featured

FAA, ikincil bir kokpit güvenlik bariyeri için yeni bir kural önerdi

 

ABD Ulaştırma Bakanlığı, Federal Havacılık İdaresi (FAA), uçak üreticilerinin ABD’de hizmet veren ticari yolcu uçaklarına ikincil bir fiziksel bariyer kurmasını gerektiren bir kural getirmek istiyor. Halen uçaklarda mevcut olan kurşun geçirmez, kırılamaz kapının dışında İkinci bir fiziksel bariyer, uçak havadayken kokpit kapısı her açıldığında (örn. Pilotlardan birisinin tuvalete gitmesi) bu bariyer kapatılacak ve kilitlenecek.

11 Eylül’ün saldırlarının ardından, bir dizi yeni kokpit güvenlik düzenlemeleri uygulanmıştı. Çocukların kokpite girip göz gezdirdiği ve pilotlarla sohbet ettiği günler bir anda sona erdi. Kokpit kapıları güçlendirildi ve uçuş ekibinin bir üyesi girmek veya çıkmak zorunda kalmadıkça uçuş sırasında kapı kapalı ve kilitli kaldı.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 2 1Kokpit dışındaki diğer mürettebat üyeleri uçuş sırasında uçuş güvertesi kapısı kısa bir süreliğine açıldığında yolcu erişimini engelleyecek şekilde konumlanırken, FAA tarafından ikincil bir güvenlik bariyeri için uzun bir kampanya yürütüldü.

Bu hafta, FAA Yöneticilerinden Billy Nolen ve ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg harekete geçti. Nolen, önerilen kuralı duyururken, “Her ek güvenlik katmanı önemlidir. Uçuş ekiplerini korumak, sistemimizi dünyanın en güvenli sistemi haline getirmeye yardımcı olacak” dedi.

Önerilen kural, ABD’de faaliyet gösteren uçaklarla yolcu taşıma operasyonları yürüten havayollarını etkileyecektir. Tam olarak ikinci fiziksel bariyerin nasıl bir şekil alacağı henüz net değil ve bariyer, kokpit kapısı açıkken herhangi yolcu kabininden olası bir müdahaleyi önlerken, kokpit kapısı ile kabin arasında görüşe izin verecek. Örnek bariyerin görüntüsü hapishane parmaklıklarını akla getiriyor.

Gerçekten de, ALPA (Air Lines Pilots Assosiation) tarafından yapılan ikincil güvenlik bariyeri maketi, bir hapishane hücresi kapısına çok benziyor, çelik bir çerçeveye kaynakla bağlanmış bir dizi yatay metal çubuk içeriyor.

Havayolları Pilotlar Derneğinden Kaptan Joe DePete, ” Yıllarca süren gecikmelerden sonra nihayet bu güvenlik açığının ele alınması için ilk adımı atılmasından memnunum” dedi.

FAA, önerilen bu yeni kuralın, ilk kez yürürlüğe girmesinden 2 yıl sonra üretilen nakliye kategorisi uçaklarına uygulanacağını söyledi ama bu, ALPA için yeterli değil. Havayollarını mevcut uçaklara ikincil güvenlik bariyerleri kurmaya zorlamak için bir mevzuat istiyorlar. Kaptan DePete, bunun ülkenin en yüksek ulusal güvenlik önceliklerinden biri olması gerektiğini söylüyor.

İkincil güvenlik bariyerlerini uçuş güvertelerine geriye dönük olarak yerleştirme hükmü, şu anda ABD Kongresi’nden önce olan “Saracini Gelişmiş Havacılık Güvenliği Yasası”nda yer almaktadır. 9/11 saldırılarında uçak kaçırma sırasında öldürülen pilotlardan biri olan Kaptan Victor J. Saracini’nin adını taşıyan bu yasa, 2021’in başlarında Kongre’ye sunulmuştu.

ABD Kongre üyesi Josh Gottheimer, “Bir adım daha ileri gitmemiz ve mevcut tüm ticari uçakların ikincil kokpit bariyerlerine sahip olmasını şart koşmamız gerekiyor. Neden terörist saldırılarına karşı güvenli kokpite sahip uçaklarımız olmasın ki?” dedi.

İlgili tarafların, önerilen “İkincil Kokpit Bariyeri” kuralı hakkında, ABD Federal Sicilinde (US Federal Register) yayınlandıktan sonra olumlu veya olumsuz yorum yapmak için 60 günleri var.

Bu 60 günün ardından, FAA nihai kuralı yayınlayacak. Kural kabul edilirse ABD’ye uçuş yapan havayollarına, ABD sanayisine, ekonomisine katkıda bulunacak, önemli bir masraf kapısı daha açılacak demektir.

11 Eylül terör olaylarından sonra uçakla terör paranoyasına giren ABD’liler, pilotlardan birisinin tuvalete gitmek için kokpitten ayrıldıktan sonra, içerde kalan kafadan çatlak diğer pilotun kokpit kapısını kilitleyip dışarıdaki pilotun kokpite girmesini önleyerek uçağı düşürmesini veya bir yere çarpmasını önlemeyi de düşünüyorlar mı acaba? Havacılık tarihinde bunun örnekleri var.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir