ABD medyası Türkiye’nin üretici ortak olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasının maliyetleri yükselteceğini yazdı.
ABD merkezli Defense News internet sitesinde yer alan bir haberde Türkiye’nin üretici ortak olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasının maliyetleri yükselteceği kaydedildi. Haberde sözlerine yer verilen F-35’lerin ABD’li tedarikçilerinden havacılık ve uzay şirketi Pratt & Whitney’in başkanı Matthew Bromberg “F-35’in motor maliyeti, Türkiye’nin programdan çıkarılması nedeniyle yüzde 3 artacak” dedi.
TÜRKİYE YÜKSEK KALİTE DÜŞÜK MALİYET SAĞLIYORDU
Haberde şirket tarafından üretilen ve F-35’lerde kullanılan uçak motorunun 188 parçasının başlangıçta Türk tedarikçiler tarafından sağlandığı kaydedildi. ABD Senatosunun Silahlı Hizmetler Komitesinde konuşan Bromberg, “Bunlar motorun en kritik parçalarından bazıları ve Türkiye tedarikçileri yüksek kaliteli, düşük maliyetliydi” ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na (JSF) Ortak Mutabakat Zaptı ile ortak üretici olarak katılmıştı. Programın katılımcıları Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç’ten oluşuyordu. Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti. 2018’de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye’ye verilmiş ancak uçaklar ABD’de Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti. Türkiye ile ABD arasındaki S-400 meselesinden dolayı bu altı uçak Türkiye’ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi dâhilinde ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı. Türkiye, ayrıca uçak için 1.005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD’nin Aralık 2020 itibarıyla 1.005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı.
Bu tarz projeler için tahmini tarih koyulur. Örneğin; araba, traktör, uçak vb… Dersiniz ki; MMU 2030’da bitecek, 2031’de envantere girecek. Yerli araba 2025’te bitecek. 2026’da seri üretime geçecek. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Esasında tüm bunlar devlet politikasıdır. Hükümetler, başbakanlar (c.başkanları) gelir ve geçer ama devlet politikası aynen devam etmek zorundadır. Peki bizi yöneten sevgili siyasiler ne yapıyor? Sırf biz yaptık, biz ettik demek için bol keseden palavra atıp 15 yılda bitecek bir projeyi 5 yıla sığdırarak oy alıp, iktidarda kalma oyunu yapıyorlar. Ne hikmetse tüm bu projelerin bitme tarihi de; 2023 yılı. Kendilerine o kadar çok güveniyoruz ki, bunların 2023 seçimleri ile ilgili olduğuna inanmıyoruz!!! Değil mi sevgili haklım?
Pişmanlar tabii zira bizden daha ucuz işgücü ve vergi muafiyeti imkanları veren aklı başında bir ülke bulamazlar. Biz de bu durumu marifet sanıyoruz, kendimizi dev aynasında görmekten mutlu oluyoruz.
Değişen ne olacak pahalıya mal edip pahalıya satacaklar..