Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve binlerce kişinin vefatına neden olan sarsıntıların üzerinden bugün tam altı ay geçti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, depremin etkilediği 11 vilayetteki 1275 kilometre uzunluğundaki demir yolu çizgisinin ziyan gördüğünü, sınırın acil kullanım ve sarsıntı yardım trenleri için işletmeciliğe açıldığını tabir etti.
Uraloğlu, bölgedeki 1.628 demiryolu binasından 246’sının hasar aldığını belirterek “Binaların yapısal incelenmesi için hizmet alımı yapıldı. Kelam konusu işin rapor sonuçları ve saha çalışmaları sonucunda tespit çalışmaları devam ediyor” dedi.
Bazı yollar proje aşamasında
Bakan, 11 kentte Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda 634 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 9 bin 176 kilometre yol ağı bulunduğunu anlatarak, “Deprem sonrasında 61 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 184 kilometrelik yolda hasar tespit edildi.” dedi.
Depremin çabucak akabinde başlatılan birinci tamir çalışmalarıyla yol ağının tamamında ulaşım sağlandığını söz eden Uraloğlu, kimi yolların üretiminin tamamlandığını, kimilerinde ise ihale süreçlerinin bitirilerek proje süreçleri kapsamında çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Tarihi köprülerin ihale süreci devam ediyor
Uraloğlu, Kahramanmaraş vilayetinde 2 tarihi köprüye ait ihalenin yapılarak çalışmalara başlandığı belirterek, “Hatay’da 5 tarihi köprünün ihale süreci devam ediyor. Ayrıyeten türlü hizmet tesisleri, bakımevleri ve başka binaların yine imali, güçlendirilmesi ve tamiratı için yerinde inceleme ve tespit çalışmaları ile sarsıntıda hasar gören yollardaki sinyalizasyon, otokorkuluk, yatay ve düşey işaretlemelerin yenilenerek trafik güvenliği önlemlerinin artırılması çalışmaları yapılmıştır.” dedi.
’75 milyon lira harcandı’
Deprem bölgesindeki havalimanlarının durumuna alakanı bilgi de veren Uraloğlu, birtakım havalimanları için harcanan parayı açıkladı.
Haziran sonu prestijiyle Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa GAP, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Hatay ve Elazığ havalimanlarında yapılan seferlere ait bilgi veren Uraloğlu, şunları kaydetti:
“Havalimanlarından, 55 bin 391 iç sınır ve 5 bin 811 dış sınır olmak üzere toplam 61 bin 202 uçak trafiği gerçekleşti. 5 milyon 371 bin 354 iç hatta ve 577 bin 621 dış hatta olmak üzere toplam 5 milyon 948 bin 975 yolcuya hizmet verildi. Bu havalimanlarında toplam yük (kargo+posta+bagaj) trafiği 56 bin 494 ton, kargo trafiği ise 6 bin 451 ton olarak gerçekleşti. Sarsıntı kaynaklı aksiliklerin giderilmesi ve havalimanı faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi gayesiyle Temmuz 2023 prestijiyle DHMİ tarafından bölgedeki havalimanları için 75 milyon 179 bin 693 lira harcama yapıldı.”
Hatay Havalimanı ne durumda?
Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nda da zelzele sonrasında çalışmalar yapıldığını anımsatarak, havalimanındaki binaların zelzele performans tahlili yaptırıldığını ve güçlendirme projeleri hazırlatıldığını lisana getirdi.
Hatay Havalimanı pistinde ve yakın civarında meydana gelen deformasyonların belirlenmesi ve yer altı yapıların görüntülenmesi için TÜBİTAK ile işbirliği yapılarak testler ve çalışmalar gerçekleştirildiğini söyleyen Uraloğlu, “Tüm etüt ve proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesine ait kapsamlı bir çalışma yapılacak.” diye konuştu.
Uraloğlu, Hatay Havalimanı’ndaki oluşan hasar sonrasında tamir çalışmalarının süratlice yapıldığını belirterek, havalimanının 6 Şubat prestijiyle hava trafiğine kapatıldığını, 9 Şubat’tan itibaren ise sadece görerek uçuş kurallarında ambulans, insani yardım, VIP ve askeri gayeli olmak üzere helikopter uçuşlarına açıldığını hatırlattı.
Söz konusu havalimanının 12 Şubat’tan itibaren insani yardım, VIP, ambulans ve askeri uçak trafiğine açıldığını lisana getiren Uraloğlu, şunları kaydetti:
“Seyrüsefer hizmetleri, durum tespit çalışmaları sonrasında, mevcut hava trafik denetim kulesinden verilmeye devam etmiştir. Sarsıntı kaynaklı aksiliklerin giderilmesi ve havalimanı faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi maksadıyla geçen ay prestijiyle 25 milyon 408 bin 447 lira harcama yapıldı. Ayrıyeten Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa GAP ve Elazığ havalimanlarında çalışmalar yapıldı. Bu havalimanlarının da hasarlı olan bölümlerinin tamiratı yapılarak ulaşıma açıldı.” (Dunya)