featured

FAA yayınladığı AD ile tüm B737’lerin Kabin İrtifa Basınç Siviçlerinin test edilmesini istedi

Yakın tarihli bir FAA direktifi, serisinden bağımsız olarak yani, Klasik, NG, MAX’ler dahil, tüm B737 uçaklarının olası arızaları gidermek için kabin irtifa basınç anahtarlarının (Cabin Altitude Pressure Switches) test edilmesini zorunlu kılıyor. Bu testler, direktifte belirtildiği gibi, gerektiğinde parça değiştirmeleri yapılarak, tekrarlanan testleri içeriyor.

FAA AD’si, ABD içinde 2.500, dünya çapında ise 9.300’den fazla Boeing 737’yi etkiliyor.

FAA, Bir operatörün üç farklı 737 modelinin fonksiyonel testleri sırasında her iki switch arızan tespit edildiğini bildirmesinden sonra AD’nin çıkarılmasına karar verildiğini belirtiyor. Anılan bu testler Eylül 2020’de yapılmıştı.

Uçaktaki iki Switchin birden arızalanması durumunda, FAA, kabin yüksekliğinin 10.000 fit’i (3.050 m) aşması durumunda kabin yükseklik uyarı (Cabin Altitude Warning) sisteminin çalışmayacağını söylüyor.

Kabin yüksekliği 10.000 feet’in üzerinde olması düşük oksijen seviyesi ile uçaktakiler için ölümcül hale gelir.  Normal durumda kabin tipik olarak 8.000 feet (2.438 m) veya daha düşük yükseklik basınıncındadır.

Boeing :“Güvenlik en yüksek önceliğimizdir ve FAA’nın Haziran ayında filoya verdiğimiz denetim aralığını zorunlu kılan yönünü tam olarak destekliyoruz” dedi.

Henüz herhangi bir uçuş sırasında çift swirch arızası yaşanmadı, yalnızca fonksiyonel testler sırasında tespit edildi.

FAA testlerin, son yapılan testten sonraki 2.000 uçuş saati içinde veya direktifin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün içinde (hangisi önce gelirse) yapılması gerektiğini belirtiyor.

Bilinen bir sorun

Boeing’in başlangıçta sorunu ve beklenen başarısızlık oranını gözden geçirdiğini ve bunun bir güvenlik sorunu teşkil etmediğini tespit ettiğini bildirmişti.

Bununla birlikte, FAA ve Boeing, daha sonra yapılan araştırma ve analizlerden sonra, Mayıs ayında “her iki switchin de arıza oranının başlangıçta tahmin edilenden çok daha yüksek olduğunu ve bu nedenle bir güvenlik sorunu oluşturduğunu” belirledi. FAA, kendi adına, bu beklenmedik şekilde yüksek çıkan başarısızlık oranının nedenini belirlemek için yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtiyor.

2012’de FAA, anahtarların işlevlerinin önemi nedeniyle bir yedeklilik sağlamak için tüm 737 uçaklarında iki adet switch bulunmasını zorunlu kılmıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Interval sürelerine göre, özellikle C bakımına denk getirip, MPD planlı bakımlarda task card yüklenip, air data test set ile testleri yapılıyor.S.B veya S.L. yayınlasalar, daha mantıklı olur.A.D. yayınlamaları biraz manidar olmuş.

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Pardon, Galat-ı meşhur demek istedin herhalde…

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Koskoca haberde geldin “Siviçlerinin” kelimesine mi takıldın kaldın? Yazının içinde “Cabin Altitude Pressure Switches” yazması yetmedi mi? Türkçe havacılık -tekniğinde bazı parça/komponent (bak, component yazmadım) isimleri Türkçede okunduğu şekliyle yazılabilir. Örneğin Aileron – Eleron, Rudder – Radır diye yazılabilir. Buna Galat-ı Menşur denir, toplum böyle kabullenmiştir. Sen G.Thomas olduğun için bunları bilemezsin doğal olarak. Haber yazısının ne anlatmak istediğini anladığından da şüpheliyim. Maksat kıllık olsun…değil mi?

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Siviçlerinin???Eh insaf! Hiç mi lisan bilmezsiniz? 1 Numara geçinirsiniz. Sefa Bey gibi editör de dil bilmiyor,besbelli.Böyle havacılık mı olur?

    Cevapla