Gün geçmiyor ki Atlas Global den ilginç uygulamalar duymamış olalım. Her nedense bu uygulamalar hep çalışanların aleyhine gelişiyor. Atlas Global in ticari hamlelerine diyeceğimiz olamaz ama iş çalışanlara geldiğinde onların sorunlarını yazmamak bize yakışmaz.
Hatırlarsanız, ATLASJET PİLOTUNDAN ZEHİR ZEMBEREK BİR İLETİ başlığı altında bir haber paylaşmış ve pilotun ağzından yapılan yanlışları dile getirmiştik. Daha sonra kabin memurları ile ilgili bir haberi, ATLAS GLOBAL ‘İN KÖLE ISAURA’LARI başlığı ile sunmuştuk.
Bu konularda tarafıma o kadar çok şikâyet geliyor ki inanılmaz. Köle Isaura yazımız da, kabin memurlarının kendi patronlarına ait henüz resmen açılışı yapılmamış Elexus Otel de konakladıkları ve bu otelde kalmanın yanı sıra kabin memurlarından oteldeki eksiklikleri raporlamaları istendiğinin yanlışlarını yazmıştık.
Bu yazıdan sonra SHGM yaptığı denetlemede resmen ELEXUS Otelin açılmadığı ve otel isminin SHGM ye bildirilmemesi nedeniyle Atlas Global’e ceza kesti. Çünkü, kurallar gereği henüz resmi açılışı yapılmayan ve ismi bildirilmeyen bir otelde personeli konaklatılamıyorsunuz. Neyse bu kuralı da Atlas Global yöneticileri öğrenmiş oldular.
Şimdi ise yeni bir ilginç uygulamayla karşı karşıyayız. Bu seferki uygulama tam bir şark kurnazlığı içeriyor. Ticareten şapka çıkartılabilecek olan bu uygulama pes dedirtecek boyutta.
Atlas Global ve AFA birlikteliğinin geldiği son noktaya birlikte bakalım. Yazıdaki konu, bizzat çalışanlar tarafından aktarıldı. Sizlerde yorum atarak konuya daha da açıklık getirebilirsiniz.
İlk olarak ikinci pilot uygulamasına bakalım.
İkinci pilotlarda iki türlü alım yapılıyor
AFA dan mezun olan F/O arkadaşlar, A-320 tip eğitimi kapsamında, Line eğitimini de genelde Atlas’da tamamlıyorlar. Tüm eğitim programı tamamlandıktan sonra şirket, memnun kaldığı pilotları normal sözleşme ve normal maaşla işe başlatıyor. Ancak mezun ettiği pilotların %40-50 sini şirkete alabiliyorlar. Geri kalan AFA mezunları başka şirketlerde iş arayışına giriyor.
İkinci pilot alımı sadece AFA’dan yapılmıyor. Tabii ki başka uçuş okullarından mezun olanlarda var.
Diğer pilot okullarından mezun olan F/O arkadaşlar şirketin o anki ihtiyaç durumu dikkate alınarak, genelde asgari ücretle (920 TL civarı) işe alınıyor ve 3-4 ay bu maaşla çalıştırılıyor. Şirket bunların içinden istediği ve beğendiği F/O ile yola devam ediyor ve maaşını 3.000 TL ye artırıyor. Birkaç ay sonra da ihtiyaç durumuna göre sözleşme yaparak normal maaş düzenine geçiriyor veya 3-4 ay asgari ücretle uçurduktan sonra Güle-Güle diyor.
İkinci pilotlar bu kadar düşük maaşa neden uçuyorlar;
Üç veya dört aylık periyodlarla ikinci pilot koltuğuna oturan ikinci pilotun, minimum 500 saat civarında uçuş yaptıktan sonra başka şirketlerde iş arayabiliyor. Kısaca, Atlas’ta veya bir başka şirkette iş bulabilmek için bu rakama çalışmak zorunda kalınıyor.
Yani diğer bir deyişle şirket, yeni mezun ikinci pilotların tecrübesizliğini ve saat azlığını kullanarak komik rakamlara onları çalıştırmış oluyor. 500 saat uçuşunu tamamlayan pilot,bu düşük maaş uygulamasından ötürü ayrılırsa yerine bir başka istekli mutlaka bulunuyor. Kısaca ikinci koltuk boş kalmıyor ve şirket ikinci pilotlara normal de ödenmesi gereken rakamı çok ucuza getirerek operasyonlarını sürdürüyor.
Atlas Global bu kişiler arasında beğendiğini alıyor beğenmediğini yollayarak, yerine AFA’nın yeni mezunlarına iş veriyor. Dolayısıyla ikinci pilot sıkıntısı hiç kalmıyor. Buna geri beslemeli sistem diyoruz. AFA’nın mezunlarını alıp ta ömür boyu çalıştıracak değil ya. Zaman içinde onlara da güle güle diyecektir. İş garantisi falan yok.
Buradaki en önemli konu; AFA mezunu pilotların %40-50 arasında şirketle sözleşme imzalaması ve diğer açıkta kalan %50-60’ının işsiz pilot kervanına dahil edilmesi. Hem de 90-100 Bin Euro ödedikten sonra…
Buradaki yanlış şurada; AFA olarak pilot adaylarını incelemeli bu mesleği yapıp yapamayacağına modüler eğitim veya Entegre eğitim programının hangisini uyguluyorsan fark etmez o aşamadayken elemelisin. Tüm eğitim bittikten ve paralarını aldıktan sonra sen bizim işimize yaramazsın demek pek de ahlaki sayılmaz.
Pilot adayları full eğitim için 90-100 Bin Euro arası para ödüyor. Sadece tip kursu veriyorsan 40 Bin Euro. Bunlar büyük paralar. Ticaret yapıyorum isteyen gelsin istemeyen gelmesin mantığında bu işe bakılmamalı. İşsizlik sorununu avantaj gibi kullanmak kimseye yakışmaz.
Yapılması gereken; Pilot adayını ilk baştan elemeli veya ona sahip çıkmalısın. AFA’dan eğitim alıp dışarıda işsiz gezen her pilot AFA için kötü bir referanstır. Bunun bilinmesi gerekiyor.
Şimdi de gelelim, Atlas Global’in Köle Isaura ismini taktığım kabin memurlarına;
Onlarda AFA’ya ücret ödeyerek giriyorlar.( Başka şirketlerde iş garantili ve paralı sistem yok) Hepsi de kursları bitirip üniformalarını giyiyorlar ve paraları ile rezil oluyorlar.
Aldığım duyumlarda, “Köle Isaura”‘lığa devam edildiği söyleniyor.
Kabin memurları,uçuş programlarından şikayetçi. Bizde yaz sezonu, kış sezonu fark etmiyor deliler gibi uçuyoruz diye programlarının yoğunluğundan şikayetçi.
Durun daha bitmedi
Atlas Global kafasına göre çok değişik sistemler uyguluyor. Kışın yarım maaş, yazın tam maaş uygulaması sadece Atlas’ta var. Maaşları da maaş olsa bari… Kışın 1500 TL kabin memuruna veriyor. Yaz aylarında bu rakama 1000TL ilave geliyor. Ortalamayı siz düşünün.
Bunlar ev mi bakar. Kirada mı kalır, ne yer ne içer onu düşünen yok. Kabin memuru kirada oturuyorsa,ev sahibiyle yaz ve kış ayrı anlaşmamı yapacak? Bakkal-Manav ne anlar yaz ve kış farklı ücret aldıklarından. Kredi kart sisteminde yaz ve kış farklı ödemeleri kabul eden bir sistem mi var?
Kabin memurlarına verdiğin uçuş tazminatı zaten vergisiz. Kısaca Maliyetin çok düşük. Nedir bu cimrilik böyle?
Atlas Global ‘de en büyük suç, yolcu şikayeti. Siz kabin memuru iseniz ve bir yolcu size hakaret etse bile susacaksınız.
Bu susmayı teşvik etmek içinde GÜLER YÜZ PRİMİ konmuş. Yolcu ile Kabin memuru karşı karşıya geldiğinde ne olursa olsun Yolcu haklı çıkıyor. Zaten yolcu şikayet ederse bu Güler yüz paralarını da alamıyorlar. Çoğu zaman bahanelerle bu ekstra paralarından mahrum kalanlar çoğunlukta imiş.
Kısaca yüzüne tükürseler yarabbi şükür denecek gibi bir durum söz konusu. Sevgili Atlas Global, yolcu veya müşteri velinimet ama bir yere kadar. Uçakta size biri hakaret etse ne yaparsınız? Önce empati yapın empati…
Yolcu şikayeti olduğunda genelde personeli dinlemeden yaptırım uyguluyorlarmış. Yargısız infaz işte böyle olur. Hiç olmazsa birde kabin memurunu dinleyin.
Şimdi diyeceksiniz ki neden kabin memurlarına bu kadar acımasız davranıyorlar?
AFA eğitim kurumu nasıl olsa ücreti mukabilinde bir dolu kabin memuru yetiştiriyor. Onlara iş garantisi verilmiş. İşe almaları lazım. Bazı kabin memurları çıkacak ki yenileri onların yenisi girebilsin Baktın ki çıkmıyorlar. Kolayı var. “Gözünün üstünde kaşın var” de ve at gitsin. Öyle değil mi?
Sektöre devamlı kabin memuru pompalıyorlar. Uçak sayısını arttığı yok. Ne yapacaklar ki…Sel Pak gibi kullan at.
Onu bunu bilmem. Atlas Global mi desem, Yoksa AtlasJet mi… Her neyse işlerini biliyorlar. Tüccar mantığını,havacılık kültürümüz içine soktular ya pes yani.
SHGM nasıl olsa sadece uçuş emniyetini ihlal ediyor mu ,etmiyor mu? Ona bakıyor. Gerisine karışmıyor. Çünkü sağ koltuğa koydukları da pilot ve kabin memuru da kurslarını bitirmiş. O halde kural olarak problem yok.
Peki o halde normalde sorun teşkil etmeyecek bu uygulamaya, olası bir emergency durum çerçevesinde bakalım.
Doldur-Boşalt mantığında eleman alındığında tecrübe eksikliği mutlaka olacaktır. Bu tür durumlarda ne ikinci pilotundan nede ikide bir yenisi gelen kabin memurundan istenilen hamleleri yapmasını bekleyemez ve eli ayağına dolaşan bir ekiple karşı karşıya kalırsınız.
Peki bu tür etik olmayan uygulamalara kim karşı çıkacak?
Altta kalanın canı çıksın”. “Benden sonra Tufan” Uygulamaları yozlaşma belirtileridir bilesiniz.
Halbuki; Çalışan şirketi ile gurur duymalı. Onu her zaman arkasında hissetmeli. Aidiyet duygusundan bahsetmeye gerek bile yok.
Doldur boşalt sistemi ile havacılık yapılmaz. Kurallara göre bu uygulamalarda sorun olmayabilir. Ancak biraz cüzdanın yanı sıra vicdanda lazım değil mi ama...Pardon yanlış anlaşılmasın Vicdanla cüzdanı karıştıran çok oluyor da…
Sefa İnan
22 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Yazı gerçeklerle örtüşüyor. Yaşananlar aynen nakledilmiş. Tebrikler
Gerçekleri yazmışsınız sektörün iç yüzü bu
Doksan bin Euro yi bayıl işsiz kal. Yeteneksiz ise bu Adam baştan anla bari de parçacıklar boşa gitmesin.
Havacılığın Etinden sütünden tüyünden dersinden faydalanan tek şirket Atlas. En son işi HAVACILIK. Bu uyanıklıkta despot patronları sokmayacaksın sektöre
Çok güzel bir yazı.. Shgm yi easa ya şikayet etmeli zira otorite onlarda değil şirketlerde. Havacılığı düşük ücretle o kadar çok adamla doldurdular ki Amsterdam faciası yakın gibi.
Üstelik ihtar vermeleri yetmiyormuş gibi heray ihtar alan insanların maaşlarından kesinti yapıyorlar
Yozlaşmalar birebir aksedilmiş.İsabetli bir yazı olmuş Sefa Bey tebrikler.
Ne yazık ki Sefa bey yine bam teline dokunmuş. O kadar çok yanlış varki hangi birini, kiminle düzelteceksin. Biz millet olarak, musibeti görmeden tedbir almıyoruz malesef.
Safa bey Allah aşkına kim yeteneğe bakıyor torpili olan o kadar güzel pilot oluyorki yapmayın lütfen ya yeter artık tanıdığın torpilin varsa cok beyinsiz olmadığın sürece bu işi yapıyorsun bu kadar basit. Tanıdığın yoksa işi kulbuna uydurup uygun değilsin diyorlar.
Yolcusunu en çok seven havayoluymuş. Sen yolcunu gerçekten sevsen kabinde yecrübeye, aidiyete ve emeğe önem verirdin. Kış maaşı ile köle gibi çalışan kabin ile “hayallerin üstünde bir dünya” sunulamaz.
Atlasjette kabin memuru olmak isteyenler AFA ya gitmeden evvel bu gerçekleri bilsinler sonradan ağlamasınlar.
Sefa bey inanın aslında Atlasjet/Atlasglobal uçuş ekiplerinin durumu (özellikle kabin ekibi) içler acısı. Uçuş okulumu havayollarına uymalı yoksa havayollarımı uçuş okuluna uymalı? Atlasglobal Havayolları AFA yani uçuş okuluna göre havacılık yapıyor. Atlasdlobal de ikinci pilotların yatısı 500 saatin altında toplasanız 1000 saatin üzerinde en fazla 20 ikinci pilot vardır. Atlas’ın yaptığı operasyonlara bakarsanız uçuş emniyeti nerelerdedir uzmanlar düşünsün. İkinci pilotlara uygulanan maaş politasıda sizin bahsettiğiniz gibi yani uçuş emniyeti nerelerde? Atlasglobal havayolları AFA yani Atlas’ın uçuş okulu için çalışıyor, aslında havayollarından değil uçuş okulundan para kazanılıyor. Aynı durum kabin ekibi içinde geçerli tecrübesiz ekiple uçuş emniyeti nerelerde? Azınlıkta kalmış tecrübeli kabin ekibininde deli gibi uçtuğunu düşünürseniz uçuş emniyeti nerelerde? Kabin ekibi bahsettiğiniz gibi tam köle ısaura eksiği var fazlası yok inanın. SHGM kabin ekiplerinin tek tek gerçek uçuş süreleri, gerçek görev süreleri, gerçek istirahat süreleri, Day off ları ve senelik izinlerini araştırsın bakalım daha neler çıkar ortaya? Yolcu ne isterse yapar (hakaret, aşağılama,dalga geçme,telefonunu isteme,saçma sapan konuşmalar tavırlar,ukalalık, kibir, kapris,hadsizlik) ama kabin memuru görevini yapmaya çalışırsa işinden olur, örnekleri çok ama çok. Kabin memurları gerçek köle gibi uçuyorlar, çok yazık..! Yani Atlasglobal de UÇUŞ EMNİYETİNİ Y O K..! Bir talihsiz olaya daha tahammülü de Y O K..!
Sefa hocam, siz de olmasanız kimler yazacak doğruları? Kimlerden okuyup, kimlerden duyacagız? AFA ve ATLASGLOB bu işi bu sekilde yapıyor ve maliyetlerini bu sekilde dusuk tutup kar etme amacında. Bu durum sirket açısından dusununce evet bir alışveriş ama Kabin memuru veya pilot için cok üzücü bir durum. Dilerim bu durumdan vazgecerler. İnsanların uzun yıllar calısabileceği bir ortam oluştururlar.
İş garantisi yalan. Ama SHGM duruma el koymadığı sürece böyle devam edecek. Öğrenci mağdur. Edremit ve başka şehirlere gitmeye zorlanıyolar. Durumları kötü. Bizi kurtarın diye yazı yazıyolar. Dikkatli olun. Hepimiz zarardayız.
Burası kadar seviyesiz ve sahtekar dolu bir kurum daha hayatımda tanımadım! Görüşmeye gittim ve insan gibi oturtup ilgilenmediler bile, burası oldukça seviyesiz ve psikolojisi bozuk insanların bulunduğu bir yer size tavsiyem sakın ilanlara kanmayın son derece yalancı ve seviyesiz bir uçuş okuludur yazık boşuna yol parası harcamayın bu seviyesiz kişiliklere her şeyleri yalan.
İş garantili felan değil bu okul arkadaşlar, onun için girecekseniz hiç bulaşmayın derim, son mezun olanları da hala işe almadılar, bekletip duruyorlar, o kadar parayı işe girince çıkartırım beklentisiyle sakın girmeyin batarsınız, su an olanlar ve bundan sonra olacaklar bu. Hepinize uyarmak istedim.
kabin için başvurdum yakın bi zamanda eğitimini de düşünüyorum. pişman olmaktan çekiniyorum açıkcası
Sistem hala aynı mı Sefa bey? Var mı bir malumatınız?
aynen öyle maalesef ki şu anda havuz sisteminde bekleyen onlarca pilotu bulunuyormuş. Hele ki 110 bin eurodan bahsediyoruz. Borçla harçla beklendiğini düşünün ki banka beklemez zaten=(
Aslina bakarsaniz AtlasGlobal’in first officerlara yaptigi uygulama bi nevi iki tarafli anlasma gibi. Eger diger ucus okullarindan gelen ogrencilere tip egitimini ucretsiz verirse ben 3-4 ay asgari ucretle calismaya raziyim. yeterki sonrasinda THY deneyimli ikinci pilot alimi kriterlerini saglamis olayim. Cunku su an yurtdsinda yuksek okulu bitirdim fakat THY deneyeimsizlerde 4 yillik mezun istiyor. Iki yili disaridan okumaktans 4-5 ay daha sikinti cekerim THY ye girmek icin sansim olmus olur. Fakat 40.00E verdikten sonra isten atiyosa Dusman basina.
Çalışanlardan Atlasglobal iflas etmek üzere olduğunu duydum. Böyle şirketler hiç olmamalı bence.
Abi bizim döneme baktımda şöyle 32 kişiden 5 tanesi Atlasta tip eğitimi aldı. Onlarıda 500 saat uçurduktan sonra postalarlar. Diğerleri elinde ATPL var. THY mulakatına başvururlar. Ordan da bi şey çıkmazsa duvara asarlar lisansı.