THY eski başkanı: 3. Havalimanı batağının nedeni Binali Yıldırım
Karar Yazarı İbrahim Kahveci’nin köşe yazısına bazı bölümlerini taşıdığı “Yerel’den Global’e’ THY’nin Yükseliş Dönemi” kitabında eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da bu kervana katılıyor.
Kitaptaki iddiaya göre 3. Havalimanı’nda batağın nedeni Binali Yıldırım.
Yapımı, neden olduğu doğa katliamı ve işçi ölümleriyle hep gündem olan yeni havalimanının nasıl planlandığını aktaran Topçu, aslında Atatürk Havalimanı’nda yapılacak çalışmalar sonrası yeni havalimanı ihtiyacının gündemden kalkabileceğini ancak bunu Binali Yıldırım’ın istemediğini yazmış.
Karar yazarı İbrahim Kahveci, “Bir pist yapımı ile karşılanacak olan ihtiyaç, 2015 yerine 4 yıl gecikme ile 2019’da teslim edilebilen 3. Havalimanı ile karşılanmak istendi” diyerek Topçu’nun kitabından ilgili bölümleri şöyle aktarıyor:
“THY’nin agresif büyümesi sonucu, Atatürk Havalimanı artan hava trafiğini kaldıramıyordu. Sürekli iyileştirmelerle durumu kurtarıyorduk. Havalimanında bir paralel pist ve ek bir terminal işi kurtarabilirdi. Üç alternatif hazırlandı. İki versiyonda THY yönetim binası ve cami minaresinin uçlarının yıkılması gerekiyordu. Kamulaştırmaya da ihtiyaç yoktu. Atatürk Havalimanı’na inen 100 uçaktan yaklaşık 70 kadarı dar gövde uçaklardı. Bu da 2030’a kadar ihtiyacı karşılıyordu.
DHMİ tarafına “işin nasıl olmayacağını anlatın” talimatı verilmiş, katılanlar tembihlenmişti. DHMİ yeni bir pist yapılma maliyetinin 15 milyar doları bulacağını anlattı.
Binali Bey’e “2 milyar doları verin yapayım (yeni pist) THY’de hatırı sayılır bir para kazansın” dedim.
Binali Bey “Yeni havalimanının ilk bölümünü biz 2015’in ilk çeyreğinde teslim edeceğiz” dedi. Cemal Şanlı’da “Atatürk Havalimanı’ndaki iş de aynı sürede bitecekse, yeni havalimanı daha mantıklı dedi. “İmkansız” dedim. Binali Yıldırım “Biz, Bakanlık olarak söylediğimizden önce bitiririz” dedi.
HAMDİ TOPÇU O ZAMAN NE DEMİŞTİ?
Üçüncü Havalimanı projesinin arka planını AKP’nin uluslararası ayakları da olan şişirilmiş ekonomik büyüme stratejileri oluşturuyor. Projenin bir havayolu projesi olduğu kadar inşaat sektöründe ve yandaş sermaye gruplarında ciddi bir şişirmeye vesile olacak bir “iş sahası” olduğu da biliniyor.
Bu nitelikleriyle, 17 yıllık AKP dönemini simgeliyor denilmesi yanlış olmaz.
Hamdi Topçu’nun kitabında “Binali Yıldırım’ın ısrarıyla yapılmış” olduğunu söylediği Üçüncü Havalimanı hakkında yakın geçmişte söylediklerini ise hatırlatmamak olmaz.
BAKIN O ZAMAN HAMDİ TOPÇU NE DEMİŞ!
2014 Temmuz’unda AA muhabirinin sorularını yanıtlarken şöyle demişti:
İstanbul’a 10 kilometrekarelik bir havaalanının hizmet vermesinin uzun vadede düşünülemeyeceğini söyleyen Hamdi Topçu, “Bunu gören hükümetimiz 29 Ekim 2017’de açılışını yapmak üzere bir havalimanı yapma kararı aldı. “Bu havaalanı İstanbul’a ve Türkiyemiz’e değer katacaktır. Bu havaalanının bir an önce faaliyete geçmesini biz de arzu ediyoruz. Atatürk Havalimanı kapasiteyi karşılamaktan çok uzak bir duruma geldi” diye konuştu.
THY Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa etmesinden bir ay kadar önceyse aynı konuda Kastamonu Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği Ortak Akıl Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
Atatürk Havalimanı yetersiz gelmeye başladı. Türkiye, 500 milyar dolar ihracat yapan bir merkez olmayı hedefliyor. Böyle bir iddiamız varken, böyle bir havalimanı olması bizim dezavantajımızdır. Yeni havalimanı yapılınca Atatürk Havalimanı kapanacak. Çünkü aynı hava sahası kullanılacak. İki havalimanının aynı anda çalışması zordur. Şu anda İstanbul’da yapılacak havalimanı, bütün fazları bittiği taktirde 150 milyon gibi bir yolcu taşıyabilecek. Bu da dünyanın en büyük havalimanı olma anlamına geliyor. Şu anda dünyada en çok yolcu kapasitesi olan havalimanı, Atlanta’dır. 90 milyon yolcu taşıyor. İnşallah bunu da geçmiş olacak. (Sözcü)
***************
Airlinehaber yorumu; İşte sayın okurlarımız,Sözcü gazetesinden aldığımız bu haber bir o tarafa bir bu tarafa dönebilecek kabiliyeti olan Bay Hamdi’yi anlatıyor.
Bay Hamdi bir oraya bir buraya döne döne ne hale gelmiş. İlk beyanatı ile ikinci beyanatı nasıl birbirinden farklı görüyorsunuz.
NOT/ Bu aralar bayağı yoğunum.Ancak bu konu önemli. Bu hafta yazmayı planladığım köşe yazımda, kendi ağzından 3.havalimanı ve Atatürk havalimanı ile ilgili bana yaptığı konuşmayı yazabilirim.
Sefa bey zorthaber Hamdi beyin ikinci yani dönüş yaptığı bölümü koymamış. Nemalanma devam ediyor sanırım
Hükümetin değişeceğini öngören Topçu, karşı safa geçip tecrübesiyle THY deki eski koltuğuna tekrarardan aday olabileceğini düşünüyor.
Adamı yazın sefa bey bu Adama bay Hamdi diyerek onore ediyorsunuz. Bu yanlışınızdan vazgeçin ve direk Hamdi diyin. Ne zaman bey olmuş ki Hamdi
İnsanda biraz utanma,arlanma olur,hem havacılığın içinden gelme hem de tepeden inme thy gibi bir şirketin tepe yöneticisi ol,nasılsa denetleyen,hesap soran yok diye şirketi deli gibi borçlandır,mali altyapısını mahfet,meyve alır gibi uçak al,hat açtır,bir sürü insanı işinden et,torpilin ağababasını yap,bir sürü şaibeye imza at sonra koltuktan azledilince de ona buna suç at. Hangi türkçe,yazım bilgisiyle,bilgi ve tecrübesiyle kitap yazmış o da ayrı bir mevzu. Yeni havalimanı yapılsın diye neler söylediğin,Atatürk havalimanı artık bize yetmiyor,ihracatımızın artması için daha büyük havalimanı yapılmalı gibi sözlerin internette hala mevcut hiç boşa sallama,yemezler,yediğim kul haklarını nasıl öderim diye gece gündüz düşün. Burası aklı başında bir ülke olsaydı sen ve senin gibiler thy’nin önünden geçemezdiniz.
Slm. Yakından biliyorum. Bin Ali bey, TAV’ın ATA havalimanının kapasite artımına ilişkin planını uygun görmüştü.Ama olmadı.Hamdi bey halen doğru söylemiyor.
Havacılığı bilmem ama parayı iyi bilirimci şahsın söylemidir. Zamanında şirketin başındayken personelin canına okuyan şahıstır. 305 ve Grev süreci, sarı sendika,kadrolaşma, liyakatsızlık, aidiyetin bitirilmesi hep hamdi nin işidir. Yükselirken üstüne basarak ezdiği insanların ahı üstünde olsun. Kendisine uzun ve çileli bir yaşam dilerim. Yaşattıklarınızı yaşamadan can vermeyin.
Bir düzeltme!!
Hamdi bey doğru söylüyor ama neden şimdi? O zaman Cumhurbaşkanına yakındı neden iletmedi. Doğuda yapılabilecek Paralel pistin değeri 15 Milyar Dolar asla değildi, 2 Milyar Dolar hiç değildi, 2 Milyar TL bile değildi ..Şu anda yapılan pistlerin maliyetlerine bakılırsa kolayca anlaşılır. Terminal iyileştirmeleriyle, istimlaklerle beraber belki 1,5 – 2 Milyar TL arasında olabilirdi o zaman..Bir örnek; Ordu Giresun Hava Limanı bu boyuttaki Pistiyle, Terminaliyle, Apronuyla dolgusuyla 330 Milyona ihale edilmişti. Varın siz kıyaslayın..
Kitap mi yazmis bir de rezil. Yuh yuh YUHHH