AJET yolcuları çok dertli... Ahmet BOLAT’ın bayram öncesi jesti… İşten çıkarmalar ve geri bildirim sorunu.

AJET yolcuları çok dertli… Ahmet BOLAT’ın bayram öncesi jesti… İşten çıkarmalar ve geri bildirim sorunu.

Değerli Okurlar,

Gökyüzünün kanatsız melekleri, uçuş emniyetinin ve güvenliğinin teminatı, güler yüz ve şefkatle konforlu uçuşların mimarı olan kıymetli kabin memurlarımızın DÜNYA KABİN MEMURLARI GÜNÜNÜ bende bir kez daha kutlamak istiyorum. Meslek hayatları boyunca gökyüzünde 10 binlerce saat gece gündüz demeden hizmet veren sağlıklarından ve yaşam düzenlerinden çok büyük fedakarlıkla mesleğini icra eden bu arkadaşlarımıza şüphesiz hepimiz çok şey borçluyuz.

Kötü bir yolculuğun veya uçuş esnasında yaşanan ilgisizliğin yarattığı memnuniyetsizlikler, zamanla hava yolu şirketlerinin tercih edilmeme nedenlerini doğurduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Son dönemde AJET ile sistem değişikliği ve geçiş sürecinde yaşanan rötarlar ile bazı teknik aksaklıklar nedeniyle farklı havalimanlarına inmek zorunda kalan uçaklar yüzünden şikayetler epeyce artmaya, yeni biletleme ve rezervasyon sisteminde yaşanan sorunlar hizmet kalitesini sorgulamaya ve şirket imajına ciddi zararlar vermeye başladı. Umarız bir an evvel bu sorunlar aşılır, şikayetler giderilir. 

Ahmet BOLAT Beyin bu hafta duyurduğu iştirak firmalarda bayram öncesi verdiği erken zam haberi iştirak çalışanlarına bir nebzede olsa rahat bir nefes aldırdı. Tüm THY çalışanlarında her şeye rağmen halen Kurban Bayramı ikramiye beklentisi devam ediyor. Ama aldığımız duyumlara ve yapılan açıklamalara, kamudaki tasarruf tedbirleri ve yapılan genel kurul sonrası havaya bakınca bu ihtimalin giderek azaldığını düşünüyorum. Fakat açıklanması muhtemel 6 aylık enflasyonun üzerinde %30 zammın Mayıs ve Haziran ayı maaşlarına yansıtılarak şimdiden 2 ay önden verilmesi özellikle geçim sıkıntısı yaşayan düşük ücretli iştirak personellerinin yüzünü güldürdü. 

Ekonominin giderek ağırlaşan yükünü omzunda taşıyan düşük gelirli kesimin bu zamanlarda desteklenmesi çok kıymetli. Bu konuda THY’nin izlediği ikramiye ve kâr payı dağıtım politikasını en çok bu açıdan önemsiyorum. Yüksek maaşlı arkadaşlarımızın mutlaka sektörel ve mesleki bakımdan farkları ya da kıyaslamalı beklentileri ve eleştirileri olabilir. Ama yer hizmetleri ve destek hizmetleri ile ana operasyonun tedarik zincirinde çalışanlarının ücret ve skalaları hakikaten iç açıcı değil. 

THY’nin birçok iştirak firmasına Ahmet Bey’in yeni yönetim kurulu başkanları atamasıyla umarız bu huzur hakkı ve maaş tartışmaları yaratanlar da gerekli mesajı almıştır. Burada ana yetki ve sorumluluk her ne kadar THY yönetimindeyse de bu yükün diğer yönetim organlarındaki arkadaşlarla paylaşılması hem işleyiş ve iş yükü açısından fayda sağlamakla beraber hem de lüzumsuz tartışmaları da son erdireceği için yerinde, doğru bir karar olarak görüyorum. Kabul etmeliyiz ki bu dönemde çok büyük uçak siparişleri ile filolarımızda hızlı bir büyümeye ve radikal değişimlerle kronik birçok sorunların çözümüne şahitlik ettik. 

Taşeronların iştirak bir firma ile kadrolara, ücret ve özlük haklarının iyileştirilerek THY teminatı altına alınması benim açımdan en önemli hamlelerden biriydi. Yine bu dönemde bonkörce verilen kâr payı ve ikramiyeler yüksek gelir vergisi ve ağır zamlar karşısında zorlanan çalışanlara karşı atılan iyi niyetli adımlardı. Bir de sendikalı olmalarının bu dönemde önü açılırsa büyük bir devrim olur. Büyük liderlik, cesur ve radikal değişimler için güçlü, iradeli adımlar atmayı gerektirir. Bizler her zaman ara kademelerde yaşanan sıkıntıların ve aradaki iletişim sorunlarının giderilememesini eleştiriyoruz. 

Koltuklarını korumak veya varlıklarını sürdürmek için işgüzarlık yapan liyakatsiz ve vicdansız kademelerin kötü muamelelerine ve çalışanlara zarar vermesine engel olunması gerekiyor. Bunun içinde CİMER gibi çalışanların yaşadıkları tüm sorun ve önerilerin irdelendiği ETİK ve ŞİKAYET gibi kanalların çok etkin olarak kullanılması gerekiyor. Kuralların insani ve ahlaki çerçevede uygulanmayarak, etik normların dikkate alınmadığı bir sistemde başarısızlıklar ve kopuşlar başlar. Bunlara asla fırsat verilmemeli.

Halen süren pass ced bilet konusu ve jump seat sorunu özellikle THY Teknik çalışanlarında ciddi bir moral ve motivasyon kaybına neden oluyor. Garantili uçuş bileti düzeni ve indirimli biletten faydalanan yakınlarla ilgili değişiklik durumu herkeste farklı soru işaretlerine ve tartışmalara neden oluyor. Açıkçası yaygın kanaat ve beklenti garantili uçuş bileti hakkının sağlanmasının yanı sıra CED bilet uygulamasının da mevcut kapsamı ile devam etmesinden yana. Haklı olarak diğer iştirak firmaların çalışanları da belirli düzeyde bu haktan faydalanmayı bekliyor. Umarız tüm bu taleplerin gözetildiği bir çalışma yapılır. TGS, TSS, THY OPET, DOCO gibi şirketlerin çalışanlarının da kulakları sizde…

Emniyet kültürü ve organizasyonel problemler

Yazımı sonlandırırken “emniyet kültürü” kavramından bahsetmek istiyorum. Emniyete ilişkin paylaşılan inanışlar, değerler, uygulamalar ve tutumlar şeklinde ifade edilen bu kavram ilk olarak 1986 yılında Çernobil nükleer faciasından sonra hazırlanan hata raporunda ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni ise bu facianın sebebinin örgütsel sorunlardan kaynaklanmasıdır. Sonrasında 1991 yılında Viyana da düzenlenen International Atomic Energy Agency konferansında derinlemesine incelenen bu kavramın en önemli unsuru insandır. Emniyet aşamalarında 1950’lerin Teknik, 1970’lerin sonlarının İnsan Faktörü, 1990’lı yılların da Organizasyonel aşama olarak adlandırıldığı düşünüldüğünde, hataların en büyük sebebinin insan faktöründen ziyade insanların oluşturduğu organizasyon yapısından kaynaklandığı ortaya çıkacaktır. 

THY’de işten çıkarmalar ve geri bildirim sorunu

Hepimizin bildiği üzere son haftalarda THY’de birçok işten çıkartma oldu. Açıkçası iştirakleri ile 80000’den fazla kişinin çalıştığı bir şirkette söz konusu sayılardaki işten çıkartmaların olması son derece doğal ancak burada önemli olan husus fesihnamede işten çıkartma gerekçesinin belirtilmesi gerekliliğidir.

Örneğin işten çıkartılan personelden savunma almadan, CRM’e aykırı mı davranıldı, disiplin suçu mu işlendi, sosyal medya politikasına mı aykırı davranıldı vb. şeklinde bilgi akışının da olmadığını düşündüğümüzde çalışmaya devam eden personellerin de bu durumdan olumsuz etkilenebilme durumu söz konusu. 

Gençlere yer açılması için çok eskiden beri çalışan ve şirket tarafından uygunsuz davrandığı düşünülen personellerin işten çıkartılması doğal sayılabilirse de kurum kültürüne sahip uzun yıllar çalışan personelin toplam personel sayısına oranı ve tecrübeli personellerin gençlere örnek oluşturması da o kadar önemli. 

Sayı her ne kadar açıklanmasa da umarım THY işten adam atmayı gerektirecek bir insan kaynakları politikası izlemez umarım bu tür talihsiz ve personeli mağdur edecek işlemler sınırlı olur ve sonrasında tekrarlanmaz. THY gibi büyük ölçekli ve başarılı bir şirketin bu detayı muhakkak düşündüğünü ve önemsediğini düşünsem de geleceğe yönelik kamuoyuna daha güzel bir imaj vermeleri gerektiğini de düşünüyorum.

AirlineHaber’in kuruluşundan bugüne ve geleceğe yönelik stratejisi bellidir. Rahmetli babamın ilkeleri yalan söylememek, yalan haber yapmamak, doğru bilgileri paylaşmak ve sadece çalışanın yanında olmaktır. Bu ilkeleri bizde sürdürmeye kararlılıkla devam ediyoruz. Bu nedenle nefesimiz yettiği kadar ilkeli yayın yapma kararlılığımızı sürdüreceğiz.

Hepinize sağlık ve huzur dolu bir hafta diliyorum…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 5 ay önce

    Socar, Altur ve Taksimdeki bilet satis acentalarina da ced pass bilet verilecek mi ? Abartiyorsunuz, hangi havayolunda her önüne gelene bu haklar verilmis ? Teknigin, Teknoloji AS vb sacma sapan bölünmeler sirketin ayibi, AO ve Teknik haric kimseye pass ced verilmemeliydi. Oy ugruna, fanatiklik ugruna yapilmayan yanlis kalmadi. AO kendi personeli 50 bini gecmis ucaga jump seat binemezken abarttiniz da abarttiniz. Simdi de kacakcilik yapan yer personeli ve bunlarin aile yakinlari yuzunden tüm haklari iyice almaya calisiyorlar. Tebrikler, cok güzel micip sivazlandi. Yazilarinizda biraz objektif olun !!!

  2. 5 ay önce

    Yalan yazmak, iftira atmak, THY ve Teknik AŞ çalışanlarını hedef göstermek, hakaret etmek basın özgürlüğü değildir. Sendikayla al takke ver külah ilişkiye girmek personelden yana tavır almak değildir. Havacılık camiası mikroplardan, şantajcı ve tetikçilerden arınmalıdır. Okuyacağınız siteyi iyi seçin arkadaşlar. Ben o yüzden airlinehaber okuyorum. Bu haberi ve yorumu okuduğunuza göre siz de doğru yerdesiniz demektir. Kutluyorum

  3. 5 ay önce

    Merter istasyonunun altına gece vakti getirip büfe konduran, İBB zabıtalarını getirtip büfeyi koruma altına aldıran ortaokul mezununun güya havacılık sitesini engellemiş mahkeme. Bence iyi olmuş. Yargı kararlarına saygı duymak lazım değil mi?

19 Yorum

  1. 4 ay önce

    Teşekkürler Airlinehaber doğru haberi burdan alıyoruz. rahmetli sefa abi ile beraber çalıştık. Tekrardan allah rahmet eylesin.

  2. 5 ay önce

    Yalan yazmak, iftira atmak, THY ve Teknik AŞ çalışanlarını hedef göstermek, hakaret etmek basın özgürlüğü değildir. Sendikayla al takke ver külah ilişkiye girmek personelden yana tavır almak değildir. Havacılık camiası mikroplardan, şantajcı ve tetikçilerden arınmalıdır. Okuyacağınız siteyi iyi seçin arkadaşlar. Ben o yüzden airlinehaber okuyorum. Bu haberi ve yorumu okuduğunuza göre siz de doğru yerdesiniz demektir. Kutluyorum

  3. 5 ay önce

    Ya arkadaşlar o siteyi ciddiye alan var mıdır? Tam bir operasyon sitesi. Biraz mamalansın Ahmet Bolat beyi dünyanın en başarılı CEO’su ilan eder. Adamlarda her yol var. Rahmetli Sefa bey bunun THK’ nın meşhuuur rektörü Ünsal Ban ile karşılıklı imzaladığı pilotlar üzerinden komisyon almasını sağlayan rezil komisyon anlaşmasını yayınlamıştı.Adam yanlış hatırlamıyorsam 180.000 doları cebine atmıştı. Ama ar damarın çatlamışsa hiçbirşey olmamış gibi yola devam edersin. O kişi de öyle yaptı.

  4. 5 ay önce

    Sitenizi yılardır izlerim. Sitede dedikodu yapıldığını, yalan yazıldığını görmedim. O meşhur siteyse (hangi marifetleri ile meşhur olduğunu herkes biliyor) duyumlara göre, iddia ediliyor, konuşuluyor gibi ifadelerle çamur at-izi kalsın yöntemini uyguluyor. Ama bazen de nasıl oluyorsa yazdıklarının arkasında duramıyor veya durmuyor. Hatırlatayım, bundan 3-4 sene önce bir THY yönetim kurulu üyesinin bir kadınla olan sorununu flaş haber diye yazmışlardı. Aradan saatler geçti, pardon biz yanlış yazmışız asıl mağdur YK üyesiymiş diye haber yapmışlardı. Artık o 4-5 saat içinde ne olduysa !

  5. 5 ay önce

    Ajet ten ben de şikayetçiyim şeker hastasıyım saatinde içmem gereken ilaçlarımı su vermedikleri için alamadım şekerim 400 lere çıktı ve uçakta tartışma yaşandı yakınıma kötü davranıldı bu olay 30 mayıs köln esenboğa uçuşun da gerçekleşti kabin memuru erkek hostes bence yolcu sağlığı ve güvenliği için uygun biri kesinlikle değil

  6. 5 ay önce

    Organizasyon çok kötü . Ankara Dalaman 21 Mayıs tarihli biletim yanlışlıkla açığa alınmış. Gün içerisinde çözüldü demelerine rağmen havaalanı na gittiğimde biletim yoktu. Hiçbir yetkili ye ulaşamadım ve A Jet müşteri temsilcisi bana bana yeni bilet aldırdı.İade yapılacağını söyledi, 3 tane kayıt açmama rağmen hala dönülmedi. Yaşattıkları stres çabası

    Cevapla
  7. 5 ay önce

    Sayın editör bazı yorumları neden yayınlamıyorsunuz, Yahya Üstün’ün yalan haberi yayan malum haber kanalına yapmış olduğu basın açıklamasına yazmış olduğum içinde hakaret, küfür içermeyen yorum malesef yayınlanmamıştır.

    • Yönetici 5 ay önce

      Değerli okurumuz bazı yorumlar sistematik olarak spama düşmekte bilgilendirme için teşekkürler yorumunuz şuan ilgili haberde yayında.

      Cevapla
    • 5 ay önce

      Sayın Editör müsaadenizle Yahya Üstünün THY basın açıklamasına ilişkin,yayınlanmayan yorumumu iletiyorum .THY çalişani 211 kişinin iş akitlerin sonlandınlmasına karar verilmiştir. 22.7.2016 tarihi itiban ile gerçekleştirilen mezkûr iş akitlerinin feshedilme gerekçeleri arasında İşletmesel gereklilik, verimsizlik, performans yetersizliği vede ÜLKEMİZ VE ŞİRKETİMİZ GÜVENLİĞİ VE ÇIKARLARINA TERS DÜŞECEK HER TURLÜ TUTUM VE DAVRANIŞLAR KAPSAMINDA FETÖ YAPILANMASINA MÜZAHİR OLMAK YER ALMAKTADIR.

      THY gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında tüm aile fertleri ile birlikte ve de kahraman milletimizin bir parçasi olarak planlanan hain kurguyu bertaraf etmede ve demokrasinin korunmasi hususunda üzerine düşen sorumluluğu her şartta yerine getirmeĝe devam edecektir.”

      Sayın Üstün 22 Temmuz 2017 de THY Basın Müşaviri olarak THY den iş akdi fesih olan 211 personel ile alakalı aşağıdaki açıklamayı THY Basın Müşaviri olarak yaptınız. THY çalişani 211 kişinin iş akitlerin sonlandınlmasına karar verilmiştir. 22.7.2016 tarihi itiban ile gerçekleştirilen mezkûr iş akitlerinin feshedilme gerekçeleri arasında İşletmesel gereklilik, verimsizlik, performans yetersizliği vede ÜLKEMİZ VE ŞİRKETİMİZ GÜVENLİĞİ VE ÇIKARLARINA TERS DÜŞECEK HER TURLÜ TUTUM VE DAVRANIŞLAR KAPSAMINDA FETÖ YAPILANMASINA MÜZAHİR OLMAK YER ALMAKTADIR.

      THY gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında tüm aile fertleri ile birlikte ve de kahraman milletimizin bir parçasi olarak planlanan hain kurguyu bertaraf etmede ve demokrasinin korunmasi hususunda üzerine düşen sorumluluğu her şartta yerine getirmeĝe devam edecektir.” ANCAK ve ANCAK 2019 yılında mahkemenin 211 kişinin arasında kaç tane fetöye müzahir kişi tesbit ettiniz ve bunlar hakkında hangi adli işlem yaptınız sorusuna THT neden “yok” cevabını verdi. THY ile Basın Müşaviri arasındaki bu tenakuz nasıl açıklayacaksınız Sayın Üstün?

  8. 5 ay önce

    Socar, Altur ve Taksimdeki bilet satis acentalarina da ced pass bilet verilecek mi ? Abartiyorsunuz, hangi havayolunda her önüne gelene bu haklar verilmis ? Teknigin, Teknoloji AS vb sacma sapan bölünmeler sirketin ayibi, AO ve Teknik haric kimseye pass ced verilmemeliydi. Oy ugruna, fanatiklik ugruna yapilmayan yanlis kalmadi. AO kendi personeli 50 bini gecmis ucaga jump seat binemezken abarttiniz da abarttiniz. Simdi de kacakcilik yapan yer personeli ve bunlarin aile yakinlari yuzunden tüm haklari iyice almaya calisiyorlar. Tebrikler, cok güzel micip sivazlandi. Yazilarinizda biraz objektif olun !!!

    • 5 ay önce

      Hiçbir şeyden ne kadar habersiz olup saçma sapan ithamlarda bulunduğun ne kadar da belli. Birincisi AO ve ailesi sadece js oturabilir. Amir veya purser ben ortaklık dışında almıyorum dese kimse bir şey diyemez. Çünkü yeni uygulanan ama başından beri olan GOM veya FOM’da kural belli. Ao ve ailesi uçabilir . Ayrıca TGS veya DoCo’ya ced verilmesinin hiçbir önemi yok. Çünkü js ucamiyorlar. Ve teknik, tss ve aodan sonra her zaman sıralamaları. Ayrıca o kaçak bir şey getirme muhabbetleri yer personelinden mi yoksa diğerleri tarafından mi yapıldı ? Bir araştır bence. Yer personeli 30 40.kisilik pass listesinde en son kaldığı için uçma gibi bir durumu yok. Sallama boşuna. Nasıl olsa bizler alt gelir grubuyuz değil mi ? Her kötü şeyi biz yaparız değil mi ?

      • 4 ay önce

        Okudugunuzu anlayın sonra yazın. “AO kendi personeli 50 bini gecmis ucaga jump seat binemezken” diyorum prosedürden bahsediyorsunuz, prosedürleri sizden iyi bilip uygularım merak etmeyin. AO harici personelin JS olarak ucaga kabul edilmeyecegi ucagima gelirseniz bizzat ögretirim. Alt gelir grubu olarak magdur edebiyati yapacaginiza gidin bir de diger havayollarını arastirin TASERON lara handling firmalarina kim bu hakları tanımıs, gidin sizi bu hallere dusurenlere yakinin ! O alt gelir grubu ucak kapi kapatmadan önce benim gormedigim gitmedigim Balideki pirinc tarlasi masajı anlatiyor, geciniz bu isleri. Simdi gidip basganınıza aglamaya devam edin…

    • 5 ay önce

      Genel beklentileri kişisel beklentinizle yorumluyorsunuz. THY’ye bağlı tüm çalışanları kapsayan aralarında çatışma ve mağduriyete yol açmayacak suistimalleri önleyecek bir sisteme ihtiyaç var.

    • 5 ay önce

      Cahilsiniz, kurallardan bihabersiniz ama iftiralardan da geri kalmıyorsunuz.

      Cevapla
  9. 5 ay önce

    Kabin ağmiri olarak çalıştığım THY den 211 Içinde atıldığımda bize ilk sahip çıkan rahmeti babanız Sefa Bey olmuştu ve 15 Temmuzun o sert esen rüzgarında dedi ki deliliniz varmı? ve yıllarca aynı tezi savundu.Mahkemenin THY yi sıkıştırması üzere 211 in içinde malum guruptan kimse olmadığını THY mahkemeye yazmak zorunda kaldı. Şahit olduğum üzere Rahmetli Babanız ölünceye kadar doğruyu savundu.THY kendisine gelen tepkileri cılız görmüş olacak ki haksız iş fesihlerine son gaz ve yine haksızca devam ediyor, sizde fesih nedenini söylenmemesi ve ifade almamak gibi konularla haksızlığı teyit etmişsiniz.Benim anlamadığım konu SİZİN neden bu kadar ciddi bir olaya iki hafta gibi bir süren sonra bir sürü haberin en sonunda kısa iki paragraf ile yer vermiş olmanız.

    • 5 ay önce

      Gerekçe sunulmadan işten çıkarmaları ilk günden itibaren haber yapmakla beraber önceki yazılarımızda da bu konuyu gündeme getirdik.

  10. 5 ay önce

    Ekmek makarna

  11. 5 ay önce

    Merter istasyonunun altına gece vakti getirip büfe konduran, İBB zabıtalarını getirtip büfeyi koruma altına aldıran ortaokul mezununun güya havacılık sitesini engellemiş mahkeme. Bence iyi olmuş. Yargı kararlarına saygı duymak lazım değil mi?

  12. 5 ay önce

    Tolga bey, airlinehaber kuruluşundan beridir hep bir kaliteyi korudu. Dediğiniz gibi yalan yazmadı. Malum site ise utanmadan belgeleyemediği, ispatlayamadığı konuları yazmaya devam ediyor. Ama niye şaşırıyoruzki? 305 olayında eyleme katılanların fotoğraflarını Hamdi bey’ götürüp işten atılmalarına sebep olan bu malum sitenin sahibi değil miydi? İnsanlara, kabin memurunu taziz etti,falan deyip hedef gösteren işten attıran bu şahıs değil miydi?