American Airlines’ın bir Boeing 777’si, ses hızını aşarak New York JFK Havalimanı’ndan Londra Heathrow’a yaptığı uçuş süresini bir saat kısalttı. Geçen yıl Ekim ayında gerçekleşen transatlantik uçuş, Londra’ya sadece altı saat yedi dakikada ulaştı. Uçuş sırasında uçak, saatte 778 mil hıza ulaştı. NASA’ya göre, deniz seviyesindeki standart koşullarda ses hızı saatte 761 mil olarak kabul ediliyor.
Hava Durumu ve Jet Akımı Etkisi
Uçuş sürelerindeki bu azalma, hava durumu ve özellikle jet akımı ile açıklandı. Meteoroloji Ofisi’ne göre jet akımı, Dünya yüzeyinin yaklaşık beş ila yedi mil üzerinde, batıdan doğuya doğru esen güçlü rüzgarlardan oluşan bir çekirdek. Geçen yıl sonbaharda hızla soğuyan bir hava dönemi, bu rüzgarların hızlanmasına yardımcı oldu. CNN meteoroloji uzmanı Sara Tonks, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan soğuk hava dalgasının, Amerika ile Atlantik Okyanusu arasındaki sıcaklık farkını arttırdığını belirtti. Bu sıcaklık farkı, jet akımının hızını artırdı.
Başka Hızlı Uçuşlar da Gerçekleşti
American Airlines’ın bu uçuşu, geçtiğimiz sonbaharda normalden daha hızlı bir yolculuk yaşayan tek uçuş değil. Kasım ayında Dallas’tan Dubai’ye giden bir Emirates uçuşu, 57 dakika erken vararak saatte 675 mil hıza ulaştı. Aynı gün Los Angeles’tan Londra’ya giden bir Delta uçağı, saatte 760 mil hıza ulaştıktan sonra uçuş süresinden bir saat kısaldı.
Hız ve Yer Hızı Ayrımı
CNN meteoroloji uzmanı Derek Van Dam, yer hızının bir uçağın yerdeki sabit bir noktaya göre ne kadar hızlı gittiğini, hava hızının ise uçağın içinde hareket ettiği havaya göre hızını ifade ettiğini belirtti. Her iki durumda da uçaklar zaman ve para tasarrufu sağladı.
Boeing 777’nin Hızı Diğer Uçaklarla Karşılaştırıldığında
Boeing 777, ses altı hızında olmasına rağmen, hipersonik Concorde gibi süpersonik uçaklarla kıyaslandığında daha yavaş kalıyor. Concorde, Londra ile New York arasında yaklaşık üç saatte uçabilen ve saatte 1,354 mil hıza ulaşabilen bir uçaktı. NASA tarafından denenmekte olan süpersonik bir uçak, iki şehir arasındaki yolculuğu dört saatten biraz daha kısa sürede tamamlayabilir. Lockheed Martin’in SR-72 adlı insansız hipersonik uçağı ise 4.000 mil/saat hıza ulaşarak şimdiye kadar geliştirilen en hızlı uçak olma potansiyeline sahip.
Tam olarak doğru değil. Bizim bildiğimiz ses hızı sesin deniz seviyesinde, normal basınç ortamında(1013mBar) durgun havadaki hızı. Havadaki rüzgar ne yöne estiğinde bağlı olarak ses hızını artırır ya da azaltır. Dolayısıyla uçağın hızının artığı yerde ses hızı da arttığı için ses hızını aşmış olmuyor.