Emirates, 1.5 milyar dolar kâr ile 27 yıllık geleneğini sürdürdü
Emirates Grubu, yıl içindeki çok sayıda küresel ve işletim zorluğuna rağmen 2014-2015 mali yılını üst üste 27’inci kez kârla tamamladığını ve seneyi istikrarlı büyüme ile güçlü bir şekilde kapattığını açıkladı.
Grup, bu mali yılda küresel ayak izini genişletmeye ve stratejik yatırımlar yoluyla işini güçlendirmeye devam ederken, hem Emirates’te hem de dnata’da kapasite alanında yeni kilometre taşlarına ulaşıldı.
Emirates Grubu, 2014-2015 mali yılında geçen yıla kıyasla yüzde 34 artış ile 1,5 milyar dolar kâr açıkladı. Grubun gelirleri geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 artarak 26,3 milyar dolar ve nakit dengesi 5,5 milyar dolar ile güçlü bir görüntü sergilemeye devam etti.
Mali sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emirates Havayolları ve Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum, 2014-15 yılının havacılık için türbülanslı bir yıl olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Petrol fiyatlarındaki düşüş, mali yılın ikinci yarısında maliyetlere bir rahatlama getirse de kârlılığımızda yaşanan önemli kur dalgalanmalarının neden olduğu etkiler, Ebola salgını ile mücadele, birkaç bölgedeki silahlı çatışma ve Dubai Uluslararası Havaalanında 80 gün boyunca devam eden pist güncelleme çalışmaları sırasındaki işletim düzenlemelerinin gelirimizde yarattığı düşüşü dengeleyemedi. Üst üste 27’inci yılı kâr ile kapatmamız ve bugüne kadarki en iyi performanslardan birini göstermemiz, markalarımızın ve işletmemizin temellerinin güçlülüğünün, işgücümüzün kararlılığının ve yeteneğinin bir göstergesidir.”
Emirates’in ve dnata’nın önemli pazarlarının çoğunda diğer para birimlerine karşı ABD Dolarının güçlü yükselişi, Grubun kâr-zarar tablosu üzerinde 1,5 milyar 412 milyon doğrudan doğrudan bir etkiye sahip olurken Dubai’deki 80 günlük kesintinin Grup geliri üzerindeki etkisi ise 467 milyon dolar oldu.
“Her yıl, yeni zorlukları da beraberinde getiriyor. Biz ise bunlarla mücadele ederken, her zaman çalışanlarımız, müşterilerimiz ve uzun vadeli hedeflerimiz için en iyi olana göre hareket ediyoruz. Grup olarak kâr-zarar tablomuzu yakından takip ediyoruz, ama konu iş performansımızı artırmaya ve çalışanlarımızı kollamaya yatırım yapmak olduğunda asla tereddüt etmiyoruz. 2014-15’te Grup, toplamda uçaklara ve ekipmanlarına, modern tesislere, en son teknolojilere ve personel girişimlerine 5,5 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen yılki rekor yatırımdan sonra bugüne kadar bir mali yıl içinde gerçekleşen ikinci en yüksek tutar buydu.”
Çalışan sayısı 84 bin kişiyi geçti
Grubun 80’i aşkın alt kuruluşu ve şirketi genelindeki çalışan sayısı, yüzde 11’lik bir artışla 160’ın üzerinde farklı ulusu temsil edecek şekilde 84.000’in üzerine yükseldi.
Emirates Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al Maktoum, “İleriye baktığımızda dünyadaki çok sayıda para biriminin ve ekonomik pazarın devam eden belirsizliğinin ve bazı ülkelerde ortaya çıkan yerli ekonomiyi koruma teşebbüslerinin yarattığı tehdidin bir zorluk oluşturmaya devam edeceğini görebiliyoruz. Ancak, yeni mali yıla güvenle ve güçlü bilançomuz, sağlam geçmişimiz, çok yönlü küresel portföyümüz ve uluslararası yetenek havuzumuzla sürekli kârlılık için güçlü bir temel ile giriyoruz. İstikrarlı ve mantıklı büyüme yolculuğumuza devam edecek ve müşterilerimizin beklentilerini karşılamak ve aşmak için daha da fazla çalışacağız” dedi.
Genel kâr artışına paralel olarak Grup, Dubai Yatırım Kurumu’na 2,6 milyar 700 milyon dolar temettü de açıkladı.
Emirates performansı
Emirates 2014-15 yılında, kapasitesini 4,0 milyar Mevcut Kilometre Ton (ATKM) artırdı. Havayolunun tarihinde ilk kez Emirates’in toplam yolcu ve kargo kapasitesi, 50 milyar sınırını aşarak mali yıl sonunda 50,8 milyar Mevcut Kilometre Ton (ATKM)’ye ulaştı ve havayolunun dünyanın en büyük uluslararası havayolu olarak konumunu güçlendirdi.
Emirates, yıl içinde 12 adet A380, on adet Boeing 777-300ER ve iki adet Boeing 777F olmak üzere 24 yeni uçak satın alarak toplam filo sayısını 231’e yükseltti. Aynı zamanda 10 uçak da seferden kaldırılarak ortalama filo yaşı 75 aya indirildi ki bu, 140 aylık endüstri ortalamasının yaklaşık yarısına eşit. Havayolu, dünyanın en büyük Boeing 777 ve A380 operatörlerinden biri olmayı sürdürüyor ve bu iki uçak bugün havada olan en modern ve verimli geniş gövdeli jetler arasında gösteriliyor.
Yeni uçakların teslimi ile, Emirates yıl içinde 5 yeni uçuş noktası için seferlerine başladı. Bu destinasyonlar Abuja, Brüksel, Budapeşte, Chicago, Oslo ve dört kargo destinasyonu: Atlanta, Basel, Mexico City ve Ouagadougou oldu. Bu dönemde aynı zamanda Afrika, Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Amerika mevcut sefer ağındaki 34 şehre hizmet ve kapasite takviyesi ile daha fazla seçenek ve bağlantı sağlandı.
Dubai’de pistin 80 gün boyunca kapalı kalması, 19 Emirates uçağının yerde kalmasına neden olarak havayolunun kapasitesini %9 azalttı ve bu dönem içinde seferlerin 41 destinasyon ile sınırlı kalmasına neden oldu. Bunun havayolunun geliri üzerindeki tahmini etkisi ise 436 milyon dolar oldu. Afrika’daki Ebola salgını, rotaların askıya alınmasına yol açtı ve diğer limanlardaki sağlık ve güvenlik taramalarını artırdı ve coğrafi politikalar, seferlerin askıya alınmasına ve çatışmalı bölgelerin üzerinden uçmamak için uçuş rotalarının değiştirilmesine neden oldu.
Gelirler yıllık 24.2 milyar ile rekor kırdı
Bu zorluklara rağmen Emirates’in geliri, 24,2 milyar dolar yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Jet yakıtının ortalama fiyatı ise mali yılın ikinci yarısında önemli oranda düşerek Emirates’in kâr-zarar tablosunun iyileştirilmesini destekledi. Emirates’in yakıt faturası geçtiğimiz yıla oranla yüzde 7 düştü ve 7,8 milyar dolara indi. Yakıt masrafı mevcut durumda geçen yıla kıyasla yüzde 4’lük bir düşüş ile işletim maliyetlerinin yüzde 35’ini oluşturuyor. Fakat yine de havayolu için en yüksek maliyet kalemi olmayı sürdürüyor. 2013-14 mali yılında gerçekleşen yüzde 7 gelir artışına oranla toplam işletim maliyetleri ise yüzde 6 artış gösterdi.
Emirates, tüm piyasalarda artan rekabet baskısına rağmen bu dönemde 1,2 milyar dolar rekor kâra ulaştı ve geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40’lık bir artış ile birlikte 2010-11’den bu yana en güçlü marjı olan yüzde 5,1 değerinde sağlam bir kâr marjı ortaya koyarak başarılı bir yönetim sergiledi.
Yolcu sayısı 49.3 milyona yükseldi
Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 11 daha fazla yolcu taşıyarak 49,3 milyon yolcu sayısı ile bir rekora erişen Emirates, Mevcut Koltuk-Kilometre (ASKM) üzerinden yüzde 9’luk bir koltuk kapasitesi artışına rağmen yüzde 79,6 yolcu doluluk oranına ulaşmayı başardı, bu rakam geçtiğimiz yıla (%79,4) kıyasla artış gösteriyor. Bu da Dubai merkezinden verimli rotalar ile Emirates’in gelişmiş uçaklarında uçmaya dair güçlü tüketici arzusunu ortaya çıkarıyor.
Emirates ayrıca çoğu piyasada görülen ekonomik belirsizlik ve güçlü rekabete rağmen premium yolcu doluluk oranını da iyileştirdi. Havayolu şirketinin ana uçağı A380 ise premium ve genel koltuk doluluk oranında genel ağın üzerine çıkarak, Emirates’in yolcuları arasındaki premium ve A380 ürününe olan ilgiyi ortaya koydu. 31 Mart 2015’te Emirates’in filosunda yolcu ağındaki her dört destinasyondan birine sefer yapan 59 adet A380 uçağı vardı.
En yüksek gelir Avrupa’dan
Emirates’in dünyanın altı bölgesinden elde ettiği gelir her bölgenin yüzde 30’un altında toplam gelire olan katkısıyla dengeli durumunu sürdürüyor. Avrupa, 2013-14’e kıyasla yüzde 7 artışla 6,9 milyar dolar ile en yüksek gelir sağlayan bölge. Doğu Asya ve Avustralasya, yüzde 3’lük artış ve 6,7 milyar dolar ile onu yakından takip ediyor. En büyük büyüme ise yüzde 20 artış ile 3 milyar dolara çıkan Amerika tarafından kaydedildi. Körfez ve Orta Doğu geliri ise yüzde 4 artarak 2,3 milyar dolara ulaştı.
Emirates, dünyanın geri kalanında Batı Asya ve Hint Okyanusu’nda yüzde 11 artış ile 2,5 milyar dolarave Afrika’da yüzde 5 artış ile 2,2 milyar dolar tutarında güçlü gelir artışları gördü.
Uçaklarda Wi-Fi hizmetine 20 milyon dolar yatırım yaptı
Emirates, müşteri odaklı yaklaşımı çerçevesinde aynı dönemde filosunu Wi-Fi ile donatmak için geçen yıl 20 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. 31 Mart 2015 itibariyle A380 ve Boeing 777 uçağından 107’si, Wi-Fi hizmeti sunuyor. Havayolu aynı zamanda Glasgow ve Los Angeles’ta yeni özel havaalanı salonları açarak tüm dünyadaki Emirates özel havaalanı salonlarının sayısını 37’ye çıkardı. Emirates, büyümesini desteklemesi ve dil ve yanıt yeterliliğini takviye etmesi için Budapeşte’de yeni bir 300 personel ile hizmet veren irtibat merkezi de açtı.
2015-16 için ise Emirates, bugüne kadar bir dizi mevcut destinasyonda kapasite güncellemelerinin yanı sıra Denpasar ve Orlando da dahil olmak üzere iki yeni rota duyurdu.
2014-15 mali yılı, geçen yıla kıyasla oldukça dikkat çekici yüzde 9’luk bir artış ile 3,4 milyar dolar gelir beyan eden Emirates SkyCargo için de güçlü bir yıl oldu. Havayolu şirketinin toplam taşıma gelirlerine yüzde 15 katkı yapan Emirates SkyCargo, şirketin gelişen faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.
Emirates SkyCargo’nun yük taşıma kapasitesi, hızlı değişen talep düzenleri ile zorlu olmayı sürdüren hava taşımacılığı pazarında yüzde 6 artarak 2,4 milyar tona ulaştı.
Mali yılın sonunda Emirates SkyCargo nakliye filosu 12 Boeing 777F ve 2 Boeing 747-400F olmak üzere 14 uçağa yükseltildi. Emirates’in otelleri de geçen yıla yüzde 23’lük artış ile 189 milyon dolar gelir kaydetti.
Dnata performansı
2014-15, dnata’nın 56 yıllık faaliyeti içinde bugüne kadarki en kârlı yılı oldu. dnata’nın geliri bu dönemde 2,8 milyar dolar artış gösterdi. Yüzde 36’ya denk gelen gelir artışı, organik büyüme yoluyla elde edildi ve dnata Travel’ın önceki mali yılda, Mart 2014 tarihinde satın aldığı Gold Medal Travel Group faaliyetlerinin ilk tam yılını bitirmesi, Ekim 2014’te BK’da Stella Travel’ın ve Şubat 2015’te Avustralya’da Toll dnata’daki geri kalan yüzde 50 hissenin satın alınması ile desteklendi. Aynı zamanda dnata’nın havacılık BT işi Mercator’un satışı da 2014-15 mali yılında tamamlandı.
Geçen yılın rekor yatırım seviyelerini artıran dnata, 140 milyon dolar yatırım yaparak gelecekteki büyümesinin temellerini atmaya da devam etti. 2014-15’teki önemli yatırımları arasında ise Filipinler’de yeni 700 personel ile hizmet veren irtibat merkezi; Manila ve Dubai’de yeni havaalanı dinlenme salonları; Avustralya, Irak, Pakistan, Singapur, İsviçre, BAE ve BK’da yeni kargo tesisleri ve Orta Doğu’da yeni seyahat ofisleri yer alıyor.
Emirates hakkında:
Dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden Emirates, bugüne kadar 500’ün üzerinde uluslararası ödül kazandı. Emirates, yolcularını altı kıtada, 81 ülkede 144 destinasyona taşıyor. 233 adet geniş gövdeli Airbus ve Boeing uçakla faaliyet gösteren Emirates’in toplam değeri 135 milyar doların üzerinde 279 uçak siparişi bulunuyor.
2 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
bu yazının ısmarlama olmadığına kendin kaleme aldığına namusun şerefin adına yemin eder misin
Bu yazı Emirates ten yollandı.Ne alaka ben yazdım mı demişim:) Haberi aynen yayınladım. Burada haber yazılamıyor mu:)