featured

“BOMBA TÜRKİYE’DEN KARGOYLA GELDİ” KENDİ KARDEŞLERİNİ DE HAVAYA UÇURACAKLARDI

Geçen hafta yayınladığımız BOMBA TÜRKİYE’DEN KARGOYLA GİTMİŞ  başlıklı habere değinen  Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek’in bu haftaki yazısı;
Geçen hafta ilginç bir haber arada kaynadı gitti.
Çünkü çok uzaktan, Avustralya’dandı. .
Sydney’de 5 Ağustos Cumartesi’ne girilmişti. Bizdeyse henüz 4 Ağustos Cuma bitmemişti. Avustralya polisi iki kişiye IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla operasyon yapmıştı. 49 yaşındaki Halid Hayat ile 32 yaşındaki kardeşi Mahmud Hayat, iki ayrı saldırı hazırlığındayken yakalanmıştı.
“BOMBA TÜRKİYE’DEN KARGOYLA GELDİ”
Avustralya Federal Emniyet Müdür Yardımcısı Michael Phelan, düzenlediği basın toplantısında, bu iki kişinin Türkiye’de bulunan bir IŞİD liderinin gönderdiği patlayıcılarla Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi Etihad’a ait bir yolcu uçağına saldırı düzenlemeyi planlamakla suçlandıklarını açıkladı.
Phelan’ın verdiği bilgi, patlayıcının Türkiye’den kargo uçağı ile gönderildiği yönündeydi.
KENDİ KARDEŞLERİNİ DE HAVAYA UÇURACAKLARDI

PARÇALAR TÜRKİYE’DEN, SYDNEY’DE BİRLEŞTİRİLMİŞ
Size ilginç gelmedi mi? Belki de son yılların en korkunç terör saldırısı, büyük bir tesadüf sayesinde önlenmiş oldu. Belki de check in görevlisi, 3-5 kiloluk bir fazlalığı görmezden gelse, o kıyma makinasının olduğu bagaj, uçağın bagaj bölümüne konulacaktı ve uçak havadayken patlatılacaktı.
Peki Avustralya Emniyeti niye olayı neden Türkiye ile bağlantılı gösterdi? Avustralya nere, Türkiye nere?
İddia şu: Kıyma makinasına yerleştirilen bombanın malzemeleri, bir kargo uçağına konularak Türkiye’den Avustralya’ya gönderilmiş.
NSA YAKALAMIŞ, CIA UYARMIŞ…

Avustrayla polisi Ankara’ya istediği detayları göndermiş. İddiaya göre bomba parçaları, Türkiye’nin güneyinde bir ilde yaşayan bir IŞİD lideri tarafından kargo uçağı ile gönderilmiş. Ancak, parçalar demonte (ayrı ayrı) gönderildiği için dikkat çekmemiş.
Peki ne zaman göndermiş?
Tam üç ay önce.
IŞİD, kıtalararası bir operasyon yapmış da hiçbir istihbarat örgütü fark etmemiş mi bunu?
Etmez olur mu?
ABD’nin dijital istihbarat kurumu NSA, Türkiye’deki IŞİD’cilerle Avustralya’daki IŞİD’cilerin “telegram” isimli uçtan uca kodlama yapan ve ayarlandığında bir süre sonra mesajı kendiliğinden imha eden uygulama ile yaptıkları yazışmaları yakalamış.
Türkiye-Avustralya arasındaki bu kritik iletişimi, Amerikan istihbarat havuzuna iletmiş ve CIA bilgileri kısa sürede analiz edip istihbarata çevirmiş.
Peki CIA, bu bilgileri, NATO müttefiki Türkiye’ye bildirmiş mi?
Hayır..
Avustrayla’ya bildirmiş mi?
IŞİD’ci Hayat kardeşlerin üçüncü kardeşi Sydney Havaalanında tesadüfen yakalandığı 15 Temmuz’dan sonra.
Bu bilgilerden sonra şu soruyu sorup kenara çekiliyorum:
 
CIA, üç ay önce elde edilmiş böylesine kritik bir bilgiyi müttefikleri ile neden paylaşmaz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir