İkonik Jumbo Jet Boeing 747, yarım yüzyılı aşkın süredir uzun mesafeli yolculara hizmet veriyor. Büyük miktarlarda yolcu ve / veya kargoyu uzak yerlere uçurarak ismini böyle yaptı, ancak başka amaçlar için kullanılmış bazı örnekler olduğunu da biliyor muydunuz? Bu değiştirilmiş jumbo’lardan bazılarına bir göz atalım.
Uzay Mekiğini Taşımak
Boeing 747, alışılmadık veya büyük boyutlu kargo taşımaya yabancı değil. Hatta Boeing, Japonya ile ABD arasında B787 parçalarını taşımak için özel bir Dreamlifter versiyonu bile üretti . Bununla birlikte, NASA’nın sahip olduğu bir çift örnek bunu bir adım daha ileri götürdü. 1977 ile 2012 arasında NASA, Uzay Mekiklerini taşımak için iki adet jumbo jet kullandı.
Bunun en sık dahil olduğu yolculuk Kaliforniya’daki Edwards ile Kennedy Uzay Merkezi’nin Florida’daki “Mekik İniş Tesisi” arasındaydı. Bu uçakları öne çıkaran şey, mekiği gövdelerinin üzerinde taşınakarıydı. NASA artık bu tür uçuşlar düzenlemiyor, ancak yaptıkları 45 yıl boyunca muhteşem bir manzara yarattılar.
Bunlara da Göz Atabilirsiniz
NASA’nın yeni teleskobu Sofia’yı taşıyan uçak, fırtınadan dolayı hasar aldı
ABD’nin gizli uçağından rekor
SpaceX'in Dragon Crew mekiğinin test uçuşu tarihi belli oldu
Havadan füze savunma sistemi
ABD Hava Kuvvetleri ayrıca çeşitli amaçlar için modifiye edilmiş 747’leri uçurdu. Bunlardan biri, YAL-1 olarak bilinen bir havadan füze savunma uçağıydı. Başlangıçta bir 747-400F olan USAF, bu uçağa megawatt sınıfı bir kimyasal oksijen-iyot lazer (COIL) taktı.
Bu havadan lazer test yataklı uçağın amacı, yukarıda belirtilen COIL’i gelen balistik füzeleri imha etmek için kullanmaktı. YAL-1 ilk olarak 2002’de uçtu, ancak 5 yıl içinde düşük güçlü lazerini havadaki bir hedefe test ateşi yapmadı.
Ocak 2010, bir test hedefini yakaladığında YAL-1’in yüksek enerjili lazerinin ilk konuşlandırılmasına tanık oldu. Kısa bir süre sonra, iki test füzesini imha etmeyi başardı. Ancak, aynı yıl fon kesilince, program 2011’de iptal edildi. Şubat 2012’de son uçuşunu yaptıktan sonra, YAL-1 sonunda Eylül 2014’te hurdaya çıkarıldı.
SOFIA – havadan gözlemevi
Bir sonraki örneğimiz, NASA B747’yi sadece mekik taşıma görevlerinden başka bir maksat için kullandı. NASA, Kızılötesi Astronomi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA) olarak bilinen modifiye edilmiş bir kısa gövdeli 747SP’yi kullanıyor.
NASA, SOFIA’yı Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (Alman Havacılık ve Uzay Merkezi) ile birlikte kullanmakta. Kısa süre önce , Hamburg’daki Lufthansa Technik’te bir bakım uygulamasından sonra Almanya’nın Köln kentinden bir dizi görevde uçtu. Fotoğrafta görüldüğü gibi, SOFIA’nın gövdesinde uçağın arkasına doğru büyük bir teleskop kapısı bulunuyor.
Bu, 2,5 metre genişliğindeki bir teleskopun yaklaşık 45.000 fitlik yüksek bir irtifadan gözlem yapmasına imkan veriyor. Yer tabanlı teleskoplarla karşılaştırıldığında, bunun faydası, atmosferdeki su buharının çoğunu önlemesidir. Sonuç, 10 saatlik gece görevleri sırasında uzayın daha net olarak gözlemlenmesidir.