Boeing'in 737 Max Üretimi Grev Nedeniyle Durdu! 30.000 Çalışanını Geçici Ücretsiz İzne Çıkaracak

Boeing’in 737 Max Üretimi Grev Nedeniyle Durdu! 30.000 Çalışanını Geçici Ücretsiz İzne Çıkaracak

Boeing, yaklaşık 30.000 çalışanının grev başlatması ve 737 Max ile diğer uçakların üretiminin durdurulmasının ardından, otuz bin çalışanını geçici olarak ücretsiz izne çıkaracağını duyurdu. CEO Kelly Ortberg, çalışanlara gönderdiği e-postada, “Grev süresince her dört haftada bir bir haftalık izin planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu grev, Boeing’in 2008’den bu yana yaşadığı ilk grev olup, şirketin 737 Max uçağındaki kapı panelinin havadayken uçmasıyla başlayan zorlu bir yılın ortasında gerçekleşti. Ortberg, kendisi ve diğer yöneticilerin grev süresince maaşlarında indirime gideceğini belirtti.

Boeing ve Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği (IAM), iki günlük arabuluculuk görüşmeleri gerçekleştirdi. Sendika, daha fazla görüşme planlamadıklarını ve üyelerinin hak ettiği sözleşme için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu. IAM’ın uluslararası başkanı Brian Bryant, Boeing’in üst düzey yöneticilere yönelik ikramiye ve tazminat harcamalarını göz önüne alarak, ücretsiz izin ve maaş kesintilerini eleştirdi.

Analistler, uzun süren bir grevin Boeing’e milyar dolarlık maliyetler getirebileceğini ve şirketin mali yapısını daha da zorlayabileceğini öngörüyor. S&P Global Ratings’in Havacılık Direktörü Ben Tsocanos, kesintilerin uzun süreli grevin maliyetlerini karşılaması ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

Sendika, Boeing ile dört yıl süren müzakerelerde yüzde 40 zam talep ediyor. Bu oran, Boeing’in teklif ettiği yüzde 25’lik zammın çok üzerinde. Çalışanlara yönelik geçici izinler, Boeing’in grevin uzun süreceğini öngördüğünü gösteriyor.

Boeing, 787 Dreamliner hariç tüm jet programları için parça siparişlerini durdurdu. Şirket, tedarikçilerine zarar vermemek için çeşitli önlemler alıyor. Boeing hisseleri, bu yıl yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti.

Bu grev, Boeing’in 737 Max, 777 ve 767 uçaklarının üretimini durdurdu ve havayollarına teslimatlarda gecikmelere yol açtı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 hafta önce

    Amerikanin torunu bir ucak firmasi dusunun almis oldugu kararlar ile yiginla sayisiz insan ölmus yiginla aci lakin bu firma a yada b firmasi olsaydi 50 defa kapatilmis kapatilmasada oddities tazminatlardan coktan batmis olurdu bu oyle bi firmaki uretimi duruyo batmiyo taxminat odetiljyo batmio hergun her allahin bir gunu Boeingin kazasi var acin bakin ya lastik dusuyo ya dikme acmiyo yani Amerikan gibi gosterip cin Mali uretiyo diyecemde cinlilerin bile bukadar kazasi yok cinlilere ayip acin bakin b787 dreamliner nekadar bos fason bi ucak

    Cevapla