Bursa’nın Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi 1’inci Sarıgül sokağa TC-UPT tescilli Tecnam 2002 tipi uçak düştü.
Eğitim uçuşu sırasında yaşanan olayda Öğretmen pilot Furkan Otkum ve öğrenci pilot Murat Avşar hayatını kaybetti.
PIC Havacılık şirketine ait olan eğitim uçağı kesin olmayan bilgiye göre motor sorunu nedeniyle pilotlar Yunuseli Meydanına geri dönerek iniş yapmak istedi. Ancak evlerin arasına düşen tek motorlu eğitim uçağı alev aldı.
Sokakta bulunan 5 araç da yanmaya başladı. Yangın nedeniyle zaman zaman patlamalar meydana geldi. Mahallede yaşayanlar ise panik yaşadı. İhbarla bölgeye çok sayıda itfaiye, polis, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi.
PİLOT VE ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETTİ
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa’da merkez Osmangazi ilçesi’nde Yunuseli Havaalanı’na yakın bir bölgede tek motorlu uçağın düşmesine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
”Teknik sebeplerle olduğunu düşünmekteyiz konu araştırılacak. Sivil bir eğitim uçağıydı. 2 kişi vardı içinde pilotlarımız vefat etti. 2 evde ve 2 araçta hasar oluştu.”
Bir hatayı düzeltmek gerek, Furkan Otkum öğretmen pilot değil, FI (Flight Instructor) yetkisi yok. Uçuş bir eğitim uçuşu da değil, PIC (pilot in command) saat doldurma uçuşuşu yapılıyor. Uçuş planında pilot olarak Murat Avşar adı geçiyor ve sorumlu pilot da o. Murat Avşar PPL (Private Pilot Licence) lisansı sahibi ve CPL (Commercial Pilot Licence) lisans sahibi olabilmenin ve IR (Instrument Rating – 50 saat PIC gerekir) yetkisi almanın şartlarından biri olan 100 saat PIC uçuş tecrübesi (kendi kontrolünde sorumlu pilot uçuşu) süresini tamamlamak için uçuş yapıyor. Furkan Otkum ise CPL – IR sahibi bir pilot ve bu uçuşta Safety Pilot olarak yani diğer sorunlu pilotun herhangi bir sebeple uçuş yetisini kaybetmesi durumunda müdahale edebilmek için güvenlik amaçlı uçuyor. Bu uçuşa ait uçuş planında Murat Avşar sorumlu pilot, Furkan Otkum ise yolcu olarak görünür. Yan tarafta oturan öğretmen pilot bile olsa bu uçuşta öğretmen olarak yer alamaz. Zaten kaza yapan uçak bir uçuş okuluna ait değil, herhangi bir şekilde eğitim verme yetkileri yok.
Çok yazık, iki genç havacımızı kaybettik, Allah Rahmet Eylesin, geride yüreği yanık kalan anne, baba ve diğer yakınlarına, havacılık camiasına sabırlar diliyorum. Alttaki yorumların bazılarında işi bilenlerin yazdığı haklı şüpheleri var. Uçak kül olmuş. Uçakta CVR ve FDR yok. Kaza araştırmacıları ne bulacaklar? Bir şeyler bulunacak belki ama, aylar, belki 1-2 yıl sonra kaza bir kaza raporu yayınlayacaklar ve bunu sadece Ulaştırma Bakanlığı okuyacak, havacılık camiası göremeyecek. SHGM periyodik ve habersiz denetleme görevini tam özenle yaptı mı? Uçağın bakımlarında, arızalarında onaysız sahte parça (Bogus Part) kullanıldı mı? Uçak gerçekten uçuşa elverişli miydi? Bunları hiçbirimiz öğrenemeyeceğiz. Habere göre, biri Uçak Teknisyeni olmak üzere 3 kişi tutuklanmış. Neden? Elde bir bilgi, bir belge mi var? Yoksa, evleri, araçları hasar gören insanlara “bakın, kazanın şüphelilerini yakalayıp tutukladık, rahat olsun” mu demek istediler?
Rahmetli öğretmen pilot 27 yaşındaymış. Büyük uçak tecrübesi var mıdır acaba, Üniversite eğitimi var mıdır. NAsıl oluyor bu işler
Allah rahmet eylesin…
sivil havacalık nerdesin öğrencileri tek motorlu uçakta uçuruyorlar daha çok canlar yanar u kafayla
İşleticisi: YBS Sondaj Makina ve Ekipmanları Sanayi Tic. Ltd. Şti.Esnaflıktan havacılığa kısa zamanda para kazanma sevdası ve kolaycılığıyla hızlı geçişin sonucudur. Havacılıkla ilgili geçmişi olmayanların bu işe soyunmasının ve para kazanma hırsıyla ve fiyat üzerinden rekabetin sonucu kaza oluyor maalesef.PIC uçuş yapacak olanlar uçacakları uçağın bakımlarının kimler tarafından ne şartlar altında hangi parçalar kullanılarak yapıldığını incelesin öyle uçsun (Konya malı piston ve kol uyduranları biliyoruz).Çok ucuza, kısa sürede uçuşları tamamlatmayı vadedenlerden, ücrete dahil konforlu odalarını ve stüdyolarını gösterenlerden, masa başında ağızlar kulaklarda keyiften yarılma fotoğraflarıyla reklam yapanlardan uzak durun.
Allah ailelerine sabır versin, diyecek hiç bir şey yok.
PIC uçuş yaptıran genel havacılık şirketleri maalesef ciddi sıkıntı oluşturuyor. Kısa zamanda para kazanma hatta kolay para kazanma hırsı ve hevesiyle havacılık geçmişi olmayan kişiler gidiyor borçla ve krediyle kullanılmış eski bir uçak satın alıp kişisel kullanım amaçlı tescil yaptırarak PIC uçuş yaptıramaya başlıyor. Bu genel havacılık şirketlerinin uçaklarının durumu, bakımı ve hizmet kalitesi hep soru işareti. Reklamlarında bedava konaklama, bedava yiyecek (hadi fiyata dahil diyelim) ve çok hızlı uçuşları tamamlatma sloganıyla saati 100 avrodan uçuş yaptırıyorlar. Instagram sayfalarına bakın, stüdyo dairelerinl, birlikte yemek yerken masa başı fotoğrafları gibi gereksiz bir dolu şey görürsünüz ancak hiçbirisi uçaklarının bakım defterlerini, bakımlarını yapan teknisyenlerini ve uçaklarının bakım anındaki resimlerini vs. yayınlamaz. Bu uçaklarının hemen hepsinde bakım süreleri uzatılıyor, onaylı olmayan parçalar takılıyor, hatta parçalar uyduruluyor. Şimdi bu kaza yapan TC-UPT’nin yanmış bitmiş enkazından kaza kırım ekibi motorunda takılı olan parçalar hakkında ne bulacak? Koca bir hiç!Gidecekler uçağın bakım defterini inceleyekler, aslında bakmasalarda olur çünkü orada herşey olması gerektiği gibi. Bu iş aynı masaları ve salonu güzel ama mutfağında farelerin ve böceklerin gezdiği, pislikten görünmeyen lokanta mutfağı gibi.Shgm’nin bu konuya ciddi olarak eğilmesi ve gerekli denetimleri ve şartları sağlaması için daha ne kadar kaza yaşanıp canlar kaybedilmeli sorarım size! Dönüp bakın bir kaç yıl geriye TC-KIM, TC-DBO, TC-YUZ, TC-UPT daha ne kadar canlar gitmeli!TC-UPT’nin sahibi Y.T.’nin havacılık geçmişi nedir? 2020 yılında alınmış bir PPL ve hemen arkasından 2020 yılında alınan eski bir uçak ile tam gaz para kazanma sevdası. Sonuç ortada.
Vefat eden safety pilot Furkan Otkum ne yazık ki. Allah sabır versin yakınlarına
Büyük geçmiş olsun :( Allah yakınlarına sabır versin