featured

ABD’den Belavia’ya yeni yaptırım. 7 adet Boeing 737 uçağına hizmet verilmeyecek

 

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD ihracat kontrollerini ihlal ettiği için Beyaz Rusya’nın (Belarus) bayraklı taşıyıcıs Belavia’nın 7 uçağını hedef aldığını doğruladı. Hepsi Boeing 737 tipi olan uçakların hedefe alınması, geçen hafta Lukashenko rejimine karşı daha katı yaptırımların uygulanması kararından sonra gündeme geldi. Lukashenko 1994 yılından bu yana Belarus’un devlet başkanıdır.

Belarus, siyasi bir muhalifini ele geçirmek için bir Ryanair uçağını geçen yıl Mayıs ayında Minsk’e zorunlu acil iniş yaptırdığı için uluslararası havacılık yaptırımlarına muhatap oldu. Belarus, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını maddi olmasa da manevi olarak desteklediği için, şimdi Batı’dan daha fazla yaptırıma maruz kalıyor. Belarus’a yönelik yeni yaptırımlar, Biden yönetiminin Lukashenko’nun Rusya’nın Ukrayna’yı askeri işgaline olanak vermesine karşılık olarak yapılıyor.

Yaptırım paketinin bir parçası olan ABD ihracat kontrolleri, herhangi bir şirketin Belaruslu taşıyıcılara yakıt ikmali, bakım, onarım veya yedek parça konusunda yardımcı olmasını veya belirlenen 7 uçakla ilgili hizmet verilmesini yasaklıyor.

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Don Graves, “Rusya ve Belarus, uluslararası hukukun üstünlüğünü reddederek, küresel ekonominin faydalarını hak etmediklerini ve buna uluslararası seyahatin de dahil olduğunu açıkça ortaya koydular” dedi.

Ticaret Bakanlığı ayrıca, uçakları yurtdışındaki hizmetlerden alıkoyan kısıtlamaların, onları gelecekteki uluslararası uçuşlardan etkin bir şekilde soyutlandırılması gerektiğini belirtti. Kısıtlamalara tabi uçakların listesi, Rusya’ya ait veya işletilen 146 uçağın yanı sıra Belarus’taki 7 uçağı içeriyor.
Rusya’da hedeflenen uçakların yaklaşık 40’ı, hem geniş gövdeli 777’ler hem de tek koridorlu 737’ler olan Aeroflot Boeing uçakları. Geçen Mart ayının sonuna kadar, Rus havayollarına yabancı kiralayanlardan kiralanan 90 uçağa ülke dışındayken el konmuştu.

Belavia’nın bu tipten toplamda 7 adet sipariş var, ancak bunların ne olacağı tamamen belirsiz. Boeing, yaptırımlar nedeniyle kısa süre önce 141 uçağı sipariş listesinden çıkardı. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle siparişlerin yaklaşık 90 adedini rafa kaldırıldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir