featured

F-35 LERİN GÖRÜNMEZLİĞİ DOĞRU MU?

Amerikan başkanı Donald Trump F-35 uçaklarının görünmezlik iddiasına her geçen gün yenisini eklerken, Türkiye’ye gelmesi hala tam bir muamma.
Türkiye, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 1999’da Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi’ne ortak ülke olarak katıldı. Projenin tedarikçileri arasında ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, AYESAŞ, ALP HAVACILIK VE TUSAŞ gibi şirketler yer alıyor.
Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin satın alınması ile başlayan süreçte Donald Trump Türkiye’ye F-35 lerin satışını senato karıyla askıya almıştı.  F-35 düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yeteneklerle sahip. Ancak Donald Trump her fırsatta uçağın görünmez olduğunu iddaa etmeye devam ediyor.
PEKİ BU GERÇEK OLABİLİR Mİ?
Üç çeşit F-35 üretiliyor. F-35A / F-35B / F-35C
Geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) yeteneğine sahip F-35A, iniş ve kalkış yapabilmek için piste ihtiyaç duyuyor. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) yapabilen F-35B, kısa pistlerden kalkış yapabiliyor ve helikopter gibi iniş gerçekleştirebiliyor. Uçak gemileri için tasarlanmış versiyon (CV) F-35C ise helikopterler gibi olduğu yerden yükselerek kalkış yapıp ve aynı şekilde inebiliyor.
F-35 uçağına Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de bulunan KC-135 Stratotanker tipi uçaklarla havadan yakıt ikmali yapılabiliyor. F-35 savaş uçağının menzili de versiyonlarına göre farklılıklar gösteriyor. Uçağın maksimum menzili F-35A’da 2 bin 200, F-35B’de bin 667, F-35C’de 2 bin 593 kilometreyi buluyor.
Yeni nesil savaş uçağı, 15,67 metre uzunluğa, 4,33 metre yüksekliğe, 10,65 metre kanat açıklığına, 42,7 metrekare kanat alanına sahip bulunuyor.
Uçağın boş ağırlığı F-35A’da 13 bin 170, F-35B’de 14 bin 588, F-35C’de 14 bin 547 kilograma karşılık geliyor.
Yüklü ağırlığı 22 bin 470, azami kalkış ağırlığı 31 bin 800 kilogram olan uçak, 1,6+ mach (saatte bin 932 kilometre) azami hıza, 60 bin feet (18 bin 288 metre) azami irtifaya çıkabiliyor.
Avcı/savaş uçağı F-35, havadan havaya füzeler, havadan karaya füzeler, gemisavar füzeleri atabilme yeteneğine sahip bulunuyor.
GÖRÜNMEZLİK MÜMKÜN MÜ?
Amerikan Hava Kuvvetlerine bağlı Texas’ta bulunan boyama atölyesinde özel olarak üretilen bir boya ile mümkün. Uçak montajları tamamlandıktan sonra üç lazer güdümlü robotik boyama cihazı uçağı  son derece gizli olan radar emici malzeme (RAM) ile boyuyor. İşte bu sayede radarlarda görünmeme özelliğine sahip oluyor.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ boyama f 35 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ f 35 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ f 352 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ f 353 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ f 356
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Uzay ve Uçak Mühendisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir