Ankara- Trabzon seferini yapan yolcu uçağı Trabzon Havalimanı’na indikten sonra pist başında manevra yaparken, pistten çıktı ve denize 25 metre kala yamaca saplanarak durdu.
İşte son anda kurtulunan o kazaya dair, dakika dakika tüm detaylar.
13.01 / 23:30
Pegasus Havayolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF kuyruk tescilli, 21:25 Esenboğa kalkışlı “Zeynep” isimli uçak, 162 yolcusu, 2 pilotu ve 4 kabin görevlisiyle Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkarak deniz yönüne doğru kaydı.
13.01 / 23:35
Olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi.
13.01 / 23:55
Olay yerindeki kaynaklar 3 hafif yaralı bildirdi. Kazada can kaybı olmadı. Hafif yaralı kazazedeler, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’ne sevk edildi.
13.01 / 23:58
Trabzon valisi Yücel Yavuz, yolcu ve mürettebatın güvenli bir şekilde tahliye edildiğini belirterek, olayda yaralanan olmadığını açıkladı. Kazanın oluş nedenine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vali Yavuz, “Uçak indikten sonra manevra yapmadan önce kayma veya başka bir nedenden dolayı pistten çıkıyor. Yaralımız yok. Tedbir olarak hastaneye başvuranlar var. Ama olayla ilgili bir yaralımız yok” dedi.
Tehlikeli olabileceği değerlendirilerek valizler alınamadı
Uçakta kalan yolcuların valizleri de tehlikeli olabileceği değerlendirilerek alınamadı. Valizlerin, uçağın piste çekilmesinin ardından alınacağı söylendi.
Trabzon Valiliği tarafından kazayla ilgili kriz merkezi kuruldu. Kriz merkezi, pist başında yamaçta kalan uçakla ilgili kurtarma planı hazırlıyor.
14.01 / 00:05
Güvenlik gerekçesiyle uçuşlar geçici olarak durduruldu. Pistten çıkan yolcu uçağıyla ilgili gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından havalanının yeniden uçuşlara açılacağı bildirildi.
Trabzon Havalimanı, hava trafiğine kapatılırken, uçaklar da Erzurum, Erzincan, Ordu-Giresun ve Samsun havalimanlarına yönlendirildi.
Uçakta yakıt sızıntısının devam ettiği öğrenildi. Uçağın güç kaynağı söküldü. Uçağın soğutma çalışmaları sürdürüldü.
14.01 / 00:10
Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamaya göre, Trabzon Havalimanı’nın 08.00’a kadar kapanması ve operasyonların durdurulması nedeniyle THY’nin TK 2831 Trabzon-İstanbul, TK 2836/39 İstanbul-Trabzon-İstanbul ve TK 7438/39 Sabiha Gökçen-Trabzon seferleri iptal edildi.
14.01 / 01:10
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, yaşanılan olayda can kaybı olmamasının teselli edici olduğunu belirterek olaya müdahale eden ekiplere teşekkür etti.
Pegasus Havayolları’nın Ankara-Trabzon seferini yapan yolcu uçağının inişini gerçekleştirdikten sonra pistten çıkması sonucu meydana gelen olayda can kaybı olmaması ile teselli bulduk.Yolcular ve mürettebata geçmiş olsun. Olaya süratle müdahale eden tüm ekiplere çok teşekkürler.
— Funda Ocak (@funda_m_ocak) January 13, 2018
14.01 / 01:30
Pegasus Hava Yolları, Ankara-Trabzon seferini yapan yolcu uçağının pistten çıkması ile gerçekleşen kaza ile ilgili bir basın bülteni paylaştı.
Havayollarının açıklaması şu şekildeydi:
“Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli tarifeli kalkış saati 21:25 olan Ankara-Trabzon uçağının, bu akşam (13 Ocak 2018) Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktığı bilgisini doğrulamaktan dolayı üzgünüz. Uçağımızdaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi tahliye edilmiştir. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır.
Konuyla ilgili gelişmeler hakkında kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir.
Saygılarımızla,”
Yolcular O Anları Anlattılar
Ankara’dan Trabzon’a dönüşte Trabzon Havalimanı’nda pistten çıkan Pegasus Havayolları’na ait uçakta yolcu olarak bulunan AK Parti Trabzon İl Yönetim Kurulu üyesi Enes Aslan yaşadıkları panik anlarını anlattı.
Aslan, uçağın inişe geçtiği sırada yalpalamaya başladığını belirterek “Uçak hafif yalpalayarak indi. İniş sırasında bir gürültü koptu. Ben deniz tarafına bakan 16-A nolu koltukta oturuyordum. Yolcular bağırmaya başladı. Uçak önce döner gibi oldu sonra yamaçtan kaymaya başladı. Ben acil çıkış kapısına yakındım. Kapıyı zorlanarak açtım. 10 metre daha gitseydik uçak denize düşecekti. Allah korudu. Çıktığımızda ortalık çamurdu. Sonra oradan çıkarak yukarıya doğru yolcular çıkmaya başladı” dedi.
Acil çıkış kapısında oturan erkek bir yolcu ise, uçağın iniş yaptıktan hemen sonra yavaşladığını ve daha sonra tekrar hızlandığını söyledi. Uçağın tekrar hızlanmasıyla birlikte ön taraftan bir yolcunun “bu durmuyor!” diye bağırdığını belirten yolcu, bir anda uçağın saplandığını belirtti. Yaralanan yolcuların önemli bir durumunun olmadığını ve ayakta tedavi edildiğini ifade etti.
“Yan tarafa yattık, ön taraf aşağı, arka taraf havaya kalktı”
Trabzon Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkan uçaktaki yolculardan Fatma Gördü, Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın piste indikten sonra gerçekleştiğini dile getirerek, “Piste indik, biraz gittik müthiş bir gürültü oldu, sallanmaya başladık. Yan tarafa yattık, ön taraf aşağı, arka taraf havaya kalktı. Panik oldu millet bağıran çağıran.” diye konuştu.
“Benzin kokmaya başladı. Yangın çıkacağını düşündük”
Yangın çıkmasından korktuklarını dile getiren Gördü, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Benzin kokmaya başladı. Yangın çıkacağını düşündük ondan korktuk. Panik yaptı millet. Hamile kadınlar, çocuklar vardı. Uyumuyorduk. Uçağın çakıldığını hissettim ben zaten. Ön taraftaydık, arka taraf tamamen arkaya kalktı. insanlar panik yapınca bir şeyler söylendi ama anlaşılmıyor gürültüden. Arka kapıdan çıkın diyor ama herkes birbirinin üstünden geçmeye çalışıyor. Berbat bir durum.”
“Bir mucize bizim kurtulmamız”
Yolculardan Yüksel Gördü de “O anlar anlatılmaz yaşanır ancak. Bir mucize bizim kurtulmamız. Yanabilirdik, patlayabilirdi, denize uçabilirdik. Çok şükür Allah’ıma buna da şükür. Aklıma geldikçe delirecek gibi oluyorum” dedi. Gördü, uçakta kızının da olduğunu ifade ederek, kızının tedbir amacıyla hastaneye götürüldüğünü söyledi.
Gün Ağarınca…
14.01 / 07:00
Sabah bölgeye gelen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım Ekibi inceleme başlattı.
Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, telefonla aradığı Trabzon Valisi Yücel Yavuz dan bilgi aldı. Vali Yavuz da beraberinde bir ekiple Sahil Güvenlik teknesi ile açıldığı denizden incelemelerde bulundu.
Sahil Güvenlik botu güvenlik amacıyla denizde seyretti.
Uçak enkazının çekilmesi çalışmalarına başlandı. Çalışmalar için sabah saatlerinde üç çekici ile itfaiye ve güvenlik ekipleri olay yerine yönlendirildi. Uçağın denize kaymaması için 3 vinç yardımı ile tedbir alındı. Uçak halatlarla vinçlere bağlandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait taş kamyonları ile çakıl taşı taşınarak çamurlu sahaya çakıl döşendi. Bölgede özel harekat polisleri de görevlendirildi.
Çekiciler belirli bir süre bekledikten sonra alandan ayrıldı.
Çalışmalar sonucu yolculara ait valiz ve eşyalar, uçaktan alınarak bir otobüse konuldu.
Faciaya Ramak Kala
Günün ağarmasıyla birlikte uçak ve kaza yeri görüntülerine ulaşılmaya başlandı. Drone ile kaydedilen görüntüler, bir facianın eşiğinden dönüldüğüne işaret ediyordu.
Denize kaymaması için halatla sabitlenen uçak için bölgeye ağır tonajlı vinçler çağrıldı. Vinçler yardımıyla uçağın piste çekilerek hangara alınması planlanıyor.
İlk ulaşan bilgilere göre, Ankara Esenboğa’dan gelen Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi uçak, ön dikmesini kırmış ve 29 pist başından dışarı çıkmıştı.
Trabzon Havalimanına paralel uzanan Karadeniz Sahil Yolu’nda araçlarını durduran sürücüler pisti üst bölgeden gören kaldırım ve üst geçitler üzerinden uçağı görmeye çalıştı. Havalimanına gelen çok sayıda kişi cep telefonları ile uçağı görüntüledi.
14.01 / 09:00
Pistten çıkan uçak nedeniyle uçuşa kapatılan Trabzon Havalimanı, saat 09.00’dan itibaren yeniden hava trafiğine açıldı.
Trabzon- İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçak, Trabzon Havalimanı’ndan havalandı. Uçağın sabah saat 06.00’da yapması gereken sefer bu uçuşla 3 saat rötarlı da olsa gerçekleşmiş oldu.
14.01 / 11:58
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan olayla ilgili açıklama yaptı.
Dün gece Ankara-Trabzon seferini yapan yolcu uçağının inişi sonrasında pistten çıkması sonucu meydana gelen olayda şükürler olsun ki can kaybı olmadı. Olay sonrasında uçuşa kapatılan pisti sabah 09:00 itibari ile tekrar uçuşa açtık. Geçmiş olsun.
— Ahmet ARSLAN (@ahmetarslan36) January 14, 2018
14.01 / 11:00
Trabzon Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkan uçak, Devlet Hava Meydanları İşletmesine (DHMİ) ait çekici ile bulunduğu yerden kurtarılacak. Bu arada, teknik ekipler uçağın pistten çıkış noktası olan alanda ve çevresinde incelemelerde bulunarak kazanın nedeniyle ilgili araştırma yaptı.
14.01 / 12:00
Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının dün saat 23.30 sıralarında Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pist başında manevra yaparken, henüz belirlenemeyen nedenle kontrolden çıkması ile ilgili Pegasus Havayolları yetkilileri sabah saatlerinde Trabzon’a gelerek kazayla ilgili inceleme başlattı.
Trabzon’a gelmek için havayolu ile Ordu-Giresun Havalimanı’na buradan da sabah saatlerinde kara yolu ile Trabzon’a gelen heyet, pilotlar ve kabin heyeti ile görüştükten sonra uçağın pistten çıktığı alanda ve uçakta incelemelerde bulundu. Uçakta yolcuların özel eşyalarının bir çoğunun başüstü bagajlarında bulunduğu, valizlerinin de uçağın bagaj kısmında yer aldığı belirlenirken, uçağın bulunduğu bölgeden nasıl çıkartılacağı ile ilgili teknik çalışma başlatıldığı ve bu çalışma sonrasında söz konusu uçağın gövdesinin bulunduğu yerden nasıl çıkartılacağı ile ilgili bir rapor hazırlanacağı öğrenildi.
14.01 / 13:48
Cumhuriyet Başsavcılığı da kazayla ilgili soruşturma başlattı
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı da kazayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamımda 2 pilot ve 4 mürettebatın ifadelerine başvurulacağı öğrenildi.
Öte yandan Trabzon Havalimanı’nda pistten çıkan uçağın üzerinde drone uçurulması ile ilgili de ayrıca soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Havalimanının uçuşlara açıldığı sırada gerçekleşen drone uçuşu ile ilgili tespit yapıldığı belirtildi.
Pist Hakkında
Trabzon Havalimanı pisti, geçtiğimiz yılın 1 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında ‘pist başı dönüş cebinin büyütülmesi projesi’ kapsamında 1 ay boyunca bakım görmüştü.Pist çalışmalar süresince 1 ay boyunca her gün saat 11.00-16.00 arası havalimanı uçuş trafiğine kapanmıştı. 1 Aralık 2017 tarihinde havalimanı trafiği rutin seyrine dönmüştü.
1957 yılında hava meydanı olark trafiğe açılan Trabzon Havalimanı, 29 Kasım 1995 tarihinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yönetim kurulunun 503 sayılı kararıyla havalimanı statüsüne kavuşturulmuştu. Havalimanının mevcut pisti 12 Ocak 1985 itibarıyla 45×2640 metre ebatlarındaki pistle hizmet veriyor.
Kim Ne Demişti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında, Trabzon Havalimanı’nın pistinin 2 bin 500 metre olması sebebiyle buraya uluslararası uçakların inemediğini belirterek, yeni havalimanı ile pist uzunluğunu 3 bin metreye çıkarılacağının sözünü vermişti.
Soylu, “Havalimanı meselesi üzerine çalışıyoruz. Bu proje bir tercih meselesi. Bu konuda adımlar atıldı gerekli incelemeler ve fizibilite çalışmaları yapıldı. Şimdi bu çalışmalar üzerinde karar verilecek. Ne zaman ve nasıl yapılacağına karar verilecek. Bu tabloda mevcut havalimanın düzeltilmesi çok optimum gözükmüyor. Mantıklı bir yatırım gözükmüyor. Oradaki pistin yapılması maliyetiyle yeni havalimanın maliyeti karşılaştırılıyor. Şu anda öne çıkan yeni havalimanı gibi duruyor” ifadelerini kullanmıştı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da konuyla ilgili geçmişte Trabzon Havalimanı’nın kapasitesinin büyütülmesi ve ikinci pistin yapılmasının ne denli büyük bir gereklilik olduğunun farkında olduklarını belirterek şöyle konuşmuştu:
“Trabzon Havalimanı ile ilgili konu; mevcut pistin 3 bin metreye uzatılması veya dolguyla ilave bir pist yapılması şeklinde 2 alternatifli olarak değerlendirilmektedir. İki yönlü olarak bu proje çalışılıp daha sonra yatırım bütçesine aldırılması cihetine gidilmiş olacaktır.
Uluslararası Trabzon Havaalanı’nın yoğunluğu giderek artış göstermektedir. Son yıllarda, iç hat, dış hat yolcu ve uçak hareketleri açısından ciddi bir artış hızına ulaşılması, Havaalanımızda 2. pist çalışmalarını devreye almayı ve planlamayı bir zorunluluk haline getirmiştir.
Ülkemizin havacılık sektöründe belirlediği gelişme perspektifine paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması açısından Trabzon Havaalanı uluslararası yoğunluğa karşılar kapasiteye eriştirilecektir. Özellikle İpekyolu ülkeleri ve Avrasya hattında öne çıkan ticari hareket, turizm ve yolcu hareketine hazırlıklı olunması açısından 2. pist önem arz etmektedir“.
KTÜ’den Prof. Dr. Aksoy tehlikeye dikkat çekti
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy, Trabzon Havalimanı’ndaki uçak kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu tür kazaların önlem alınmaması halinde yaşanabileceği öngörüsünde bulunan Prof. Dr. Aksoy, “Havaalanı kaplamasının kuzey kesiminde yer alan zemin sathının darlığından ve şeve olan komşuluğundan dolayı bu tür kazalar yaşanabilir. Bu nedenle acil önlem alınmalıdır. Bölgenin yağışlı bir bölge olması dolayısıyla dolguda olan alanların dolgu mekanik analizlerinin yapılması, havaalanı kaplamasını da içine alabilecek şev kaymalarının olmaması için gerekli çalışmalar yürütülmelidir” dedi.
“İkinci Pist Yapılmalı”
Trabzon Havalimanının şu aşamada bir pist ile hizmet verdiğini ifade Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi:
“Uzun zamandan bu yana hizmet veren Trabzon Havaalanı asfalt kaplamasının mühendislik bozucu gerilmeleri olan su hasarı, tekerlek izi, düşük sıcaklık çatlaması, yorulma gibi bakımlardan irdelenmesi gerekmektedir. Eğer Trabzon Havalimanı asfalt kaplamasının yeniden yenilikçi bir asfalt kaplama ile kaplanmaması durumunda Trabzon Havalimanı önemli bir süre hizmet veremez duruma dönüşür ki bu durum son derece önemli görülmektedir. İkinci pistin yapımı hızlanmalı. Trabzon’un gelişme trendi ve açılım noktaları düşünüldüğünde ikinci pistin inşası ve alan modernizasyonu ivedi ele alınmalıdır. İkinci pistin, asfalt kaplamaların kenarlarındaki geometrik genişlik kriterleri de dikkate alınarak daha büyük açıklıklarda olmak üzere dolgu çalışmaları yürütülmelidir.İkinci pistin varlığı birinci pistin bakım ve onarım noktalarında önemli bir avantaj sağlayacağı ileriki süreç için önemlidir.”
14.01 / 17:00
Pistten çıkan uçağın bulunduğu yerden kurtarılması için DHMİ’ye ait çekicinin gelmesi bekleniyor
Trabzon Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkan uçak, Devlet Hava Meydanları İşletmesine (DHMİ) ait çekici ile bulunduğu yerden kurtarılacak.
Alınan bilgiye göre, havalimanına indikten sonra pistten çıkan Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus’a ait yolcu uçağına yönelik başlayan çalışmalar kapsamında teknik ekipler pist üzerinde bir dizi çalışma yürüttü. Ekipler, uçağın pistten çıkış noktası olan alanda ve çevresinde incelemelerde bulunarak kazanın nedeniyle ilgili araştırma yaptı.
Öte yandan, seferlerin tekrar başladığı havalimanında uçağın bulunduğu yerden çıkartılması amacıyla yetkililer, uçağın ağırlığı ve çıkarılışı sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için DHMİ’den çekici talep etti.
DHMİ’ye ait çekicinin Ankara’dan karayolu ile Trabzon’a hareket ettiği öğrenildi.
Çekicinin havalimanına gelmesinin ardından uçak şirketi yetkilerinin de katılımıyla çalışmaların başlayacağı belirtildi.
Öte yandan, uçağı görebilmek için Karadeniz Sahil Yolu üzerinde duraklayan çok sayıda vatandaşa, trafik polisi ekiplerince kazaya yol açılabileceği gerekçesiyle uyarılarda bulundu.
Tüm gün Pegasus ile geçti ve bitti. BAŞKA HABER YOK MUYDU?
Biraz da içimiz açılsaydı…
Duyarlı ol biraz
TRABZON ZOR BIR INIS DEGIL AMA ESKIDEN DAHA ZORDU F 28 LLER ILK GELDIGINDE GITMISTIM DENIZDEN ALCALMA ENGEBE YOK AMA YINEDE PISTIN KONUMUNU CALISMAK LAZIM DERIM VERILMIS SADAKALARI VARMIS GECMIS OLSUN AMIN ….. YENI MEYDANI GORMEDIM DEDIM YA TAHMIN 1974 DU ILK DEFA EGTIM ICIN F 28 ILE GIMISTIK …..