featured

Çin hipersonik uçak geliştiriyor

Çin’in Hipersonik Uçağı Dünyanın Herhangi Bir Noktasına Sadece Bir Saatlik Seyahat Süresi Vaat Ediyor

Çin, 10 yolcuyu bir saatten daha kısa sürede dünyanın herhangi bir yerine taşıyabilecek hipersonik bir uçak geliştiriyor.

Daily Mail’in haberine göre, 45 metre uzunluğundaki uçağın, Boeing 737’nin yaklaşık üçte biri büyüklüğünde ve dünyanın ilk süpersonik uçağı Concorde’la aynı delta kanatlara sahip, ancak uçları gökyüzüne dönük.

Yetkililer, 2035’in sonuna kadar bir jet filosu kurmayı ve 2045’e kadar kapasiteyi 100 kişiye çıkarmayı umuyorlar. Karmaşık yapısı sayesinde uçak, Mach 5 (ses hızının beş katı) hızda seyahat edebilecek.
Çinli uzay bilimciler tarafından yapılan bir araştırma, uçağın bir prototipini ortaya çıkardı. Tasarımı, yüksek maliyeti nedeniyle 2000 yılında rafa kaldırılan bir NASA projesi olan Boeing Manta X-47C’den esinlenmiştir.

Çin, hipersonik teknolojideki hızlı adımlarıyla haberlerde yer aldı. Bu yılın Temmuz ayında, Çinliler tarafından elde edilen olağanüstü bir başarı olan, dünya’nın çevresini dolaştığı bildirilen hipersonik kayan bir silah (hypersonic glide weapon) sistemini test etmişti.

Bununla birlikte, birkaç hafta önce, hipersonik kayan silahın Güney Çin Denizi’ne ikinci bir füzenin ateşlendiğine dair bir başka çarpıcı haber ortaya çıktı. Ne ABD ne de Rusya henüz böyle bir başarıya ulaşamadı. Çin’in hipersonik kapasitesinin ABD ve Rusya’nın kinden çok daha fazla olabileceğine inanılıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir