin bizlerin ne şartlarda çalıştığıni anlatmaya çalıştın BU GUN SEN ARAMİZDA YOKSUN FAKAT YAZİLARİNLA EKDİGİN TOHUMLAR BU GUN YESERDİ MEYVE VERDİ VE BİZLER ARTİK TAŞERON OLARAK CALİSMAYACAGİZ ALLAH SENDEN RAZİ OLSUN BİZLER RAZİYİZ NUR İCİNDE YAT ALLAH SEVDİKLERİNE VE AİLENİZE SABİR VERSİN SİZİ HİC UNUTMAYACAGİM ..