featured

Benden sonra tufan(mı?)

Geçen hafta yazdığım “THY’nin 777 handikapı” isimli yazım çok ilgi çekti ve hem okunma sayısı olarak, hem de yorumların zenginliği bakımından gereken ilgiyi buldu. Yazıma yorumlarıyla zenginlik katan ve benim bilmediklerimi de yazarak bizleri aydınlatan tüm okur ve yorumcularıma teşekkür ederim.
Bu hafta yine sizlerle aynı destek veya eleştiri yorumlarınızın eşliğinde okunacağını sandığım First Class uygulamaların, THY için gerekli olup olmadığını tartışmaya açmaya çalışacağım. Bildiğiniz gibi; B-777’ler kiralık olarak THY filosuna katıldı. Bu uçakların First bölümü, fabrikası tarafından satın alan firmanın isteği doğrultusunda düzenlenmiş. THY’nin bu konuda kabin konfigürasyon değişikliğine giderek First bölümünü, Business veya ekonomi yapmaya çalışması astarı yüzünden pahalı bir uygulama olacağını geçen hafta yazmıştım. 
Düne kadar, THY’nin First uygulamayı düşünmediğini, A–340 Business class modernizasyonunu için milyon dolarlar harcarken First kabinini yapmamasından biliyoruz. Şimdi kiralık 3 tane 777 buldum diye (Nisan ayında 777 sayısı 4 olacak) bunlarında hazır first kabini varken bari bu uygulamaya gecelim mantığı ve bunu 29 Aralık 2008 tarihine yetiştirmeye çalışmak çok aceleye getirilmiş bir uygulamadır. Kabin ekiplerinin ve yer hizmetlerinin bu konuda her hangi bir deneyimi yokken, sadece kabinde Hintli bir supervisor eşliğinde de olsa bence zamanla açısından erken.
THY; 2009’dan itibaren bu uçakların uçtuğu hatlarda First Class uygulamasına başlıyor. Öncelikle isterseniz bu hatlara ve bilet fiyatlarına bir bakış atalım. 
777’ler Londra-Singapur-Honk Kong hatlarında kullanılmak için planlanmış ve bilet fiyatları da şimdiden belli. 
Londra: 
Ekonomi bilet fiyatı  : 829  
Business Class        : 1203
First Class               : 2406 Dolar.  
Elinde 330 lar varken 3,5 saatlik uçuş için 777 leri planlamak ilginç geldi. 
Singapur ve Hong Kong bilet fiyatları:
Ekonomi : 1659
Business : 3675
First         :  5513 Dolar olup bu rakamların üstüne VERGİLER konacak.
Amerika ve Japonya hatları için henüz izin alınamadığından rakamlar belli değil.
Dünyada yaşanan krizin etkilerinin tüm dünyayı sardığı ve her gün gerek dünyada, gerekse ülkemizde binlerce işçinin çıkartıldığı bu dönemde, THY’nin daha önce uygulanarak başarısızlığa uğradığından terk edilmiş First uygulamasını cesaretle yeniden planlamasını ve Singapur ve Honk Kong hatlarında biletli 5513.- $ +tax ücretini ödeyecek yeteri kadar müşteri bulup, bulamayacağını, sizler de benim gibi izleyip göreceksiniz.
First Class uygulamaları, THY’den çok büyük birçok şirkette bile artık uygulanmıyor. Arabesk kültürün eseri olarak da görülebilecek bu uygulama, genelde Arap âleminde yaygın. Fakat bu küresel krizde, petrol zengini Araplar bile, düşen petrol fiyatları yüzünden etkilenmişken, bir gidiş için; her şey içinde 6000 dolarlara yaklaşacak bileti, yeteri kadar satmak çok zor olacak. Aynı rahatlığı Business Class ta bulmak mümkünken, insanlar neden boşa bu kadar para verir anlayabilmiş değilim.
Sayın Kotil, her fırsatta dile getirdiği THY’nin menü zenginliği ve ballandıra, ballandıra anlattığı havyar ve ıstakozun, First yolcu için çok önemli bir kıstas olacağını düşünüyorsa bence yanılıyor.
Ayrıca; Hadi yolcu buldunuz diyelim. Bu tarz yolcuyu mutlu edebilmek ve ona alıştığı bu hizmeti verebilmek için kabin ekiplerinin özel bir eğitime tutulması koşulu var. Bu bölümde bir tane bile biletli First yolcu varsa, o bölüme business veya ekonomiden up grade yapmak veya yönetimin yatırım yapmak istediği özel kişilere jest yapma adına kullandırması da normal karşılanmaz.
THY’nin yıllar önceki ilk First uygulamasında, business class’tan First class’a up-grade edilen bir yolcunun, First yolcu tarafından kendi bölümüne kabul edilmeyip, kabin ekibini fırçalayarak uçağı terk edeceğini belirtmesine ve sonunda o yolcuyu geldiği yere gönderdiğine tanık olmuş biri olarak, bu tür uçuşlarda kendilerine devamlı up-grade olanağı sağlanan çok özel devlet sahiplerimizi, (pardon büyüklerimizi) kiralık kalemşorlarımızı ve bunların yanı sıra, yetkileri olmadığı halde havada kaptan inisiyatifli First kabinine geçiş yaptırılan yolcuları görüp, “sen benim kim olduğumu biliyor musun” beni de oraya almalısın tarzı tartışmaların mutlaka olacağını bildiğimden, bayağı magazin haberleri çıkacak gibi görünüyor.
Bunun yanı sıra; First bölümde tek bir yolcu olsa bile, o bölüm için ayrılmış özel First eğitimli kabin ekibi sadece o yolcuya bakmalıdır. Kısaca 8 kişilik bölüm, tek bir First yolcu için kapatılacak. Düşünsenize, uçak ekonomi ve business bölümleri tamamen dolu iken, First class kabinindeki tek yolcu yüzünden geriye kalan 7 tane boş koltuğu business class ücretini ödeyerek yolculuk yapmak isteyen yolcuyu bile oturtamıyorsunuz.
Bu uygulamadaki zorluklar ve abartı, sadece uçaktaki hizmetlerle sınırlı değil. İlerleyen zamanlarda First class terminalleri, kontuarları mutlaka söz konusu olacak. Bu tür yolcular uçağa her kes gibi körükten değil, özel VIP limuzinle gelmeyi tercih ederler. Bu yolculara özel yardımcı eleman verilmeli ve her türlü pasaport ve gümrük işlemleri onlar ilgilenmeden özel ekiplerce yaptırılmalıdır. Nereden bakarsanız bakın, çok pahalı ve mecburen yapılmış uygulama gibi görünüyor. 
Bu gelişmelerinin yanı sıra, krizden fırsat yaratacağım diyerek, ”batan geminin malları bunlar” söylemine uygun davranarak, ülkemizi teğet geçeceğine inanmış veya inandırılmış THY yönetiminin önceden planlanmadığı halde, alelacele yönetim kurulu toplantısı yaparak yangından mal kaçırır gibi THY için, 4 adet A–321 kiralaması ilginç. Bunun yanı sıra Anadolu Jet için 2 tane 737/700, 2 tane 737/800 ve çok kısa bir zaman sonra gelecek, yine 2 tane 737/800 alarak tüm 737/400 ler devreden çıkartılacak.
THY’nin bu büyük atılımlarının sonucunun, kendini her geçen gün belli eden krizin, Başbakanımızın dediği gibi, teğet geçmeyerek tam göbekten bize vurması durumunda ne olacağını, sizler kadar ben de merakla izliyorum.
THY’nin bilhassa Global kriz dönemine denk gelen bu riskli atılımlarını izlerken şüphesiz ki, THY yönetiminin başarısız olmamasını dilemek durumundayım.
Aksi takdirde “benden sonra tufan” mantığında yapılanmalar THY’yi değil 5 yıldıza koşmak, şimdiki yıldızlarını aratır hale bile getirebilir.
İyi haftalar..

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir