Avrupa'da GPS Karışıklığı: 1.600'den Fazla Uçak Etkilendi

Avrupa’da GPS Karışıklığı: 1.600’den Fazla Uçak Etkilendi

Avrupa’da, gizemli bir GPS karışıklığı sonucunda 1.600’den fazla uçak olumsuz etkilendi. Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi üzerinde ve yakınında uçuş yapan bu uçaklar, son günlerde açıklanamayan GPS sıkışması nedeniyle teknik sorunlar yaşadı. Olaylar, bölgedeki hava trafiğinin güvenliği konusunda endişelere yol açtı.

GPS Karışıklığı Tespit Edildi

Açık kaynaklı bir istihbarat hesabı tarafından yayınlanan bir haritaya göre, parazit olayları özellikle Polonya hava sahasında yoğunlaştı. Almanya, Danimarka, Letonya, Litvanya ve İsveç’in güneyinden de raporlar geldi. Bu olaylar, Rusya’nın elektronik savaş kapasitesiyle tanınan Kaliningrad bölgesiyle bağlantılı gibi görünüyor.

Uzmanlar, Rusya’nın gelişmiş elektronik savaş yeteneklerine sahip olduğu düşünülen Kaliningrad bölgesindeki eylemlerin, GPS parazitlerinin artmasına neden olduğunu öne sürüyor. Rus ordusunun, navigasyon için GPS’e bağımlı olan uçaklar için zorluklar yaratan askeri donanıma sahip olduğu belirtiliyor.

Havacılık Güvenliği Tehdit Altında

University College London’da Uluslararası Güvenlik alanında doçent olan Dr. Melanie Garson, Rusya’nın elektronik savaştaki teknolojik üstünlüğünü vurguluyor. NATO’nun, Rusya’nın yeteneklerine ayak uyduramayacağı endişesiyle havacılığı ve ulusal güvenliği tehlikeye atabileceğini belirtiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir