THY

Gözler Ahmet BOLAT’tan gelecek Müjdeli Haber de… THY da En Az Asgari Ücrete Yapılan Zam Bekleniyor… THY Teknikte Yenilik mi Cinlik mi Yapılıyor?

Değerli Okurlar,

Yaklaşan Kurban Bayramının hava trafiğindeki yoğunluğu havalimanlarında ve hangarlarda çok sert biçimde görülüyor. Tabii ki işlerin yoğun olması, uçakların uçuyor ve filoların kazanıyor olması hayli sevindirici. Fakat bu ara konuşup görüştüğümüz, operasyonu yöneten çoğu arkadaşta bir bezginlik ve gerginlik hissediyorum. Özellikle fazla mesai ve iş yükü baskısı herkesi yorup iyice germiş. Özellikle kokpit, kabin ve hangarlarda büyük bir stres birikimi var…

Temel nedenini bana sorarsanız her zamanki gibi beceriksiz ara kademe yöneticiler derim. Çünkü ana kademe ortaya her zaman bir vizyon ve hedef koyar. Bu çerçevede belirlenen hedefleri yakalamak için icracı makamlara yetki vererek çalışmalar başlatır. Zamanla bu çalışmaları yönetenler önce bir takım tedbirler ve yeni eylemlerle bir dizi radikal kararı hayata geçirmeye çalışır. Yeni planlamalar ya da işleyişle ilgili bazı dinamik farklılıklarla süreci yönetmeye haliyle de kendi yöneticiliğini üstlerine ispat ve ibra ettirerek pozisyonunu beslemeye çalışır.

Buraya kadar ki giriş, gelişme ve sonuç kısmı her ne kadar tabii görülse de gözden kaçan bir detayı unutmamak lazım. Bir düzene alışmaya ve onu benimseyerek uymaya çalışan bir üniteye başka bir yorum getirerek yeni şeyler dayatmaya çalışırsanız bunun yükünü maalesef omzunda yönetilenler taşır. Ara Yöneticilerin başarı ya da başarısızlıklarının bedelini hep onlar öder…

Daha basit bir ifadeyle her başa geçenin yeni bir düzen kavgası sürekli çalışanın tüm düzenini alt üst eder. Kimi izinden mazeretten başlar mızmızlanmaya. Buradan baskı ve mobbing ile yöneticilik taslar. Kimi zorla fazla mesai ya da yer düzen değişikliği ile operasyon düzenini kurcalayarak kendi farkını ortaya koymaya çalışır. Aslında kimse çalışanın derdiyle ya da içindeki şartlarla empati kurmaya çalışmaz. Baskının ve sürekli yetkisini kişisel engelleri için kullananların altında ezilir gider birçok kimse. Sesleri duyulmaz yahut birkaç ses çıkaranın kafası koparılarak herkese gözdağı verilir. Açıkçası böyle bir düzen cenaze evinin zorla halaya tutulması gibi görüntüde mutlu sevinçli ama içi keder ve trajedi barındıran bir kare gibidir.

THY büyüyor kazanıyor, gururumuz ve göğsümüz gitgide büyüyerek kabarıyor. Ama baskı altında ne planlı yıllık iznini kullanabilen ne de bayram seyran demeden havada, uçaklarda, yerde, hangar ve alanlarda çalışanlar pek de mutlu değil. Bu yüksek vergi yükü altından Ahmet Bolat’ın yaptığı jestlerde eridi gitti. Şimdi sendikalar bu tablo karşısında en azından asgari ücrete yapılan zammın ücretlere yansıtılmasını bekliyor. Teknik tarafta birkaç haftadır bu konuda hareketlilik olduğu ve bazı tekliflerin telaffuz edildiği haberini almıştık. THY A.O. tarafı da aynı biçimde talebini gerekçeleri ile ortaya koydu. Olağanüstü üstü dönemler olağanüstü kararlar gerektirir. Bu kararları alabilen ve riski üstelenerek başarıyı yakalayabilenler ancak böyle dönemlere damgasını vurabilir.

Başta dinlenme aralıkları, tatiller ve gittikleri yerlerde yaşadıkları sorunlarla yaz kış, yağmur kar demeden dünyanın her yanında koşturan pilotların, kabin memurlarının ve teknisyenlerin hakkı asla ödenmez. Muhakkak bu dönemde gerçek enflasyon gözetilerek bir takviye yapılmalı. Toplu sözleşme masalarına daha büyük zam farkı ve daha yüksek beklentilerle bence gergin oturulmamalı. Önden çalışanları rahatlatarak mutlaka Temmuz ayı itibariyle ücretlerine enflasyon rakamları üzerinde bir iyileştirme yapılmalı. Sendikaların ve derneklerin bu konudaki serzenişlerini üst yönetimin bence görmezden gelmemesi lazım.

Diğer bir konuda, Teknik taraftan aldığım bazı duyumları ve kaygıları dile getirerek gerekli uyarılarda bulunma ihtiyacı duydum. Sendika ile yapılan bazı ek protokollerden bazı kesimlerin şikayetleri var. Özünde çok kazançlı ve yenilikçi bir yaklaşım gibi görülse de işveren yetkililerince bazı cambazlıklarla illüzyonlar yapılıp, çalışanların kazanımlarının hedef alındığı iddiaları var.

Hele ki bu kadar zor ve zahmetli dönemlerde arttıracağına azaltan ya da kursağından lokmasını çalan hiçbir eyleme kimsenin tahammülünün kalmadığı bilinmeli. Örneğin daha değişim ilan edilmeden sessiz sedasız belli unvanlardakilere iş grubu ve ücret değişiklikleri tebliğ edilmiş. Bize ulaşan arkadaşlar kimseden detaylı bir bilgi almadıklarını ve bu değişikliklerin kendilerine baskı ile tebliğ edildiği yönünde iddiada bulundu. Hatta sendikaya da bu konuda ulaşanların sitemlerini ileterek çözüm beklentisi içinde oldukları söyleniyormuş. Böylesi zor zamanlarda adil bir ücret politikası izlenerek çalışanların yükü hafifletileceğine kariyer planlarını zorlaştırmanın, ücretleri ile oynamanın kime ne faydası olacak…

Diğer bir sorunda bu ara gündeme sık gelen uyuşturucu ve alkollü madde kullanım testleri. İllaki sektörün ciddiyeti ve işin önemi bakımından yapılan her türlü eylem ve alınmaya çalışılan önlem havacılık güvenliği için çok değerli. Lakin çok basit rahatsızlıklardan dolayı kullanılan ilaçlardan kaynaklı bazı kimselerin bazı değerleri yüksek çıkıyormuş. Bu nedenle suçsuzluğunu ispat için çırpınan veya şirketle karşı karşıya kaldıkları için çaresizliğe boğularak akıntıya kapılanlar oluyor. Mutlaka bu testler daha sağlıklı ve daha yüksek kalibrasyonlu aletlerle yapılmalı. Artık test kitleri ya da test içerikleri mi farklı yöntemlerle olacak bu hekimlerin işi… Bildiğimiz tek şey çalışanlar düşük maaşla, yüksek baskı ile bir de bu ayarı bozuk testlerle sizden çok şikayetçi… Ahmet Bolat’ın tek başına çıkışları ya da iyi niyeti yetmez. Topyekûn bir yönetim anlayışı ile başarılı olunur.

Hepinize sağlıklı ve huzurlu bayramlar diliyorum…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 yıl önce

    Birazda gerçekleri konuşalım mı? Bizler Türkiye’nin en değerli şirketinde çalışan, minimum 100 milyon $ ‘lık uçakları havada tutan,yetiştirilmesi güç personel sınıfına giren kıymetli personellleriz Ancak ortalama bir nüfus memuru kadar maaş alan,sürekli özlük haklarından çalınıp Atom mühendisi memurlara peşkeş çekilen personelleriz.Hatta yeni işe başlayan TDP ler asgari ücretin biraz fazlasına çalışıyor.Demem o ki ben bu şirkette 5 yıllık çalıştığım süre boyunca hep daha iyi olacağına inandım, Fakat anladım ki amele gözüyle bakılmaya devam edeceğiz.Bizler emek verip şirketi kalkındıracağız ama bu zenginliği amir-memur-şef-müdür-Başkan vs yiyecek.Bu sistem değişmedi daha da değişmez.

  2. 1 yıl önce

    Siz farkında değilsiniz ama teknik destek personeli sıfatıyla çalışanlar batmak üzere. Herkes gurbetten geldi yada kendisine yeni bir hayat kurdu yaşamaya çalışıyor. Çoğu kirasını ödedikten sonra ay ortasında parasız kalıyor ve kredi kartı, kredilerle boğuşuyor. Teknik destek personellerine ayrı bir zam yapılmazsa gelecekte tekniğin işi çok zor olacak bu maaşa ne yeni personel bulabilir ne de elindekini kaçırmadan şirkette tutabilir

  3. 1 yıl önce

    Sen olsan olsan en fazla bu işi mutfağında yapan olursun.. neren muhalifmiş. O zaman ülkedeki tüm maaşları cumhurbaşkanı maaşına göre değerlendirip başta müdüür ve başkanlardan başlayalım maaş düşürmeye. Kartalıysan bi dayın varsa hopp müdüürsün başkansın.. indir cebe her 150 bini. Benim cs vs destek işçisi kardeşim kazandırsın şirkete bir avuç atanmış yesin. Hadi ordan

25 Yorum

  1. 1 yıl önce

    Zam vermez teknigi soguttu kendinden teknisyenin ne is yaptigini yetkisini dahi bilmiyor. Teknige verilen paraya bosa giden para gozuyle bakiyor. Enflasyon la yola devam.

  2. İster müdür olsun kabin memuru thy çalişan kim ne varsa gerçekten emek veren hakkıyla çalışan yüksek maaşı hakediyor Sayın Ahmet bolat ( işe yaramaz başkaların vesilesiyle her imkana sahip olana yaplmamalıgözden geçirilmeli işini gerçekten hakkiyla yapan Çaliştırilmalı )

    Cevapla
  3. 1 yıl önce

    Ct,motm eğitimi mailler, adam saat,defect sayısı, skorlar,hat bakım yoğunluğu ve hepsinin sonucunda 18 k maaş ile hayatımı idame ettirip işe tam motivasyon gelme beklentisi.Malesef bu mümkün olmuyor.Teknik destek personeli mevcut maaşla handling firmasının çalışanına verdiği maaşın daha altında bir maaşla çalıştırılmaya devam edemez.Kiramı nasıl ödeyeceğim ne yiyip içeceğim düşüncesiyle aylarımız geçiyor bu durum inşallah düzelir.Sende teknisyen ol diyecek dalkavuk arkadaşlara ithafen peşin cevap vereyim.Tüm koşulları sağlıyorum lisansım geldikten sonra gruba intibak şeklinde yapılacağı için 2,5 senelik tecrübem silinerek sevimli(…) hayatıma devam edeceğim.

  4. 1 yıl önce

    👏

  5. 1 yıl önce

    Tam 2 yıl önce 2800 lira, şu an 6500 lira olan kirayı ev sahibi bu ay 17.000 lira yapmak istiyor. % 25 sınırı var diyince sitede 10 kadar dairesi olan ev sahibi mahkemeye gidiyor, sitede rayiç bedel olan 20.000 TL.yi istiyor. Yüksek kiralardan yeni bir ev bulmak, taşınma masrafları vs düşününce ne yapacağını şaşırıyor insan. Her gün pek çok şeye zam geliyor, hayat çok pahalı. THY yönetimi ve Ahmet Bolat başkanın adil bir zam yapacağına güveniyorum.

  6. 1 yıl önce

    Birazda gerçekleri konuşalım mı? Bizler Türkiye’nin en değerli şirketinde çalışan, minimum 100 milyon $ ‘lık uçakları havada tutan,yetiştirilmesi güç personel sınıfına giren kıymetli personellleriz Ancak ortalama bir nüfus memuru kadar maaş alan,sürekli özlük haklarından çalınıp Atom mühendisi memurlara peşkeş çekilen personelleriz.Hatta yeni işe başlayan TDP ler asgari ücretin biraz fazlasına çalışıyor.Demem o ki ben bu şirkette 5 yıllık çalıştığım süre boyunca hep daha iyi olacağına inandım, Fakat anladım ki amele gözüyle bakılmaya devam edeceğiz.Bizler emek verip şirketi kalkındıracağız ama bu zenginliği amir-memur-şef-müdür-Başkan vs yiyecek.Bu sistem değişmedi daha da değişmez.

  7. 1 yıl önce

    Siz farkında değilsiniz ama teknik destek personeli sıfatıyla çalışanlar batmak üzere. Herkes gurbetten geldi yada kendisine yeni bir hayat kurdu yaşamaya çalışıyor. Çoğu kirasını ödedikten sonra ay ortasında parasız kalıyor ve kredi kartı, kredilerle boğuşuyor. Teknik destek personellerine ayrı bir zam yapılmazsa gelecekte tekniğin işi çok zor olacak bu maaşa ne yeni personel bulabilir ne de elindekini kaçırmadan şirkette tutabilir

  8. 1 yıl önce

    Haşhaş yerseniz uyuşturucu testinizde 15 gün içinde gözükebilir ifadesini nasıl anlatmamız gerekiyor. Şansınız bol olsun mu deniliyor yoksa yemeyin mi söylenmek istiyor .
    Yanıt : Biz mail attık sorumluluk bizden çıktı 🤓

  9. 1 yıl önce

    Mikail Bey ve Ahmet Bey’den eyt için adım bekliyoruz.Eyt haketmis bizler için artık bir plan dahilinde süreç başlatılmalı.Bu konuda biz eyt’li emekcileri gözardi etmeyiniz.Saygilarimla Tktecnic

    • Yaşını başını almışsan hayat sana güzel. 45 bile olmamış eytlilere ne olacak? Ne yapacaklar?

    • Tgs başlattı hem emekli etti hem işe devam ettirdi

      Cevapla
  10. 1 yıl önce

    KESERKEN ÇOKTAN ÇOK, VERİRKEN EŞİTLİK DİYENLERİN ADALETSİZLİĞİ KAHROLSUN. keserken kullandığınız yüzdelerle verirken kullandığınız yüzdeler eşit olmalıydı! Uçuş emniyetiniz kimlere emanetse o insanları üzerseniz sonu illaki sizi üzer

  11. 1 yıl önce

    Orta düzey ve üst düzey yönetici denklemi ancak bu kadar güzel anlatilabilir. Anlattığınız sadece havacılık sektörü için değil tüm sektörler için de geçerli. Sadece bilişim sektörü buna dahil olmayabilir.

  12. 1 yıl önce

    Değerli bir inceleme olmuş. Uyuşturucu ve alkollü madde testleri konusunda ifadeleriniz dikkat çekici. Çoğu insan basit ilaçlar kullanıyor insanlar stresli yorgun ekonomik açıdan iyi durumda değil. Eğer ufak tefek ilaçlarda bile testler pozitif çıkıyorsa bu çok ciddi ele alınması gereken bir husus

    • 1 yıl önce

      Bırakın bu işleri adamların maaşı zaten çok yüksek doğru düzgün hangara uçak girmiyor bunuda geç tgsde işçi olan ne yapsın durmadan harıl harıl ordan oraya koşuşturmaca bayramlar ek seferler tgs thynin bel kemiğidir iyileştirme en çok bize yarar

      Cevapla
      • Hangara doğru düzgün uçak mı girmiyor ? Haha sen ne içiyorsun çalışırken bize de versene. Senin o operasyonda çalışırken gönderdiğin uçaklar nasıl uçuyor Allah’a emanet mi

        Cevapla
      • 1 yıl önce

        Sallama tgssss

        Cevapla
      • 1 yıl önce

        Daha nereye yorum yazdığını bile bilemeyen, A1 seviye Türkçe ile, ana dili gibi İngilizce bilen adamları eleştiriyorsun. 😂 Burda TGS ile ilgili bir söz geçmemiş, sen neden gocundun abisi? Bel kemiği sizseniz vay bu THY nin haline… Burda kimse onlara vermeyin bize zam verin dememiş. Sen neden Rabbena Rabbena hep bana diye atladın?

        Cevapla
  13. 1 yıl önce

    Biraz da THY Teknik A.Ş deki son Başkan değişikliklerine değinmenizi bekliyoruz
    Değil Başkan Müdür bile olacak kapasiteleri olmayanlar arkadaşlık hatırına kollanıyor ve bizim başımıza getiriliyor… Ahmet Bolat Bey bunlara nasıl onay veriyor anlaşılır gibi değil…

  14. 1 yıl önce

    Enflasyon +1 e anlaşıp sonra gidik ek zam dilenmek…

  15. 1 yıl önce

    Kusura bakmayın her yazınıza muhalif olduğum için, yazınızı okudum bi konuda gaza geldiğinizi düşünmekteyim. Duyumlarınız doğru benzer duyunları bende aldım. Yöneticilerimiz alt ve orta gelir grubunda çalışanlar için daha iyi ücret almaları için ünvanlarda intibakları planlamaları çok güzel bi eylemdir. Fakat unutmamak gerekir ki üst gruptaki çalışan arkadaşlarımız milletvekili maaşı almaktalar. Ve bu arkadaşlara hadi ingilzce sınavı dedin mi ağlıyorlr hadi eşitlik dedin mi ağlıyorlar ve sizi gaza getirdiklerini düşünmekteyim. Ne yapsın şirketimiz eşit zam olsun diye o üst gruptaki arkadaşlara cumhurbaşkanı maaşı mı versin. Allah aşkına size ağlayan üst grup maaşdaki arkadaşlara sordunuz mu senin 6 yıl tıp okunuş ve 4 yıl uzmanlık okumuş doktordan , ve hukuk ve unvde prof. Den farkın ne ki cumhurbaşkanı maaşı istiyorsun. Ya unvde akademisyen kadar ingilizceleri yok rektörden fazla maaş alıyorlar insaf diyorum. Şirket yöneticilerimize alt ve orta gelir grubu düşünerek yapacakları iyileştirmeler için şimdiden teşekkür ederim.

    • 1 yıl önce

      Sen olsan olsan en fazla bu işi mutfağında yapan olursun.. neren muhalifmiş. O zaman ülkedeki tüm maaşları cumhurbaşkanı maaşına göre değerlendirip başta müdüür ve başkanlardan başlayalım maaş düşürmeye. Kartalıysan bi dayın varsa hopp müdüürsün başkansın.. indir cebe her 150 bini. Benim cs vs destek işçisi kardeşim kazandırsın şirkete bir avuç atanmış yesin. Hadi ordan

      • 1 yıl önce

        Tutturmuşsunuz yok dayısını olan yok kartallı yok imam hatipli.Ahmet Bey bu işi itinayla takip ettiğini defalarca söyledi. sahibinden sitesinde 2. evini veya 3. arabanı almak için vakit ayıracağına azcık linkedin e gir Ahmet BEY i takip et.Son zamanda atanan Müdürlerin hangisi kartallı hangisi imamhatipli bi yüzde çıkar bakalım.o kadar maaş alıp bu kadar kindar olmayın be kardeşim.Şirket başınıza imansız dinsiz hatta muhalif siyate mensup birini getirse siz genede yok kartallı yok dayısı var yok iktidar yanlısı deyip ortalığa fitne ateşi saçarsınız.Şunu net olarak belirtmek isterim ki; destek personeli orta grupta maaş alan arkadaşlarımız durumları takibide daha da iyileştirilmesi lazım. en çok çalışan o gruptaki insanlar.Benim sözüm kendini geliştirmeyip ingilizce denince ve maaş zammı denince sürekli mızmızlanan sadece para kazanmayı, 3. 4 evi arabayı almayı düşünüp destek personelinin bi evi dahi yok yazık ona demeyeni,kendini geliştirmeyeni , sürekli boş işlerle uğraşıp konu iftira atmaya gelince elinden geleni ardına koymayanlara karşı. sen üzerine alınıyorsan bilemem

        • 1 yıl önce

          İmansız dinsiz olsa ne olur, onu bi deyiver hele. İmanlı dinli olanlardan gördüğün hayırları da bir yaz bakalım, görelim.

        • 1 yıl önce

          Kardeşim en fazla maaş verdiğin cs bile gelir vergisiyle maaşının yüzde 50 ni almıyor.say dediğine göre Sende anlaşılan kartal uzay üssünden gelmelerdensin. Bu şirkette 20 yıldan fazladır çalışıyorum böyle ücret düşmanı böyle kindar ve cs mühendis katliamı yapan bir anlayış görmedim. 2 yıl havadan müdür olanla 20 yılda anası ağlayan cs . Olanı bir tutucak kadar insafsızsın. Ahmet beyin bile bence elinden gelse ilk işi sizden kurtulması olacak. Şirkete son 10 yılda alınan 7500 kişi değil ev verilen maaşlarl konteynır alamaz. Eskilerde rahmetli erbakanla aldı alacağını sizin kibirinizle değil