featured

Fransız haber ajansı, Teknofest Azerbaycan ve Bayraktar’ı yazdı

 

Fransız haber ajansı AFP, Azerbaycan’da yapılan Teknofest’i ve Türk drone’larını yazdı.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 26-29 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor.

Bugün etkinliklere katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan’ın tarihsel bir dostluğu olduğunu belirterek, “Türkiye ile Azerbaycan’ın birliği, halklarımız için başlıca yol haritasıdır. Bölge ve dünya için de çok önemli etkendir” dedi.

Haberde Türkiye’nin festivalde drone’larıyla büyük ilgi topladığı, “Ukrayna’daki istilacı Rus güçlerine karşı dikkat çekici bir rol üstlenen Bayraktar TB2 drone’unun gösterildiği sırada Azerbaycanlı katılımcıların büyük bir alkış kopardığı” belirtildi.

TB2 drone’larının Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın baş teknoloji sorumlusu olduğu Baykar Teknoloji tarafından üretildiği de hatırlatıldı.

Çarşamba günü Bayraktar’ın Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ndeki Mikoyan MiG-29 model savaş jetiyle uçuş gerçekleştirdiği, Bayraktar Akıncı drone’unun da kendisine eşlik ettiği belirtildi.

Bayraktar’ın Türkiye ve Azerbaycan bayraklarının yer aldığı bir pilot üniforması giyerek savaş jetinin kokpitinde görüldüğü videonun da sosyal medyada viral olduğu ifade edildi.

Bayraktar, uçuştan sonraki açıklamasında “Bu benim çocukluk hayalimdi” dedi.

ABD’deki Rutgers Üniversitesi-Camden’dan Michael Boyle ise Bayraktar TB2 gibi Türk yapımı drone’ların “yaygınlaşmaya başlamasıyla modern çatışmalarda gittikçe önemli hale geldiğini” ifade etti.

Boyle, ABD ve İsrail gibi bu sektörde lider ülkelerin hem satmak istedikleri modelleri hem de satış yapacakları ülkeleri sınırlandırmalarının da bunda önemli rol oynadığını vurguladı.

Akademisyen, “Bu durum ihracat piyasasında, özellikle Türkiye ve Çin gibi ülkelerin doldurmak istediği bir boşluk yarattı” ifadelerini kullandı.

Bu tarz drone’ların saldırıların etkisini artıracak şekilde savaş alanında keşif yapılmasını da mümkün kıldığına dikkat çeken Boyle, “Dolayısıyla kara kuvvetlerine farklı imkanlar sağlıyor ve bu da onları askeri bakımdan daha üstün bir düşmanla savaşan Ukrayna gibi ülkeler için özellikle kullanışlı hale getiriyor” dedi.

Türk savunma sanayisinden kimliği paylaşılmayan bir yetkiliyse “Türkiye’nin IŞİD ve PKK de dahil birçok tehditle karşı karşıya olduğunu” söyledi.

Yetkili, “ABD dahil NATO müttefiklerinin Türkiye’ye uyguladığı ambargolar nedeniyle Ankara’nın dizginleri eline alarak savunma ekipmanı üretimini kendi kendine gerçekleştirdiğini” belirtti.

Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemini aldıktan sonra ABD tarafından F-35 savaş jeti programından çıkarılmıştı.

Haberde, “Ankara’nın Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak için üstlendiği aracılık rolünün Washington’la ilişkilerini son aylarda iyileştirmiş olabileceğine” dikkat çekildi.

ABD Başkanı Joe Biden hükümeti, nisanda Türkiye’ye F-16 savaş jeti tedarik edilmesinin kendi stratejik çıkarlarına da hizmet edeceğini belirtmişti.

“Ukrayna savaşıyla birlikte artık durumlar değişiyor” diyen yetkili, Türkiye’nin bugün görece ucuz ve etkili drone’larını 25’ten fazla ülkeye sattığını söyledi.

Ayrıca yetkili, 2000’lerin başında Türkiye’nin savunma teknolojisindeki ihracatının 248 milyon dolar olduğunu, söz konusu rakamın 2021’de 3 milyar doları aştığını, bu yıl da 4 milyar dolara varmasının öngörüldüğünü paylaştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir