featured

B737 MAX'IN KURTARICISI B797 Mİ OLACAK?

Hatırlayacağınız üzere Boeing’in 737 Max’iyle ilgili sorunları yüzünden 346 kişi ölmüştü. Bu uçaktaki sorunlar Boeing e pahalıya patlayarak milyarlarca dolar zarara mal olmanın yanı sıra MAX müşterisi olan havayolları içinde sorunlar yarattı.

Şimdilerde ise Boeing 797 olarak adlandırılması beklenen yeni orta büyüklükteki bir uçak için plan yapmaya başladı. Henüz proje aşamasında olan uçak için birkaç uzman, Boeing’in şansının  en iyi ihtimalle yaklaşık 50-50 olduğunu söylüyor.
Teal Group’un havacılık analisti Richard Aboulafia, “Ocak ayında yaklaşık% 65 şans olduğunu söylediğim bir sunum yaptım” dedi. “
Boeing, geçtiğimiz 10 ayda iki kaza sonrasında başlayan 737 Max krizinde , Mart ayında Etiyopya Havayolları ve geçtiğimiz Ekim ayında Lion Air jet kazalarını görüp, potansiyel uçak için planlar üzerinde çalışmaya başlamıştı
797 nedir?
797, yaklaşık 250 yolcu alabilen uzun menzilli bir jet olacaktır – 737 Max gibi mevcut tek koridorlu bir jetten daha fazla ama 785 Dreamliner gibi tipik bir geniş uçak jetinden daha az. Bu uçağın da çok iyi yakıt ekonomisi ve menzili sağlamak için hafif kompozit malzemelerden yapılması bekleniyor.
OAG kıdemli analisti John Grant, “Orta büyüklükte bir uçak için şüphesiz bir talep var” dedi. “Birçok havayolu için gerçekten önemli bir gelişme.”
Ancak Muilenburg, Nisan 2018’de Boeing’in yeni uçağa yönelik planlarını ertesi yıl gündeme getireceğini,uçağın ilerlemesine ilişkin bir kararın 2019’un ortalarında açıklanacağına dair beklentilerini açıkladı.
Ancak, bu projenin ilerlemesi, Boeing’in dikkatinin çoğunu yeni bir uçak için değil, 737 Max krizine adadığı zaman diliminde aksadı.
Boeing, yeni uçak için planlarını sürdürürse, 2025 yılına kadar yeni modeli uçurabilir.
Muilenburg, Boeing’in ilk önce yeni uçak için 15 milyar dolar harcamasının mantıklı olup olmayacağına karar vermesi gerekiyor.

Airbus ne yapıyor?

Boeing, dikkatinin çoğunu 737 Max’in verdiği zamanlar da Airbus A321XLR ile devam edeceğini duyurdu . Bu, bazı havayollarının uzun menzilli orta büyüklükteki jet jetinin Airbus versiyonuna bağlı kalmasına neden olabilir.
Airbus şu anda olmayan bir uçak için 200’den fazla sipariş aldı bile…,”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 5 sene önce

    Yani trumpın tavsiyesine boeing bizzat uyuyor ve 737 ismini 797 olarak değiştirecek ve bizde gidip tekrar para vericez çok akıllıca dayı üff be ne uçak diyebiliriz şimdiden cinayet aletlerine

    Cevapla
  2. 5 sene önce

    Doğmamış çocuğa don biçilmez. Sen önce pisliğini temizle. Güveni tekrar kazanmak o kadar kolay değil.

    Cevapla