featured

Aranızda Pilot Olan Var mı?

Cathay Pacific pilotları ile ilgili soruşturma sürerken yeni bilgilerde basına sızmaya başladı. Kaptan pilotun görme problemi vuku bulduğunda kabin memurları yolculara seslenerek “aranızda pilot var mı ?” Diye sorduğu öğrenildi. Ancak uçakta pilot olan bir yolcu yoktu .
Dün yayınlanan haberimizde Cathay Pasific kaptanları ile ilgili detayları yayınlamıştık .
İki Kaptan uçuşlarda görme kaybı yaşadıkları için soruşturma açıldı
İki Cathay Pacific kaptanı Hong Kong’daki Hava Kaza Araştırma Kurumu’na müracatta bulunarak uçuşlarda görme kaybı yaşadıklarını iddia ederek soruşturma açılmasını istedi.
İki Cathay Pacific Airways, bu yılın başlarında ayrı uçuşlarda görme kaybına uğradı. 21 Şubatta Avustralya’nın Perth kentinden CX170 Sefer sayısı ile Hong Kong’a giden uçağın pilotu kokpit basıncının düşmesi sebebiyle acil iniş yapmıştı . Görme kaybı ile nefes alamadığını belirten kaptan pilot acil inişe geçmeden önce Manila üzerinde 270 yolcu ve 13 mürettebat ile seferine Airbus 350 tipi uçak ile devam ediyordu. Dün yapılan açıklamada kaptanın ilk önce görme kaybı yaşadığı ve ardından da nefes alamadığı, ikinci pilotun kumandaya geçtiği ve kaptanına oksijen verdiği bildirildi. İkinci pilotun ise herhangi bir olaya maruz kalmadığının altı çizildi.
Raporda, kaptanın 25.000 saatlik uçuş deneyimi ve sağlık sertifikasında en ufak bir olumsuzluk olmadığı da belirtildi.
26 Ocak günü, CX583 uçuşu için Sapporo ve Hong Kong arasında 348 yolcu ve 16 mürettebat taşıyan kaptan, yaklaşık 30 dakika boyunca ani bir görme kaybına uğradığını söyledi.
Kaptan ayrıca, yardımcı pilota Tayvan’ın batısında Boeing 777’nin kontrolü yardımcı pilota devretmeden önce yardımcısına görme kaybından bahsettiğini belirtti.
Uçuş operasyonunda olası herhangi bir kesintiyi önlemek için koltuğunda kaldı ve emniyet kemerini takarak kendini emniyete aldı. Kuleden öncelikli iniş için talepte bulunularak Havalimanı’na güvenli bir iniş gerçekleştirildi.
Kaptan pilotun 27.500 saat toplam uçuş tecrübesine ve uçak tipinde de 4.000 saatlik tecrübe süresi olduğu raporda belirtildi. Sağlık sertifikası da yine en ufak bir olumsuzluk bulunmuyordu.
Her iki ciddi olayında toplanan verilerin analiz edilmesi ve soruşturmalarının yürütülmesi için yaklaşık 12 aylık bir süre gerekiyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan bir sözcü, “herhangi bir sonuca varmadan önce derinlemesine inceleme yapılarak toplanan verilerin analiz yapılması gerekiyor” dedi.
Konunun tıbbi olarak ele alındığında ise iki pilotunda ani kan basıncı değişiklikleri yaşadığı için bu semptomların oluşabileceği düşünülüyor.
Cathay Pasifik sözcüsünün açıklamasında da soruşturmanın her iki tarafında iş birliği ile sonuca kavuşturulacağı, önceliklilerinin emniyet ve sağlık olduğu, şirketlerinin standart çalışma koşulları dışına çıkmadığını söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir