featured

ARABULUCU O HOCA İSE, YANDINIZ!

15 gün önce bir yazı yazmış ve THY ile Hava iş arasındaki 26. Dönem TİS görüşmelerinde arabuluculuk sürecinin başlamış  ve hatta sona gelmiş olmasının gerektiğini ilgili yasal düzenlemelerden hareketle ortaya koymaya çalışmıştık. Nihayet Hava İŞ’ten ses geldi ! 5 Nisan günü Arabulucu ile ilk toplantı yapılmış. Sonuç alınamayınca ikinci toplantı 10 Nisan Çarşamba gününe bırakılmış. Arabulucu ne zaman atandı, görevi ne zaman başladı, 15 günlük süre ne zaman doluyor? Bu konularda ne Sendikadan ne de THY’den bir açıklama yok ! Devlet sırrı sanki… Daha önemlisi arabulucu kim, o da belli değil…
“EKONOMİ TIKIRINDA” DİYEN ARABULUCU…
Neyse, yaza çize buraya kadar getirdik. Artık çok da hareket alanları kalmadı. Gelelim arabulucunun kim olduğuna. Öncelikle belirteyim, aldığım duyumları doğrulatamadım. Ama arabulucumuzun, bir Üniversite hocası olduğu söyleniyor. Yanlız aldığım bilgiler doğru ise, İstanbul’da arabulucu kalmamış gibi başka bir şehirdeki hocayı arabulucu atamak nasıl bir mantıktır anlamadım. Ama daha önemlisi hocamızın ekonomiye bakış açısı… 2019’da ekonominin hızla canlanacağını söylüyor. 1 Nisan’dan sonra kriz beklentisi olanları “kriz çığırtkanlığı” ile suçluyor. Enflasyonun % 20.35’den % 19,37’ye düşmesini parlatıyor, başarı gibi gösteriyor. Hocaya göre ekonomi tıkırında… Yani, kriz beklentisi, kurlarda aşırı artış falan yok. Seçimden sonra elektriğe, benzine, sigaraya zam gelmiş ama yarın arabulucu masasında “halinize şükredin, işler iyiye gidiyor, dolayısı ile öyle uçuk rakamlara gerek yok.” derse şaşırmayın. Haaa, diyeceksiniz ki, arabulucunun öyle ahım şahım bir fonksiyonu yok… Doğru. Ama yazacağı rapor ve öneriler ilerideki süreçte dayanak gösterilebilir. Zayıf ihtimal ama iş özel hakeme veya Yüksek Hakem Kuruluna giderse arabulucu raporu da dikkate alınır.
YENİ MEYDANA NAVİGASYON LAZIM

  1. Havalimanına taşınma süreci sonunda tamamlandı. Valla Kavimler Göçü bile bu kadar ses getirmemişti! Büyük göç falan dediler de bundan sonrası meçhul. Yahu birader, evini taşıyorsun yeni evde bile kırk tane sorun çıkıyor. Kutuları, kolileri açıp yerleştirmek bile günler sürüyor. Üstelik evde sadece sen ve ailen var . Koskoca havalimanında onlarca havacılık işletmesi var, yüzlerce şirket, devlet kuruluşları var … Bunların kpordinasyonu nasıl sağlanacak belli değil. Neyse ki THY’miz tedbirli(!), videolar çekerek yolculara bu devasa labirentte nasıl uçağa ulaşacaklarını anlatıyor. Yetmiyor, TGS’ye aldırdığı 100 personel de yolculara yönlendirme hizmeti veriyor. Yetmez ben olsam, terminalde bir de navigasyon hizmeti verirdim. Düşünün yolcu terminalin başında cep telefonu komutları vermeye başlıyor: ”Rota oluşturuldu, 100 metre düz devam edin” Yolcu devam ediyor. Bir süre sonra alet kızıyor “Düz devam edin !” Yav arkadaş nasıl devam edelim, kuyruğa girdik, bekliyoruz. Devamında metalik ses uyarıyor “Check in bankoları için hafif saga ilerleyin. Kuruyemişçinin önünden sola dönün.” THY Adana uçağı için yürüyen banta binin.” Yolda tuvalete giriyorsunuz, alet kaçırmıyor “Rota yeniden oluşturuldu. Geri dönün, 3 metre sonra saga dönün.” Dur be kardeşim, bi rahatlayalım, sonra devam ederiz. İşin gırgırı, navigasyona da pek güvenmeyin, sizi Hong Kong yerine Bangkok’a gönderebilir. Yeni meydanda kaybolur ve uçağı kaçırırsanız da dert etmeyin. İlker bey, bu yolculara toleranslı davranacağını söylüyor. Ne yani, uçağı bekletecek misiniz? Ya da biletini yakmayacak, izleyen ilk seferde uçuş hakkı mı vereceksiniz? Ya da koca terminalde bağırarak koşan TGS veya THY personeli “Londra yolcusu var mııı?” Neyse bakalım inşaat ve şantiye manzaralı havalimanımız ne zaman oturacak, bekleyip göreceğiz. Ama daha önce de yaptığım öneriyi tekrar edeyim. Atatürk Havalimanını daha uzun bir süre yedekte bekletin, hemen gökdelenleri dikmeyin, ne olur ne olmaz. Apar topar taşındınız, hiç olmazsa divert edeceğiniz adam gibi bir alternatifiniz olsun.

BAŞKAN NEYİ ALKIŞLADI!
Taşınma sırasında İlker bey, THY yöneticileri ve çalışanları Atatürk Havalimanında THY uçağına bindi ve yeni meydana indiler. Garip bir görüntü…Dünya şampiyonu olmuş futbol takımı gibi uçak başında alkışlarla karşılandılar. İnenler bekleyenleri, bekleyenler inenleri alkışladılar. Yahu arkadaş, dört dörtlük bir havalimanının kapısına kilit vurmuşsun, milyar dolarlık Atatürk havalimanını atıl hale getirmişsin, oturup ağlayacağına alkışlıyorsun?
YAPTI, İŞLETTİ AMA DEVREDEMEDİ.

  1. Havalimanı demişken atlamayalım. Atatürk Havalimanı, Ülkemizde yapılan en önemli Yap-İşlet-Devret modellerinden biriydi. 2021 Ocak ayında devlete devredilecekti. TAV, Atatürk Havalimanı terminallerini, eklentilerini yaptı, ciddi yatırımlar üstlendi, yaklaşık 20 yıl boyunca da işletti. Tam devretme zamanı yaklaşmıştı ki, devlet havalimanını almaktan vazgeçti. Temel fıkrası gibi değil mi? Devlet TAV’dan alacağı 350 milyon Euro gelirden (bugünkü kurlarla 2.2 katrilyon TL) de mahrum oldu. Ve çok ciddi bir kaynak israfı olarak tarihteki yerini aldı Atatürk Havalimanı. Yazık oldu, hem de çok yazık oldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. 6 yıl önce

    israf haram ise bunlar hangi man acaba ?? Allahin hukumlerini isletine geldigi gibi kabul edenleri Allaha havale…

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Gerçekten yazık ettiler AHL’ye.Ülke muhtaç olmuş kuru soğana, siz milyarlarca dolarlık havalimanını rezidans dikmek için kapatıyorsunuz. 5 tane müteahhit para kazansın diye ülkeye yazık ediyorsunuz.

    Cevapla
  3. saçma sapan bir yazı

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Taraflı yorumlarınıza saygı duyarım ama Ahl den kalan arazi devletin değil mi? Deniz manzaralı arazi bedava değil ya

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      TOKİ bu işler için var. Önce arazi TOKİ’ye devredilir. TOKİ de GELİR PAYLAŞIMI esasına göre araziyi inşaat yapılması için müteahhit arkadaşlara devreder. TOKİ Üçün birini alırken malı mütayit tayfası götürür.

      Cevapla
  5. 6 yıl önce

    ALLAH’sız lar sizi haram içinde boğulun inşallah!!!!

    Cevapla
  6. Gerçekten bomboş bir yazı.

    Cevapla
  7. 5 yıl önce

    Ellerine sağlık Sefa abi, gerçekten heykeli dikilecek önemli bir insansın. Çok güzel bir adamsın. Yorumlarda gereksiz konulara deginenler var, sen hep doğru yoldasin.

    Cevapla