Cumhurbaşkanı Yrd. Fuat Oktay, İstanbul Havalimanı’na ilişkin “2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle uluslararası ve ulusal uçak seyahatleri azalmış olduğundan, yıllık kira bedelinin çok altında garanti ödemesi gündeme gelebilir” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ile hizmete sunulan İstanbul Havalimanı’ndaki garanti ödemesine ilişkin “2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle uluslararası ve ulusal uçak seyahatleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmış olduğundan, ortalama yıllık kira bedelinin çok çok altında bir garanti ödemesi veya mahsuplaşması gündeme gelebilecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’ne ilişkin sunumunda, gelecek yıl hedeflenen yüzde 5.8’lik büyümeyle birlikte iktisadi faaliyetteki hızlı toparlanma ve bunun sonucunda iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında iyileşme kaydedilmesini öngördüklerini söyledi.
Fuat Oktay, KÖİ modeliyle 3,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanan İstanbul Havalimanı’nın üçte biri büyüklüğünde olmasına rağmen Berlin Yeni Havalimanı’nın ancak 14 yılda tamamlanabildiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Projede 2019 yılında garanti ödemesi yapılmamış, aksine, hasılat payı ve kira bedeli DHMİ’ye ödenmiştir. İşletme süresi boyunca tahsil edeceğimiz kiraların toplam değeri 22 milyar Euro’dur. 2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle uluslararası ve ulusal uçak seyahatleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmış olduğundan, ortalama yıllık kira bedelinin çok çok altında bir garanti ödemesi veya mahsuplaşma gündeme gelebilecektir. Bu durum salgın dönemine özgü olup, hava trafiğinin normale dönmesiyle birlikte DHMİ, garanti ödemesi yapmayacağı gibi kira ile birlikte hasılat payı almaya da devam edecektir. İstanbul Havalimanı’nda salgın dönemi hariç hazinemizden herhangi bir ödeme yapılmaksızın devletimiz 10 milyar avro yatırım tutarına sahip bir havalimanına bedelsiz sahip olacak, üstüne 22 milyar avro gelir tahsil etmiş olacaktır.” (haberglobal)
İşiniz habercilik; buna saygımız sonsuz!… Ama keşke bunu “haber yerine koyup” da yayınlamasaydınız!… Resmen metni IGA’cılar yazmış; Fuat Oktay da Meclis’te “okumuş”… Denilen somut birşey yok; bir rakam yok, bir oran yok, bir formül yok!!! -:((( Tipik, cahilleri uyutmaya yönelik LAF SALATASI!…Ha bu söylemler birşeyi açıklıyor: IGA’yı kollayabilmek adına yeni yeni kıyaklar, yeni kurtarmalar el altında, kapalı kapılar ardında hazırlanıyor ve bu söylemler öncü haberci…
Covid 19 u da kpsiyor. Pilot ve kabin maaşını, asgari ucrete indirebiliriz. Anlamı bu galiba?
Covid Pandemisi nedeniyle ülkede her havalimanı zarar gördü… DHMİ işletmesinde olanlar da dahil. Bunu kimse inkar edemez! Şimdi Fuat Oktay’ın ağzında IGA’ya bir şekilde bir yardımlar yapılacağı şeklinde yorumlanabilecek, ancak henüz soyut cümleler çıktı. Peki, benzer kolaylıklar KÖİ olarak işletilen (ancak değişik kira/yolcu garantisi koşullarına sahip) diğer havalimanlarındaki işletmecilere de uygulanacak mıdır? Başta İstanbul Sabiha Gökçen ve Antalya, Milas-Bodrum, Dalaman, Alanya Gazipaşa, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları olmak üzere??? Tabi, bilerek bu kategoriye Zafer Bölgesel Havalimanı’nı katmak istemiyorum: orası zaten ibretlik bir FACİA!
Alman bizim gibi kervan yolda düzülür demiyor,işini sağlama alıyor en ufak bir şüphe duydu mu işi bırakıyor,inceliyor,araştırıyor,orada insan değerli ya burada? Üstelik de senin iga’ya danışmanlık hizmeti veriyor,kullanılan çoğu malzeme de oradan ithal ! Bu ülke araplara 40 milyar dolar harcayabiliyorsa neden iga’yı kendi yaptırmadı da torpilli hemşehri yandaşlara döviz bazlı yaptırdı,bu pandemi ve ekonomik krizde neden iga’yı,yolları,tünelleri bilmem neyi yapanlara gününde paraları ödendi, bir zahmet bunları da açıklasan !