featured

BASINA VE KAMUOYUNA

THY ve Sendika yönetimi birlikte ve suç işleyerek uçuş işletme delegelerinin genel kurula katılımını engellemeye çalışıyor. Sendika Yönetimi, yazılı bildirimde bulunmuyor, THY yönetimi de genel kurul tarihinde pilot ve kabin memurlarına uçuş görevi planlıyor! Türk Ceza Kanununun 118. maddesi ve 6356 sayılı Sendikalar kanunuyla güvence altına alınan ve TİS ile düzenlenen, yine uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan sendikal haklarımız açıkça ihlal ediliyor.
 
İşveren ve Hava-İş sendikası arasındaki 23. dönem toplu iş sözleşmesi “sendika temsilci ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, onur kurulu, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için ücretli izin verileceği” düzenlenmiştir. Genel kurul delegeliğinin de bu kapsamda olduğu tartışmasızdır.
Söz konusu düzenlemede “sendikanın yazılı talebi üzerine” ücretli izin verileceği belirtilmiş ve sendikacılar bu görevlerini kasıtlı olarak yerine getirmese de, delege listeleri ilan edilmiştir. Dolayısıyla işverenin bu delegeleri bilmediğinden söz edilmesi mümkün değildir.
Sendikalar Kanunu md. 13/2 şöyle diyor: Delegelerin veya üyelerin genel kurula katılmaları ve oy kullanmaları engellenemez.” Delegelere genel kurul tarihlerinde uçuş görevi getirilmesi genel kurula katılmalarını engelleyici niteliktedir.
 
Sendika yönetiminin TİS’nde düzenlenmiş olan deleglerin ücretli izinli sayılması ile ilgili yazılı talepte bulunma görevini yerine getirmemesi ise, yasal sorumluluğu olan “görevini özenle yerine getirme zorunluluğuna” aykırıdır. Bu başvurunun yapılmaması, sendika yönetiminin de delegelerin sendikal özgürlüklerini kısıtlayıcı nitelikte işlem yapmış olması anlamındadır. Bunun da hukuki ve cezai sorumlulukları doğacaktır.
Uçuş işletme delegeleri 10.000 uçucuyu temsilen seçilmişlerdir. Bu yolla işçilerin iradesinin genel kurula yansıması engellenmekte ve suç işlenmektedir. Diğer delegelerin genel kurula katılması, konaklamaları için bütün detaylar düşünülürken sadece uçuculara yönelik bu kasıtlı ve hukuksuz uygulama derhal durdurulmalı, uçuş görevleri iptal edilerek delegelerin 7-8 aralıkta ücretli izinli olarak genel kurula katılmaları sağlanmalıdır.
Gökkuşağı Hareketi olarak yasal girişimlerde ve suç duyurusunda bulunacak ve konunun takipçisi olacağız.
Bu çirkin yollarla işçilerin iradesinden kaçmak mümkün değildir. Hava-İş üyeleri kararını vermiştir. Mevcut yönetimi değiştirecek ancak sendikalarına işverenin gölgesini düşürmeyeceklerdir.
 
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir