featured

Geri Dönen Üyelere Hava-İş'den Şok!

Değerli okurlar, geçen haftayı da dayanışma aidatı tartışmaları ile geçirdik. Konu halen netleşmiş değil. THY Personel Yönetim Başkanlığının bir duyurusu ile başlayan bu süreçte Hava İş’ten ne ses var ne nefes ! Ne dayanışma aidatı ne de Toplu Sözleşmeden haber var? 3 Ocak günü ilk oturumu yapılan TİS görüşmelerinden o gün bugündür haber yok. Eskiden açıklama yapılır, üzerinde uzlaşma sağlanan maddeler çalışanlara duyurulurdu. Şimdi ise TİS’ten tıs yok…
Çalışanları bilgilendirme konusunda dişe dokunur bir çalışma da yok… Sendika Başkanı, THY ile imzalanacak TİS konusunda Şeker İş başkanı ile Maden İşçileri Sendikası Başkanı ile fikir alışverişinde bulunuyor ama çalışanlarla oturup şöyle geniş katılımlı toplantılar yaptığını, konuştuğunu görmedik.  Haaa, hakkını yemeyelim kabin personeli ile bir lokantada oturup kebap yemiş, ayran içmişler. Sağdan say 20 kişi soldan say 30 kişi… 10.000 kabin personelini temsilen iyi bir sayı!
“BİRAZ FARK ALIP ÇIKACAĞIM” DİYEN EMANET ÜYELER…
Neyse dönelim dayanışma aidatına.. THY’nin duyurusunda ne diyordu? İmza tarihinde Hava iş üyesi olanlar, yürürlük tarihinden itibaren yararlanır… Doğru mu? Yanlış olduğunu geçen yazımızda belirtmiştik. Sen dur, dur tam TİS imzasından önce Hava İş’e geç ve 1 Ocak 2019 ‘dan itibaren farkları kap… Olacak şey mi? Öte yandan aylar boyu Dayanışma Aidatı ödeyen çalışanlara ise imza tarihi itibarı ile fark öde… Öğreniyoruz ki sayın sendikamız bu işe çözümü bulmuş. Sendika ile görüşen bazı çalışanlara “üyeliklerinin kesinleştiği tarihten itibaren fark verileceği” söyleniyormuş. Yani 25 Ocak’ta Havasen’den istifa edip Hava İş’e üyelik başvurusu yapan bir çalışanın üyeliği 25 Şubat’ta kesinleşecek.
TİS eğer 3 Mart’ta imzalandıysa bu arkadaşlarımız sadece 6 günlük fark alacak…  Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu anlayacağınız… Sayın yetkili Sendikamız da iki arada bir derede kalmış. “Bir arkadaşa bakıp çıkacağım.” formatında geçici olarak gelip farkları aldıktan sonra Hava İş üyeliğinden istifa edecekleri ödüllendirmek istemiyor ama öte yandan bir süreliğine de olsa üye sayısının artmasından ve Havasen’e karşı psikolojik üstünlüğü ele geçirmekten de memnun oluyor. Ancak unutmayalım, çalışan aidiyet duymazsa, kerhen üye olursa o sivil toplum kuruluşu güçlü olamaz. Ama benden söylemesi, fark almak için gelen bu üyelerin büyük çoğunluğu kalıcı olmayacak. Çünkü Hava İş’ten ayrılma sebepleri hala ortadan kalkmış değil… Eğer 1 sene önce ayrıldıkları Hava İş’te kalırlarsa kendilerini inkâr etmiş olurlar.
THY VE HAVA İŞ AYRI TELDEN(Mİ) ÇALIYOR…
Bu arada iki çift laf da THY’ye… Bayrak taşıyıcımız 8 Şubat günü, Ocak ayı içinde dilekçe verenlerin bile dayanışma aidatını kesmemiş. Arkadaş size ne oluyor? Ben “ücretimden şu kadar parayı kes şuraya gönder” diyorum. Düne kadar yaptığın bu işlemi nasıl durdurursun? Bu tartışmada nasıl taraf olursun? Peki, Ocak ayında dayanışma aidatı kesmediğin fakat Mart başında Hava iş üyeliği kesinleşecek olan çalışanlara nasıl fark ödeyeceksin? Ocak-Şubat aylarında sen kesmediğin için dayanışma aidatı ödememiş… Ama duyurunda diyorsun ki “İmza tarihinde yetkili sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden itibaren TİS’ten yararlanırlar.”  Peki, nasıl olacak şimdi? 2 ay süresince dayanışma aidatı ödemeyecek ama o döneme ait farkları alacak? Nasıl bir iştir anlamadım. Yoksa THY ile Hava İş anlaştı da “iyi polis, kötü polisi mi oynuyorlar”… Sendika ve THY’nin bu konudaki farklı düşüncelerine bakıldığında, ben olsam Hava İş’e geçmem, otururum oturduğum yerde…

  1. HAVALİMANINA ÖVGÜLER DÜZENLERE SAMİMİYET TESTİ

3, Havalimanına taşınmanın bir kez daha erteleneceği haberleri bir süredir konuşuluyor. Havalimanına gidenler bırakın 3 Mart’ı, Haziran’a bile yetişmesinin zor olduğunu söylüyorlar. Her seferinde yakın vade açıklayıp bir kez daha ertelemek yerine şuna gerçekçi bir tarih belirlense de bir daha ertelenmese iyi olmaz mı?
Milletin gazını almak için “yok 5 TIR malzeme taşındı.” falan haberlerine ne gerek var?   Bu işin içinde olanlar oturup ciddi bir fizibilite yapsınlar. 5 ay daha mı lazım, 1 ay da üstüne koysunlar, doğru dürüst bir tarih açıklasınlar da bu pehlivan tefrikası son bulsun… Bu arada benden de bir tavsiye… Ben olsam taşınmayı şu rüzgâr probleminin nispeten kesileceği yaz aylarına ertelerim… Rüzgardan dolayı çıkacak problemlerin başlangıçta diğer sorunlara eklenmesini önlerim. Bu arada şu 3. Havalimanı ile ilgili düzenli olarak “Heyecanlıyız, yerimizde duramıyoruz, evimize taşınıyoruz, havacılığı patlatacağız.” Türü beyanatlar veren havacılık yöneticilerine de bir sorum var… Bu sözlerinizde gerçekten samimi misiniz? Yoksa “nereden çıktı bu iş yahu, şurada kurulu düzenimiz vardı, sistem tıkır tıkır işliyordu, şimdi işin yoksa dağın başına git, bir sürü problemle uğraş, aksaklıklar, rötarlar, divert etmeler, yolcu şikayetleri, tazminatlar, davalar….” diye mi düşünüyorsunuz?
FSM AÇILINCA BOĞAZ KÖPRÜSÜ KAPATILDI MI?
Daha önce de yazdım, bu işlere kafa yoran birçok kişi de yazdı, çizdi, söyledi… 3. Havalimanı açılsa bile Atatürk Havalimanı kapatılmamalı. Yarın Allah korusun bir sorun çıktığında hiç olmazsa elinizin altında adam gibi bir havalimanı olmalı. Kaldı ki, 3. Havalimanının açılması ile Atatürk Havalimanı neden devre dışı kalır ki? İkisi de beraber çalışabilir pekâlâ… Örnek mi? Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açılınca Boğaz Köprüsü kapatıldı mı? Peki, şerit sayısı daha fazla olan hatta içinde demiryolu hattının da olacağı belirtilen 3. Köprü (Yavuz Selim köprüsü) açıldığında diğer iki köprü veya en azından birisi kapatıldı mı? Hayır… O halde yazık değil mi milli servete? Borçla yaşayan, sürekli borç para peşinde koşan bir ülkenin böyle bir lüksü olabilir mi? Asıl hengâme, 3. Havalimanı tamamen açıldıktan sonra başlayacak. Bilal Ekşi bunun işaretini verdi. “En az 1 saat daha erken çıkın yola” dedi.
Hadi bakalım, Ankara’ya gideceksiniz, 3 saat önce evden çıkacaksınız, zamanında kalkarsa uçağınız en iyi ihtimalle 5 saat sonra Ankara’dasınız. Bin otobüse daha iyi… Benzini, otoparkı, uçak bileti derken en az 200 lira yerine bastır 50 lirayı aynı saatte Ankara’dasın! Asıl sorun ekiplerin ulaşımında… Kim ile konuştuysam hepsi “arabamla gitmem, servise binerim “ diyor. Düşünsenize adam 11 saat uçacak 3 saat önce evden çıkıyor. Meydana vardığında zaten hoşaf gibi olmuş. Üstüne de 11 saat uçak kullan… Merak ettiğim konu şu… Bu meydan fikri ilk çıktığında THY’nin başındaki Bay Hamdi ve pek muhterem yöneticiler çıkabilecek bu sorunlara dikkat çekmedi mi acaba? Bu arada hala ABD Sivil Havacılık Otoritesinin (FAA) 3. Havalimanımızla ilgili bir işlem yapmadığını da hatırlatalım. Neyse bekleyelim ve görelim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

24 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Burada omurga, onur vs konularda yazan çizen yorumculardan bir de bilimsel bir yorum görsek ne iyi olurdu. Hava-Sen doğru mu söylüyor yoksa yanlış mı söylüyor, THY’ nin yaptığı yasal mı değil mi? Hava-İş THY farkları verirse yargıya gitme hakkına sahip mi? Alınamayan farklar mahkeme yolu ile alınabilir mi alınamaz mı? Süreç uzar kayıplar büyürse bir eylem bir plan düşünüyor mu? Aklıma gelen deli sorular bunlar. Bırakın hakaret etmeyi de insanları bu konularda aydınlatın. Hava-Sen keşke bizi zarara uğratacak, kendine üye kaybettirecek olsa da doğruyu söylemekten vazgeçmeseydi. Giden kadar gelen olurdu o zaman. Güven bir kere kaybedilince yerine konamıyor.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Bazı canlılarda omurga olmuyor.Onlara omurgasız canlılar diyoruz.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Bazı canlılarda da beyin olmuyor onlara da beyinsiz canlılar diyoruz. Mesela deniz yıldızı kolları çok uzundur, heryere uzanır karıştırır ama beyinsizdir. Deniz yıldızı yalnız değilmiş onu da öğrenmiş olduk.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Tamamen yanlış her hayvanda beyin vardır iki ayaklılar dahil.Ama……………..zombiler hariç anladın sen onu

      Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Hava Sen’li olan arkadaşlarımızın TIS’in imza tarihinden itibaren yararlanacak olması, 1 Ocak 2019 ile TIS imza tarihi arasındaki maaş farkını alamayacak olması bana gerçekten çok garip ve komik geliyor, şöyle ki; diyelim ki %16 zam yapıldı. Bu zammın %10’u zaten 2018 yılı 2’nci yarısı enflasyon farkı, %6’sı TIS pazarlığı sonucunda elde edilen zam diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen. Hava İş üyesi olmayanlara maaş farkı olarak sadece enflasyon farkı olan %10u vereceğiz, %6 Hava İş’in kazanımıdır, siz de üye olmadığınız için bu %6lık kazanımdan yararlanamayacaksınız deseler hadi bir nebze anlarım ama siz Hava İş ve THY olarak nasıl bir işçinin enflasyon farkını vermezsiniz? Hava İş üyesiyiz ama işten atılma korkusuyla kaldık burada ve herşeyi körü körüne savunacak değiliz. Bizi o sendikalı, bu sendikalı diye ayrıştırmayın lütfen. Bu insanın aklıyla dalga geçmek değil de nedir? Kanun öyle diyen varsa da kanunda bir hata var o zaman, değişsin. Ülkede anayasa değişiyor, bu nedir ki?

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    3. Havasen’in ayrılan/ayrılacak üyeleri ile ilgili kullandığı dil hiç hoş değil. Üyeleri onur/şeref/dik duruş vb gibi değerler üzerinden kazanmak/kaybetmek yerine doğru bilgilendirme yapın, üyeler size değil siz üyelere ulaşmak zorundasınız. Yeni stratejiler geliştirin. Açıklamanıza göre 3200 üyenin 2600 pilotmuş, Hepsi THY de çalışıyor olsa pilotların anca %50’si size üye. Ettiğiniz her olumsuz lafın geride kalan Havasen’e üye olmayan 2500 pilotu da kapsadığını ve bu dilin üye kaybettirdiğini yada yeni üye kazandırmayacağını unutmayın.

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    1.Olması gereken, Hava-iş’e dayanışma aidatı ödemeyip TİS’ten kaynaklanan tüm haklardan feragat ederek haklı mücadelemizi Havasen çatısı altında devam ettirmekti. Yoksa Hava-iş üyesi olmakla Havasen üyesi olup dayanışma aidatı ödeyerek, ayrıldığınız sendikayı finansal olarak desteklemek arasında bir fark yok. Havasen üyelerine kaybedecekleri hakları açıklayıp, biz mücadelemize bu şekilde devam edeceğiz, buyrun gelin demeliydi. (Vakit hala geç değil).
    2. Havasen üyelerini doğru bilgilendirmiyor. Dayanışma aidatı ile ilgili başka bir sendikanın (TES-İŞ) açtığı dava sonucu dayanışma aidatı ödeyenlerin TİS imza tarihinden itibaren, üyelerin yürürlülük tarihi itibari ile (yani 01.01.2019) TİS haklarından faydalanacağı YARGITAY kararı ile kesinleşti. İlgili link
    http://www.tes-is.org.tr/news-detail/210/DAYANI%C5%9EMA-A%C4%B0DATI-DAVASI-LEH%C4%B0M%C4%B0ZE-SONU%C3%87LANDI

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Objektif bir yorum tebrikler. Şimdi şirketim beni hak kaybına uğramayım diye bilgilendiriyor ve sendikam da çeşitli yanlış beyanlarla yanıltıyor. Süreç 4 ay sürerse kayıplar 5000-60000 TL arasında üyenin aldığı maaşa göre gerçekleşecek. Şirketim önlem al kayba uğrama diyor sendikam bunlar doğru değil, dik dur vs diyor. Ya şirket haklı çıkarsa ki yukarıdaki link incelendiğinde bunun böyle olduğu görünüyor, hak kayıplarını sendikam bana ödeyecek mi?

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Bir de şunu anlıyorum THY farkları verse dahi Hava-İş aynı Tes-İş’in yaptığı gibi dava açıp bu farkları iptal ettirebilir. Bu durumda Hava-Sen Şirketi kanunen yapamayacağı bir hususta suçlamış olmuyor mu? Ben şirketime bizi bu hususta uyandırdığı için teşekkür ediyor sendikama da bildiği bu hususta bizi uyarmadığı için teessüf ediyorum.

      Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Hava-Sen’in bu karaktersizleri geri almaması gerekir.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Zaten bu kadar saçma sapan bel altı vurmalardan sonra geri dönen olacağını sanmam, bu sizlerin eseri, kendinizle övünebilirsiniz. Bir yıldır Hava-Sen’i sırtında taşımış bu insanlara yapılan bu hakaretler, onların hak kaybı yaşamamak için yaptıkları taktiksel manevranın omurgasızlık, dik durmama, karaktersizlik vb olarak adlandırılması onları Hava-Sen’den ebediyen SOĞUTMAYA yetmiştir. Yaşasın sendikasızlık, kahrolsun sendika taşeronları ve yalakçıları!

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Menfaat için şerefsizce davranmanın adı “taktiksel manevra” olmuş.. Hepsine taktiksel manevralarında başarılar diliyoruz.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Ne zaman ki bir grup, mensuplarını elde tutmak için ar namus şeref gibi sözler kullanarak haysiyet tacirliği yapıyorsa, mensuplarına elle tutulur bir şey katamayacak hale gelmiştir. Ben eski havasenli olarak, fark almak için gir çık yaptım. Ama bu gibi tipler yüzünden geri de dönmeyeceğim sanırım. Haa, bu davranışa “şerefsizlik” diyen yorumcuya sözüm: babandır.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Sen gir çık yapmışsın, sana da gir çık yaparlar günün birinde. İsmini cismini yaz da gözünü kulağından çıkartayım, arsız. O zaman görürsün şerefsizin kim olduğunu.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Namusunu parayla satana ne dendiğini burada söylemeyeyim. Sen anladın onu.. Cibiliyetsiz

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Namusunu bir sendikaya endeksleyenler, ondan çıkınca namusunu sattığını sanıyor. Tutuk zekalılar sizi… Adımı isteyen kişi kendi adını yazsın, ben bulayım onu.

      Cevapla
  7. valla bu is pek cok kaptan icin paradan cok onur meselesi oldu artik, fark alsak da almasak da havasenliyiz, gidenlere ugurlar olsun ama kimse “ben gectim” diyemiyor delikanli gibi, bence havasen yonetimi sendika degistirenleri aciklasin biz de bilelim.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Kpt, önce sen bir adını yaz da öğrenelim isimlerimizi öğrenmek isteyen kimmiş, sonra ben altına adımı yazayım, öğrenmeyi bu kadar gönülden istiyorsan. Ayrılanlar pek de onurlu insanlar, isimlerini duyunca alt dudağını ısırırsın. Sen Hava-Sen’in lafını dinle çoluğunun çocuğunun rızkını yollarına feda et. THY olacakları, kanun maddelerini yazmış, seçim herkesin kendi seçimi. Saygı duy biraz.

      Cevapla
    • Colugun cocugun rizki mi! Guldurmeyin adami, alti ustu 3-5 kurus para, kimi icin 1-2 raki balik parasi kimi icin bi mobilya takimi, duyan da sanir ki asgari ucrete calisiyoruz, dik duramamanin, taraf olamamanin adi ne zamandan beri taktiksel manevra olmus, hadi canim sizde, kandirin durun kendinizi, saygi duyacakmisiz nesine saygi duyayim, yapilan is saygi uyandiran bir is mi ki, saga sola camur atip duruyorsunuz kendinizi aklamak icin, begenmiyorsaniz gidin havasen yonetimine talip olun. Bakalim siz ne yapabiliyorsunuz gorelim.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Adını yaz deyip kendi adını yazamayan tırsık delikanlı o belki alt dudağını ısırır sen nereni ısırırsın. Senin gibiler ancak klavye delikanlısı olurlar. Yahu adam karşına çıksa altına edersin be.Kuru sıkı.

      Cevapla
  8. 6 yıl önce

    Hava-İş’e geçiş tarihi imza tarihinden önce ise tüm haklardan yararlanılır nokta. Dedikodular üzerinden haber yapıp bir de “Geri dönen üyelere Hava-İş’ten şok” diye manşet atıyorsunuz. Kendi yarattığınız dedikodu ile hüküm verip, THY ve Hava-İş’ in ayrı telden çaldığını iddia ediyorsunuz. Şu Hava-Sen’den ayrılanlar Hava-İş üyesi olmadan TİS imzalansa da siz de Hava-Sen’de rahatlasanız! Bu arada üyeleri binlerce TL kaybetmiş kimin umurunda ki? Çalışanların haklarını korumak iddiası ile doğan Hava-Sen göre göre üyelerinin para kaybetmesine seyirci kalıyor, bir taktik üretemiyor, üzerine bir de üyelerini yanlış yönlendiriyor, siz de farklı değilsiniz. Yazık Airlinehaber güvenilir haber kaynağı olma özelliğini kaybediyor, dedikodularla gerçek bilgiye dayanmayan verilerle manşetler atılıyor.

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Bu ay dayanışma aidatı kesilmemiş. Hem iyi hem kötü. İyi, çünkü o havaişe bu ay para kaptirmadık. Ortalama 2000 kaptan, aylık 800.000 tl kayıp demek onlar için. Kötü, çünkü THY sendikacılığa soyunup bizimle papazı bulmaya çalışıyor. Sayın amirlerim; geçen yıl kafanıza göre tadil protokolleriyle TIS’teki imzalarınızı kendiniz inkar ettiniz. Havaiş desen sendika değil saadet zinciri olmuş. Tek dertleri topladıkları paraları paylaşmak. Hiçbir işe yaramıyorlar. Ayıp ediyorsunuz beyler dedik diye biz nicin suçlu oluyoruz? Hakkı yenen, parası hüpletilen, işten atılan bizken siz nasıl mağdur ama biz hain oluyoruz. Lütfen kendinize gelin artık.

    Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Hava İş, Havasen’den gelenlere sürpriz yaparsa hiç şaşırmam.Kamyoncudan delege devşirenlere güvenip Hava İş’e dönenlerin aklına şaşayım.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Adın gibi şaşkınsın, olup bitenlere dair hiç bir fikrin yok değil mi? Sen Hava-Sen’e güven onların gerçek dışı hikayeleri ile avun, paranı da kaybet, sana müstehak. Hava-İş’e veya başka birine güvenen falan yok kanun gereği farkları almanın yöntemi belli. Olan bu şaşkınım.

      Cevapla