featured

Airbus'tan engellilere yenilikçi çözümler

Engellerle ilgili Avrupa’nın en büyük girişimi, ‘Fabrikarium’ etkinliğini düzenleyen Airbus engellilerin yenilikçi teknolojilerden yararlanmasını sağlıyor.
Engellilere yönelik, ticari olmayan ve minimum maliyetlerle yaygınlaştırılabilecek yenilikçi çözümler üretmek amacıyla farklı profillerde insanları biraraya getiren bir girişim olan Fabrikarium, mümkün olan en fazla sayıda engelli bireyin en yenilikçi teknolojilerden yararlanarak yaşam kalitelerini önemli ölçüde yükseltmeyi amaçlıyor.
Üç gün boyunca yaklaşık 100 katılımcıyla gerçekleştirilen organizasyonda katılımcılara My Human Kit (MHK) derneği tarafından yetenek ve becerileri ile geliştirebilecekleri dokuz adet proje sunuldu. Bu bağımsız dernek, dijital üretim teknolojisi ile ‘kendin yap’ prensibini biraraya getirerek uygun maliyetli protezler geliştiriyor ve engelli bireyleri karşılaştıkları kısıtlamaların üstesinden gelmeye teşvik ediyor.
Etkinliğe, Avrupa’nın dört bir yanından gelen 44 Airbus Group çalışanı, 6 Airbus Lisesi öğrencisi, MHK derneğinden prototiplendirme uzmanları ve başka şirketlerin çalışanları katıldı. Katılımcılar, 3D yazıcılar ve lazer kesim teknolojileri ve araçları gibi dijital ve klasik ekipmanlar kullanarak prototipler tasarladılar ve geliştirdiler.
Airbus Group ve Airbus İnsan Kaynakları Müdürü Thierry Baril, “Biz, çeşitliliğin yaratıcılık ve inovasyonun kaynağı olduğuna inanıyoruz. Ortaklaşa yenilikçi çözümler tasarlamak ve üretmek için gerçekleştirilen bu önemli etkinlikte insanları biraraya getirerek engelli kişilerin yaşamlarınıiyileştirebilmek için üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz.Farklı beceri ve profillere sahip kişileri böyle bir organizasyonda buluşturmak aynı zamanda onların algılarını olumlu biçimde değiştirmeye yardımcı oluyor. Şahsen ben de çalışma ortamında böyle bir çeşitliliğin fark yaratacağına inanıyorum” dedi.
Teknolojiyi kullanarak engelleri azaltmak ilkesine dayananan ‘Fabrikarium’ dokuz proje üzerinde çalıştı:
Bacak yazdırma:3D yazıcı, titanium vb. yeni teknolojiler, malzemeler ve bacağı kişiselleştimeye yönelik ev yapımı sistemler sayesinde kişiselleştirilmiş estetik bir bacak yaratmak.
Açık tekerlekli sandalye:Gelişmekte olan ülkelerin de üretebileceği standart parçalarla yapılan ve elektrikli versiyonu da olan bir tekerlekli sandalye.
Binoreille: Tek kulağında tamamen duyma yetisini kaybetmiş kişiler için kemik implantını gerektirmeyen ve pahalı olmayan işitme cihazı
Sonar eldiven: Görme engelli kişiler için el titreşimi ile engellerin tespitini sağlayan, 50€’nun altında bir fiyata imal edilen taşınabilir radar sistemi.
Bionik el (bionicohand): Kas sensörleri ve nesneleri hissetmek için bir geri bildirim sistemi ile kontrol edilen ve kendini onarabilen uygun fiyatlı protez el.
Ganesh:İnsanların işitme cihazları yaratabileceği, yükseltebileceği ve yeniden yapılandırabileceği bir açık kaynak platform projesi.
Shiva: Çıkarılabilir bilek sistemi de dahil olmak üzere bir sanat eseri yada bir parça haline dönüşebilen protez el (kağıt, 3D yazıcı)yaratmak.
Braille Rap: Standart yaprak (kağıt, karton vb.) üzerine yazarak herhangi bir 3D yazıcısı Braille makinesine nasıl dönüştürülür.
Sıfırdan (From Scratch):Engellilikte yeni teknolojik çözümler üzerine beyin fırtınası yapmak, yenilikler ve sosyal işler çerçevesinde yeni ekonomik modeller yaratmak.
Airbus Group, 19–21 Ekim tarihleri arasında Toulouse Airbus Lisesi’nde engelli olmak ile ilgili ilk ‘Fabrikarium’ etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Fabrikarium’da geliştirilen prototipler, 18 Kasım tarihinde Toulouse’da sunulacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir