featured

Bir havayolu şirketi daha iflas korumasına girecek

Mango Airlines – South African Airways’in devlete ait düşük maliyetli yan kuruluşu yönetim kurulu ve hissedarlarının kararının ardından iflas korumasına girecek.

Bir şirket yetkilisi : “Gecikmiş maaşların olduğunun farkındayız, yönetim kurulu ve hissedarların Mango’nun kurtarma işine girmesi konusunda anlaştığını söyleyebiliriz. Şu anda işçi ve tüm kilit paydaşlarla istişarelerde bulunuyoruz” dedi.

Hükümet desteğindeki 2,7 milyar ZAR’ın (180 milyon ABD Doları) yan kuruluşlara ne zaman tahsis edileceği konusunda haftanın sonunda veya gelecek haftanın başında daha fazla netliğe sahip olunacağını söyledi. Haziran ayında kabul edilen Özel Tahsisat Yasası uyarınca SAA’nın kurtarılması için 10,5 milyar ZAR (702,5 milyon ABD Doları) para aktarıldı. Mango’ya tahsis edilecek 819 milyon ZAR (57.3 milyon ABD Doları) devlet yardımı sağlıyor.

SAA CEO’su tarafından yapılan duyuru, Pazartesi sabahı sözcü Benediction Zubane ile Mango’yu şaşırttı ve haberi teyit edemedi.

Mango çalışanlarını temsil eden sendikalar, günün ilerleyen saatlerinde Johannesburg’daki Güney Gauteng Yüksek Mahkemesine havayolunu 3 Ağustos 2021’de duyulması beklenen iş kurtarma operasyonuna almak için acil bir başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Bunun, Mango’nun alacaklılarından biri olan Aergen (Aergen Four Aircraft ve Aergen Five Aircraft LTD) tarafından 19 Nisan 2021’de yapılan bir tasfiye başvurusunun ardından geldiğini söylediler. Güney Afrika Kabin Mürettebatı Derneği (SACCA), Mango Pilotlar Derneği (MPA) ve Ulusal Metal İşçileri Sendikası’nın beyanına göre, Mango’nun iş kurtarma işlemlerine başlamasına izin vermek için tasfiye duruşmasını Ağustos ayına ertelemeyi kabul etmişti. Güney Afrika (NUMSA).

Destekleyici belgelere göre, Nisan 2021’e kadar Mango, 174 milyon ZAR (11,7 milyon ABD Doları) vadeli satış yükümlülüğü dahil olmak üzere 2,5 milyar ZAR (168,4 milyon ABD Doları) borçlu.

Altı uçağı hizmete döndürmek için 66 milyon ZAR (4,4 milyon ABD Doları) dahil olmak üzere Mango’nun yeniden sermayelendirilmesi için 154 milyon ZAR (10,3 milyon ABD Doları) gerekiyordu.

Temmuz 2021’e kadar Mango, 750 çalışanına 157 milyon ZAR (10,5 milyon ABD Doları) ödenmemiş maaş borçluydu.

Sendikalar yaptıkları ortak açıklamada, Mango çalışanlarının iki aydır ücretsiz çalıştıkları ve kısmi ödemeler nedeniyle zor ve umutsuz bir durumda olduklarını söyledi.

Mango ve SAA çalışanları : “Kamu İşletmeleri Bakanı Pravin Gordhan’a gönderilen çok sayıda mektubun yanıtsız olduğunu ve bunun sonucunda sendikaların 7 Temmuz’da Başkan Cyril Ramaphosa’nın müdahale etmesini ve bakan Gordhan’ın bölümünün ve görevin ihmalinden dolayı sorumlu tutmasını” talep ettiklerini söylediler.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir