featured

Corona Virüs Pandemisinin Piyasalara Etkisi – THY Hisse Analizi

Tüm dünyamızı bir anda olumsuz etkileyen ve pandemiyi yaşarken meydana gelen finansal şoklar ve salgının iki aylık süreci içinde yaşanan finansal hareketler arasında havacılık sektörünü nasıl etkilediğine bakacağız. Bu yazımda, THYAO hisse analizi yapmak istiyorum.

THY Hisseleri Aralık 2019 ile Şubat 2020 tarihleri arasında, 13.00 TL ile 15:30 TL arasında seyrederken, COVID19 pandemisinin dünya genelinde yayılmaya başlaması ve Dünya Kamuoyunda daha fazla yer almaya başlamasıyla, 17 Şubat 2020 tarihinde gördüğü 15.30 TL fiyatından hızlı bir şekilde aşağıda doğru gelerek, 18 Mart 2020 tarihinde 7.50 TL seviyesini gördü.

THYAO Hisse Senedi – Teknik Analiz 1 no.lu Grafik

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ pasted image 0

Teknik Analiz 1 no.lu grafikte, 1 no.lu işaretin olduğu 17-23 Mart 2020 günlerinde dip seviyelerin oluştuğu görülüyor.

Aynı grafikte, 2 no.lu işaretin bulunduğu noktada, MACD indikatörü üzerindeki histogram sütunlarını, hisse fiyatları üzerindeki satış baskısının azaldığı şekilde yorumlayabiliriz.

3 no.lu işaretin bulunduğu noktada, MACD indikatörü üzerindeki hareketli ortalamaların kesiştiği ve trendin yukarı yönlü harekete başladığı söylenebilir.

4 no.lu işaretin bulunduğu noktada, iki farklı hareketli ortalamanın birbiri kestiği ve yukarı yönlü bir trend oluştuğu teyit edilmiş oluyor.

5 no.lu trend çizgisi muhtemel trend yönüne işaret etmektedir. Global finans hareketleri ve diğer haberler trendi etkilemeye devam edecektir.

Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim. 17-20 Mart 2020 haftasında bu yorumu yapmak bu kadar kolay değildi. Ancak MACD indikatörünün ve hisse senedinin fiyat hareketleri dikkatli bir şekilde incelendiğinde, diğer endekslerle birlikte karşılaştırılarak trendin yukarıya döndüğüne karar verilebilirse, risk alınmak suretiyle ve zararı durdur (Stop Loss) ile alış yönünde bir THYAO Hisse alınabilirdi.

US30 ABD Dow Jones Endeksi – Teknik Analiz 2 no.lu Grafik

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ pasted image 0 1

Aynı dönem içini US30 veya Borsa İstanbul Endeksi ile kıyaslanabilir. Burada US30 Dow Jones Endeksine baktığımızda, benzer bir grafiği ve fiyatları hareketleri kolaylıkla görebiliyoruz. Aynı günlerde, US30 Endeksine ait trendin aşağı yönlü sert geldiğini görebiliyoruz.

THYAO Hisse Senedi ve US30 ABD Dow Jones Endeks Karşılaştırması – Teknik Analiz 3 no.lu Grafik

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ pasted image 0 2

Bu grafikte hem US30 ve THYAO Hisse senetleri aynı grafikte gösterilmektedir. Mum çubukları US30 Endeksini, Kırmızı çizgi ise THYAO Hisse fiyatlarını göstermektedir. 1 no.lu bölgede hem US30 ve hem de THYAO hisse senedinin dip ve taban oluşturduğu görülmektedir. Bu seviyelerden yapılacak hisse alımı en az %30 oranında kazanç getirebilirdi.

Covid19 Pandemisinin piyasalar üzerinde ve özellikle THYAO Hisse Senedi üzerindeki fiyat hareketlerini teknik analiz yaparak anlatmaya çalıştım. Umarım önümüzdeki dönemde, salgının etkileri giderek azalacak ve havacılık operasyonları yeni normallerle devam edecektir. Böylelikle hem ülkemizin gururu ve hem de havacılık sektöründe çalışan insanların durumları daha da iyiye gidecektir.

Önemli Not: Bu analiz hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir. Bu amaçla kullanılamaz.

Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yazar: İdris Elmas

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir