featured

Finlandiya bu yaz yaklaşık 80 yaşındaki DC-3 uçağını uçuracak

Finlandiya, 20 yıl sonra ilk kez Helsinki Havaalanından yaklaşık 80 yıllık bir DC-3 uçağını uçuracak. Airveteran Oy‘a ait olan ve DC Association tarafından işletilen uçak, ilk olarak 1942’de uçtu ve Finnair ve Fin Hava Kuvvetlerinde hizmet gördü.

Daha önce Finnair’e ait olan bir DC-3 (tescili OH-LCH), yaz boyunca Helsinki Havalimanı’nda olacak. Uçağın Finnair ile son uçuşu 1967 yılındaydı ve yaklaşık 20 yıldır Helsinki Havaalanında faaliyet göstermedi. DC-3, o zamandan beri esas olarak Helsinki-Malmi Havaalanında genel havacılık uçuşları gerçekleştirdi ve Finlandiya’daki en eski operasyonel yolcu uçağı olmaya devam ediyor.

Finavia Başkan Yardımcısı Jani Elasmaa şunları söyledi:

“Bu değerli ve tarihi faaliyeti desteklemek istiyoruz. DC-3’ün Helsinki Havalimanı’ndan mevcut, modern haliyle uçmasını sağlamak için çok sayıda özel düzenleme yaptık. Bu nadir fırsat, havaalanının COVID-19 nedeniyle normalden daha sessiz olması nedeniyle ortaya çıktı.”

Şu anda DC-3’ü işleten DC Association, Haziran ayı başında Helsinki Havalimanı’ndan uçuşlara başlamak istiyor. DC Association, daha çok genel havacılık ve uçuş eğitimi için kullanılan Helsinki-Malmi Havalimanında üye uçuşları için uçağı uçuruyor. Uçak, kış aylarında, “Otel” adıyla da bilinen bir Vaasa Havaalanı’ndaki  Finavia hangarında stokaja alınıyor.

Uçağı 100 yıl boyunca uçuşa elverişli tutmak

DC Association, DC-3’ü bir yüzyıl boyunca uçurma hedeflerini duyurdu. Uçak, Aralık 2022’de 80 yıllık dönüm noktasına ulaşmaya yakın. DC-3, geçtiğimiz Pazar günü Vaasa Havalimanındaki hangarından Helsinki Havalimanı’na transfer edildi.

DC Association Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahti Pohjonen şunları söyledi:

“Vizyonumuz bu uçağı yüz yıl uçurmaktır. Bu ilk kilometre taşıdır. “

DC Association, yaz boyunca yaklaşık 40 üye için uçuş gerçekleştirmeyi umduğunu söylüyor. Her zamanki operasyon üssü olan Helsinki-Malmi Havaalanı bu yıl Mart ayında kapatıldı.

DC Association daha önce Helsinki Çocuk Hastanesi’nden genç-çocuk hastalar da dahil olmak üzere yardım uçuşları düzenlemişti. Helsinki Havalimanı’ndaki yeni operasyon üssü ile bu yaz, hayır kurumu uçuşlarının üye uçuşlarıyla birlikte yeniden başlaması muhtemel.

Pohjonen sözlerine;

“Uçuşlar, uçuşa katılan pilot, kabin memuru ve teknisyen, uçuşa katılan genç-çocuk hastalar ve bizim için de harika bir deneyim olacak.” diye ekledi

OH-LCH’nin kısa tarihi

OH-LCH, ABD, California-Monica’da üretildi ve 1942 Noel Arifesinde Douglas Aircraft Company fabrikasından çıktı. Finlandiya, uçağı 1948’de ABD Ordusundan satın aldı ve OH-LCH kaydını verdi.

Uçak, Fin Hava Kuvvetlerinin 1970’lerde ve 1980’lerde nakliye ve paraşüt atlamaları için kullanmasından önce 1967’ye kadar Aero’da (şimdi Finnair) hizmet gördü. Uçağın şu anki sahipleri olan Airveteran Ltd, 1986 yılında OH-LCH’yi satın aldı. Şirket, uçağı uçuşa elverişli hale getirdi ve DC Association’a teslim etti. (simpleflying)

Şimdiye kadar uçtuğunuz en eski uçak hangisi? Yorumlarda bize bildirin

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ DC 3 OH LCH at EFJM 20160717 1000x667 1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ OH LCH at EHLE 20060528 01 1000x750 1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Airveteran Oy OH LCH Douglas DC 3 35240452616 1000x667 1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ finlanddc3 1000x526 1

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Bu haberi yaparken, aynı tipte bir uçağın, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı / Özel M.S.Ö. Hava & Uzay Müzesi envanterinde “uçar durumda” muhafaza edildiğini, bu uçağın tam bir dünya turunu uçarak başarıyla tamamlamış olduğunu ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Normandiya çıkartmasında paraşüt atan uçaklardan biri olduğu ve daha bir çok değişik “ilklerin” bizzat bu uçakta yaşadığını belirtmek, hem M.S.Ö. Müzesinin kıymetini idrak etmek, hem de bu ülkenin insanlarına gurur ve övünç verecek bir konuyu hatırlatmak adına ne güzel olurdu ! Tek kelime dahi yazmamışsınız… yoksa bu konuyu bilmiyor musunuz ????

    Cevapla
    • Yönetici 3 yıl önce

      Sayın Öztürk; Çok güzel ve önemli bir yorum atarak okurları ve bizleri bilgilendirmişsiniz. Bu haber yabancı kaynaktan tercüme idi. Tabii ki editörlerimiz bu yabancı kaynaklı yayınlanmış haberi sadece tercüme ederek yayınlayabilirler. Detayları bilemeyebilirler. Bu nedenle sizin verdiğiniz bilgiler yorum hanesinde yazılı kalacağından yazının içeriğine destek olmuş oldu. Bilgi ve ilgi için teşekkürler…ilgilenenler için https://msomuseum.com/ sitesine girip daha detaylı bilgiler edinebilirler. SEFA İNAN

      Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Öncelikle hepinize merhaba bizde Sivrihisar’da uçan ve uçmaya devam eden mükemmel gösterilere üçlü kolda uçarak imza atan üstelik dünyada nerde ise ilk olan baba oğul uçurdu bu uçağı ülkemizde tanıtımı olmuyor neden Airline haber medya yayınları ve diğer sivil havacılık yayıncılarından destek bekliyoruz rica ediyoruz görün Sivrihisar parkı ,haberlerinizi görmek istiyor ve ilgi bekliyoruz .iyi yayınlar saygılar

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Sayın EditörBizler ülkemizde havacılık ve uzay alanındaki güzel gelişmeleri ilgiyle ve gururla takip ediyoruz. Airlinehaber sitesinden beklentimiz ülkemizdeki bu güzel gelişmeleri de takip ederek bizlere bildirmesidir. Sivrihisar Hava Gösterileri ve M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi dünya çapında bilinmekte ve takip edilmektedir. Bizim insanımızın da bu gelişmeleri bilmesi ve duyması önemlidir. Bu haberde geçen uçak Türkiye’de Sivrihisar’da “Turkish Delight” adıyla uçar durumda (ve çok iyi bakımlı bir şekilde) görülebilmektedir. Bu haberiniz için tabi teşekkür ederiz, fakat bu haberden daha alasını “Turkish Delight” hak etmektedir. Sivrihisar’da sadece bu uçak değil, çok daha fazlası ve güzel değerler bulunmaktadır. Gereğini yapacağınızdan şüphemiz yoktur.

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Sayın Editör. Finlandiya DC-3’ü ile ilgili haberinizi ve haberinize yapılan yorumları ve bu yorumlardan özellikle Sayın Ali İsmet Öztürk’ün yorumunu ve cevabınızı okudum. Sayın Ali İsmet Öztürk ve ekip arkadaşlarının gayretleri ile kurdukları Sivrihisar Özel M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi ile Facebook takipçisi ve gösteri izleyicisi olmak dışında hiç bir ilgim olmamakla beraber, kendileri hakkında özel bir haber yapmanızı ve yayınlamanızı merakla bekliyorum. İyi çalışmalar.

    Cevapla