featured

BİLAL EKŞİ'DEN FTL YUMUŞAMA MESAJI

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi FTL yumuşama mesajı yayınladı.
Sevgili Pilot Arkadaşlarım,
Öncelikle “Dünya Pilotlar Gününüzü” tebrik ederim.
Bugün hem gününüzü tebrik etmek hem de sizlere doğrudan mesaj ile birkaç hususu iletmek istiyorum.
Şikâyetlerinizi biliyorum. Taleplerinizi anlıyorum ve saygı duyuyorum.
Biz büyük bir takımız. Sizlerle birlikte çok güzel başarılar elde ettik, bugünlere geldik. İnşallah birlikte daha fazla başarılar elde edeceğiz. Yaşanan sıkıntı ve sorunlarımızı birlikte kuracağımız etkin iletişim ile çözeceğiz.
İçinizden bazı arkadaşlarla ve birim yöneticileriniz ile birebir yaptığımız sohbetlerde bazı hususlarda bir bilgilendirme ihtiyacı olduğunu gördüm. Onun için bu mesajımı lütfen bu gözle okuyunuz.
1.      Bütün uçuş ekiplerimiz
a.      Başta, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM)  düzenlemesi olan SHT-FTL
b.      Toplu İş Sözleşmesi (TİS)
c.       Sendika ile yapılan protokoller
d.      Şirket  Kuralları ( Kurumsal Emniyet biriminin tavsiyeleri vb.)
e.      Uçuş İşletme Başkanlığının yaptığı risk değerlendirmeleri,
temelinde planlama yapılmaktadır.
2.      SHT-FTL, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı EASA, PART-FTL’in  tercüme edilmesi ile yerel mevzuat haline getirilmiştir.
3.      PART-FTL, uzun bir hazırlık ve bütün paydaşlar ile istişareler ile hazırlanmış ve uçuş emniyetini korumayı amaçlayan bir mevzuattır. ( FLIGHT TIME LIMITATION)
Sevgili Pilot Arkadaşlarım;
Uçuş emniyetini garanti altına almaktan sorumlu sivil havacılık düzenlemelerine uygun yapılan her planlama EMNİYETLİDİR. Bu tartışmasız böyledir. Bizler hem ulusal ve hem de uluslararası kurallara göre hareket etmekteyiz. Ancak bu durum, sizlerden gelen daha iyi şartlar ile uçuşlar planlanabilir mi talebinin önüne engel değildir.
Bu sebeple daha iyi şartlarla planlanmak için TİS ve Sendika ile yapılan protokoller ve şirket kuralları ile uçucu lehine daha konforlu şartlar da planlama yapmaktayız. Elbette bu durumun da daha iyisi vardır ve yapılabilir de.
Ayrıca FTL ile birlikte Kurumsal Emniyet Başkanlığı altında bir birim olarak, Bitkinlik birimimizi kurduk.  Boeing Alertness Model(BAM) yazılımını kullanıyoruz.
Kurumsal Emniyet Başkanlığı, Uçuş İşletme Başkanlığı, Kabin Hizmetleri Başkanlığı, Ekip Planlama Başkanlığı ve Sağlık Müdürlüğünden oluşan Bitkinlik Eylem Grubu (BEG ), bitkinlik üreten uçuşları tespit edip FTL’e uygun dahi olsa şirket kuralı oluşturup bazı ilave rahatlatıcı tedbirler almaktır.
Bu birimimiz çalışıyor. Ve kararlar almaya başladı. Sizden gelen raporları inceliyor, gerekir ise kontrol amaçlı o paternleri ilgili pilot arkadaşlarımız uçuyorlar. Yani sizlerin temsilcileri tüm iyileştirme süreçlerinin içindedir.
Bütün uçuş planlamalarımız SHGM tarafından sürekli olarak ve EASA tarafından da zaman zaman denetlenmektedir. Bugüne kadar bu denetlemelerde sivil havacılık kurallarına aykırı bir planlama tespit edilmemiştir. Zaten emniyet kültürümüz de kurallara aykırı bir planlamaya müsaade etmez ve THY çalışanı hiç kimse de böyle bir şeyi aklına getirmez ve getiremez.
Sevgili Arkadaşlarım,
Şundan eminim, hiçbir tereddüdüm yok. THY olarak sivil havacılık kurallarına aykırı bir şey yapmıyoruz, yapmadık ve yapmayacağız.  TİS ve sendika ile imzaladığımız protokollere büyük saygımız var ve uyguluyoruz.
Biliyorum daha da iyi şartlarla uçuş yapma talebi insani bir taleptir. Şirketimiz de imkânları ölçüsünde bunları yerine getirmek arzusundadır. Ancak bu talepleri değerlendirirken şirketimizin rekabet ettiği havayollarının uygulamaları, pilot kaynağının sınırlı olması ve büyüyen havayolumuzu da dikkate almamız gerekiyor.  Bunları dikkate almaz isek rahatlamalar kısa süreli olur ve sonrasında daha büyük bedelleri hep beraber öderiz.
Ben pilot arkadaşlarıma güveniyorum ve bu süreci akli selim ile değerlendireceklerine inanıyorum. Bizler için sizlerden gelen öneriler çok önemlidir. Sizi daha fazla dinleyeceğiz. Yapabileceklerimizi yapacağız. İmkânların elvermediği hususları da sizlerle tüm açıklığı ile paylaşacağız.
 
Sevgili Pilot Arkadaşlarım,
Dünya Pilotlar Gününüzü tekrar tebrik eder, saygı ve sevgilerimi iletir, emniyetli uçuşlar dilerim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Her geçen gün güya rakabet, büyüme hızı , şirket bekası denilerek çalışma şartlarımız ağırlaştırılıyor. Her gün başka bir hakkımızın elimizden alındığını görüyoruz. Yorgunuz, uykusuzuz diyoruz. Ftl ye uymazsa , toplu iş sözleşmesi hükümlerine tis e uymazsa tadil protokolüne uydurup uçuruyorsunuz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi birde ekip tahsis ve planlamanın zevk alırcasına canınız isterse gitmeyin aksaklık yazarım laflarına maruz kalıyoruz.Bu mu bahsettiğiniz uygun planlama ve emmiyet !!

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Sivil havacilik yonetmelikleri yanlis.Sirketler icin yapilmis pacavra.Kimseden 16 saat mesai ile verim beklenemez.

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Şunu demememiz gerekirdi”;Geçti Bor un pazarı,sür yönünü Niğde ye”
    Çok geç çağrı;2017 Ocak-2018 Nisan arası hoyratça zulüm.

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Atmayacaktınız 14 kokpit/kabin değerli,sorunsuz,dosyaları takdirle dolu,örnek uçucularınızı,o zaman böyle yumuşatma yazılarına gerek kalmazdı.

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    Legal sendika bşk.Hava Sen bşk.nı 44 yıllık uçucuyu,24 yıllık kpt.nızı tv.görüşmesinde doğruları anlattığı için atmadınızmı,savunmasını bile almadan,nedir bu bağlantı

    Cevapla
  6. ben bu yazıda bir yumuşama görmüyorum. sizi talimatların ön gördüğü limitlerde uçuruyoruz zaten ,bir limit dışılık yok demiş özetle. yani sizin yorgun uçuyoruz demenizi çokta umursamamış. biliyoruz ama ne yapalım talimat böyle diyor. Aralıksız 8-9 gün mesaiye cevaz veren bir talimattan bahsedenler var umarın doğru değildir, eğer doğru ise, şu ana kadar bir kaza olmaması tamamen şans, masa başında memura bu kadar aralıksız mesai yaptırsan 5-6 günden sonra hata yapmaya başlar.acilen düzenlenmeli bu tür bir saçmalık varsa.

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Motoru yanan uçağı sağ salim yere indiren kaptanı, havasen e üye oldu diye işten attınız. Şimdi de mırın kırın.

    Cevapla
  8. Eskiden 6 günlerimiz vardı 7. Gün istirahat ederdik, bu bizim ve kaptanların can simidiydi. Şimdi 7-8 gün ucuş gerçekten cıvkımızı cıkarıyor. Nerde TİS ben göremiyorum?

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Uçuş emniyetini garanti altına almaktan sorumlu sivil havacılık düzenlemelerine uygun yapılan her planlama EMNİYETLİDİR diyor sayın Müdürüm.
    Kiminle kıyaslanıyoruz? Pegasusla mı? Atlas ya da Onur ile mi? Lufthansa, British, Swiss, AirFrance EASA FTL ile uçuyor. Körfez şirketlerinde, Emirateste, Etihadda, Qatarda pilotlar kendi Rosterini kendi hazırlıyor. Ben stediğim iki boş günü bile alamıyorum. Nisanda Ekimde yaz izni yapıyorum.Kullandırılmayan yaz izinlerimi zorla kışşın kullanmaya zorlanıyorum. Paradan bahsetmiyorum bile. Bizim rakibimizi seçelim önce. Avrupa ülkelerinde ER hariç gecenin köründe uçuşa başlayan kaç şirket var? Tüm Avrupada kaç havaalanı açık o saatte? Hadi ERı da dahil edelim. Kaç şirketin ( hepsini toplayın ) uçuşu var aynı saatlerde?
    Uçuşlar öğleyin başlasa geceyarısı bitse insan dayanır. Ama biz geceyarısı imza ile başlayan uçuşlar sayesinde dünyaya hava atıyoruz. Herkesin evinde uyuduğu saatte uçtuğumuz için rekabet ediyoruz. İddia ediyorum dünyada bizim kadar gece uçan, geceyarısı mesaiye başlayan başka bayrak taşıyıcı yoktur. Hatta kargo şirketi var mıdır, ondan bile emin değilim.
    Dolayısıyla yaptığımız her iş FTL’ye uygun demek kolay. Senin o dediğin FTL normal insanlar için, biz yarasalar için değil.
    O yüzden martaval okurken bizi salak yerine koyma sayın müdürüm! TİS’e saygılıymış yönetimimiz! Hiç olmazsa bana aba altından sopa gösterirken Hava-işle birlikte kuşa çevirdiğiniz TİS’in öncelik sırasına bari dikkat edin. TİS, FTLden öncedir müdürüm. Artık TİS diye birşey kalmadı da! Arkadaşlarımızı bize korku vermek için işten attınız. Ama inanın korkmayan insan sayısı hiç az değil. Sadece sabrediyoruz. Şahsen beni verimsizlikten, petformans eksikliğinden atsalar göbek atacak durumdayım. Alırım tazminatı gider aynı parayı hatta daha fazlasını alacağım bir şirkette herhangi 1 rakamı olarak değil KAPTAN olarak uçarım. Bizler bulunmaz hint kumaşıyız demiyoruz ama THY de artık bulunmaz hint kumaşı değil. Sadece uçuş okullarından sıfır tecrübeyle II.pilot buluyorsunuz. Bu saatten sonra hazır kaptan, FO bulamazsınız. Zaten kimse müracaat etmiyor. Neden açıklamıyorsunuz son 1 yılda kaç pilotun terkettiğini? Açıklayamazsınız çünkü çok fazla. Ve konu para değil. Aidiyet duygumuzu körelttiniz, yokettiniz. Herkes biribirini rapor etmeye hazır. İnsanlar sohbet bile edemez halde. Çünkü bu sohbeti duyan 3. kişi ispiyonlamaya hazır. Kim ister burada çalışmayı?
    Demem odur ki sayın müdürüm, senin ukalaca “Pilotlar Günü” nü kutlamana ihtiyacım yok. Ben de seni beni sevdiğin kadar seviyorum. Yani durum o kadar vahim…

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Çok güzel yazmışsınız. Karşı taraf anlasaydı şimdiye kadar çoktan anlardı, sonuç olarak; yeni sendika olmaz, yüzlerce kişi istifa etmez, istedikleri onlu, yirmili Türk ve yabancı pilot başvurusu olurdu. Yönetim, Uçuş İşletme, ekip planlama güzelim şirketi hasta adama çevirdi. Zor dostum zor bundan sonra…..

      Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Aynı tas aynı hamam

    Cevapla
  11. 6 yıl önce

    İş akdimi bir hafta önce “verimsizlik”nedeniyle fesh ettiniz.Benim gibi 14 arkadaşımın daha aynı nedenle işine son verdiniz.Bu iddianın mesnetsiz olduğunu bile bile bunu yaptınız.Kul hakkı yediniz.Sizin ve İlker Aycı gibi yöneticilerin yönettiği hiçbir kurumda mutlu olunamayacağını ve her an böylesi bir kötülüğe uğrayacağımı bilmem gerekirdi.Size be diğerlerine hakkımı helal etmiyorum.

    Cevapla
  12. 6 yıl önce

    Karda siste buzda eurocontrol çökünce ben boş günümdeyken uçuşu kabul etmemem SHGM nin kurallarına uygun ama ben şirketim için gelip uçuyorum
    Mesaiye 1 saat önce gelip 15 dakika planları inceleyip uçağa geçmem şirketime göre limit içi, ama ben erken gelip 1 saat önce uçağa geçiyorum yolcum için
    Air condition yoksa 1 saat önce Apuyu çalıştırmam havalımanı kurallarına uygun ama ben sıcakta kapı pencere açıp yolcu gelene kadar çalıştırıyorum ülkemin milli serveti için
    2 motor taksi yapmam daha emniyetli, ama ben iş yükümü artırıp tek motor yapıyorum
    Her aldığım shortcut ta maaşımdan düşüp beni cezalandırıyorsunuz ama ben yine de shortcut talep ediyorum, şirketime faydam olsun diye. İçim acıyor fazla yanan yakıta
    2 ton ekstra yakıtı bassam ne kadar emniyetli dimi, ince eleyip sık dokuyorum ama almıyorum.
    Dedem, ninem, komşum, arkadaşım ölüyor, anam babam çocuğum hastaneye kalkıyor, bi sürü nöbetçiniz var nasılsa, siz bana deseniz ki geçmiş olsun uçuşunu aldık yapabileceğimiz birşey var mı diye, limitlerin dışında mı emniyetsiz mi? Sizin mantık şöyle “mazeret verdik maaşınızdan kesinti olacak kurallara uygun.
    Dua edin biz bu şirketin gerçek sahibiyiz siz gideceksiniz biz kalacağız. Kuralları biz de uygulasak işiniz çok zor. Ama herkesin bir sabrı var

    Cevapla
    • Tüm yazdıklarınızı ben de uyguladım ve iyi niyetimi hep korudum. İşime haksız bir iddia ile son verildi. Hiç mi vicdan muhasebesi yapmazsınız, hiç mi hak’tan korkmazsınız?

      Cevapla
  13. 6 yıl önce

    Aynı tas aynı hamam

    Cevapla