featured

Etiyopya Hava Yolları ilk B767 yolcu uçağını kargo’ya dönüştürme işlemini tamamladı

 

Afrika kıtasındaki en büyük havayolu kargo bölümünü büyütmenin heyecanını yaşıyor. İlk B767-300BDSF kargo uçağı, Etiyopya Havayolları’nın Afrika’nın en büyüklerinden biri olan Addis Ababa’daki bakım, onarım ve revizyon (MRO) tesisinde İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ile dönüştürüldü. (BDSF-Bedek Special Freighter)

Etiyopya Hava Yolları, Etiyopya Addis Ababa’daki uçak bakım tesislerinde kargo dönüşüm tesisi kurdu.

Yolcudan yük uçağına dönüşüm süreci

767-300 uçaklarının kargoya dönüştürülmesi tesisinin kurulması, IAI ile yakın bir işbirliğine dayanıyor. O zamanki Etiyopya Havayolları CEO’su Tewolde Gebre Mariam, dönüşümün başlangıç aşamasında coşkusunu dile getirerek şunları söyledi:

”Yer hizmetleri altyapısı ve kargo ağımızdaki kapasitemizi artırıyoruz. Bu doğrultuda, Addis Ababa Havalimanı’ndaki MRO tesislerimizde bir kargo dönüşüm merkezi kurmak için Havacılık ve Uzay endüstrisi teknoloji liderlerinden biri olan IAI ile ortaklık yapıyoruz.”

Dönüşüm merkezi, Etiyopya Havayolları’na ait üç adet 767-300’ün kargoyya dönüştürülmesi için faaliyete geçti. Bu tamamlanan üç uçaktan birincisi.

Yolcu uçaklarını kargo uçaklarına dönüştürme süreci, tüm kabin içi mekânların, tuvaletlerin, galleylerin, koltukların, başüstü dolapların kaldırılmasını ve yolcu pencerelerinin kapatılmasını içerir. Ayrıca, kargo paletlerinin uçağın arkasına daha kolay kaymasını sağlamak için zemine silindirler ve kilitler monte edilir.

Uçağın yeni yüklerin ağırlığının taşınmasını sağlamak ve ana kargo kapısı takılması için yapısal ve  kumanda-kontrol sistem çalışmaları yapılmaktadır. Ana kargo kapısısı için gövdenin büyük bir parçasını kesip çıkaran ve kargo paletlerinin giriş çıkışını sağlamak için yeterince büyük bir açıklığa dönüştüren oldukça karmaşık modifikasyondur.

Etiyopya, Addis Ababa’da kurulan IAI tesisi, sadece Etiyopya Havayolları’nın değil, birçok Afrika yolcu uçağına umut veriyor. E-ticaretin yaygınlaşması ve pandeminin etkileri nedeniyle kargo uçaklarına olan talebin hızlı bir şekilde artmasıyla, birçok havayolu temel bir unsur olarak yük taşımacılığına yöneldi.

Yeni kargo uçaklarının satın alınması pahalı ama, Boeing 767 gibi geniş gövdeli eski uçakları dönüştürmek daha verimli. Bu durum, IAI’nin dünya çapında dönüşüm merkezleri açmasına yol açtı. Firma ayrıca yakın zamanda Boeing 737 dönüşümleri için EASA onayını aldı

IAI tarafından kurulan Etiyopya’daki dönüşüm merkezi Afrika Kıtası’nda ilk örnek oldu. Firma halihazırda İsrail’deki Tel Aviv Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’ndaki tesisinde ve ayrıca Meksika’da 1, Abu Dabi’de 1 ve Çin’de 2 tesiste faaliyet gösteriyor.

IAI, Temmuz 2021’de başka bir tesis daha duyurdu, Atitech ile İtalya Napoli kentinde yolcudan kargoya dönüşüm tesisi kurmayı kabul etti. Bu tesis Boeing 737-700 ve -800’leri kargo uçaklarına dönüştürmeye odaklanacak.

NOT/THY 1990’lı yılların sonlarında 3 adet B727 yolcu uçağını Danimarka Kopenhag’daki Pemco tesisinde yolcudan kargo uçağına dönüştürmüş, bu uçaklarla kargo kapasitesini artırarak yıllarca kullanmıştı.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Ethiopian MRO celebrated a milestone1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Ethiopian MRO celebrated a milestone2 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Ethiopian MRO celebrated a milestone3

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir