featured

Cathay Pacific, 500 pilotunun çalışma izni başvuruları reddedildi

Yaklaşık 500 yabancı (yerel olmayan) Cathay Pacific pilotunun çalışma izni başvuruları Hong Kong Göçmenlik Departmanı tarafından reddedildi. Cathy Pacific, işleri çalışma izinlerinin alınmasına bağlı olan 496 pilotun Hong Kong yetkililerinden gerekli onayı alamadığını doğruladı.

The South China Morning Post’ta yayınlanan bir habere göre, Kanada, Almanya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi yerlerde üslenmiş bulunan Cathay Pacific pilotları, havayolundaki işlerini sürdürmek için Hong Kong’a taşınmaya çalışıyorlardı.

Cathay Pacific, pandeminin yavaş yavaş havayolunu boğması nedeniyle maliyetleri düşürmeye çalıştığı için bu yıl birkaç denizaşırı pilot üslerini kapatmıştı. Bu üsler kapatılırken Cathay Pacific, pilotlara işlerini sürdürmek için Hong Kong’a taşınmaları gerektiğini söyledi. Ancak Hong Kong Göçmenlik Departmanı, birçoğu yıllardır Cathay Pacific için çalışan bu pilotların çalışma izni başvurusunu reddetti.
Cathay Pacific , “Göçmenlik Departmanı tarafından, Hong Kong’a taşınmak için başvuran denizaşırı merkezli pilotların çalışma izni başvurularının reddedildiği konusunda bilgilendirildik. Bu pilotların bir çoğu gelişmiş bir fesih tazminatı talep etme fırsatına sahip olacak bu personelimizi desteklemek için uğraşıyoruz” dedi.

Başvuruda bulunulan 496 çalışma izninden 423’ü daha önce Hong Kong’da belirli bir zamanda oturma izni de veren çalışma izni verilmişti. Halihazırda Hong Kong’da çalışma izinleriyle yaşayan ve çalışan 312 pilotun bu izinleri uzatıldı, ancak 111 pilotun izni uzatılmadı.

Reddedilen çalışma izni başvurularının sayısının artması muhtemel. Bu ay, Cathay Pacific Londra pilot üssünü kapatacağını ve orada bulunan 100 küsur pilotun işlerini riske atacağını doğruladı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pilot üsler de belirsiz bir gelecekle karşı karşıya ve gelecekleri bu yıl içinde verilecek bir kararla ABD merkezli 140 pilotun daha işini riske atıyor.

Hong Kong Hava Mürettebat Görevlileri Derneği başkanı Alex Jackson, “Bu, ne yazık ki, kariyerlerini Cathay Pacific Airways’e adayanlara vurulan bir darbedir. Bu karar Hong Kong hükümeti tarafından verildi, daha iyi bir çözüm için seçenekler sınırlıydı ve özellikle mevcut iklimde kontrolümüz dışındaydı”
Çalışma izni vermeme kararının arkasında yerel pilotların yüksek işsizlik oranları var gibi görünüyor. 2020’de Cathay Pacific, pilotlar dahil olmak üzere tam 5.900 kişiyi işten çıkardı. Havayolu, 2019 seviyelerinin %15’inden daha az uçtuğu için, bu yıl 2.500 kişiyi daha işten çıkardı. Hong Kong merkezli yaklaşık 3.000 pilot var. İşlerini sürdürmek için uzun vadeli ücret kesintileri yapılmasını kabul ettiler.
Ancak, denizaşırı üslerdeki pilotlar o kadar şanslı değil. Hong Kong’da işsiz yaşayan çok sayıdaki pilot, ve bazıları Hong Kong’un önce kendi vatandaşına iş bulması gerektiğini savunuyor. South China Morning Post, birçok eski Cathay Dragon pilotu da dahil olmak üzere Hong Kong’da yaşayan 300 pilotun işsiz olduğunu söylüyor.

İşsiz pilotların sözcüsü, “Göçmenlik idaresinin bunu bildiğini ve kendi politikalarına göre yeni çalışma vizelerini reddettiğini görmek güzel ve yerel pilotların yeniden istihdamını hızlandırmak için bunu vize yenilemelerini de kapsayacak şekilde genişletmelerini umuyoruz” diyor.

Bu, tüm Cathay Pacific çalışanları için zor bir durum. Ancak Cathay havayoluna yıllar, hatta on yıllar veren Hong Kong dışında yerleşik pilotları, şu anda haklı olarak kendilerini kötü hissediyorlar.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir