featured

B734’e, pistteki araca rağmen kalkış izni verildi

ASL Airlines Belgium OE-IAJ tescil isimli Boeing 737-400 kargo uçağı, 2 mürettebatla Fedex adına Portekiz-Porto’dan Belçika-Liege’e  3V-4959 / FX-4959 seferi için Porto Pist-35’den kalkış izni verildi ve yaklaşık 21: 47L’de (20: 47Z) kalkış başladı.

Bundan yaklaşık 12 dakika önce kule, gece pist teftişini gerçekleştirmek için Follow Me aracını 17/35 pistine göndermişti. Follow Me aracı piste girdi ve 17 başa ulaştı, oradan 35 başa dönerek hareket etti. İşte bu anda Follow Me sürücüsü, 35 numaralı pist eşiğine yakın parlak beyaz ışıklar gördüğünde kuleye bir uçağın piste girip girmediğini sordu. Kule cevaben, bir uçağın kalkışa başladığını bildirdi ve araca, derhal sol kenarından pisti boşaltması talimatını verdi.

Boeing 737’nin mürettebatı da pistin diğer ucunda iki beyaz ışık gördü, ancak bunların gece ortamı nedeniyle pist kenarı ışıkları olup olmadığından emin olamadı. Kalkış sonrası tırmanış sırasında mürettebat, kuleye pist ucunda gördüğü ışıklarla ilgili sorular sordu ve kuleden bunun “bir yanlış anlama” olduğu cevabını aldı. Büyük bir faciadan ramak kala dönülmüştü.

Portekiz Kaza Araştırma Kurulu GPIAA, Follow Me araç sürücüsünün tahminine ve yer radarının ön analizine göre araç ile uçak arasındaki mesafenin 300 metreye kadar düştüğünü tespit etti. Olay ciddi bir olay olarak değerlendirildi ve GPIAA tarafından araştırmaya alındı.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ asl b734 oe iaj porto 210427 1

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir