featured

DHMİ Sabiha Gökçen Havalimanı için harekete geçti

DHMİ Türkiye’deki tüm havalimanlarının sahibi pozisyonunda; sadece Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olan Sabiha Gökçen’in mülkiyeti Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı, havalimanı otoritesi sıfatıyla kurulan HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.) kontrolünde.

2007 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmesi için ihaleyi Savunma Sanayi Başkanlığı açtı ve ihaleyi İSG kazandı. İşletme hakkıyla ilgili 2007 yılında yapılan sözleşmeye göre Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni inşa edilecek bölümler için (terminal binası, pist gibi) yeniden ihaleye çıkılması mümkün..

İSG Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kuruldu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı.

30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla GMR Grubu’nun, 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla da Limak Yatırım’ın hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad’a devretmesiyle MAHB, hisselerin tamamına sahip oldu.

20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon euro karşılığı devralan İSG, 336 milyon euro düzeyinde de yatırım yaptı. Bu yatırımların en önemli bölümünü oluşturan İstanbul Sabiha Gökçen’in yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

“El değiştirme mülkiyet hakkıyla ilgili, işletme hakkında herhangi bir değişiklik yok” Şu anda İstanbul Sabiha Gökçen havalimanının mülkiyet hakkının Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan DHMİ’ye geçmesi için protokollerin netleşmeye başladığı konuşuluyor.

Konuya yakın kaynaklar bu protokollerin sadece mülkiyet hakkı için yapıldığını, havalimanının işletme hakkıyla ilgili herhangi bir değişiklik olmayacağını söylediler Kamu içindeki bu büyük el değiştirme hikayesinin içinde pandemiyle beraber kötüye giden havacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin de etkili olduğunu söyleyen kaynaklar Sabiha Gökçen’de gündeme gelen yeni pist ve ek terminal binası yapılmasının devri daha da önemli hale getirebileceği görüşünde..

Kaynaklar 2007 yılındaki ihale ile işletmesi İSG’ye devredilen bölümlerin tekrar devrinin söz konusu olmadığını belirtti. (bloomberght)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Malûmun ilanı mı olacak diyorsunuz???

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Bence “malumun ilanı” olmuş durumda. Ama bu konuda zaten bir istisnai durum vardı: Türkiye’deki tüm havalimanlarının arazisi SAW hariç DHMİ’nindir. (AHL’da da aynı durum vardı da şimdi orada köprünün altından başka sular akmaya başladı… Neyse burada gevezelik etmiş olmayalım!…). Yeni IST Havalimanı arazisi de dahil.Şimdi bu değişim olursa bu istisnai durum da ortadan kalkacak. Ama şu olacak: HEAŞ buradan bir gelir elde ediyordu ve giderleri üzerinde kalan tutar her yıl SSB’na, dolayısı ile doğrudan milli savunmaya katkıda bulunuyordu. Şimdi bu tutar DHMİ’ye, oradan da Hazine’ye gidecek (bildiğim kadarıyla DHMİ artık kazancını Hazine’ye devrediyor; kazancını kendi bünyesinde tutup bir yıl sonrasına tam aktaramıyor…); ondan sonrası da Allah kerim!!!

    Cevapla
  3. Heas zatdn cok kotu adamlarin isi gucu milleti dolandirmak hepsi sirtini dayamis buraya yatarak para kazaniyorlar devlet hava meydanlarina gecmesi cok iyi olur cunku heas havacilok sektorunden anlamadigi gibi bir cok isi baltalamaktan baska birsey yapmiyor. Sabihanin onundeki en buyuk engel olan heas kurtulmanin haberi inanilmaz guzel hayirlisi olsun

    Cevapla
  4. Ss belli ki heas ile bir derdin olmuş karalamaya yer arıyorsun. Bundan 20 sene önce saw açılırken neredeydi acaba DHMİ. Şimdi neden kıymetli oldu acaba. Senin kotuledigin heas bugün lere getirdi saw i. Sen bosver bu işleri meyve veren ağaç her zaman taşlanır. Senin gibiler de bundan nemalanmaya bakar

    Cevapla