featured

F-35’ler hangi ülkelere satılıyor ?

Japonya’nın 105 adet F-35 savaş uçağı satın alacağının ABD Başkanı Trump tarafından açıklanması sonrasında hangi ülkelerin F-35 savaş uçağı aldığı yeniden gündeme geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya ziyareti sırasında Japonya’nın 105 adet ABD yapımı F-35 uçağı satın alacağını açıklamasının ardından hangi ülkelerin F-35 aldığı konusu yeniden gündeme geldi.

Japonya’nın yeni satın alacağı 105 adet savaş uçağı ile birlikte F-35 filosu 42 uçaktan 147 uçak büyüklüğüne çıkmış olacak. Bu alımın ABD’ye Pasifik’te ciddi avantaj sağlayacağı ve Çin’e yönelik bir mesaj olduğu değerlendirmelerinin yanı sıra, Türkiye ile F-35’ler konusunda anlaşma sağlanamadığı durumda yaşanacak kaybı da karşılayabileceği ifade ediliyor.

F-35’LER KİME SATILIYOR?

F-35, 1993’te kurulan Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretiliyor. Bu programı ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Türkiye ortak şekilde finanse ediyor. Bu ortaklardan 6’sına ilk teslimatlar yapıldı.

Programın 9 ortak ülkesi dışında İsrail, Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra Belçika, Finlandiya ve son olarak da Polonya’nın F-35 satın alacağı duyuruldu.

2023’ten itibaren Danimarka’nın eski F-16 filosunun yerini F-35 filosu alacak. Danimarka tarihinin şimdiye kadarki en büyük alımı 27 F-35 uçağını içeriyor ve toplam maliyeti 10 milyar $ seviyesinde.

Geçtiğimiz hafta İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait 6 adet F-35 tipi savaş uçağı da ilk kez Norfolk’taki Marham Üssü’nden havalanarak Güney Kıbrıs’taki Ağrotur üssüne inmişti. İngiltere anlaşma boyunca 138 F-35B uçağının sahibi olacak.

Aralık ayında Belçika Başbakanı Charles Michel, Brüksel’in 34 F-35 uçağı alacağını açıklamıştı. Belçika Savunma Bakanlığı’na göre, ekipmanı ve pilotlarının eğitimi de dahil olmak üzere bir F-35 86,8 milyon $ mal oluyor; hükümet programın uygulanması için 3,6 milyar euro tahsis edecek. Bununla birlikte Fransa ve Almanya, 2040’a kadar Fransız-Alman İleri Havacılık Savaş Sisteminin (FCAS) oluşturulması için çalışıyor.

NATO’nun GSMH’nin en az yüzde 2’sinin savunma harcamasına aktarılması kuralına uyan ve 2017’de bu oranı yüzde 2,5’e yükselten Polonya hükümeti de geçtiğimiz günlerde 32 F-35A siparişinde bulunacağını açıkladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 5 yıl önce

    bu uçağa okey veren tüm generallerin fetöcü olarak içerde olduğunu biliyormuydunuz. bu uçak türkiyeye atılmış büyük bir kazık.
    aman yapmayın etmeyın diyen isten anlayan subayları da ergenekon balyoz diye içeri aldı bu fetoculer.
    sımdı gerceklerı ogrenmek isteyen varsa izlesin.

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Bildiğim kadarıyla Kanada “program ortağı” olarak yok. Ve keza Kanada bunları almaktan vazgeçme kararını da vermiş durumda…

    Cevapla